| Poszukuję informacji o Jakubie Chyrcu [wiadomość #19431] |
Mon, 20 February 2023 22:08  |
MaksymilianS
|
Junior Member |
|
|
Witam serdecznie,
Moe ktokolwiek cokolwiek wie na temat Jakuba Chyrca (ur. w dniu 17.07.1894 w Cichawie - powiat bocheski, maopolska, zmary w Supsku w dniu 26.11.1968 roku). Pochowany na cmentarzu komunalnym w Supsku (sektor 46, rzd 61, grb 7).
To brat mojego dziadka Adama Chyrca.
Jakub wyjecha z maopolski wanie do Supska (nie wiem, w ktrych latach) gdzie by pono jakim zarzdc majtkowym/ziemskim(?) i tyle w zasadzie wiem. Mia syna Leopolda, ktry mieszka w Krakowie na al. Sowackiego (ju nie yje), ten z kolei mia syna (imienia nie znam), ktry zgin w Tatrach bdc w wieku studenckim. Niestety nikt w rodzinie nie wie, jak miaa na imi ona poszukiwanego przeze mnie Jakuba.
Ze zdjcia grobu wynika, e kto o niego dba (wiee kwiaty), poza tym jest on opacony do 2028 roku.
Czy kto wie gdzie zapa trop? Ucieszyby mnie skan aktu zgonu - przynajmniej znabym przyczyn. Gdzie po taki dokument si zgosi? Zmar w 1968 roku, wic do USC w Supsku? Mieszkam w Bochni, wic mam kawaeczek do Supska i zastanawiam si czy da si to zaatwi online.
Moe jaka podpowied jak znale jakiekolwiek info dot. jego pracy (gdzie pracowa, co robi, itp.)? Gdzie szuka? Jestem zielony w temacie. Czy jest jaki oddzia archiwum w Supsku i mona tam zleci kwerend? Jedyn rzecz jak mam to jego zdjcie z 1918 roku, wykonan w rodzinnej wsi.
Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Poszukuję informacji o Jakubie Chyrcu [wiadomość #19446 jest odpowiedzią na wiadomość #19445] |
Mon, 27 February 2023 14:48  |
MaksymilianS
|
Junior Member |
|
|
Niestety odpisa USC, e nie udostpni mi aktu zgonu gdy nie jestem krewnym zstpnym (w linii prostej). Poinformowano mnie, e za 25 lat akt trafi do archiwum narodowego i wtedy bd mg go pozyska. Zapytaem o zwyk kserokopi to odpisano mi, e oni nie wiadcz usug w zakresie genealogii...
Micha Chyrc z Cmentarza Rakowickiego to wnuk poszukiwanego przeze mnie Michaa Chyrca. Mia on syna Leopolda, on z kolei Michaa, ktry w wieku 20 lat zgin na nartach w Tatrach.
Bd szuka dalej, chciabym si dowiedzie czym si trudni.
|
|
|
|