Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Poszukuję informacji o Jakubie Chyrcu
Poszukuję informacji o Jakubie Chyrcu [wiadomość #19431] Mon, 20 February 2023 22:08 Przejdź do następnej wiadomości
MaksymilianS jest aktualnie niedostępny  MaksymilianS
Junior Member
Witam serdecznie,

Moe ktokolwiek cokolwiek wie na temat Jakuba Chyrca (ur. w dniu 17.07.1894 w Cichawie - powiat bocheski, maopolska, zmary w Supsku w dniu 26.11.1968 roku). Pochowany na cmentarzu komunalnym w Supsku (sektor 46, rzd 61, grb 7).
To brat mojego dziadka Adama Chyrca.

Jakub wyjecha z maopolski wanie do Supska (nie wiem, w ktrych latach) gdzie by pono jakim zarzdc majtkowym/ziemskim(?) i tyle w zasadzie wiem. Mia syna Leopolda, ktry mieszka w Krakowie na al. Sowackiego (ju nie yje), ten z kolei mia syna (imienia nie znam), ktry zgin w Tatrach bdc w wieku studenckim. Niestety nikt w rodzinie nie wie, jak miaa na imi ona poszukiwanego przeze mnie Jakuba.
Ze zdjcia grobu wynika, e kto o niego dba (wiee kwiaty), poza tym jest on opacony do 2028 roku.
Czy kto wie gdzie zapa trop? Ucieszyby mnie skan aktu zgonu - przynajmniej znabym przyczyn. Gdzie po taki dokument si zgosi? Zmar w 1968 roku, wic do USC w Supsku? Mieszkam w Bochni, wic mam kawaeczek do Supska i zastanawiam si czy da si to zaatwi online.
Moe jaka podpowied jak znale jakiekolwiek info dot. jego pracy (gdzie pracowa, co robi, itp.)? Gdzie szuka? Jestem zielony w temacie. Czy jest jaki oddzia archiwum w Supsku i mona tam zleci kwerend? Jedyn rzecz jak mam to jego zdjcie z 1918 roku, wykonan w rodzinnej wsi.
Pozdrawiam.
Odp: Poszukuję informacji o Jakubie Chyrcu [wiadomość #19432 jest odpowiedzią na wiadomość #19431] Tue, 21 February 2023 09:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tomeczek jest aktualnie niedostępny  tomeczek
Junior Member
https://jakiwniosek.pl/instytucje/urzad-stanu-cywilnego-usc/ slupsk
Odp: Poszukuję informacji o Jakubie Chyrcu [wiadomość #19433 jest odpowiedzią na wiadomość #19431] Tue, 21 February 2023 09:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tomeczek jest aktualnie niedostępny  tomeczek
Junior Member
https://jakiwniosek.pl/instytucje/urzad-stanu-cywilnego-usc/ gdow

w tym przypadku mona si tam wybra, naley pamita i po 100 latach akta trafiaj do Archiwum pastwowego. Mona te sprawdzi w parafii czy maj ksigi chrztw z tamtego okresu, jeli nie t gdzie w archiwum diecezjalnym i tam szuka Zazwyczaj przy wpisie o chrzcie s dopiski o sakramentach i w ten sposb mona doj do ony.
Odp: Poszukuję informacji o Jakubie Chyrcu [wiadomość #19434 jest odpowiedzią na wiadomość #19431] Tue, 21 February 2023 11:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Dziki za link i wskazwki.

Boj si tylko tego, czy na mj wniosek online ten akt zgonu zostanie dla mnie wygenerowany. Nie jestem ani wnukiem, ani dzieckiem, ani instytucja, ani osoba trzecia, ktora wnioskuje o alt zgonu celem uregulowania spraw prawnych. Macie dowiadczenie w tym? Wiecie jak urzednicy do tego podchodza? Jestem przodkiem, ale nie w „pierwszej” linii…
Jakub Chyrc lub wzi w Supsku, zapewne w drugiej/trzeciej dekadzie XX wieku.
Odp: Poszukuję informacji o Jakubie Chyrcu [wiadomość #19435 jest odpowiedzią na wiadomość #19431] Tue, 21 February 2023 13:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Empa73 jest aktualnie niedostępny  Empa73
Member
Witaj, czasami urzdnicy tak jak piszesz nie chc da aktu zgonu, jeeli nie jest to przodek w Twojej linii prostej. W niektrych urzdach (poszukuj od 20-stu lat) daj kopii potwierdzajcej pokrewiestwo. S jednak mie Panie lub Panowie. Proponuj Ci najpierw zadzwoni do Urzdu i zapyta o moliwo otrzymania kopii aktu zgonu, kopia nie ma mocy urzdowej i atwiej j otrzyma Wytumacz, e piszesz histori rodziny, bd tworzysz drzewo dla siebie czy kogo bliskiego, szukasz potomkw itp. Ewentualnie jeeli bd chcieli podania i opaty za kserokopi, to napiszesz i zapacisz, kiedy byo to kilka zotych za kserokopi i wysyk.
Pozdrawiam Beata
Odp: Poszukuję informacji o Jakubie Chyrcu [wiadomość #19436 jest odpowiedzią na wiadomość #19435] Tue, 21 February 2023 13:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Dziki za super wskazwk - poprosz o kopi aktu. Dam zna czy si uda.
Odp: Poszukuję informacji o Jakubie Chyrcu [wiadomość #19445 jest odpowiedzią na wiadomość #19431] Mon, 27 February 2023 14:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Empa73 jest aktualnie niedostępny  Empa73
Member
Koniecznie, jestem ciekawa czy Ci si uda. Na cmentarzu Rakowickim w Krakowie jest grb MICHA CHYRC (21.10.1960 - 30.04.1980) moe to ten Micha od Leopolda i sam Leopold? - tak dla ciekawostki. W tym grobie s pochowane jeszcze osoby: ANNA GRTLER(19.04.1910 - 23.09.1992) KATARZYNA CHRYC (30.12.1907 - 12.11.1993) HELENA PATALONG (28.02.1896 - 07.10.1987) ILONA CHYRC (18.12.1928 - 05.10.2014) LEOPOLD CHYRC (17.10.1928 - 22.04.2017)
Pozdrawiam Beata
Odp: Poszukuję informacji o Jakubie Chyrcu [wiadomość #19446 jest odpowiedzią na wiadomość #19445] Mon, 27 February 2023 14:48 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Junior Member
Niestety odpisa USC, e nie udostpni mi aktu zgonu gdy nie jestem krewnym zstpnym (w linii prostej). Poinformowano mnie, e za 25 lat akt trafi do archiwum narodowego i wtedy bd mg go pozyska. Zapytaem o zwyk kserokopi to odpisano mi, e oni nie wiadcz usug w zakresie genealogii...

Micha Chyrc z Cmentarza Rakowickiego to wnuk poszukiwanego przeze mnie Michaa Chyrca. Mia on syna Leopolda, on z kolei Michaa, ktry w wieku 20 lat zgin na nartach w Tatrach.

Bd szuka dalej, chciabym si dowiedzie czym si trudni.
Poprzedni wątek: Sahajdak lub Sachajdak / Chełmno. Karty pobytu. Zameldowania. 1929 - 1930
Następny wątek: Księgi metrykalne z Parafii Ewangelickiej w Przyjaźni k. Kartuz
Idź do forum:

Aktualny Czas: Tue Jul 28 05:58:15 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund