| Związek Zachodni [wiadomość #4464] |
Mon, 23 August 2010 15:04  |
egopol
|
Senior Member |
|
|
Witajcie!
Poszukuj informacji oraz publikacji dot dziaalnoci Polskiego Zwizku Zachodniego inaczej zwanego te Zwizkiem Obrony Kresw Zachodnich.
W szczeglnoci interesuje mnie rejon b.powiatu Starogardu Gdaskiego.
Pozdrawiam
Krzysiek
|
|
|
|
| Odp: Związek Zachodni [wiadomość #4466 jest odpowiedzią na wiadomość #4464] |
Mon, 23 August 2010 17:32   |
mark65
|
Senior Member |
|
|
Witaj Krzysiek,
Najwicej informacji o Zwizku Obrony Kresw Zachodnich na Kociewiu znalazem w ksice "Krlewskie Miasto Starogard - Stolica Kociewia" napisanej przez Jana Buchholza(pierwszy burmistrz Starogardu) i Andrzeja Szklarskiego,a wydanej w 1928 r.
Na stronie 81 tej ksiki jest krtki opis tego zwizku
"Zwizek Obrony Kresw zachodnich zaoono tu w roku 1921 na wiecu w Sokolniczwce,staraniem prokuratora Burka. Prezesem zosta Sdu Okrgowego Jackowski,sekretarzem Jankowiak.Zwizek ten ma na celu uwiadomienie spoeczestwa przed niebezpieczestwem kolonizacji polskich dzieci z Niemiec i udzielanie stypendjw dla polskich dzieci z z zagranicy. W skad obecnego zarzdu wchodz : Prezes B.Zbik,sekretarz prof. Pramowski. Zwizek posiada wszystkich czonkw razem z filjami okoo 300. W roku 1926 urzdzono prywatne kolonje dla dzieci z Gdaska i Brandenbyrgji. w kocu 1928 stworzono zbiorow kolonje cztero-tygodniow w Starogardzie dla 50 dzieci ze lska . Staraniem Zwizku przebywaa tu w roku 1927 "Reduta" z Wilna, dajc pod goym niebem przedstawienie : Ksie Niezomny" . Przedstawienie odbyo si na dziedzicu szkoy chopcw przy ulicy Chojnickiej,gdzie przybyy tumy widzw"
Podaj te nazwiska znanych mi kilku dziaaczy PZZ w Starogardzie :Julian Odyja,inspektor Szkolny ,dr Jzef Kopicz ze szpitala w Kocborowie oraz Franciszek Nowak dyrektor Miejskiej Komunalnej Kasy Oszczdnociowej ,ktrzy zostali pniej zamordowani w lesie Szpgawskim .
Pozdrawiam
Mariusz
Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
|
|
|
|
|
|
| Odp: Związek Zachodni [wiadomość #4470 jest odpowiedzią na wiadomość #4469] |
Mon, 23 August 2010 22:00   |
mark65
|
Senior Member |
|
|
Witaj Krzysiek,
Moge tak od razu mwi.
Komiski Alfons, rachmistrz , urodzony 1 czerwca 1906 r. pp w Skarszewach ,zamordowany na cmentarzu ydowskim w "Borwnie Wielkim" 15 padziernika 1939 r.
Sam cmentarz ju nie istnieje, ale resztki masz w tym linku http://www.kirkuty.xip.pl/skarszewy.htm
Pozdrawiam
Mariusz
Mariusz Momont
|
|
|
|
|
|
| Odp: Związek Zachodni [wiadomość #4472 jest odpowiedzią na wiadomość #4464] |
Tue, 24 August 2010 00:57   |
mark65
|
Senior Member |
|
|
Witaj Krzysiek,
Informacja jest z ksiki Jzefa Milewskiego "Ksiga imienna strat ludzkich II wojny wiatowej", o ktrej bya mowa przy okazji postw o lesie Szpgawskim.
Pozdrawiam
Mariusz
Mariusz Momont
|
|
|
|
|
|
| Odp: Związek Zachodni [wiadomość #4590 jest odpowiedzią na wiadomość #4477] |
Fri, 10 September 2010 13:25  |
JoannaMaria
|
Junior Member |
|
|
Moe zainteresuje Ci ksika Aliny i Kazimierza Wajdw "O polsko Borw Tucholskich". S tam przedstawione sylwetki wielu dziaaczy PZZ. Niestety nie mam teraz tej ksiki pod rk, bo to waciwie ksika mojej babci z Bydgoszczy. Autorzy zbierali informacje m. in. od yjcych potomkw dziaaczy (te od mojej babci i jej kuzyna).
Pozdrawiam,
Joanna
|
|
|
|