Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Dzieje Pomorza » Osiedleńcy z Kresów Wschodnich w latach 20-tych
Osiedleńcy z Kresów Wschodnich w latach 20-tych [wiadomość #9455] Fri, 10 February 2012 10:33 Przejdź do następnej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostępny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
Witam,
od duszego czasu nurtuje mnie strasznie jedna rzecz w historii rodziny mojego ma.
Prababka ma - Marianna Szramka z domu Sowiska - urodzia si w 1905r. w Koodziejwce koo Tarnopola na terenie dzisiejszej Ukrainy. lub braa w 1924r. w Starej Kiszewie. W tym samym roku w Chwarznie (parafia Stara Kiszewa) umar jej brat Stanisaw nie pozostawiajc dzieci. W 1933 r. zmara z kolei sama Marianna na suchoty (podobnie jak brat). 10 lat pniej zmar Pawe Sowiski, ojciec Stanisawa i Marianny. Nie odnotowano zgonu ony Pawa, a matki Stanisawa i Marianny - Marianny Sowiskiej z domu Paszkiewicz. Domniemywam wic, e zmara, zanim rodzina przeprowadzia si na Pomorze.
S jeszcze dwa lady "ukraiskie" w aktach chrztw dzieci Marianny Szramki: matk chrzestn jednego z dzieci bya Katarzyna Sowiska (ktra ju potem nigdzie w aktach kiszewskich nie pojawia si), a matk chrzestn drugiego z dzieci bya Kazimiera Siafkowa (???) z Tarnopola.
Przegldajc ksigi kiszewskie z okresu XX-lecia zauwayam te takie wschodnio wygldajce nazwiska: jak Andryjenko czy Wasyl Boriukow (albo Bosiukow).
Czy kto z Was wie co na temat osiedle ludzi z Kresw na terenie Pomorza na pocztku lat 20-tych? Bd zobowizana za wskazanie lektur, linkw, jakiekolwiek informacje, ktre mog pomc mi zrozumie, dlaczego rodzina Sowiskich postanowia opuci swoje strony rodzinne i osiedli si tak daleko.

pozdrawiam
Iza
Odp: Osiedleńcy z Kresów Wschodnich w latach 20-tych [wiadomość #9456 jest odpowiedzią na wiadomość #9455] Fri, 10 February 2012 10:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
I jeszcze jedna lustrzana sytuacja w stosunku do opisanej poprzednio.
Kuzynki mojej babci w z Juszek koo Kocierzyny wyszy w latach 20-tych za m za mczyzn, ktrych miejscem zamieszkania byo Dubno na Woyniu.
Pierwsza wysza za m w Kocierzynie, ale druga braa ju lub na Woyniu. Czy mogli to by np. onierze? Czy moe to mie co wsplnego z przekazywaniem ziemi legionistom na wschodzie?
pozdrawiam
Iza
Odp: Osiedleńcy z Kresów Wschodnich w latach 20-tych [wiadomość #9460 jest odpowiedzią na wiadomość #9456] Fri, 10 February 2012 12:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
alfut jest aktualnie niedostępny  alfut
Senior Member
Do Wdy tez przeprowadzili sie 3 rodziny z tamtych terenow,jedna tez z Koodziejowki,druga rodzina z Panaswki, koo Tarnopola Nazwiska Sowik,Paszkowska,Lubaczewski(wujek),Kociuba,liwiski w Bukowcu.Pozdrawiam Piotr Alfut
Odp: Osiedleńcy z Kresów Wschodnich w latach 20-tych [wiadomość #9461 jest odpowiedzią na wiadomość #9456] Fri, 10 February 2012 12:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Witaj.
W Tucholi by obz jeniecki.
Przegldajc ksigi Czerska z lat o ktrych piszesz pojawiaj si nie "nasze" nazwiska.
Wiadomym jest, e sporo Rosjan pozostao lub wyjechao dalej na zachd.
Krzysiek
Odp: Osiedleńcy z Kresów Wschodnich w latach 20-tych [wiadomość #9477 jest odpowiedzią na wiadomość #9461] Mon, 13 February 2012 08:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Nie sdz, eby chodzio mi o Rosjan, raczej o Polakw, ktrzy z niewiadomych mi powodw opucili swoje strony, mimo tego, e Tarnopolszczyzna po 1920 r. naleaa do Polski.
Dzikuj
Iza
Odp: Osiedleńcy z Kresów Wschodnich w latach 20-tych [wiadomość #9483 jest odpowiedzią na wiadomość #9455] Mon, 13 February 2012 20:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Chaber jest aktualnie niedostępny  Chaber
Miejsce: Gdynia
Member
Ja wizabym to z reform roln ktra miaa miejsce w 20-leciu midzywojennym, parcelacj czci niektrych majatkw i sprowadzaniem osadnikw z poudnia i poudniowego-wschodu na terny Pomorza oraz innymi dziaaniami podejmowanymi przez wczesnego ministra rolnictwa Juliusza Poniatowskiego (np. budowa tzw. poniatwek).

Pozdrowienia
Arnold Bawat
Odp: Osiedleńcy z Kresów Wschodnich w latach 20-tych [wiadomość #9485 jest odpowiedzią na wiadomość #9483] Mon, 13 February 2012 21:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
alfut jest aktualnie niedostępny  alfut
Senior Member
Raczej z wojn polsko- bolszewick 1920 i jej skutkami.Z opowiada wuja ktory ucieka z Ukrainy na koniu,wiem,ze nie byo tam tak rowo!Pozdrawiam Piotr Alfut
Odp: Osiedleńcy z Kresów Wschodnich w latach 20-tych [wiadomość #10403 jest odpowiedzią na wiadomość #9485] Sat, 25 August 2012 15:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
szulist jest aktualnie niedostępny  szulist
Member
Moj dziadek przywedrowal z Czerkas ktore sa na poludnie od Kijowa. Jego historia to pelna tajemnica. Ale wiadomo ze byl zolnierzem u Petlury. Byl internowany i siedzial chyba w Tucholi. Ale to nie jest pewne. Natomiast jest pewne ze budowal linie kolejowa z Bydgoszczy do budujacej sie Gdyni przez Chojnice, Koscierzyne i Kartuzy.
Bedac w okolicach Kiszewy, Grzybowa zapoznal i potem ozenil sie z moja babcia. I tak tu juz pozostal. Wujek mi opowiadal tez ze miejscowi byli zli na tych Ukraincow i Rosjan ze to wlasnie tamci dostali robote a oni nie. Potem w 1935 przeprowadzil sie do Gdyni wraz z rodzina. Wojne przetrwal w Gdyni, ale w 1945 Bolszewicy go aresztowali i wywiezli w okolice Workuty.
Wrocil w 1955 roku.
Jego nazwisko nosze.

Pozdrawiam
Mirek Wolkowicki
Odp: Osiedleńcy z Kresów Wschodnich w latach 20-tych [wiadomość #10904 jest odpowiedzią na wiadomość #9455] Sun, 16 December 2012 09:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zbigniew50 jest aktualnie niedostępny  Zbigniew50
Junior Member
Witam moi drodzy.
Jeeli pozwolicie dorzuc tu jeszcze problem przeludnienia Galicji oraz potwornej biedy jaka tam wwczas panowaa .
Mona to przeledzi chociaby na podstawie opisw migracji i emigracji zarobkowej na zachd europy i USA.
Natomiast sytuacja gospodarcza i zmiany polityczne na tych terenach byy sprzyjajce dla osb chccych posiada co wasnego.
Dlatego np.po przejciu przez polskie wadze terenw np.powiatu Chemno czy Grudzidza itd. Niemcy masowo wyzbywali si swych woci nabytych w czasie parcelacji majtkw przed 1920r.
Wykorzystywali to wracajcy z emigracji zarobkowej i kupowali te posiadoci za przysowiowe grosze .
Ale i w Galicji sprzedawano swe dobytki i tu kupowali gospodarstwa ,parcele itp.
Byo nawet takie powiedzenie "e w Galicji sprzeda koz a tu kupi gospodark".
Tym sposobem osiady moje dwie rodziny rodowodowe (dziadka i babci)
Jedna rodzina przez USA ,druga przez Niemcy.
Wiadomym mi jest i w moim rejonie bardzo duo rodzin tak tu trafio w wspomnianym okresie.
Prosz rwnie zwrci uwag na skutki jakie byy w odwecie w 1939r. przez miejscow ludno na przybyszach.
Miejsca pamici same obrazuj te wydarzenia ,ale to ju inny temat.
Pozdrawiam Serdecznie.
Odp: Osiedleńcy z Kresów Wschodnich w latach 20-tych [wiadomość #12510 jest odpowiedzią na wiadomość #9455] Tue, 03 December 2013 13:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tomasith jest aktualnie niedostępny  tomasith
Member
to i ja dodam swoje 3 grosze w temacie:
mj pradziadek (i dziadek) pochodzi z panaswki, koo koodziejwki, pow. skaat, woj. tarnopolskie. wiem, e przed wojn by kilkakrotnie w USA (tam te wyjechaa cz jego rodziny - wiadcz o tym wpisy w porcie w bremie; sam pracowa chyba w fabryce forda w detroit).
kiedy w kocu zdecydowa si na stae przeprowadzi i zabra ze sob rodzin, wybucha I wojna. zosta wcielony do wojska austro-wgierskiego i zgin gdzie pod petersburgiem, w rosyjskim obozie jenieckim.
po jego mierci prababka postanowia za namow bodaje dawnych ssiadw, czy kogo z rodziny, ktra ju przyjechaa na pomorze wczeniej (i to chyba wanie liwiskich - wic moe jakie powizanie z w/w przez kogo), sprzeda gospodarstwo w panaswce (za jakie grosze zreszt, mamiona cudownym zyciem na pomorzu) i przeprowadzia si z dziemi gdzie w okolice starogardu gd. (pochowana w zelgoszczy).
pamitam, jak dziadek opowiada jakie gupstwo zrobia. na wschodzie ziemie byu urodzajne-czarne, natomiast na pomorzu- sama glina...
wkrtce potem prababka zmara, a osierocony dziadek z reszt jej dzieci zmuszony by pj "na sub" do okolicznych gospodarstw (kto zaj si majtkiem po zakupionym przez ni gospodarstwie-nie wiem). dziadek pono mieszka w strasznych warunkach. pasa bydo na polach i wspomina, e jako ostatni dostawa resztki ze stou, gdy ju wszyscy zjedli. dlatego te postanowi w kocu uciec. trafi gdzie pod gdyni, do leniczwki, gdzie przygarn go leniczy z on.
tyle wiem o tamtych czasach.
Odp: Osiedleńcy z Kresów Wschodnich w latach 20-tych [wiadomość #12511 jest odpowiedzią na wiadomość #12510] Tue, 03 December 2013 13:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
dzikuj za kolejny kamyczek do tego ogrdka, opowie bardzo ciekawa Smile
Iza Wysiecka
Odp: Osiedleńcy z Kresów Wschodnich w latach 20-tych [wiadomość #12512 jest odpowiedzią na wiadomość #9455] Tue, 03 December 2013 14:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tomasith jest aktualnie niedostępny  tomasith
Member
moze ktos wypowie sie o sliwinskich z brusow - skad przyjechali, czy ktos ich pamieta, a moze jeszcze tam mieszkaja?
Odp: Osiedleńcy z Kresów Wschodnich w latach 20-tych [wiadomość #12515 jest odpowiedzią na wiadomość #12512] Wed, 04 December 2013 11:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Moe tutaj kogo namierzysz Smile
http://brusy.za.pl/

Krzysiek
Odp: Osiedleńcy z Kresów Wschodnich w latach 20-tych [wiadomość #12516 jest odpowiedzią na wiadomość #12512] Wed, 04 December 2013 14:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
rysiu jest aktualnie niedostępny  rysiu
Senior Member
Pochodz z Brus mieszkaem tam od 1961 do 1991 r. i nie syszaem o nazwisku liwiski .Podaj dokadniejsze dane. Rysiu.
Odp: Osiedleńcy z Kresów Wschodnich w latach 20-tych [wiadomość #12517 jest odpowiedzią na wiadomość #9455] Wed, 04 December 2013 16:09 Przejdź do poprzedniej wiadomości
piesta
Senior Member
W Brusach na przeomie XIX/XX w. wystpowao nazwisko liwicki zapisywane czasami jako liwiski

Staszek
Poprzedni wątek: Słowińcy czyli Kaszubi Nadłebscy
Następny wątek: rocznica wyzwolenia Czerska
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sun Aug 02 07:17:39 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund