| podwójne imiona [wiadomość #6405] |
Tue, 22 February 2011 18:30  |
 |
wamke
|
Senior Member |
|
|
witam, przegldajc indeksy chrztw z parafii Ostrowite, Ogorzeliny i Lichnowy czyli historycznej Kosznajderii (skd i moi przodkowie pochodz), rzucio mi si w oczy zaskakujco dua liczba dzieci z dwoma a nawet trzema i czterema imionami; jak mylicie, czym to byo spowodowane??
pozdrawiam
andrzej wamke
Andrzej Wamke
|
|
|
|
| Odp: podwójne imiona [wiadomość #6457 jest odpowiedzią na wiadomość #6405] |
Thu, 24 February 2011 08:47   |
 |
Teerose
Wiadomości: 235 Dołączył(a): April 2006 Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
|
Senior Member |
|
|
Dwa imiona to raczej mnie nie dziwi, dzisiaj te mamy wielu ludzi z dwoma imionami. W mojej rodzinie zauwayam tendencj do nadawania tylko pojedynczych imion, jeli zdarzay si dwa, to przewanie bya taka historia, e w okolicach chrztu dziecka przypada dzie powicony ktremu ze witych (np. brat mojej mamy nazywa si Henryk Micha, Micha dlatego, e urodzi si 29 wrzenia, czyli w dzie tego patrona).
3 i 4 imiona kojarz raczej z rodzinami ewangelickimi. Mj dziadek nazywa si Wilhelm Otto Paul, wszyscy w jego rodzinie nosili co najmniej 2 imiona, ale czciej byy to 3. Dawno temu przeczytaam gdzie, e w niemieckiej tradycji na co dzie uywa si tego imienia, ktre stoi "najbliej" nazwiska (czyli w przypadku dziadka - Paul), a nie pierwszego. Czy kto spotka si z takim pogldem? W przypadku dziadka to si zgadza, gdy nazywano go Pawem. Ale te z dziecistwa pamitam swoje zdziwienie, e dziadka rwienicy mwi do niego Willi.
Pewnie Ci nie pomogam, jeli chodzi o Twoje pytanie, ale postanowiam napisa moje spostrzeenia, bo jestem ciekawa pogldw innych na ten temat.
pozdrawiam
Iza Wysiecka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: podwójne imiona [wiadomość #6551 jest odpowiedzią na wiadomość #6405] |
Wed, 02 March 2011 18:54   |
 |
Zatoka
|
Senior Member |
|
|
Znam tamte wypowiedzi. Dlatego mj poprzedni post zbacza ju w kierunku bada nad Kosznajderi.
Na marginesie. Jako ciekawostk mog poda, e znane s przypadki nadawania do omiu imion. Przykady takich aktw chrztu podaem w Genepedii (tumaczenia z j. aciskiego).
Pozdrawiam
Janusz Wegner
Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
[Uaktualnione dnia: Thu, 03 March 2011 21:49] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: podwójne imiona [wiadomość #6554 jest odpowiedzią na wiadomość #6405] |
Wed, 02 March 2011 19:26   |
 |
wamke
|
Senior Member |
|
|
Witam, ksika to praca zbiorowa pod redakcj Wodzimierza Jastrzbskiego, wydawnictwo Logo, Bydgoszcz-Tuchola 2003. A co do kosznajderskich przodkw to akurat nazwisko WAMKE nie jest kosznajderskie, lecz moi przodkowie z Kosznajderii: Behrendt, Schwemin, Theus (lub Theis), tylko, e te nazwiska s do rozpowszechnione i do tego w parafii Tuchola zachowao si mao ksig (bo tu najblisi moi przodkowie mieszkali), wic trudno bdzie ustali niektre powizania rodzinne i cudem bdzie jeli uda mi si "dokopa" do przodkw urodzonych w Kosznajderii.
Pozdrawiam
Andrzej Wamke
Andrzej Wamke
[Uaktualnione dnia: Wed, 02 March 2011 19:30] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: podwójne imiona [wiadomość #6555 jest odpowiedzią na wiadomość #6405] |
Wed, 02 March 2011 19:49   |
 |
Zatoka
|
Senior Member |
|
|
W uzupenieniu tego co poda Andrzej dodam, ze ksika ta zawiera zbir 15 z 17 referatw wygoszonych na konferencji naukowej jaka odbya si w Tucholi w dn. 5 i 6 wrzenia 2003 r.
Z racji na niski nakad (400 egz.) i kopoty z dostpem, podaj spis treci:
I. Kosznajderia/Kosznajdrzy - dzieje - historia
- Grupy etniczne Pomorza
- Powstanie i dzieje wsi kosznajderskich do 1466 r.
- Znaczce osobowoci Kosznajderii w XIX i I poowie XX wieku
- ycie codzienne Polakw i Niemcw na terenie Kosznajderii w okresie midzywojennym
- Kosznajdrzy i Kosznajderia w latach 1920-1945
- Pozbawieni swojej maej Ojczyzny - ucieczka, wysiedlenie/wypdzenie Kosznajdrw w latach 1945-1950
- Zarys dziejw trzech wiosek kosznajderskich: Dbrwki, Duej Cerkwicy i Obkasu
- Kosznajdrzy w wietle spisu ludnociowego z 3 grudnia 1939 roku
II. Kosznajderia/Kosznajdrzy w literaturze, edukacji i biografistyce
- Nazwiska Kosznajdrw
- Etymologia nazw wybranych wsi kosznajderskich
- Obraz Kosznajderii w serii wydawniczej "Koschneiderbcher" ks. dr. Josepha Rinka
- Kosznajderia w twrczoci Gntera Grassa
- wiadomo/tosamo regionalna i czynniki j ksztatujce na przykadzie Kosznajderii w XX wieku
- Kosznajderia a edukacja regionalna pogranicza pomorsko-krajeskiego
- Losy rodziny Rosentreter
Swoistego rodzaju ciekawostk tej pozycji s plany w/w gmin wiejskich zawierajce wiele nazw wasnych, dzi ju zapomnianych. Nazwy te zostay zdefiniowane i opisane.
Pozdrawiam
Janusz Wegner
Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
[Uaktualnione dnia: Wed, 02 March 2011 19:56] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: podwójne imiona [wiadomość #6572 jest odpowiedzią na wiadomość #6405] |
Wed, 02 March 2011 23:25   |
 |
Zatoka
|
Senior Member |
|
|
Ciekawy sposb na uniknicie odpowiedzi. Tak si skada, e chyba take przeczytaem ju wszystko o Kosznajderii co jest wydane w j. polskim lecz nadal cierpi na gd wiedzy w tym temacie. Masz racj. Skoczmy ten temat. Dla wszystkich wszystko stao si jasne.
Janusz Wegner
[Uaktualnione dnia: Thu, 03 March 2011 09:06] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: podwójne imiona [wiadomość #6989 jest odpowiedzią na wiadomość #6567] |
Tue, 05 April 2011 18:44   |
sympatykPTG
|
Member |
|
|
|
Witam panie Krzysztofie,mam pytanie dotyczace moich przodkow, czy moze byli Kosznajderami? Moj dziadek ORNAS, jego mama byla z domu SIWELSKA, ale jej przodkowie to SZYWEL, SZYWEBAN, SZYWELBAIN, SCHIWELBEIN,SCHIFFELBEIN ? / rozne odmiany/ babcia SZLAGOWSKA / SCHLAGOWSKA moze od SCHLAGA?/ prabacie to GIERSZEWSKA /GIERSCHEWSKA/ moze od GIERSZ, GIERSCH, albo od przydomku Giersz-Puzdrowski, nie wiem. Jeszcze LANGOWSKA lub LENGOWSKA /od LANG czy od Lgi?/,PENKOWSKA/PENK?/ NEUMAN. Wszyscy z Kaszub i Kociewia Natomiast BOROWIACY, to DYGULA, DIGULLA, HOLC, HOLTZ. Jezeli bedzie mial Pan chwile czasu i ochote, to prosze o odpowiedz, serdecznie dziekuje. Renata.
|
|
|
|
|
|
|
|