Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Dzieje Pomorza » Słowińcy czyli Kaszubi Nadłebscy
Słowińcy czyli Kaszubi Nadłebscy [wiadomość #11026] Sun, 06 January 2013 22:29 Przejdź do następnej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
http://www.gazetakaszubska.pl/452/kaszubi-nadlebscy#comment- 2641

pozdrawia
Jola

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
Odp: Słowińcy czyli Kaszubi Nadłebscy [wiadomość #11048 jest odpowiedzią na wiadomość #11026] Sun, 13 January 2013 22:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostępny  Janusz
Senior Member
Tematem Sowicw(porednio) zajmuj sie wiele lat.By moe to nawet s moi przodkowie.Tam niedaleko Kluk byado lat 60-tych XX wieku miejscowo Pawekowice(Paweki) po niemiecku Pavelke.
Niestety wiadomo tylko tyle, e po raz pierwszy miejscowoc ta jako Wottok w 1614 roku.
Istotne jest te to ze na rzece Pustynka i na jeziorze ebsko przebiegaa granica pomidzy Ziemi Lborsk a Pomorzem Zachodnim.Sowicy to byli Kaszubi wyznania ewangelickiego i midzy innymi dlatego ich tak atwo zniemczono.

pozdrawiam Janusz
Odp: Słowińcy czyli Kaszubi Nadłebscy [wiadomość #12346 jest odpowiedzią na wiadomość #11048] Wed, 30 October 2013 18:46 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostępny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
a mi sie wydaje ze poprostu slowianie ogolnie przez wieki byli podbijani przez krzyzakow i brandenburczykow

Poprzedni wątek: Szlachta Kaszubska
Następny wątek: Osiedleńcy z Kresów Wschodnich w latach 20-tych
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sat Aug 08 18:26:17 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund