| Osiedleńcy z Kresów Wschodnich w latach 20-tych [wiadomość #9455] |
Fri, 10 February 2012 10:33  |
 |
Teerose
Wiadomości: 235 Dołączył(a): April 2006 Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
|
Senior Member |
|
|
Witam,
od duszego czasu nurtuje mnie strasznie jedna rzecz w historii rodziny mojego ma.
Prababka ma - Marianna Szramka z domu Sowiska - urodzia si w 1905r. w Koodziejwce koo Tarnopola na terenie dzisiejszej Ukrainy. lub braa w 1924r. w Starej Kiszewie. W tym samym roku w Chwarznie (parafia Stara Kiszewa) umar jej brat Stanisaw nie pozostawiajc dzieci. W 1933 r. zmara z kolei sama Marianna na suchoty (podobnie jak brat). 10 lat pniej zmar Pawe Sowiski, ojciec Stanisawa i Marianny. Nie odnotowano zgonu ony Pawa, a matki Stanisawa i Marianny - Marianny Sowiskiej z domu Paszkiewicz. Domniemywam wic, e zmara, zanim rodzina przeprowadzia si na Pomorze.
S jeszcze dwa lady "ukraiskie" w aktach chrztw dzieci Marianny Szramki: matk chrzestn jednego z dzieci bya Katarzyna Sowiska (ktra ju potem nigdzie w aktach kiszewskich nie pojawia si), a matk chrzestn drugiego z dzieci bya Kazimiera Siafkowa (???) z Tarnopola.
Przegldajc ksigi kiszewskie z okresu XX-lecia zauwayam te takie wschodnio wygldajce nazwiska: jak Andryjenko czy Wasyl Boriukow (albo Bosiukow).
Czy kto z Was wie co na temat osiedle ludzi z Kresw na terenie Pomorza na pocztku lat 20-tych? Bd zobowizana za wskazanie lektur, linkw, jakiekolwiek informacje, ktre mog pomc mi zrozumie, dlaczego rodzina Sowiskich postanowia opuci swoje strony rodzinne i osiedli si tak daleko.
pozdrawiam
Iza
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Osiedleńcy z Kresów Wschodnich w latach 20-tych [wiadomość #12510 jest odpowiedzią na wiadomość #9455] |
Tue, 03 December 2013 13:44   |
tomasith
|
Member |
|
|
to i ja dodam swoje 3 grosze w temacie:
mj pradziadek (i dziadek) pochodzi z panaswki, koo koodziejwki, pow. skaat, woj. tarnopolskie. wiem, e przed wojn by kilkakrotnie w USA (tam te wyjechaa cz jego rodziny - wiadcz o tym wpisy w porcie w bremie; sam pracowa chyba w fabryce forda w detroit).
kiedy w kocu zdecydowa si na stae przeprowadzi i zabra ze sob rodzin, wybucha I wojna. zosta wcielony do wojska austro-wgierskiego i zgin gdzie pod petersburgiem, w rosyjskim obozie jenieckim.
po jego mierci prababka postanowia za namow bodaje dawnych ssiadw, czy kogo z rodziny, ktra ju przyjechaa na pomorze wczeniej (i to chyba wanie liwiskich - wic moe jakie powizanie z w/w przez kogo), sprzeda gospodarstwo w panaswce (za jakie grosze zreszt, mamiona cudownym zyciem na pomorzu) i przeprowadzia si z dziemi gdzie w okolice starogardu gd. (pochowana w zelgoszczy).
pamitam, jak dziadek opowiada jakie gupstwo zrobia. na wschodzie ziemie byu urodzajne-czarne, natomiast na pomorzu- sama glina...
wkrtce potem prababka zmara, a osierocony dziadek z reszt jej dzieci zmuszony by pj "na sub" do okolicznych gospodarstw (kto zaj si majtkiem po zakupionym przez ni gospodarstwie-nie wiem). dziadek pono mieszka w strasznych warunkach. pasa bydo na polach i wspomina, e jako ostatni dostawa resztki ze stou, gdy ju wszyscy zjedli. dlatego te postanowi w kocu uciec. trafi gdzie pod gdyni, do leniczwki, gdzie przygarn go leniczy z on.
tyle wiem o tamtych czasach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|