Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Nasza kawiarenka » Elita nie elita ? cd...
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8532 jest odpowiedzią na wiadomość #8521] Mon, 26 September 2011 19:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
Teerose napisa³(a) dnia pon, 26 wrzesieñ 2011 10:58

Jeszcze jedno mi siê przypomnia³o. Nie masz racji zdaje siê, ¿e Tusk ukrywa³ ¶piewanie po niemiecku.
W 2003 roku (ojej czy¿by przed kampani± prezydenck± w 2005r.?) wydano ksi±¿kê Olgi Dêbickiej "Fotografie z t³em. Gdañszczanie po roku 1945". Tam w rozdziale po¶wiêconym rodzinie Donalda Tuska wyra¼nie napisano, ¿e babcia Tuska mówi³a po niemiecku na co dzieñ.
Nie szukajmy sensacji tam, gdzie jej nie ma.
pozdrawiam
Iza

Nie uwa¿am by Jurek szuka³ sensacji, to s± jednak fakty. Losy Kaszubów, nawet w jednej rodzinie,s± popl±tane. Miesza siê kaszubszczyzna z polsko¶ci± i niemczyzn±. Wszystko zale¿a³o od tego co kto czu³ i co dla niego by³o warto¶ci± nadrzêdn± Smile. W mojej rodzinie i wujkowie byli w Wermachcie (pradziadek podpisa³ III gr narodowo¶ciow± aby, w jego pojêciu, w miarê normalnie ¿yæ ) potem trafili do gen.Maczka. A dziadek - jego najstarszy syn "miga³" siê (maj±c 7 dzieci) do koñca wojny, ani nie podpisuj±c listy, ani nie trafiaj±c do obozu.
Dziadek jako dziecko potrafi³ mówiæ po kaszubsku (dom) i po niemiecku (szko³a). Polskiego nauczy³ siê w wieku 19-20 lat trafiaj±c na wojnê 1920 roku.
pozdrawiam
Jola

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BY�O, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIA�A.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWI�O, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTA�A.

[Uaktualnione dnia: Tue, 27 September 2011 16:27]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8533 jest odpowiedzią na wiadomość #8527] Mon, 26 September 2011 19:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kaphis jest aktualnie niedostÄ™pny  kaphis
Miejsce: Leverkusen
Senior Member
Krzysztofie z tymi awansami i jednostkami elitarnymi zdarzaly sie wyjatki.Elitarne jednostki pomijam bo nie mam nic na poparcie w tej chwili. Jesli chodzi o awanse to wielu niemieckich dowodzacych nie miala pojecia o czyms takim jak Volksliste i jesli ich zdaniem zolnierz zasluzyl to awansowal. Moj dziadek trafil do niemieckiego wojska latem 1941. Na poczatku 1943 roku byl juz w stopniu Obergefreiter ( sa rozne relacje na ten temat : 1 byl to starszy kapral ; 2 troche starszy od straszego szeregowca ale jeszcze nie kapral i oba zrodla to wikipedia).

Marek ZajÄ…c
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8538 jest odpowiedzią na wiadomość #8522] Mon, 26 September 2011 20:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jad47 jest aktualnie niedostÄ™pny  jad47
Member
Witajcie moi kochani wszystko co napisaliscie jest prawda ale tez jest prawda ze Polacy z terenow dawnego zaboru niemieckiego maja takie historie rodzinne,ktore sa opisywane i tego nie da sie wymazac ,byc moze nie wszyscy w rodzinie wiedza, nie interesowali sie losami swoimi przodkami.Jadwiga
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8541 jest odpowiedzią na wiadomość #8527] Mon, 26 September 2011 21:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
JurekPlieth jest aktualnie niedostÄ™pny  JurekPlieth
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
krystynab napisa³(a) dnia pon, 26 wrzesieñ 2011 06:32

W mojej ksi±¿ce staram siê pokazaæ
¿e s³u¿ba w Wehrmachcie nie by³a przejawem Kolaboracjonizmu.
Kolaboracjonizm pojawia³ siê na obrze¿ach tej grupy

Rozumiem, ¿e te wnioski s± rezultatem jakich¶ g³êbszych badañ, a nie danymi wziêtymi z sufitu? Je¶li tak, to proszê o informacje, ile procent tych ¿o³nierzy Wehrmachtu z rodzin, które podpisa³y III grupê przesz³o na stronê aliantów? Ile procent doczeka³o koñca wojny w alianckich obozach jenieckich awansuj±c po drodze powa¿nie ponad stopieñ zwyk³ego gefreitera? A ile procent walczy³o w bitwie stalingradzkiej strzelaj±c oczywi¶cie wy³±cznie w powietrze? O tych, którzy przeszli do SS, ale nie robi±c oczywi¶cie nikomu ¿adnej krzywdy chyba nie bêdziemy siê rozpisywali, bo to przecie¿ tacy, którzy wprawdzie "palili, ale bez zaci±gania". Vide Guenther Grass, szczê¶liwie nie mój ziomal!

Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8542 jest odpowiedzią na wiadomość #8419] Mon, 26 September 2011 21:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
krystynab jest aktualnie niedostÄ™pny  krystynab
Member
W ksi±¿ce R.Kaczmarka czytam:
Og³oszono,ze wszystkie osoby-które do 01.09.1939 roku
mieszkiwa³y Wolne Miasto Gdañsk albo do 26 X jako obywatele
polscy mieszka³y na terenach wcielonych do Rzeszy Niemieckiej
a od tego dnia zosta³y Bezpañstwowcami-po wej¶ciu w ¿ycie
dekretu o wcieleniu otrzymuj± przynale¿no¶æ pañstwow±/sind Deutsche Staatsangehorige geworden/.....
Otworzono w ten sposób drogê do powo³ania do armii niemieckiej
osób posiadaj±cych przedwojenne polskie obywatelstwo,mimo ze formalnie jeszcze nie zaistnia³ taki akt prawny.

K.Bojahr
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8544 jest odpowiedzią na wiadomość #8542] Mon, 26 September 2011 21:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
neuteich jest aktualnie niedostÄ™pny  neuteich
Member
Witam Wszystkich.
Niesamowicie rozwin±³ nam siê temat, mnóstwo w±tków. Mam do Was pytanie. Co s±dzicie, jak interpretujecie informacje egopola , ¿e Volksliste podpisa³o 950 ty¶., czyli 54,5% mieszkañców Pomorza.
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8547 jest odpowiedzią na wiadomość #8419] Mon, 26 September 2011 22:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
hopi54 jest aktualnie niedostÄ™pny  hopi54
Member
Józef Milewski w pracy pt. Kociewie w latach okupacji hitlerowskiej 1939 – 1945, Warszawa 1977 pisze, ¿e w 1944 roku
w powiecie starogardzkim - Niemcy (I i IIgrupa) stanowili 16 %, Polacy (III i IV grupa) 75 %, a Polacy nie wpisani na ¿adn± listê stanowili tylko 8% ogó³u mieszkañców powiatu starogardzkiego.
Moi dziadkowie i moi rodzice byli Polakami.
Pozdrawiam Honorata
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8548 jest odpowiedzią na wiadomość #8544] Mon, 26 September 2011 22:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostÄ™pny  egopol
Senior Member
Witam!
My¶lê, ¿e Neuteich - owi zabrali¶my zabawki z r±k.
W pewnym sensie dali¶my siê wpu¶ciæ w dyskusjê ale uwa¿am, ¿e merytorycznie dyskutowaæ nale¿y.
Poczekamy, zobaczymy czy wyskoczy nastêpnym razem Laughing
A kim jest jest anonim Neuteich ???

Z wikipedi:

"Marian Neuteich (ur. 29 maja 1890, zm. 1943 w Trawnikach) – polski kompozytor, dyrygent i wiolonczelista ¿ydowskiego pochodzenia."

Je¿eli jest zwi±zany z t± rodzin± to ch³op mo¿e mieæ jaki¶ kompleks ale zupe³nie niepotrzebnie . Nasze grono jest niezwykle tolerancyjne. Przecie¿ nie jeste¶my antysemitami.
Wyró¿nia nas przecie¿ tolerancja i szacunek do przodków innych nacji.

Druga opcja Neuteich - Nowy Staw, miasteczko na ¯u³awach.
Jak wiadomo ¯u³awy zosta³y zasiedlone osadnikami g³ównie z Kresów, Rzeszowskiego, Kieleckiego i Lubelskiego.
I tutaj go¶ciu mo¿e mieæ problem z okre¶leniem swojej to¿samo¶ci z czym siê wi±¿e jego problem z niezrozumieniem tematu "Dziadka z Wehrmachtu".
Choæ kolega na naszym forum prosi³ o t³umaczenie kilku aktów m.in. z Klanin parafii £±g czy Czersk.
Zaraz po zakoñczeniu dzia³añ wojennych w Nowym Stawie uruchomiono cukrowniê potrzebne by³y rêce do pracy.
Poniewa¿ moi powinowaci ze Zblewa te¿ tam dotarli do pracy wiêc mo¿e i jego równie¿. Neuteich mo¿e byæ potomkiem osadników i Kociewiaków lub Kaszubów. I st±d jego rozdarcie i problem z samym sob±.
W jednym siê z nim zgadzam w 100% o zak³amywaniu historii.
Zarówno do 1989 roku jaki od 1989 roku.
Chocia¿by dzia³alno¶ci Szendzielorza na Kociewiu i Kaszubach.
Przyk³adów mo¿na mno¿yæ, choæby przytoczone przez Izê opracowanie
pseudo historyków IPN.
I tak np.
Nowacki Czes³aw ur 1924. Zapewne w publikacji jest podana jego kariera zawodowa, sekcje wydzia³y itd. i nic wiêcej.
Ale czy napisali, ¿e by³ jednym z organizatorów odstawienia na boczny tor kolejek elektrycznych, które mia³y trafiæ z Berliñskiego metra do Rosji w ramach reperacji wojennych ???
A je¼dzi³y jako SKM prawie do koñca lat 70 - tych.
A i tak± kolejk± je¼dzi³em.
Zrobili rusków w ch......
A jak to odbierze jego wnuk? UB-ek i koniec i kropka.
A np. Fr±czkowski Jerzy
Prawie ca³e ¿ycie w bezpiece a na koniec, kiedy ju¿ odszed³ a mo¿e i musia³, wrobiony w aferê przez UOP - jedynie s³usznej s³u¿by!!!
Zainteresowani niech poszukaj± po nazwisku w google.
Na Twojej li¶cie, przepraszam nie Twojej tylko publikacji nie ma 1/3 kierownictwa.
Tej 1/3 która pozosta³a w UOP i resztki w ABW.
Te akta nie zosta³y przekazane do IPN.
Nie jest to fa³szowanie i przemilczanie faktów?
Gdzie jest rzetelno¶æ opracowañ!!!
Chodzi mi o to aby z interpretacjami i przytaczaniem "sensacyjnej wiedzy", publikacjami z najnowszej historii, byæ z lekka wstrzemiê¼liwym, do czasu kiedy pe³ne akta nie trafi± do AP i bêdzie mo¿na samemu w nie zajrzeæ, za czym w pe³ni optujê.

Nastêpny w±tek.

Moi dziadkowie: oboje urodzili siê w Tczewie.
Dziadek Borowski, Babcia zd. Derra. Które nazwisko jest Polskie a które Niemieckie???
My¶licie, ¿e tj jasne? B³±d!
Nad Borowskim nie bêdê siê rozwodzi³. Ale Derra.
Nie, Niemieckie. Wed³ug Brezy nasze Pomorskie. W jêzyku Niemieckim i Kaszubskim ma ró¿ne znaczenia.

Wsponieni dziadkowie jak nie chcieli aby "gówniarze" s³uchali doros³ych zaczêli rozmawiaæ po niemiecku. Bo po co ich wyganiaæ z kuchni i zawracaæ sobie nimi g³owê ?
Ale po latach, kiedy zacz±³em bawiæ siê w genealogiê, zda³em sobie sprawê z innych faktów.
Nazwisko panieñskie mojej mamy by³o typowo niemieckie Ehrlichmann.
Dziadkowie byli przeciwni ma³¿eñstwu moich rodziców z uwagi na
Niemieckie pochodzenie mojej mamy, która de facto nie mówi³a tak biegle po Niemiecku, tak jak dziadkowie i ojciec ale rozumia³a wszystko.
Pogodzili siê z wyborem partnerki dopiero po kilku latach, jak zdali sobie sprawê, ¿e maj± wspania³ego wnuka Very Happy
Wspaniali moi dziadkowie, gdyby znali fakty, które mi siê uda³o ustaliæ wiele lat po ich ¶mierci zapewne ich stosunek do mojej mamy by³by ca³kiem inny.
Mama jest potomkiem Ehrlihmanna, osadnika z Niemiec z pocz±tku XiX wieku w okolice I³awy i Grodockiego odnotowanego w tych samych okolicach w 1792 roku w ko¶ciele Ewangelickim. W którym¶ tam momencie zetknêli siê moi dziadkowie.
Trafili do pracy do maj±tku Powodowo parafia Ewangelicka Kwietniewo powiat Pas³êk.
Mówi³o siê w domu, ¿e dziadka wziêto do Wehrmachtu bo tak siê utar³o, ¿e ka¿dego kogo wziêto do jakichkolwiek robót na rzecz Rzeszy, tak siê mówi³o. A okaza³o siê, ¿e 15.01.1945.r. dziadka wziêto do Volksturmu. W zwi±zku ze zbli¿aj±cym siê frontem wschodnim ewakuowano mieszkañców maj±tku.
W ten sposób moja babcia z 4 dzieci trafi³a do Gdañska a nastêpnie do trapu Wilhelma Gustlofa.
Wycofa³a siê spod niego i postanowi³a pozostaæ w Gdañsku. Mo¿e dziêki temu mogê siê tutaj produkowaæ Smile
Aby móc zostaæ w Gdañsku musia³a potwierdziæ pochodzenie Polskie.
Pojecha³a w swoje rodzinne strony /I³awa/ i je potwierdzi³a.
Okazuje siê, ¿e pomimo przynale¿no¶ci I³awy do Prus, od pierwszego odnotowania mojego przodka w XVII w zosta³ zachowany Jêzyk Polski. Dziêki temu jestem Gdañszczaninem.

Marku!
Gdzie¶ niedawno wyczyta³em, ¿e wymienione przez Ciebie stopnie w tym uk³adzie nie zalicza³y siê do korpusu podoficerów.
Ale tj. do wyszukania na wiki.
Tak przy okazji dla zainteresowanych polecam ten temat na naszej klasie.
http://nk.pl/#profile/18277926

W uzupe³nieniu regulacji prawnych dodam, ¿e ju¿ 1.09.1939 roku wesz³a w ¿ycie Ustawa o wcieleniu Wolnego Miasta Gdañska do Rzeszy Niemieckiej.
Artyku³ III. tej ustawy mówi:
"Wolne Miasto Gdañsk wraz ze swym terytorium i ludno¶ci± staje siê - z moc± natychmiastow± - czê¶ci± sk³adow± Rzeszy Niemieckiej.
Dla mniej zorientowanych dodam, ¿e Wolne Miasto Gdañsk mia³o szersze granice ni¿ granice miasta. Obejmowa³y równie¿ obrêb Kaszub jak i Kociewia.
W AP w Gdañsku mo¿na znale¼æ akta dot. zmiany nazwisk w okresie WM Gdañska jak i po 1939 roku.
Nale¿y dok³adnie przeanalizowaæ genealogiê i przekszta³cania nazwisk aby stwierdziæ czy nazwisko zosta³o zniemczone. S± te¿ przypadki, ¿e ludzie wracali do pierwotnego nazwiska.
W 100% zgadzam siê z wypowiedziami Izy i Marka pozosta³ych forumowiczów staraj±cych siê przedstawiæ merytoryczne argumenty.
Na rzazie tyle.
Krzysiek
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8549 jest odpowiedzią na wiadomość #8544] Mon, 26 September 2011 22:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostÄ™pny  Janusz
Senior Member
Witam!
Dopiero teraz dowiadujemy siê d³ugo ukrywanej prawdy o naszych przodkach.Okazuje siê ¿e problem podpisywania DVL na ziemiach wcielonych do Rzeszy dotyczy³ sporej grupy obywateli.Wyobra¼cie sobie ¿e o tym problemie nigdy nie us³ysza³em w szkole podstawowej czy ¶redniej.Wiedzia³em o tym ¿e 2-ch braci mojej mamy nie wróci³o do Polski po wojnie(obaj byli w Wehrmachcie a potem uciekli do Andersa.Teraz po latach( w XXI wieku) dowiedzia³em siê ¿e mój dziadek podpisa³ III grupê Zauwa¿cie ¿e nikt siê tym faktem nie chwali³!!!
Moja mama opowiada³a mi ¿e by³ "psychicznie" do tego zmuszony"

Natomiast totalnie mnie wkurza opinia ¿e Kaszubi,Kociewiacy czy Poznaniacy albo ¦l±zacy "na ochotnika" s³uzyli w Wehrmachcie lub szli z u¶miechem na ustach s³u¿yæ w SS...

pozdrawiam Janusz
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8551 jest odpowiedzią na wiadomość #8548] Tue, 27 September 2011 00:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Co do przemilczania i zaklamywania histori powiem tyle , ze nigdy nie wolno mi bylo powiedziec w szkole tego co wiedzialem z domu. Nie moglem powiedziec , ze dziadek bral udzial w walkach wrzesnia 1939 bo jego wojna zaczela sie 17 dnia tego miesiaca i dostal sie do niewoli sowieckiej. Nie wolno mi bylo tez mowic , ze z tej niewoli wyszedl wiosna 1941 roku na podstawie paktu Ribbentrop-Mo³otow. Nie wolno mi bylo mowic o tym , ze trafil do niemieckiej armi. Jego jednostka przeszla przez Wolental , Skorcz , Pieniazkowo ... ale on tam nie dotarl poniewaz znow wpadl w rece sowietow ktorzy w zamian za darowanie mu zycia zabrali mu wszystkie pieniadze jakie mial , rozne kosztownosci w tym obraczke slubna i pozwolili mu "uciec" , przedostal sie do domu.Nastepnie za sluzbe w niemieckim wojsku zostal wraz z zona w ciazy wyrzucony z mieszkania . Zezwolono im zamieszkac w jednym pokoju z kuchnia i w takich warunkach mieszkali do momentu kiedy w 1957 roku urodzil sie moj ojciec ( szusta glowa w domu ). Nigdy na lekcjach histori nie wolno bylo mi zaprzeczyc w klamstwo ze to Niemcy mordowali Polakow w Katyniu. Kto wie gdyby dziadek zostal w niewoli byc moze tez zostaloby po nim nazwisko na liscie Katynskiej a ja bym sie nie urodzil.Mysle ze to wlasnie bylo zaklamanie histori a teraz poprostu trzeba znalesc sposob i karta po karcie ujawniac prawde.Warta polecenia jest piosenka grupy Turbo - Dorosle Dzieci - dla mnie to tekst ponadczasowy.

Na koniec napisze Wam cos na temat Slaska. Roszczen o Panstwa slaskie zrzekl sie krol Kazimierz Wielki na rzecz korony czeskiej ktora z czasem przeszla pod panowanie pruskie. Wystarczy spojrzec na Szlak Orlich Gniazd -od Krakowa do Czestochowy- ktory wyznaczal granice. Ziemie te przez blisko 600 lat byly poza granicami Polski. Aktualnie na Gornym Slasku mieszka zaledwie 17 % rdzennej ludnosci. Pozostale 83 % to ludnosc przyjezdna ( za praca ) i ludnosc zasiedlona przez Akcje Wisla.Wystarczy spojrzec na sasiedni portal i zobaczycie , ze Slaskiem sie prawie nikt nie interesuje , tak samo ziemiami zachodniopomorskimi. Dlaczego ? Odpowiedz jest prosta poniewaz ludzie tam zamieszkujacy bardziej interesuja sie kresami.

Ja osobiscie ciesze sie z dyskusji jaka tu powstala. Moim zdaniem zachowano odpowiedni ton. Mam prosbe do Jurka , zeby troche bardziej na przyszlosc rozwijal swoje wypowiedzi .

pozdrawiam

Marek ZajÄ…c
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8553 jest odpowiedzią na wiadomość #8551] Tue, 27 September 2011 08:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
lapwing jest aktualnie niedostÄ™pny  lapwing
Member
Mam pytanie czy rozmawiaæ na tematy podane przez Pana, by³o zabronione Panu przez rodzinê, czy po prostu ba³ siê Pan ¶rodowiska w którym mieszka?Wed³ug dat które Pan podaje do szko³y zacz±³ uczêszczaæ w latach 80-tych?
Pozdrawiam Lapwing.
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8554 jest odpowiedzią na wiadomość #8419] Tue, 27 September 2011 11:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
cd wywiadu z 2010 r
pytanie
Gdyby¶my o tym przystosowaniu mówili jako o kolaboracji,to chyba jednak na te tereny przenosiliby¶my my¶lenie z innej okupacyjnej rzeczywisto¶ci,a Generalnego Gubernatorstwa.
odpowiedz
Zdecydowanie nie okre¶la³bym tej postawy jako kolaboracjonizmu.Spectrum podstaw rozci±ga³by siê od postaw patriotycznych poprzez dopasowanie a¿ do kolaboracji,ale dopiero
na przeciwstawnym koñcu tej skali.
Kolaboracjonalizm zak³ada równie¿ wspó³praê ideologiczn±,przyjêcie zasad nazistowskiego pañstwa,jego ideologii.W grupie kolaborantów mieszcz± siê tylko ci,którzy zaakceptowali nazistowskie pañstwo razem z jego celami.

Jeszcze raz polecam do przeczytania ksi±¿kê Ryszarda Kaczmarka Polacy w Wehrmachcie.
Pozdrawiam Krystyna Bojahr
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8556 jest odpowiedzią na wiadomość #8551] Tue, 27 September 2011 12:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
JurekPlieth jest aktualnie niedostÄ™pny  JurekPlieth
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
kaphis napisa³(a) dnia wto, 27 wrzesieñ 2011 12:30

Mam prosbe do Jurka , zeby troche bardziej na przyszlosc rozwijal swoje wypowiedzi .

Marku, czy z kolei Ty móg³by¶ rozwin±æ, co masz na my¶li?
Je¶li mój be³kot jest ma³o zrozumia³y, to chêtnie go u¶ci¶lê. Otó¿ jakby tego moja "przedpiszczyni" nie okre¶la³a - kolaboranctwo, czy kolaboracja, to w szeroko rozumianym spo³eczeñstwie pomorskim istnia³a równie szeroko rozumiana tolerancja dla niemieckiego okupanta. Wiêcej, dla pewnej czê¶ci tego¿ spo³eczeñstwa, nie by³ on nawet okupantem! Daleki by³bym od optymistycznych okre¶leñ, ¿e dzia³o siê to gdzie¶ na jakim¶ tajemniczym "obrze¿u kolaboranctwa", skoro tylko w moim, nie tak znowu wielkim drzewie genealogicznym, mo¿na znale¼æ ¿o³nierza Wehrmachtu odznaczonego krzy¿em ¿elaznym, a nawet jednego, który dochrapa³ siê przynale¿no¶ci do SS! Z kolei wuj, wydawa³oby siê 100% Polak, nosz±cy rdzennie polskie nazwisko Wo¼ny, o¿eni³ siê z dam±, która po polsku ledwo co duka³a, a swoim dzieciom dali imiona Paul i Hedwig. Rzeczona Hedwig w czasie wojny wysz³a za m±¿ za niemieckiego oficera, co bynajmniej nie spotka³o siê z ostracyzmem rodziny. Rzek³bym, ¿e wrêcz przeciwnie, bo jeszcze w tej chwili, po up³ywie 70 lat (sic!) niektórzy moi ¿yj±cy przodkowie nie ukrywaj± swego podziwu dla tej sprytnej niewiasty.
Itd., itd., po có¿ ja siê rozpisujê na ten temat, skoro zapewne ka¿da z osób wypowiadaj±cych siê tutaj w tym temacie ma w swej w³asnej rodzinie takie "kwiatki" Embarassed

Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8557 jest odpowiedzią na wiadomość #8541] Tue, 27 September 2011 13:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
JurekPlieth napisa³(a) dnia pon, 26 wrzesieñ 2011 09:02

krystynab napisa³(a) dnia pon, 26 wrzesieñ 2011 06:32

W mojej ksi±¿ce staram siê pokazaæ
¿e s³u¿ba w Wehrmachcie nie by³a przejawem Kolaboracjonizmu.
Kolaboracjonizm pojawia³ siê na obrze¿ach tej grupy

Rozumiem, ¿e te wnioski s± rezultatem jakich¶ g³êbszych badañ, a nie danymi wziêtymi z sufitu? Je¶li tak, to proszê o informacje, ile procent tych ¿o³nierzy Wehrmachtu z rodzin, które podpisa³y III grupê przesz³o na stronê aliantów? Ile procent doczeka³o koñca wojny w alianckich obozach jenieckich awansuj±c po drodze powa¿nie ponad stopieñ zwyk³ego gefreitera? A ile procent walczy³o w bitwie stalingradzkiej strzelaj±c oczywi¶cie wy³±cznie w powietrze? O tych, którzy przeszli do SS, ale nie robi±c oczywi¶cie nikomu ¿adnej krzywdy chyba nie bêdziemy siê rozpisywali, bo to przecie¿ tacy, którzy wprawdzie "palili, ale bez zaci±gania". Vide Guenther Grass, szczê¶liwie nie mój ziomal!

Witam

Jurku pozwole sobie zacytowac co napisales. Zacytowales Krystyne jednak pominales fragmet skad pochodzi cytowany fragmet a Krystyna to ujela w swojej wypowiedzi. Twoja wypowiedz wygladala tak jakby to Krystyna cytowala swoja ksiazke a nie slowa innych osob. Rowniez przytoczenie osoby Güntera Grassa chwile mi zajelo zanim zrozumialem o co chodzilo- naszczescie "wujek" Google znow okazal sie pomocny. Chodzi mi Jurku o to , ze wiele tematow bezposrednio zwiazanych z Pomorzem ( nawet tych banalnych ) jest mi obce gdyz wychowalem sie w Zaglebiu Dabrowskim. Tam w latach 80 przydzielono mieszkanie mojej rodzinie. Jesli chodzi o kolaboracje moim zdaniem nie ma podstaw do urzywania tego slowa w stosunku do slazakow , pomorzan , wielkopolan. Mysle , ze Niemcy po czesci traktowali rdzenna ludnosc tych regionow jako swoja. Popre to takimi faktami ze ziemie te byly dlugo w ich wladzy i mysleli ze w tym okresie spolecznosc zostala wystarczajaco zgermanizowana zeby uznawac ich za swoich i dawac im mozliwosc zycia jako Niemca. Fakt potrzeby nowych wojskowych tez w tym musial miec swoj udzial. Moim zdaniem o kolaboracji moznaby mowic w przypadku ludnosci np z Warszawy czy Lodzi lub innych regionow. Te tereny nie nalezaly wczesniej do Niemiec a mimo wszystko Volkslista obowiazywala tez na tych terenach. Nazwisko bez wzgledu na jego pisownie i gramatyke nie swiadczy o narodowosci. Ile osob pochodzenia zydowskiego nosilo nazwisko np . Goldberg. Czy w narodowym skladzie Niemiec nie gral kiedys Jürgen Grabowski? Nazwisko ma sie takie jakie pojawilo kilkaset lat wczesniej u przodka po mieczu ( w przypadkach legalnych zwiazkow i wykluczajac ewentualne zmiany np. wstydliwego nazwiska). To jakiej narodowosci jestesmy zalezy od nas samych i od tego co mamy w sercu a niekoniecznie na papierze.

Marek ZajÄ…c
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8558 jest odpowiedzią na wiadomość #8553] Tue, 27 September 2011 14:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam Zbigniewie

W domu , w rodzinie moglem bez obawy sluchac i mowic o takich rzeczach. Zgadza sie nauke szkolna zaczalem w polowie lat 80 w regionie ktory odwicznie nienawidzil ludnosci ze slaska. Nie mialem zabronione przez rodzine mowic na takie tematy ale bylem przez nia pouczony ,ze istnieja grupy ludzi ktorym moze sie niespodobac mowienie prawdy i moze to na rodzine sciagnac problemy. Prosze o nie rozwijanie tego watku dalej bo musielibysmy wkroczyc na tematy typowo polityczne. Wspomnialem o tych rzeczach tylko po to zeby powiedziec czym dla mnie jest zaklamanie historyczne.

Marek ZajÄ…c
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8560 jest odpowiedzią na wiadomość #8556] Tue, 27 September 2011 20:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostÄ™pny  Janusz
Senior Member
Witam!

Wiemy najlepiej jak by³o na Pomorzu, troche gorzej o ¦l±sku, a czy ma kto¶ informacje jak by³o w Poznañskim?( chodzi oczywi¶cie o III grupê)

pozdrawiam Janusz
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8562 jest odpowiedzią na wiadomość #8560] Tue, 27 September 2011 20:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witaj!
Trochê do poczytania na stronie naszych kolegów :
http://www.wtg-gniazdo.org/forum/viewtopic.php?p=6833
Krzysiek
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8570 jest odpowiedzią na wiadomość #8554] Tue, 27 September 2011 23:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam ponownie i polecam t± stronê

http://www.wehrmacht-polacy.pl/

Krzysiek
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8571 jest odpowiedzią na wiadomość #8570] Wed, 28 September 2011 06:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Dzieñ dobry,w artykule Wojciecha Zmy¶lonego/powo³uje siê na ¿ród³a Biuletyny IPN 9/2001/ pisze
Nie bdz znaczenia na fakt podpisywania volkslisty mia³o równie¿ wielokrotne wyra¿anie zgody i wrêcz zalecanie tego m.in. przez Naczelnego Wodza Polskich Si³ Zbrojnych i premiera Rz±du Polskiego na uchodzctwie,gen.W.Sikorskiego,a tak¿e biskupa diecezji ¶l±skiej Stanis³awa Adamskiego oraz Arki Bo¿ka,cz³onka Rady Narodowej na uchodzctwie,którzy namawiali¦l±zaków,Wielkopolan i Pomorzan do podpisywania DVL/uzywano okre¶lenia"maskowaniesiê",aby uchroniæ naród przed biologicznym wyniszczeniem.
tytu³ artyku³u W znienawidzonym mundurze.
Krystyna Bojahr
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8572 jest odpowiedzią na wiadomość #8544] Wed, 28 September 2011 08:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostÄ™pny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
neuteich napisa³(a) dnia pon, 26 wrzesieñ 2011 09:43

Witam Wszystkich.
Niesamowicie rozwin±³ nam siê temat, mnóstwo w±tków. Mam do Was pytanie. Co s±dzicie, jak interpretujecie informacje egopola , ¿e Volksliste podpisa³o 950 ty¶., czyli 54,5% mieszkañców Pomorza.

A co tu mo¿na s±dziæ lub interpretowaæ? To s± dane poparte badaniami historyków. Zosta³y zawarte w ksi±¿ce Jastrzêbskiego i Szilinga "Okupacja hitlerowska na Pomorzu Gdañskim w latach 1939-1945". Ci±gle chcia³abym podkre¶liæ, ¿e na Pomorzu mieszkali tak¿e Niemcy, wiêc te 54,5% Pomorzan to nie tylko osoby, które czu³y siê Polakami, a na listê wpisa³y w wyniku ró¿nych okoliczno¶ci (podkre¶lam: ró¿nych).

Iza
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8573 jest odpowiedzią na wiadomość #8548] Wed, 28 September 2011 08:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
egopol napisa³(a) dnia pon, 26 wrzesieñ 2011 10:40

Witam!

W jednym siê z nim zgadzam w 100% o zak³amywaniu historii.
Zarówno do 1989 roku jaki od 1989 roku.
Chocia¿by dzia³alno¶ci Szendzielorza na Kociewiu i Kaszubach.
Przyk³adów mo¿na mno¿yæ, choæby przytoczone przez Izê opracowanie
pseudo historyków IPN.
I tak np.
Nowacki Czes³aw ur 1924. Zapewne w publikacji jest podana jego kariera zawodowa, sekcje wydzia³y itd. i nic wiêcej.
Ale czy napisali, ¿e by³ jednym z organizatorów odstawienia na boczny tor kolejek elektrycznych, które mia³y trafiæ z Berliñskiego metra do Rosji w ramach reperacji wojennych ???
A je¼dzi³y jako SKM prawie do koñca lat 70 - tych.
A i tak± kolejk± je¼dzi³em.
Zrobili rusków w ch......
A jak to odbierze jego wnuk? UB-ek i koniec i kropka.
A np. Fr±czkowski Jerzy
Prawie ca³e ¿ycie w bezpiece a na koniec, kiedy ju¿ odszed³ a mo¿e i musia³, wrobiony w aferê przez UOP - jedynie s³usznej s³u¿by!!!
Zainteresowani niech poszukaj± po nazwisku w google.
Na Twojej li¶cie, przepraszam nie Twojej tylko publikacji nie ma 1/3 kierownictwa.
Tej 1/3 która pozosta³a w UOP i resztki w ABW.
Te akta nie zosta³y przekazane do IPN.
Nie jest to fa³szowanie i przemilczanie faktów?
Gdzie jest rzetelno¶æ opracowañ!!!
Chodzi mi o to aby z interpretacjami i przytaczaniem "sensacyjnej wiedzy", publikacjami z najnowszej historii, byæ z lekka wstrzemiê¼liwym, do czasu kiedy pe³ne akta nie trafi± do AP i bêdzie mo¿na samemu w nie zajrzeæ, za czym w pe³ni optujê.

Krzysiek

Krzychu,
nie mam niestety wiedzy ¿adnej na temat s³u¿by bezpieczeñstwa, sporz±dzi³am tylko indeks osobowy ksi±¿ki, która trafi³a do mojego muzeum. Chcia³am dobrze...bo uwa¿am, ¿e komu¶ mog³oby siê przydaæ do zg³êbiania historii w³asnej rodziny. Jak dot±d nikt nie wyrazi³ chêci poznania zapisów dotycz±cych ludzi wystêpuj±cych w indeksie.
Iza
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8574 jest odpowiedzią na wiadomość #8573] Wed, 28 September 2011 09:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Izo doskonale Ciebie rozumiem i wiem, ¿e chcia³a¶ dobrze ale jest to jedno ale. Smile
Krzysiek
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8575 jest odpowiedzią na wiadomość #8419] Wed, 28 September 2011 10:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mark65 jest aktualnie niedostÄ™pny  mark65
Miejsce: Olszynka
Senior Member
Witam
Za³±czam fragmenty artyku³u S³awomira Jankowiaka (IPN Poznañ) z biuletynu IPN ( 9/2001 ), o którym pisa³a Krystyna :

Deutsche Volksliste (DVL)

„Pierwowzorem niemieckiej listy narodowo¶ciowej by³ urz±d o nazwie Deutsche Volksliste, powo³any 28 pa¼dziernika 1939 r. przez Artura Greisera w tak zwanym Kraju Warty. W intencji twórcy DVL mia³a s³u¿yæ weryfikacji ludno¶ci niemieckiej zamieszkuj±cej te tereny przed 1 wrze¶nia 1939 r. Osoby zakwalifikowane do wpisania na DVL podzielono na piêæ grup. Pomys³ ten upad³ w zwi±zku z Zarz±dzeniem o niemieckiej li¶cie narodowo¶ciowej i niemieckim obywatelstwie na wschodnich ziemiach wcielonych do Rzeszy wydanym 4 marca 1941 r. przez ministra spraw wewnêtrznych Wilhelma Fricka, Rudolfa Hessa, zastêpcy Hitlera i Heinricha Himmlera naczelnego dowódcy SS i komisarza Rzeszy ds. umacniania niemczyzny. Dotyczy³o ono obszarów wcielonych do Rzeszy: Górnego ¦l±ska, czê¶ci województwa krakowskiego, Wielkopolski, czê¶ci województwa ³ódzkiego, Pomorza i Wolnego Miasta Gdañska oraz czê¶ci Mazowsza. Zarz±dzenie i do³±czone do niego przepisy wykonawcze wprowadza³y cztery grupy: do I zaliczano Niemców, którzy aktywnie uczestniczyli w dzia³alno¶ci organizacji niemieckich w Polsce i posy³ali swe dzieci do niemieckich szkó³, demonstruj±c w ten sposób sw± przynale¿no¶æ do narodu niemieckiego. Do grupy II zaliczono tych Niemców, którzy wprawdzie nie wykazywali siê aktywno¶ci± w niemieckich organizacjach, ale zachowali sw± niemiecko¶æ. W III grupie znalaz³y siê osoby, które wprawdzie mia³y niemieckie pochodzenie, ale uleg³y polonizacji; osoby, których wspó³ma³¿onek by³ Niemcem, a tak¿e osoby o innej przynale¿no¶ci narodowej, sk³aniaj±ce siê jednak ku niemczy¼nie, jak ¦l±zacy, Kaszubi, Mazurzy. Do grupy IV zaliczano tych, którzy bêd±c pochodzenia niemieckiego, ulegli ca³kowitej polonizacji i przed wojn± dzia³ali w polskich organizacjach, a nawet odnosili siê wrogo do niemczyzny. Teoretycznie pierwsze dwie grupy mia³y by³y traktowane jednakowo. Zaliczone do nich osoby mia³y takie same (niebieskie) paszporty, choæ w my¶l pó¼niejszych zarz±dzeñ cz³onkami partii mogli byæ tylko folksdojcze I grupy. Dla osób z III grupy przewidziano dowody zielone, bêd±ce raczej stwierdzeniem, ¿e dana osoba nie przynale¿y do narodu polskiego. IV grupa otrzymywa³a czerwone dowody osobiste. Pe³n± przynale¿no¶æ pañstwow±, a tym samym pe³niê praw, mogli otrzymaæ tylko Niemcy wpisani do dwóch pierwszych grup. Ci±¿y³y na nich tak¿e obowi±zki obywatelskie, na przyk³ad : obowi±zek s³u¿by wojskowej, wychowania dzieci w duchu niemieckim i uczestnictwa w niemieckich organizacjach. Wpisani do grupy III mogli otrzymaæ obywatelstwo wy³±cznie w drodze indywidualnego nadania, i to na 10 lat. W tym czasie mog³o ono zostaæ odwo³ane. Nie mogli byæ cz³onkami NSDAP, zajmowaæ stanowisk kierowniczych, piastowaæ urzêdów honorowych, a nawet studiowaæ , wykonywaæ niektórych zawodów i swobodnie zawieraæ ma³¿eñstw. Mimo tych ograniczeñ ci±¿y³y na nich obowi±zki podobne do obowi±zków pe³noprawnych obywateli, zw³aszcza s³u¿ba wojskowa. Grupa IV, tak zwani renegaci, nie mog³a w zasadzie przebywaæ na ziemiach wcielonych, powinni oni bowiem przesiedliæ siê w g³±b Rzeszy. Mogli otrzymaæ obywatelstwo tylko w drodze indywidualnego nadania, i to warunkowo. Ich maj±tek ulega³ konfiskacie, nie mogli sami zmieniaæ miejsca zamieszkania, zawieraæ zwi±zków ma³¿eñskich, studiowaæ, nale¿eæ do partii itp. Wpisywanie na listê przebiega³o ró¿nie w zale¿no¶ci od terenu.Na Górnym ¦l±sku i Pomorzu Gdañskim stosowano przymus wpisu, podczas gdy w tak zwanym Kraju Warty wci±gano na listê bardzo ostro¿nie.
Ogó³em na Górnym ¦l±sku i w rejencji opolskiej wpisano 1050 tys. osób, w okrêgu Gdañsk – Prusy Zachodnie – 727 tys., a w Kraju Warty – 499 500 osób.
Ponadto na terenie Generalnego Gubernatorstwa na volkslistê wpisano 113 tys. osób.”
Ca³y biuletyn IPN nr 9/2001 w pliku pdf http://www.ipn.gov.pl/download.php?s=1&id=3874

Wspomniano kilka razy w postach o dowodach osobistych dla ró¿nych grup DVL:
I grupa - Volksdeutscher - kolor dowodu niebieski?
II grupa - Deutschstämmige - kolor dowodu niebieski?
III grupa - Eingedeutschte - kolor dowodu zielony
IV grupa - Rückgedeutschte - kolor dowodu - czerwony.
Proszê o potwierdzenie kolorów dowodu !

Dobrze by takie dokumenty pokazaæ w tym w±tku, jak one wygl±da³y,dla przyk³adu ( bez danych osobowych ), mogê je tu wkleiæ, proszê o info na PW.
Znacie mo¿e, jeszcze jakie¶ inne dokumenty które s± zwi±zane z DVL, bo ankietê któr± wype³nia³ urzêdnik przyznaj±cy grupê, raczej nie zobaczymy, a ciekawy by³by to dokument.

Inne ciekawe linki do tematu DVL :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Volkslista
http://spoleczenstwo.newsweek.pl/volkslista---fakty-i-mity,6 3899,2,1.html
http://wyborcza.pl/1,75480,8501287,Co_czwarty_Slazak_i_Kaszu b.html
http://www.historiachojnic.pl/artykuly/materialy/II-wojna-sw iatowa/122/volkslista-przeklenstwo-czy-koniecznosc-
,polecam szczególnie poni¿szy artyku³, jest bardzo ciekawy, bo pisany po zakoñczeniu wojny w listopadzie 1945 r.przez biskupa katowickiego Stanis³awa Adamskiego http://www.antoranz.net/BIBLIOTEKA/ADAMSKI/ADAMSKI-tekst.HTM .
Znacie jeszcze inne, artyku³y czy publikacje które omawiaj± ten temat, ze wskazaniem jednak na Pomorze.
Pozdrawiam
Mariusz

PS. Tak na koniec uwa¿am,¿e w±tek ten powinien mieæ tytu³ "Volkslista" , Volkslista, a Pomorze" lub podobnie.
Pozdrawiam
Mariusz

Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne

[Uaktualnione dnia: Wed, 28 September 2011 10:45]

Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8576 jest odpowiedzią na wiadomość #8575] Wed, 28 September 2011 10:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
mark65 napisa³(a) dnia ¶ro, 28 wrzesieñ 2011 10:39

Wspomniano kilka razy w postach o dowodach osobistych dla ró¿nych grup DVL:
I grupa - Volksdeutscher - kolor dowodu niebieski?
II grupa - Deutschstämmige - kolor dowodu niebieski?
III grupa - Eingedeutschte - kolor dowodu zielone
IV grupa - Rückgedeutschte - kolor dowodu - czerwony.
Proszê o potwierdzenie kolorów dowodu !

Dobrze by takie dokumenty pokazaæ w tym w±tku, jak one wygl±da³y,dla przyk³adu ( bez danych osobowych ), mogê je tu wkleiæ, proszê o info na PW.
Znacie mo¿e, jeszcze jakie¶ inne dokumenty które s± zwi±zane z DVL, bo ankietê któr± wype³nia³ urzêdnik przyznaj±cy grupê, raczej nie zobaczymy, a ciekawy by³by to dokument.

Mariusz

Wed³ug tych informacji, które ja znalaz³am, I i II grupa mia³a dowody koloru bia³ego, III grupa - kolor zielony, IV grupa - kolor czerwony.
Dysponujê ausweisem osoby z III grup± mogê j± podes³aæ na PW oraz kennkart± osoby, która nie podpisa³a Volkslisty i mia³a status "podopiecznego" (wzglêdnie "poddanego").

Iza
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8577 jest odpowiedzią na wiadomość #8576] Wed, 28 September 2011 11:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam

Ja kiedys czytalem ta pozycje :

http://books.google.de/books?id=h0oFGH81O7MC&pg=PA274&am p;lpg=PA274&dq=deutsche+volksliste+ausweis+kattowitz& ;source=bl&ots=dMclsSCxAX&sig=iZ43DS8w3sOhCbN85hAhET 31DXA&hl=de&ei=H7WPTNz_BozDswaW4dTDCw&sa=X&o i=book_result&ct=result&resnum=4&ved=0CCcQ6AEwAw #v=onepage&q=Volksliste&f=false

Dzial o Volksliste zaczyna sie od strony 260 , pozycja po niemiecku , w przypisach do tekstu pojawiaja sie zrodla np. AP Poznan i sygnatura akt. Temat DVL byl tez poruszany podczas procesow Norymberskich i gdzies w necie mozna znalesc tresc jakiegos opracowania. Jak znajde to wkleje link.

Marek ZajÄ…c
DVL [wiadomość #8578 jest odpowiedzią na wiadomość #8575] Wed, 28 September 2011 11:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Poni¿ej umieszczam fragment Ausweisu der Deutschen Volksliste (niestety nie zachowa³a siê czê¶æ dowodu ze zdjêciem) wystawionego dla Maxa Wachholza z Konarzyn ko³o Starej Kiszewy.

index.php?t=getfile&id=940&private=0

Dowód jest koloru zielonego - posiadacz zosta³ wiêc wpisany do III grupy DVL. U góry maszynowo zosta³ dopisany tekst informuj±cy o tym, ¿e posiadaczowi niniejszego dowodu zosta³o przyznane obywatelstwo niemieckie do odwo³ania. Proszê zwróciæ uwagê na datê wydania dowodu - pa¼dziernik 1941 r., a wiêc przed wydaniem rozporz±dzenia Himmlera (luty 1942r.). Max Wachholz przyj±³ grupê III najprawdopodobniej dobrowolnie w pierwszym okresie wpisywania na listê. Tym, dla których bêdzie to potwierdzenie jego kolaboracji z Niemcami, chcia³abym powiedzieæ jeszcze tak± historyjkê:
Na ten dowód ukrywa³ siê przez okres wojny s³ynny "Hindenburg" czyli Alojzy Grulkowski z Wdzydz Kiszewskich. Dowód trafi³ do niego przez ks. Franciszka Wo³oszyka (bratanka ¿ony Maxa Wachholza), znanego dzia³acza Gryfa Pomorskiego i pó¼niej genera³a AK.
Zanim wiêc zaczniemy potêpiaæ Volksdeutschów, musimy poznaæ ca³± prawdê lub przynajmniej staraæ siê do niej dotrzeæ.

Iza
Odp: DVL [wiadomość #8579 jest odpowiedzią na wiadomość #8578] Wed, 28 September 2011 12:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Izo w lutym 1942 weszlo rozporzadzenie o wskazywaniu tych ktorzy jeszcze nie podpisali. Sama DVL dzialala juz od roku czasu. A ja chcialbym podzielic sie z Wami jeszcze takim opracowaniem ktore tez zawiera informacje w tym temacie :

http://aps.sulb.uni-saarland.de/theologie.geschichte/inhalt/ 2008/59.html

Marek ZajÄ…c
Kennkarta [wiadomość #8580 jest odpowiedzią na wiadomość #8578] Wed, 28 September 2011 12:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Poni¿ej zdjêcie Kennkarty ze zbiorów Muzeum Ziemi Ko¶cierskiej w Ko¶cierzynie.

index.php?t=getfile&id=941&private=0

Taki dokument nosi³y osoby mieszkaj±ce na ziemiach wcielonych do Rzeszy, które nie zosta³y wpisane na DVL, czyli niemieck± listê narodow±.

Iza
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8603 jest odpowiedzią na wiadomość #8576] Thu, 29 September 2011 16:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Prostujê swoje poprzednie informacje.
I i II grupa DVL - kolor NIEBIESKI
III grupa DVL - zielony
IV grupa DVL - czerwony

Ci, którzy nie przyjêli ¿adnej grupy mieli dowód koloru bia³ego z paskiem czerwonym biegn±cym po przek±tnej.

Poni¿ej przyk³ad dowodu osoby, która podpisa³a I lub II grupê:

index.php?t=getfile&id=942&private=0

Zwróæcie uwagê, ¿e w tym dowodzie tekst o posiadanym obywatelstwie niemieckim jest ju¿ normalnie nadrukowany. Natomiast w zielonych dowodach (III grupa) by³ maszynowo dopisywany (z dopiskiem, ¿e obywatelstwo jest nadane "do odwo³ania") lub stawiano piecz±tkê z takim tekstem.
Odp: Kennkarta [wiadomość #8606 jest odpowiedzią na wiadomość #8580] Thu, 29 September 2011 20:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witajcie.
My¶lê,¿e schodzimy z tematu. Dlatego powtórzê swoje pytanie - co s±dzicie, jak interpretujecie informacje egopola, ¿e Volksliste na Pomorzu Gdañskim przyjê³o 950 ty¶., czyli 54,5 % ludno¶ci?
Aby zrozumieæ tych co podpisali - kim byli, nale¿y odpowiedzieæ sobie - kim byli ci co nie podpisali ?
Odp: Kennkarta [wiadomość #8608 jest odpowiedzią na wiadomość #8606] Thu, 29 September 2011 23:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Ale¿ w ¿adnym wypadku nie zeszli¶my z tematu tylko go rozwinêli¶my aby¶ móg³ sobie poczytaæ i sam wci±gn±æ wnioski.
Ale widocznie ujête w temacie materia³y znacznie przewy¿szaj± Twoje mo¿liwo¶ci ich zrozumienia.
I st±d Twoje kolejne pytanie.

Wiêc je odwrócê, drogi kolego o nieokre¶lonej to¿samo¶ci;
"nale¿y odpowiedzieæ sobie - kim byli ci co nie podpisali ?"

Co siê sta³o z tymi co nie podpisali?

Odpowied¼ masz w naszych postach - w linkach, odpowiedziach i cytatach tylko wed³ug Ciebie lepiej zam±ciæ miast zostaæ rzeczowym interlokutorem.

Odno¶nie pierwszej czê¶ci Twojego pytania, odpowiedzi równie¿ s± w tym w±tku.
Krzysiek.

I pytanie do Neuteicha.
Gdzie siê mylê?
W pierwszej czy drugiej czê¶ci ?
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8609 jest odpowiedzią na wiadomość #8419] Thu, 29 September 2011 23:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mark65 jest aktualnie niedostÄ™pny  mark65
Miejsce: Olszynka
Senior Member
Witam
Staram siê zrozumieæ Twoje w±tpliwo¶ci, jakie z tego stwierdzenia siê rodz±.
Jak sam przyznasz obie wspomniane grupy s± w tym przypadku ofiarami czasów w których ¿y³y.
Dlatego mam zrozumienie dla podejmowanych wtedy trudnych decyzji i ich nie ró¿nicuje.
To nas starano sie podzieliæ, ludzi mieszkaj±cych tu od wieków.
Czy¿ nie jest tragedi± ,Polaków, Kaszubów, Kociewiaków i innych, ¿e stawia siê ich naprzeciw siebie.
Obydwie grupy podjê³y walkê o swoj± to¿samo¶æ(ka¿dy mo¿e to ró¿nie nazwaæ),staraj±c siê przetrwaæ.
Oczywi¶cie mo¿na przytoczyæ przyk³ady budz±ce w±tpliwo¶ci zachowañ, ale w tych czasach wiele takich podejmowano.
Jakie bêd± konsekwencje decyzji ludzi czy urzêdników, to sami zainteresowani, tego nie wiedzieli.
Starasz siê oczywi¶cie, by je(ludzi) teraz oceniæ,a ja jestem daleki od tego.
Genealogia oprócz wielu spraw, nauczy³a mnie pokory, bo to nie my musieli¶my ¿yæ w trudnych czasach.
Jednak historia Polski,Pomorza, w³asnej rodziny , pomog³a nas ukszta³towaæ.
Pozdrawiam
Mariusz

PS. Je¶li chce siê zrozumieæ decyzjê innych(naszych przodków), trzeba poznaæ czasy, warunki, charaktery osób które w tym uczestniczy³y, taka jest podstawowa zasada poznawcza. Dziêki informacjom z wielu ¼ródel mo¿emy wyrobiæ sobie/uzupe³niæ opiniê w danej kwestii.

Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
Odp: Kennkarta [wiadomość #8611 jest odpowiedzią na wiadomość #8606] Fri, 30 September 2011 11:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
neuteich napisa³(a) dnia czw, 29 wrzesieñ 2011 08:24

Witajcie.
My¶lê,¿e schodzimy z tematu. Dlatego powtórzê swoje pytanie - co s±dzicie, jak interpretujecie informacje egopola, ¿e Volksliste na Pomorzu Gdañskim przyjê³o 950 ty¶., czyli 54,5 % ludno¶ci?
Aby zrozumieæ tych co podpisali - kim byli, nale¿y odpowiedzieæ sobie - kim byli ci co nie podpisali ?

Zarzucasz wiêkszo¶ci odpowiadaj±cych w tym w±tku (oprócz kaphisa) brak umiejêtno¶ci czytania ze zrozumieniem. Ale Tobie chyba tak¿e z tym nie po drodze. Co tu jest do interpretowania? ¯e 45,5 % nie podpisa³o listy?
Zacytujê ks. Ja¿d¿ewskiego:
" Na DVL w latach 1941-1944 zosta³o wpisanych 950 ty¶. Pomorzan wobec 1 332 ty¶. mieszkañców ca³ego terenu bez Wolnego Miasta Gdañska (...) Przyk³adowo, w gminie Nowa Karczma by³o to ok. 20%, w gminie Stara Kiszewa ponad 50%, w gminie Liniewo ok.70%. Trudno w dzisiejszych realiach oceniaæ powody, jakimi kierowa³y siê osoby wpisuj±ce siê na niemieck± listê narodow±. Nale¿y pamiêtaæ, ¿e panowa³a atmosfera terroru i zastraszenia, w w¶ród motywów by³ tak¿e zamiar ocalenia osób ukrywaj±cych siê."

Boles³aw Ja¿d¿ewski wspomina, ¿e w Lipuskiej Hucie tylko 4 rodziny nie podpisa³y listy. Rodzina Paw³a Naczyka z I³ownicy zosta³a na pocz±tku wojny wyw³aszczona z gospodarstwa, w ogóle wyrzucona z domu. Po podpisaniu listy Pawe³ nadal pracowa³ u Niemców jako robotnik przymusowy, czasami kilka niedziel z rzêdu nie mia³ wolnego, poniewa¿ pracodawcy uwa¿ali go za lenia. By³ nak³aniany do wst±pienia do Hitlerjugend, po odmowach by³ bity przez cz³onków tej organizacji. Kiedy dosta³ powo³anie do wojska, stawi³ siê w Starogardzie Gdañskim i wyruszy³ w nieznane. Nie ukrywa, ¿e nawet traktowa³ to pocz±tkowo jako przygodê i chêæ zobaczenia ¶wiata, w koñcu mia³ tylko 17 lat.
W czytanych przeze mnie dot±d relacjach przewija siê ten sam motyw. Kiedy rusza³y poci±gi z rekrutami z Kaszub czy Kociewia ¿o³nierze ¶piewali pie¶ni polskie, oprócz Mazurka D±browskiego czy Roty, tak¿e Wojenko, wojenko... i inne znane polskie piosenki wojskowe.

Ja ju¿ nie wiem, o co Ci ch³opie chodzi. Mo¿e po prostu lubisz wtykaæ kij w mrowisko i cieszysz siê, jak mrówki (czyli my maj±cy inne zdanie ni¿ Ty) siê denerwuj±.

Iza
Odp: Kennkarta [wiadomość #8612 jest odpowiedzią na wiadomość #8606] Fri, 30 September 2011 12:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Kuzyn jest aktualnie niedostÄ™pny  Kuzyn
Junior Member
Dnia 23 lipca br Neuteich w temacie o Ko¶cierskich Targach Ksi±¿ki gdzie by³a mowa o poezji GENEALOGICZNEJ Staszka Pieni±¿ka, zapyta³:

... a co to ma wspólnego z genealogi± ?

Pozwolê sobie zadaæ pytanie do pana Neuteicha:

A co ten temat, który Pan tak uporczywie dr±¿y ma wiêc tak¿e wspólnego z poszukiwaniem przodków?

Podobnych tematów mo¿e byæ tysi±ce.
Np
- budowa maszyn i samochodów, gdy¿ mój dziadek by³ znanym konstruktorem.
- geografia d¿ungli amazoñskiej gdy¿ brat mojego pradziadka wiele podró¿owa³ po obydwu amerykach.
- jazda na wrotkach gdy¿ sam w m³odo¶ci, bardzo niedawno lubi³em ten sport.
Zaznaczam, ¿e ¿aden z moich przodków nie podpisa³ ¿adnej listy x-deutsch gdy¿ na terenach na których ¿yli moi przodkowie uwa¿ane by³o to za zdradê narodow±.
Zaznaczam tak¿e, ¿e nie przeszkadza mi to czy przodek, którego¶ z kole¿anek lub kolegów podpisa³ tak± listê, s³u¿y³ w armii niemieckiej czy by³ najemc± w Legii Cudzoziemskiej. Natomiast w¶ród moich znajomy z którymi czasem wypijê dobrego kielicha jest i by³y funkcjonariusz UB.

Ot takie tereny, takie czasy!

Kuzyn

[Uaktualnione dnia: Fri, 30 September 2011 12:34]

Odp: Kennkarta [wiadomość #8614 jest odpowiedzią na wiadomość #8612] Fri, 30 September 2011 15:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
zkob1971 jest aktualnie niedostÄ™pny  zkob1971
Member
Kto nie podpisa³ listy narodowej? Nie ma pprostej zasady podzia³y przebiega³y nawet przez ¶rodek rodzin. W mojej rodzinie ze strony matki nikt nie podpisa³ listy narodowej nikogo za to nie aresztowano i nie zabrano gospodarstw , ( niektórzy z czasem znale¼li siê w obozach koncentracyjnych ale za dzia³alno¶æ w Gryfie Pomorskim). Dla odmiany rodzima mojego ojca niemal w ca³o¶ci podpisa³a listê brat dziadka walczy³ w 1939 na Oksywiu w 1943-44 w mundurze Wehrmachtu, a 1944-45 w I Pancernej gen Maczka.
Ciekawostka dla tropicieli Kaszubów-Volksdeutschów TOW Gryf zaleca³a podpisanie listy w przypadku zagro¿enia wysiedleniem lub osadzeniem w obozach.
W trakcie aresztowañ Gryfowców w 1943-45 w³adze niemieckie by³y zaskoczone bardzo du¿± ilo¶ci± w¶ród aresztowanych, osób posiadaj±cych III grupê narodowa. Wielu z cz³onków organizacji zosta³o aresztowanych w swoich jednostkach wojskowych.
Pytanie o motywy osób które by³y przestraszone wojn± okrucieñstwem okupantów pewnie by³o tyle ile decyzji do pojêcia , jaki to ma sens nie wiem.

Zdzichu

[Uaktualnione dnia: Fri, 30 September 2011 15:14]

Odp: Kennkarta [wiadomość #8615 jest odpowiedzią na wiadomość #8614] Fri, 30 September 2011 15:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam!
Bardzo ciekawa informacja mo¿esz podaæ ¼ród³a?
Lub w jaki sposób do tego doszed³e¶?
Krzysiek
Odp: Kennkarta [wiadomość #8619 jest odpowiedzią na wiadomość #8615] Fri, 30 September 2011 17:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Je¿eli chodzi o Gryf to szeroko opisuje te informacje Prof G±siorowski w swoich ksi±¿kach o Gryfie jest tam nawet lista wysy³kowa do Mauthausen szczególnie niebezpiecznych wrogów pañstwa niemieckiego gdzie s± narodowo¶ci gryfowców i kilku z nich jest narodowo¶ci niemieckiej w za³±czeniu lista.(poz 19,20 to bracia prababki.

Zdzichu
Odp: Kennkarta [wiadomość #8629 jest odpowiedzią na wiadomość #8419] Fri, 30 September 2011 22:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Zawsze siê znajdzie cz³owiek który lubi oceniaæ innych a sam nie stan±³ przed takowym, co budzi naturalny odruch ludzi którzy nie uwa¿aj± ¿e ka¿dy jest ¶wiêty i nikt nie ma prawa oceniaæ ludzi wczoraj gdy dzisiaj czêsto my sami dokonujemy z³ych wyborów nie maj±c zagro¿eñ egzystencjonalnych jak my mamy prawo oskar¿aæ naszych przodków. Nie rozgrzeszam zwyk³ych zdrajców którzy s³u¿yli Niemcom i Rosjanom ale rozumiem trudne wybory tych parszywych czasów naszej historii.

Zdzichu
Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8637 jest odpowiedzią na wiadomość #8609] Sat, 01 October 2011 22:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
alfut jest aktualnie niedostÄ™pny  alfut
Senior Member
Brak treści wiadomości

[Uaktualnione dnia: Sun, 02 October 2011 09:20]

Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8638 jest odpowiedzią na wiadomość #8637] Sun, 02 October 2011 17:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do poprzedniej wiadomości
Member
Witajcie kochani genealodzy.
Co¶ "z³ego" dzieje siê na stronie... napisa³em odpowiedz, która powinna ( i po wys³aniu ukaza³a siê ) na stronie byæ po odpowiedzi mark65, ale dzisiaj jej nie ma ??? Jest odpowiedz alfut'a , a w³a¶ciwie brak odpowiedzi... czy¿by cenzura ???
Poprzedni wÄ…tek: Zdrowych Wesolych Swiat
Następny wątek: Armia Krajowa , Gryf Pomorski ....
Idź do forum:

Aktualny Czas: Thu Oct 08 05:13:03 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund