Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Akt ślubu Bojanowska/Ostrowski
Akt ślubu Bojanowska/Ostrowski [wiadomość #14168] Fri, 06 March 2015 21:05 Przejdź do następnej wiadomości
ewulab jest aktualnie niedostępny  ewulab
Miejsce: Trójmiasto/Kozienice
Junior Member
Witam,
od kilku tygodni uparcie poszukuj aktu lubu pary Joseph Ostrowski z Czerwiska (kolonista wg metryki chrztu jednego z dzieci)i Marianny Bojanowskiej.
Pierwsze dziecko pary urodzio si w 1807 roku, a ostatnie w 1827 roku - wszystkie byy chrzczone w parafii Pienikowo. Niestety w aden sposb nie trafiam na akt lubu pary.
Moe kto mi podpowie jak szuka, gdzie popeniam bd?

Pozdrawiam, Ewa.
Poszukuję przodków rodziny Ostrowskich - Wielki Komórsk, Czerwińsk, oraz nazwiska Grudziąż i genezy nazwiska Balmas.
Odp: Akt ślubu Bojanowska/Ostrowski [wiadomość #14169 jest odpowiedzią na wiadomość #14168] Fri, 06 March 2015 21:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Anonymous Coward
Ewo,

Podejrzewam, e bdu nie popeniasz. Zauwa, e brak jest ksig slubw (tak samo w AD Pelplin jak u "Mormonw") dla parafii Pienikowo dla okresu przed rokiem 1806, podobnie jak dla pobliskiej parafii Barono (luka 1779-1820 dla lubw), w ktrej urodzio si wielu Bojanowskich. Dodatkowo mona zaoy, e Marianna bya wdow i jej panieskie nazwisko brzmiao inaczej.
Proponowabym sprawdzi wszystkie pobliskie parafie w celu odnalezienia aktu chrztu Marianny (w Baronie znajdziesz 5 kobiet o imieniu i nazwisku Marianna Bojanowska - z tego 4 pasuj do "rwnania") lub ewentualnie wykluczy hipotez, i wychodzia za m za Jzefa Ostrowskiego jako wdowa.
Przewiduj, e Twoja Marianna to jedna z tych czterech urodzonych w parafii Barono i wwczas aktu lubu, jak sdz zawieranego w tej parafii, fizycznie ju nie ma.

Pozdrawiam

Janek

Ps: Czasami przy poszukiwaniach zdarzaj si luki - ot taka to jest przygoda z genealogi.

Ps2: Jeszcze dodatkowe info:
Jzef Ostrowski to zapewne zmary w Pienikowie w 1841 roku w wieku lat 58 (czyli rocznik ca.1783) natomiast Marianna to zapewne zmara rwnie w Pienikowie w 1865 roku w wieku lat 79 (czyli rocznik ca. 1786 - std wniosek, e w "gr: wchodz juz tylko dwie marianny jedna urodzona w parafii Barono w 1785 a druhga w 1787) - ale to musisz potwierdzi wertujc skany aktw w AD Pelplin.

[Uaktualnione dnia: Fri, 06 March 2015 21:58] przez Moderatora

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Akt ślubu Bojanowska/Ostrowski [wiadomość #14171 jest odpowiedzią na wiadomość #14169] Fri, 06 March 2015 21:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Dzikuj za potwierdzenie - wanie wydawao mi si, e jest luka w aktach od 1806 w d, ale za bardzo nie wierz swoim umiejtnociom szukania w rnych zasobach Very Happy wic wol si upewni.
Te cztery Marianny mam na licie, ale - no wanie - jak potwierdzi, e jedna z nich jest t waciw? W aktach urodze dzieci nie ma informacji o tym, ile lat miaa kobieta jak urodzio si dziecko (takie informacje mam np. w aktach rosyjskojzycznych z Gubernii Augustowskiej i w ogle pod zaborem rosyjskim).

Przepraszam za - moliwe, e naiwne pytania, ale prowadz poszukiwania od roku i ucz si.

Pozdrawiam, Ewa.
Poszukuję przodków rodziny Ostrowskich - Wielki Komórsk, Czerwińsk, oraz nazwiska Grudziąż i genezy nazwiska Balmas.
Odp: Akt ślubu Bojanowska/Ostrowski [wiadomość #14172 jest odpowiedzią na wiadomość #14171] Fri, 06 March 2015 22:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Anonymous Coward
Ewo,

miao pytaj - wsplnie rozwiemy zagadk. W poprzednim pocie dorzuciem jeszcze kilka informacji.

Pozdrawiam

Janek
Odp: Akt ślubu Bojanowska/Ostrowski [wiadomość #14173 jest odpowiedzią na wiadomość #14172] Fri, 06 March 2015 22:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Oj Janku, bardzo Ci dzikuj, naprawd jestem Ci wdziczna, szczeglnie, e akty zgonw te wertowaam i chyba za bardzo chciaam je znale, a raczej obawiaam si podczepi te osoby pod moje poszukiwania.
Co do skanw to zamawiam je odpatnie internetowo ze wzgldu na odlego i troch trwa zanim mi je podel.

Pozdrawiam, Ewa.
Odp: Akt ślubu Bojanowska/Ostrowski [wiadomość #14174 jest odpowiedzią na wiadomość #14173] Fri, 06 March 2015 22:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Anonymous Coward
Ewo,

Podaj jeszcze link z wykazem zasobw metrykalnych AD Pelplin:
http://www.diecezja-pelplin.pl/kuria/78-archiwum-diecezjalne -ksiegi-metrykalne

oraz dwa linki do zasobw mormoskich dla parafii Pienikowo i Barono:
https://familysearch.org/search/catalog/19559?availability=F amily%20History%20Library
https://familysearch.org/search/catalog/244497?availability= Family%20History%20Library

Czasami zdarza si i tak, e niektre ksigi gdzie znikny ale pozostay po nich na szczcie np. tylko mikrofilmy mormoskie (jak w przypadku chociaby jednej ksigi urodze parafii Sierakowice) lub czasem le sobie spokojnie na pce u jakiego genealogicznego arcyotra lub zapomniane na poddaszu parafii w stercie kurzu.

ycz owocnych poszukiwa.

Pozdrawiam

Janek

Odp: Akt ślubu Bojanowska/Ostrowski [wiadomość #14175 jest odpowiedzią na wiadomość #14174] Fri, 06 March 2015 23:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Janku, dzikuj za linki.
Zerknam do swoich notatek i widz, e mam zakrelon Mariann urodzon w 1787 bo t najbardziej obstawiaam, na licie zamwionych aktw mam te akt zgonu Marianny z 1865 roku, ale jak udowodni, e to ta Marianna - cierpliwo zapewne mnie uratuje, jak zobacz akty i bd przetumaczone, moliwe, e trafi na jak ciekaw wskazwk.

Pozdrawiam, Ewa.
Odp: Akt ślubu Bojanowska/Ostrowski [wiadomość #14198 jest odpowiedzią na wiadomość #14175] Thu, 12 March 2015 15:46 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Dzi dostaam kilkanacie skanw z archiwum, oj bdzie co robi Razz
Ju widz, e z aktu zgonu Marianny Ostrowskiej mona wyczyta, e to Marianna z domu Bojanowska wic jestem znowu cae pokolenie do tyu i akt urodzenia Marianny z 1787 roku miao mona uzna za waciwy bo zmara Marianna miaa 79 lat. Bardzo mnie to cieszy.

Pozdrawiam, Ewa.
Odp: Akt ślubu Bojanowska/Ostrowski [wiadomość #14199 jest odpowiedzią na wiadomość #14198] Thu, 12 March 2015 19:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Janku, w akcie zgonu Marianny Bojanowskiej jest informacja, e bya wdow po Jzefie Ostrowskim zmarym w 1841 roku, Ty te takiego Jzefa znalaze - zmarego w tym roku w Pienikowie, ale ja szukam i nie znajduj. Czy moesz mi podpowiedzie jak albo gdzie szuka?

A tu przetumaczony akt zgonu Marianny, z niego wynika, e lub zawarty zosta okoo 1805 roku, a istnieje akt z 1805 roku - wiecie, jednak s tylko imiona Marianna i Joseph. Mam ten akt i jest bardzo zniszczony.
Wpis nr 3/865,
pogrzeb: 23.01.1865,
miejsce pochwku: Pienikowo,

zmara:
Marianna Ostrowska, wdowa po doywotniku /Altsitzerwittwe/
zmara we wsi Czerwiesk dnia 20.stycznia 1865 0 7 rano majc 79 lat
na suchoty i staro,

zgoszenie: zgosi syn Maciej /Mathias/ Ostrowski, mieszkaniec albo wsiedziay /Einsae/
we wsi Czerwiesk.

Ksidz proboszcz Hiacinth /Jacek/ Knopp [* 1806 Kolanowice nalsku
+ 1872 Pienikowo, proboszcz w Pienikowie od 17.07.1840 ]

Spadkodawczyni pozostaa wdow 12.07.1841 we wsi Czerwiesk zmarego mieszkanca
/Einsasse/ Jzefa Ostrowskiego.

Ona pozostawia dzieci:
1. Michael 51 lat i 5mcy mieszkaniec /Einsasse/ w Pienizkowie ,
2. Barbara lat 46 zamna za Jana Tollik, Einsasse w Twardej Grze /Hartenberg/ koo m. Nowe,
3. Mathias Ostrowski Einsasse 43 lata i 11 mcy zam. w Czerwiesku,
4. Paul 41 lat i 7 mcy, Einsasse w Baronie,

Pite dziecko Maria zmaro przy maestwie modzieczo jako zamna Resem
i zamieszkaa w Twardej Grze, majc 23 lata utopia si 1850 roku koo Gniewa /Mewe an der Weichsel / w Wile.

Zmara bya z domu Bojanowska. Jej rodzice zmarli przed siedmiu laty w Gonsiorken /koo Barona/
jako mieszkany /Einsaen/.
Zmara ya w maestwie 36 lat z Joefem Ostrowskim.

Pozdrawiam, Ewa.

[Uaktualnione dnia: Thu, 12 March 2015 20:43]

Odp: Akt ślubu Bojanowska/Ostrowski [wiadomość #14201 jest odpowiedzią na wiadomość #14199] Thu, 12 March 2015 21:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Anonymous Coward
Ewo,

W naszej polskiej genealogii panuje chaos i kade z Towarzystw Genealogicznych ma patent na nieomylno oraz krluje syndrom "psa ogrodnika".

Indeksy dotyczce zgonw Pienikowa z lat 1806-1853, ktrych nie znajdziesz w Pomorskiej Genbazie http://www.ptg.gda.pl/index.php/certificate/action/showinfo/ (zwr prosz uwag na wykaz zindeksowanych ksig), a ktre zdroworozsdkowo winny tam by, znajduj si w innym miejscu, a mianowicie tu http://geneteka.genealodzy.pl/index.php?rid=897&from_dat e=1841&to_date=1841&search_lastname=ostrowski&se arch_lastname2=&rpp1=0&bdm=D&w=11pm&op=gt&am p;lang=pol (zwr prosz uwag na znacznik "i", przy ktrym znajdziesz wiek zmarego).

Pozdrawiam

Janek
Odp: Akt ślubu Bojanowska/Ostrowski [wiadomość #14202 jest odpowiedzią na wiadomość #14168] Thu, 12 March 2015 22:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Oj niedobrze jak tak jest, osobicie tego nie rozumiem bo zgodno w tym temacie przyniosaby duo wicej poytku. Dzikuj Ci bardzo za link, miaam chyba zamienie umysu i uparam si, e tu znajd dane i w ogle nie sprawdziam geneteki.

Pozdrawiam, Ewa.
Odp: Akt ślubu Bojanowska/Ostrowski [wiadomość #14205 jest odpowiedzią na wiadomość #14201] Fri, 13 March 2015 10:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Tylko nie rozumiem tych znakw zapytania przy rocznikach jeeli dane s czytelne. Shocked Mam na myli genetek.
Krzysiek

PS
odnonie psa ogrodnika: kade towarzystwo ma swoje zasady, ktre w wikszoci s zblione. Geneteka nie ma patentu na nieomylno. Baagan powstaje z niewiedzy samych czonkw.
Jeden z wielu przykadw : Jedna z parafii jest w peni zindeksowana ale kto znalaz w AP w Bydgoszczy duplikaty z jakiego tam okresu i to tylko trzech miejscowoci z tej parafii. Zindeksowa i da do Gniazda.
Po 1. zdublowa niepotrzebnie czyj prac przy czym sam si napracowa.
2 indeksy nie s z caej parafii tylko kilku wsi
3 do gowy by mi nie przyszo aby w Gniedzie szuka czego co terytorialnie jest w gestii PTG.
I oto wanie w ten sposb i wiele innych robi si baagan.
Odp: Akt ślubu Bojanowska/Ostrowski [wiadomość #14216 jest odpowiedzią na wiadomość #14168] Fri, 13 March 2015 23:20 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Junior Member
Dzi od Marianny Bojanowskiej dotaram do 6xpradziadkw mojego ma. Nazwiska 6xpradziadkw ze strony matki Bojanowskiej to Simon Wakowski i Marianna Kiebasowa - w akcie lubu z 1716 roku widnieje Simon Wojszczyk i Marianna Kiebasianka.

Czy to moliwe, e to samo nazwisko na przestrzeni lat 1716 - 1774 brzmiao: Waskowszczonka, Waskowsi/Wakowski (te przeksztacenia rozumiem) i na pocztku(1716) Wojszczyk? Zupenie przez przypadek odnalazam nazwisko Wojszczyk posugujc si tylko imieniem przy szukaniu aktu lubu.

Wojszczyk - Waskowski?

Czy to moliwe, aby w XVIII wieku szesnastolatka wychodzia za m?

Pozdrawiam, Ewa.

[Uaktualnione dnia: Sat, 14 March 2015 09:43]

Poprzedni wątek: Balmas Ryńsk i okolice
Następny wątek: poszukowanie prababci Augustine Antonine Równias
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Jul 27 12:15:37 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund