Strona główna » Ogólne » Nasza kawiarenka » Elita nie elita ? cd...
| Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8532 jest odpowiedzią na wiadomość #8521] |
Mon, 26 September 2011 19:05   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
| Teerose napisa³(a) dnia pon, 26 wrzesieñ 2011 10:58 | Jeszcze jedno mi siê przypomnia³o. Nie masz racji zdaje siê, ¿e Tusk ukrywa³ ¶piewanie po niemiecku.
W 2003 roku (ojej czy¿by przed kampani± prezydenck± w 2005r.?) wydano ksi±¿kê Olgi Dêbickiej "Fotografie z t³em. Gdañszczanie po roku 1945". Tam w rozdziale po¶wiêconym rodzinie Donalda Tuska wyra¼nie napisano, ¿e babcia Tuska mówi³a po niemiecku na co dzieñ.
Nie szukajmy sensacji tam, gdzie jej nie ma.
pozdrawiam
Iza
|
Nie uwa¿am by Jurek szuka³ sensacji, to s± jednak fakty. Losy Kaszubów, nawet w jednej rodzinie,s± popl±tane. Miesza siê kaszubszczyzna z polsko¶ci± i niemczyzn±. Wszystko zale¿a³o od tego co kto czu³ i co dla niego by³o warto¶ci± nadrzêdn± . W mojej rodzinie i wujkowie byli w Wermachcie (pradziadek podpisa³ III gr narodowo¶ciow± aby, w jego pojêciu, w miarê normalnie ¿yæ ) potem trafili do gen.Maczka. A dziadek - jego najstarszy syn "miga³" siê (maj±c 7 dzieci) do koñca wojny, ani nie podpisuj±c listy, ani nie trafiaj±c do obozu.
Dziadek jako dziecko potrafi³ mówiæ po kaszubsku (dom) i po niemiecku (szko³a). Polskiego nauczy³ siê w wieku 19-20 lat trafiaj±c na wojnê 1920 roku.
pozdrawiam
Jola
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BY�O, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIA�A.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWI�O, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTA�A.
[Uaktualnione dnia: Tue, 27 September 2011 16:27] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8541 jest odpowiedzią na wiadomość #8527] |
Mon, 26 September 2011 21:02   |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
| krystynab napisa³(a) dnia pon, 26 wrzesieñ 2011 06:32 | W mojej ksi±¿ce staram siê pokazaæ
¿e s³u¿ba w Wehrmachcie nie by³a przejawem Kolaboracjonizmu.
Kolaboracjonizm pojawia³ siê na obrze¿ach tej grupy
|
Rozumiem, ¿e te wnioski s± rezultatem jakich¶ g³êbszych badañ, a nie danymi wziêtymi z sufitu? Je¶li tak, to proszê o informacje, ile procent tych ¿o³nierzy Wehrmachtu z rodzin, które podpisa³y III grupê przesz³o na stronê aliantów? Ile procent doczeka³o koñca wojny w alianckich obozach jenieckich awansuj±c po drodze powa¿nie ponad stopieñ zwyk³ego gefreitera? A ile procent walczy³o w bitwie stalingradzkiej strzelaj±c oczywi¶cie wy³±cznie w powietrze? O tych, którzy przeszli do SS, ale nie robi±c oczywi¶cie nikomu ¿adnej krzywdy chyba nie bêdziemy siê rozpisywali, bo to przecie¿ tacy, którzy wprawdzie "palili, ale bez zaci±gania". Vide Guenther Grass, szczê¶liwie nie mój ziomal!
http://plieth.com
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8548 jest odpowiedzią na wiadomość #8544] |
Mon, 26 September 2011 22:40   |
egopol
|
Senior Member |
|
|
Witam!
My¶lê, ¿e Neuteich - owi zabrali¶my zabawki z r±k.
W pewnym sensie dali¶my siê wpu¶ciæ w dyskusjê ale uwa¿am, ¿e merytorycznie dyskutowaæ nale¿y.
Poczekamy, zobaczymy czy wyskoczy nastêpnym razem
A kim jest jest anonim Neuteich ???
Z wikipedi:
"Marian Neuteich (ur. 29 maja 1890, zm. 1943 w Trawnikach) – polski kompozytor, dyrygent i wiolonczelista ¿ydowskiego pochodzenia."
Je¿eli jest zwi±zany z t± rodzin± to ch³op mo¿e mieæ jaki¶ kompleks ale zupe³nie niepotrzebnie . Nasze grono jest niezwykle tolerancyjne. Przecie¿ nie jeste¶my antysemitami.
Wyró¿nia nas przecie¿ tolerancja i szacunek do przodków innych nacji.
Druga opcja Neuteich - Nowy Staw, miasteczko na ¯u³awach.
Jak wiadomo ¯u³awy zosta³y zasiedlone osadnikami g³ównie z Kresów, Rzeszowskiego, Kieleckiego i Lubelskiego.
I tutaj go¶ciu mo¿e mieæ problem z okre¶leniem swojej to¿samo¶ci z czym siê wi±¿e jego problem z niezrozumieniem tematu "Dziadka z Wehrmachtu".
Choæ kolega na naszym forum prosi³ o t³umaczenie kilku aktów m.in. z Klanin parafii £±g czy Czersk.
Zaraz po zakoñczeniu dzia³añ wojennych w Nowym Stawie uruchomiono cukrowniê potrzebne by³y rêce do pracy.
Poniewa¿ moi powinowaci ze Zblewa te¿ tam dotarli do pracy wiêc mo¿e i jego równie¿. Neuteich mo¿e byæ potomkiem osadników i Kociewiaków lub Kaszubów. I st±d jego rozdarcie i problem z samym sob±.
W jednym siê z nim zgadzam w 100% o zak³amywaniu historii.
Zarówno do 1989 roku jaki od 1989 roku.
Chocia¿by dzia³alno¶ci Szendzielorza na Kociewiu i Kaszubach.
Przyk³adów mo¿na mno¿yæ, choæby przytoczone przez Izê opracowanie
pseudo historyków IPN.
I tak np.
Nowacki Czes³aw ur 1924. Zapewne w publikacji jest podana jego kariera zawodowa, sekcje wydzia³y itd. i nic wiêcej.
Ale czy napisali, ¿e by³ jednym z organizatorów odstawienia na boczny tor kolejek elektrycznych, które mia³y trafiæ z Berliñskiego metra do Rosji w ramach reperacji wojennych ???
A je¼dzi³y jako SKM prawie do koñca lat 70 - tych.
A i tak± kolejk± je¼dzi³em.
Zrobili rusków w ch......
A jak to odbierze jego wnuk? UB-ek i koniec i kropka.
A np. Fr±czkowski Jerzy
Prawie ca³e ¿ycie w bezpiece a na koniec, kiedy ju¿ odszed³ a mo¿e i musia³, wrobiony w aferê przez UOP - jedynie s³usznej s³u¿by!!!
Zainteresowani niech poszukaj± po nazwisku w google.
Na Twojej li¶cie, przepraszam nie Twojej tylko publikacji nie ma 1/3 kierownictwa.
Tej 1/3 która pozosta³a w UOP i resztki w ABW.
Te akta nie zosta³y przekazane do IPN.
Nie jest to fa³szowanie i przemilczanie faktów?
Gdzie jest rzetelno¶æ opracowañ!!!
Chodzi mi o to aby z interpretacjami i przytaczaniem "sensacyjnej wiedzy", publikacjami z najnowszej historii, byæ z lekka wstrzemiê¼liwym, do czasu kiedy pe³ne akta nie trafi± do AP i bêdzie mo¿na samemu w nie zajrzeæ, za czym w pe³ni optujê.
Nastêpny w±tek.
Moi dziadkowie: oboje urodzili siê w Tczewie.
Dziadek Borowski, Babcia zd. Derra. Które nazwisko jest Polskie a które Niemieckie???
My¶licie, ¿e tj jasne? B³±d!
Nad Borowskim nie bêdê siê rozwodzi³. Ale Derra.
Nie, Niemieckie. Wed³ug Brezy nasze Pomorskie. W jêzyku Niemieckim i Kaszubskim ma ró¿ne znaczenia.
Wsponieni dziadkowie jak nie chcieli aby "gówniarze" s³uchali doros³ych zaczêli rozmawiaæ po niemiecku. Bo po co ich wyganiaæ z kuchni i zawracaæ sobie nimi g³owê ?
Ale po latach, kiedy zacz±³em bawiæ siê w genealogiê, zda³em sobie sprawê z innych faktów.
Nazwisko panieñskie mojej mamy by³o typowo niemieckie Ehrlichmann.
Dziadkowie byli przeciwni ma³¿eñstwu moich rodziców z uwagi na
Niemieckie pochodzenie mojej mamy, która de facto nie mówi³a tak biegle po Niemiecku, tak jak dziadkowie i ojciec ale rozumia³a wszystko.
Pogodzili siê z wyborem partnerki dopiero po kilku latach, jak zdali sobie sprawê, ¿e maj± wspania³ego wnuka
Wspaniali moi dziadkowie, gdyby znali fakty, które mi siê uda³o ustaliæ wiele lat po ich ¶mierci zapewne ich stosunek do mojej mamy by³by ca³kiem inny.
Mama jest potomkiem Ehrlihmanna, osadnika z Niemiec z pocz±tku XiX wieku w okolice I³awy i Grodockiego odnotowanego w tych samych okolicach w 1792 roku w ko¶ciele Ewangelickim. W którym¶ tam momencie zetknêli siê moi dziadkowie.
Trafili do pracy do maj±tku Powodowo parafia Ewangelicka Kwietniewo powiat Pas³êk.
Mówi³o siê w domu, ¿e dziadka wziêto do Wehrmachtu bo tak siê utar³o, ¿e ka¿dego kogo wziêto do jakichkolwiek robót na rzecz Rzeszy, tak siê mówi³o. A okaza³o siê, ¿e 15.01.1945.r. dziadka wziêto do Volksturmu. W zwi±zku ze zbli¿aj±cym siê frontem wschodnim ewakuowano mieszkañców maj±tku.
W ten sposób moja babcia z 4 dzieci trafi³a do Gdañska a nastêpnie do trapu Wilhelma Gustlofa.
Wycofa³a siê spod niego i postanowi³a pozostaæ w Gdañsku. Mo¿e dziêki temu mogê siê tutaj produkowaæ 
Aby móc zostaæ w Gdañsku musia³a potwierdziæ pochodzenie Polskie.
Pojecha³a w swoje rodzinne strony /I³awa/ i je potwierdzi³a.
Okazuje siê, ¿e pomimo przynale¿no¶ci I³awy do Prus, od pierwszego odnotowania mojego przodka w XVII w zosta³ zachowany Jêzyk Polski. Dziêki temu jestem Gdañszczaninem.
Marku!
Gdzie¶ niedawno wyczyta³em, ¿e wymienione przez Ciebie stopnie w tym uk³adzie nie zalicza³y siê do korpusu podoficerów.
Ale tj. do wyszukania na wiki.
Tak przy okazji dla zainteresowanych polecam ten temat na naszej klasie.
http://nk.pl/#profile/18277926
W uzupe³nieniu regulacji prawnych dodam, ¿e ju¿ 1.09.1939 roku wesz³a w ¿ycie Ustawa o wcieleniu Wolnego Miasta Gdañska do Rzeszy Niemieckiej.
Artyku³ III. tej ustawy mówi:
"Wolne Miasto Gdañsk wraz ze swym terytorium i ludno¶ci± staje siê - z moc± natychmiastow± - czê¶ci± sk³adow± Rzeszy Niemieckiej.
Dla mniej zorientowanych dodam, ¿e Wolne Miasto Gdañsk mia³o szersze granice ni¿ granice miasta. Obejmowa³y równie¿ obrêb Kaszub jak i Kociewia.
W AP w Gdañsku mo¿na znale¼æ akta dot. zmiany nazwisk w okresie WM Gdañska jak i po 1939 roku.
Nale¿y dok³adnie przeanalizowaæ genealogiê i przekszta³cania nazwisk aby stwierdziæ czy nazwisko zosta³o zniemczone. S± te¿ przypadki, ¿e ludzie wracali do pierwotnego nazwiska.
W 100% zgadzam siê z wypowiedziami Izy i Marka pozosta³ych forumowiczów staraj±cych siê przedstawiæ merytoryczne argumenty.
Na rzazie tyle.
Krzysiek
|
|
|
|
|
|
| Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8551 jest odpowiedzią na wiadomość #8548] |
Tue, 27 September 2011 00:30   |
 |
kaphis
|
Senior Member |
|
|
Co do przemilczania i zaklamywania histori powiem tyle , ze nigdy nie wolno mi bylo powiedziec w szkole tego co wiedzialem z domu. Nie moglem powiedziec , ze dziadek bral udzial w walkach wrzesnia 1939 bo jego wojna zaczela sie 17 dnia tego miesiaca i dostal sie do niewoli sowieckiej. Nie wolno mi bylo tez mowic , ze z tej niewoli wyszedl wiosna 1941 roku na podstawie paktu Ribbentrop-Mo³otow. Nie wolno mi bylo mowic o tym , ze trafil do niemieckiej armi. Jego jednostka przeszla przez Wolental , Skorcz , Pieniazkowo ... ale on tam nie dotarl poniewaz znow wpadl w rece sowietow ktorzy w zamian za darowanie mu zycia zabrali mu wszystkie pieniadze jakie mial , rozne kosztownosci w tym obraczke slubna i pozwolili mu "uciec" , przedostal sie do domu.Nastepnie za sluzbe w niemieckim wojsku zostal wraz z zona w ciazy wyrzucony z mieszkania . Zezwolono im zamieszkac w jednym pokoju z kuchnia i w takich warunkach mieszkali do momentu kiedy w 1957 roku urodzil sie moj ojciec ( szusta glowa w domu ). Nigdy na lekcjach histori nie wolno bylo mi zaprzeczyc w klamstwo ze to Niemcy mordowali Polakow w Katyniu. Kto wie gdyby dziadek zostal w niewoli byc moze tez zostaloby po nim nazwisko na liscie Katynskiej a ja bym sie nie urodzil.Mysle ze to wlasnie bylo zaklamanie histori a teraz poprostu trzeba znalesc sposob i karta po karcie ujawniac prawde.Warta polecenia jest piosenka grupy Turbo - Dorosle Dzieci - dla mnie to tekst ponadczasowy.
Na koniec napisze Wam cos na temat Slaska. Roszczen o Panstwa slaskie zrzekl sie krol Kazimierz Wielki na rzecz korony czeskiej ktora z czasem przeszla pod panowanie pruskie. Wystarczy spojrzec na Szlak Orlich Gniazd -od Krakowa do Czestochowy- ktory wyznaczal granice. Ziemie te przez blisko 600 lat byly poza granicami Polski. Aktualnie na Gornym Slasku mieszka zaledwie 17 % rdzennej ludnosci. Pozostale 83 % to ludnosc przyjezdna ( za praca ) i ludnosc zasiedlona przez Akcje Wisla.Wystarczy spojrzec na sasiedni portal i zobaczycie , ze Slaskiem sie prawie nikt nie interesuje , tak samo ziemiami zachodniopomorskimi. Dlaczego ? Odpowiedz jest prosta poniewaz ludzie tam zamieszkujacy bardziej interesuja sie kresami.
Ja osobiscie ciesze sie z dyskusji jaka tu powstala. Moim zdaniem zachowano odpowiedni ton. Mam prosbe do Jurka , zeby troche bardziej na przyszlosc rozwijal swoje wypowiedzi .
pozdrawiam
Marek ZajÄ…c
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8556 jest odpowiedzią na wiadomość #8551] |
Tue, 27 September 2011 12:53   |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
| kaphis napisa³(a) dnia wto, 27 wrzesieñ 2011 12:30 | Mam prosbe do Jurka , zeby troche bardziej na przyszlosc rozwijal swoje wypowiedzi .
|
Marku, czy z kolei Ty móg³by¶ rozwin±æ, co masz na my¶li?
Je¶li mój be³kot jest ma³o zrozumia³y, to chêtnie go u¶ci¶lê. Otó¿ jakby tego moja "przedpiszczyni" nie okre¶la³a - kolaboranctwo, czy kolaboracja, to w szeroko rozumianym spo³eczeñstwie pomorskim istnia³a równie szeroko rozumiana tolerancja dla niemieckiego okupanta. Wiêcej, dla pewnej czê¶ci tego¿ spo³eczeñstwa, nie by³ on nawet okupantem! Daleki by³bym od optymistycznych okre¶leñ, ¿e dzia³o siê to gdzie¶ na jakim¶ tajemniczym "obrze¿u kolaboranctwa", skoro tylko w moim, nie tak znowu wielkim drzewie genealogicznym, mo¿na znale¼æ ¿o³nierza Wehrmachtu odznaczonego krzy¿em ¿elaznym, a nawet jednego, który dochrapa³ siê przynale¿no¶ci do SS! Z kolei wuj, wydawa³oby siê 100% Polak, nosz±cy rdzennie polskie nazwisko Wo¼ny, o¿eni³ siê z dam±, która po polsku ledwo co duka³a, a swoim dzieciom dali imiona Paul i Hedwig. Rzeczona Hedwig w czasie wojny wysz³a za m±¿ za niemieckiego oficera, co bynajmniej nie spotka³o siê z ostracyzmem rodziny. Rzek³bym, ¿e wrêcz przeciwnie, bo jeszcze w tej chwili, po up³ywie 70 lat (sic!) niektórzy moi ¿yj±cy przodkowie nie ukrywaj± swego podziwu dla tej sprytnej niewiasty.
Itd., itd., po có¿ ja siê rozpisujê na ten temat, skoro zapewne ka¿da z osób wypowiadaj±cych siê tutaj w tym temacie ma w swej w³asnej rodzinie takie "kwiatki"
http://plieth.com
|
|
|
|
| Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8557 jest odpowiedzią na wiadomość #8541] |
Tue, 27 September 2011 13:53   |
 |
kaphis
|
Senior Member |
|
|
| JurekPlieth napisa³(a) dnia pon, 26 wrzesieñ 2011 09:02 |
| krystynab napisa³(a) dnia pon, 26 wrzesieñ 2011 06:32 | W mojej ksi±¿ce staram siê pokazaæ
¿e s³u¿ba w Wehrmachcie nie by³a przejawem Kolaboracjonizmu.
Kolaboracjonizm pojawia³ siê na obrze¿ach tej grupy
|
Rozumiem, ¿e te wnioski s± rezultatem jakich¶ g³êbszych badañ, a nie danymi wziêtymi z sufitu? Je¶li tak, to proszê o informacje, ile procent tych ¿o³nierzy Wehrmachtu z rodzin, które podpisa³y III grupê przesz³o na stronê aliantów? Ile procent doczeka³o koñca wojny w alianckich obozach jenieckich awansuj±c po drodze powa¿nie ponad stopieñ zwyk³ego gefreitera? A ile procent walczy³o w bitwie stalingradzkiej strzelaj±c oczywi¶cie wy³±cznie w powietrze? O tych, którzy przeszli do SS, ale nie robi±c oczywi¶cie nikomu ¿adnej krzywdy chyba nie bêdziemy siê rozpisywali, bo to przecie¿ tacy, którzy wprawdzie "palili, ale bez zaci±gania". Vide Guenther Grass, szczê¶liwie nie mój ziomal!
|
Witam
Jurku pozwole sobie zacytowac co napisales. Zacytowales Krystyne jednak pominales fragmet skad pochodzi cytowany fragmet a Krystyna to ujela w swojej wypowiedzi. Twoja wypowiedz wygladala tak jakby to Krystyna cytowala swoja ksiazke a nie slowa innych osob. Rowniez przytoczenie osoby Güntera Grassa chwile mi zajelo zanim zrozumialem o co chodzilo- naszczescie "wujek" Google znow okazal sie pomocny. Chodzi mi Jurku o to , ze wiele tematow bezposrednio zwiazanych z Pomorzem ( nawet tych banalnych ) jest mi obce gdyz wychowalem sie w Zaglebiu Dabrowskim. Tam w latach 80 przydzielono mieszkanie mojej rodzinie. Jesli chodzi o kolaboracje moim zdaniem nie ma podstaw do urzywania tego slowa w stosunku do slazakow , pomorzan , wielkopolan. Mysle , ze Niemcy po czesci traktowali rdzenna ludnosc tych regionow jako swoja. Popre to takimi faktami ze ziemie te byly dlugo w ich wladzy i mysleli ze w tym okresie spolecznosc zostala wystarczajaco zgermanizowana zeby uznawac ich za swoich i dawac im mozliwosc zycia jako Niemca. Fakt potrzeby nowych wojskowych tez w tym musial miec swoj udzial. Moim zdaniem o kolaboracji moznaby mowic w przypadku ludnosci np z Warszawy czy Lodzi lub innych regionow. Te tereny nie nalezaly wczesniej do Niemiec a mimo wszystko Volkslista obowiazywala tez na tych terenach. Nazwisko bez wzgledu na jego pisownie i gramatyke nie swiadczy o narodowosci. Ile osob pochodzenia zydowskiego nosilo nazwisko np . Goldberg. Czy w narodowym skladzie Niemiec nie gral kiedys Jürgen Grabowski? Nazwisko ma sie takie jakie pojawilo kilkaset lat wczesniej u przodka po mieczu ( w przypadkach legalnych zwiazkow i wykluczajac ewentualne zmiany np. wstydliwego nazwiska). To jakiej narodowosci jestesmy zalezy od nas samych i od tego co mamy w sercu a niekoniecznie na papierze.
Marek ZajÄ…c
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8572 jest odpowiedzią na wiadomość #8544] |
Wed, 28 September 2011 08:28   |
 |
Teerose
Wiadomości: 235 Dołączył(a): April 2006 Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
|
Senior Member |
|
|
| neuteich napisa³(a) dnia pon, 26 wrzesieñ 2011 09:43 | Witam Wszystkich.
Niesamowicie rozwin±³ nam siê temat, mnóstwo w±tków. Mam do Was pytanie. Co s±dzicie, jak interpretujecie informacje egopola , ¿e Volksliste podpisa³o 950 ty¶., czyli 54,5% mieszkañców Pomorza.
|
A co tu mo¿na s±dziæ lub interpretowaæ? To s± dane poparte badaniami historyków. Zosta³y zawarte w ksi±¿ce Jastrzêbskiego i Szilinga "Okupacja hitlerowska na Pomorzu Gdañskim w latach 1939-1945". Ci±gle chcia³abym podkre¶liæ, ¿e na Pomorzu mieszkali tak¿e Niemcy, wiêc te 54,5% Pomorzan to nie tylko osoby, które czu³y siê Polakami, a na listê wpisa³y w wyniku ró¿nych okoliczno¶ci (podkre¶lam: ró¿nych).
Iza
|
|
|
|
| Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8573 jest odpowiedzią na wiadomość #8548] |
Wed, 28 September 2011 08:34   |
 |
Teerose
|
Senior Member |
|
|
| egopol napisa³(a) dnia pon, 26 wrzesieñ 2011 10:40 | Witam!
W jednym siê z nim zgadzam w 100% o zak³amywaniu historii.
Zarówno do 1989 roku jaki od 1989 roku.
Chocia¿by dzia³alno¶ci Szendzielorza na Kociewiu i Kaszubach.
Przyk³adów mo¿na mno¿yæ, choæby przytoczone przez Izê opracowanie
pseudo historyków IPN.
I tak np.
Nowacki Czes³aw ur 1924. Zapewne w publikacji jest podana jego kariera zawodowa, sekcje wydzia³y itd. i nic wiêcej.
Ale czy napisali, ¿e by³ jednym z organizatorów odstawienia na boczny tor kolejek elektrycznych, które mia³y trafiæ z Berliñskiego metra do Rosji w ramach reperacji wojennych ???
A je¼dzi³y jako SKM prawie do koñca lat 70 - tych.
A i tak± kolejk± je¼dzi³em.
Zrobili rusków w ch......
A jak to odbierze jego wnuk? UB-ek i koniec i kropka.
A np. Fr±czkowski Jerzy
Prawie ca³e ¿ycie w bezpiece a na koniec, kiedy ju¿ odszed³ a mo¿e i musia³, wrobiony w aferê przez UOP - jedynie s³usznej s³u¿by!!!
Zainteresowani niech poszukaj± po nazwisku w google.
Na Twojej li¶cie, przepraszam nie Twojej tylko publikacji nie ma 1/3 kierownictwa.
Tej 1/3 która pozosta³a w UOP i resztki w ABW.
Te akta nie zosta³y przekazane do IPN.
Nie jest to fa³szowanie i przemilczanie faktów?
Gdzie jest rzetelno¶æ opracowañ!!!
Chodzi mi o to aby z interpretacjami i przytaczaniem "sensacyjnej wiedzy", publikacjami z najnowszej historii, byæ z lekka wstrzemiê¼liwym, do czasu kiedy pe³ne akta nie trafi± do AP i bêdzie mo¿na samemu w nie zajrzeæ, za czym w pe³ni optujê.
Krzysiek
|
Krzychu,
nie mam niestety wiedzy ¿adnej na temat s³u¿by bezpieczeñstwa, sporz±dzi³am tylko indeks osobowy ksi±¿ki, która trafi³a do mojego muzeum. Chcia³am dobrze...bo uwa¿am, ¿e komu¶ mog³oby siê przydaæ do zg³êbiania historii w³asnej rodziny. Jak dot±d nikt nie wyrazi³ chêci poznania zapisów dotycz±cych ludzi wystêpuj±cych w indeksie.
Iza
|
|
|
|
|
|
| Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8575 jest odpowiedzią na wiadomość #8419] |
Wed, 28 September 2011 10:39   |
mark65
|
Senior Member |
|
|
Witam
Za³±czam fragmenty artyku³u S³awomira Jankowiaka (IPN Poznañ) z biuletynu IPN ( 9/2001 ), o którym pisa³a Krystyna :
Deutsche Volksliste (DVL)
„Pierwowzorem niemieckiej listy narodowo¶ciowej by³ urz±d o nazwie Deutsche Volksliste, powo³any 28 pa¼dziernika 1939 r. przez Artura Greisera w tak zwanym Kraju Warty. W intencji twórcy DVL mia³a s³u¿yæ weryfikacji ludno¶ci niemieckiej zamieszkuj±cej te tereny przed 1 wrze¶nia 1939 r. Osoby zakwalifikowane do wpisania na DVL podzielono na piêæ grup. Pomys³ ten upad³ w zwi±zku z Zarz±dzeniem o niemieckiej li¶cie narodowo¶ciowej i niemieckim obywatelstwie na wschodnich ziemiach wcielonych do Rzeszy wydanym 4 marca 1941 r. przez ministra spraw wewnêtrznych Wilhelma Fricka, Rudolfa Hessa, zastêpcy Hitlera i Heinricha Himmlera naczelnego dowódcy SS i komisarza Rzeszy ds. umacniania niemczyzny. Dotyczy³o ono obszarów wcielonych do Rzeszy: Górnego ¦l±ska, czê¶ci województwa krakowskiego, Wielkopolski, czê¶ci województwa ³ódzkiego, Pomorza i Wolnego Miasta Gdañska oraz czê¶ci Mazowsza. Zarz±dzenie i do³±czone do niego przepisy wykonawcze wprowadza³y cztery grupy: do I zaliczano Niemców, którzy aktywnie uczestniczyli w dzia³alno¶ci organizacji niemieckich w Polsce i posy³ali swe dzieci do niemieckich szkó³, demonstruj±c w ten sposób sw± przynale¿no¶æ do narodu niemieckiego. Do grupy II zaliczono tych Niemców, którzy wprawdzie nie wykazywali siê aktywno¶ci± w niemieckich organizacjach, ale zachowali sw± niemiecko¶æ. W III grupie znalaz³y siê osoby, które wprawdzie mia³y niemieckie pochodzenie, ale uleg³y polonizacji; osoby, których wspó³ma³¿onek by³ Niemcem, a tak¿e osoby o innej przynale¿no¶ci narodowej, sk³aniaj±ce siê jednak ku niemczy¼nie, jak ¦l±zacy, Kaszubi, Mazurzy. Do grupy IV zaliczano tych, którzy bêd±c pochodzenia niemieckiego, ulegli ca³kowitej polonizacji i przed wojn± dzia³ali w polskich organizacjach, a nawet odnosili siê wrogo do niemczyzny. Teoretycznie pierwsze dwie grupy mia³y by³y traktowane jednakowo. Zaliczone do nich osoby mia³y takie same (niebieskie) paszporty, choæ w my¶l pó¼niejszych zarz±dzeñ cz³onkami partii mogli byæ tylko folksdojcze I grupy. Dla osób z III grupy przewidziano dowody zielone, bêd±ce raczej stwierdzeniem, ¿e dana osoba nie przynale¿y do narodu polskiego. IV grupa otrzymywa³a czerwone dowody osobiste. Pe³n± przynale¿no¶æ pañstwow±, a tym samym pe³niê praw, mogli otrzymaæ tylko Niemcy wpisani do dwóch pierwszych grup. Ci±¿y³y na nich tak¿e obowi±zki obywatelskie, na przyk³ad : obowi±zek s³u¿by wojskowej, wychowania dzieci w duchu niemieckim i uczestnictwa w niemieckich organizacjach. Wpisani do grupy III mogli otrzymaæ obywatelstwo wy³±cznie w drodze indywidualnego nadania, i to na 10 lat. W tym czasie mog³o ono zostaæ odwo³ane. Nie mogli byæ cz³onkami NSDAP, zajmowaæ stanowisk kierowniczych, piastowaæ urzêdów honorowych, a nawet studiowaæ , wykonywaæ niektórych zawodów i swobodnie zawieraæ ma³¿eñstw. Mimo tych ograniczeñ ci±¿y³y na nich obowi±zki podobne do obowi±zków pe³noprawnych obywateli, zw³aszcza s³u¿ba wojskowa. Grupa IV, tak zwani renegaci, nie mog³a w zasadzie przebywaæ na ziemiach wcielonych, powinni oni bowiem przesiedliæ siê w g³±b Rzeszy. Mogli otrzymaæ obywatelstwo tylko w drodze indywidualnego nadania, i to warunkowo. Ich maj±tek ulega³ konfiskacie, nie mogli sami zmieniaæ miejsca zamieszkania, zawieraæ zwi±zków ma³¿eñskich, studiowaæ, nale¿eæ do partii itp. Wpisywanie na listê przebiega³o ró¿nie w zale¿no¶ci od terenu.Na Górnym ¦l±sku i Pomorzu Gdañskim stosowano przymus wpisu, podczas gdy w tak zwanym Kraju Warty wci±gano na listê bardzo ostro¿nie.
Ogó³em na Górnym ¦l±sku i w rejencji opolskiej wpisano 1050 tys. osób, w okrêgu Gdañsk – Prusy Zachodnie – 727 tys., a w Kraju Warty – 499 500 osób.
Ponadto na terenie Generalnego Gubernatorstwa na volkslistê wpisano 113 tys. osób.”
Ca³y biuletyn IPN nr 9/2001 w pliku pdf http://www.ipn.gov.pl/download.php?s=1&id=3874
Wspomniano kilka razy w postach o dowodach osobistych dla ró¿nych grup DVL:
I grupa - Volksdeutscher - kolor dowodu niebieski?
II grupa - Deutschstämmige - kolor dowodu niebieski?
III grupa - Eingedeutschte - kolor dowodu zielony
IV grupa - Rückgedeutschte - kolor dowodu - czerwony.
Proszê o potwierdzenie kolorów dowodu !
Dobrze by takie dokumenty pokazaæ w tym w±tku, jak one wygl±da³y,dla przyk³adu ( bez danych osobowych ), mogê je tu wkleiæ, proszê o info na PW.
Znacie mo¿e, jeszcze jakie¶ inne dokumenty które s± zwi±zane z DVL, bo ankietê któr± wype³nia³ urzêdnik przyznaj±cy grupê, raczej nie zobaczymy, a ciekawy by³by to dokument.
Inne ciekawe linki do tematu DVL :
http://pl.wikipedia.org/wiki/Volkslista
http://spoleczenstwo.newsweek.pl/volkslista---fakty-i-mity,6 3899,2,1.html
http://wyborcza.pl/1,75480,8501287,Co_czwarty_Slazak_i_Kaszu b.html
http://www.historiachojnic.pl/artykuly/materialy/II-wojna-sw iatowa/122/volkslista-przeklenstwo-czy-koniecznosc-
,polecam szczególnie poni¿szy artyku³, jest bardzo ciekawy, bo pisany po zakoñczeniu wojny w listopadzie 1945 r.przez biskupa katowickiego Stanis³awa Adamskiego http://www.antoranz.net/BIBLIOTEKA/ADAMSKI/ADAMSKI-tekst.HTM .
Znacie jeszcze inne, artyku³y czy publikacje które omawiaj± ten temat, ze wskazaniem jednak na Pomorze.
Pozdrawiam
Mariusz
PS. Tak na koniec uwa¿am,¿e w±tek ten powinien mieæ tytu³ "Volkslista" , Volkslista, a Pomorze" lub podobnie.
Pozdrawiam
Mariusz
Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
[Uaktualnione dnia: Wed, 28 September 2011 10:45] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8576 jest odpowiedzią na wiadomość #8575] |
Wed, 28 September 2011 10:48   |
 |
Teerose
|
Senior Member |
|
|
| mark65 napisa³(a) dnia ¶ro, 28 wrzesieñ 2011 10:39 |
Wspomniano kilka razy w postach o dowodach osobistych dla ró¿nych grup DVL:
I grupa - Volksdeutscher - kolor dowodu niebieski?
II grupa - Deutschstämmige - kolor dowodu niebieski?
III grupa - Eingedeutschte - kolor dowodu zielone
IV grupa - Rückgedeutschte - kolor dowodu - czerwony.
Proszê o potwierdzenie kolorów dowodu !
Dobrze by takie dokumenty pokazaæ w tym w±tku, jak one wygl±da³y,dla przyk³adu ( bez danych osobowych ), mogê je tu wkleiæ, proszê o info na PW.
Znacie mo¿e, jeszcze jakie¶ inne dokumenty które s± zwi±zane z DVL, bo ankietê któr± wype³nia³ urzêdnik przyznaj±cy grupê, raczej nie zobaczymy, a ciekawy by³by to dokument.
Mariusz
|
Wed³ug tych informacji, które ja znalaz³am, I i II grupa mia³a dowody koloru bia³ego, III grupa - kolor zielony, IV grupa - kolor czerwony.
Dysponujê ausweisem osoby z III grup± mogê j± podes³aæ na PW oraz kennkart± osoby, która nie podpisa³a Volkslisty i mia³a status "podopiecznego" (wzglêdnie "poddanego").
Iza
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Elita nie elita ? cd... [wiadomość #8609 jest odpowiedzią na wiadomość #8419] |
Thu, 29 September 2011 23:48   |
mark65
|
Senior Member |
|
|
Witam
Staram siê zrozumieæ Twoje w±tpliwo¶ci, jakie z tego stwierdzenia siê rodz±.
Jak sam przyznasz obie wspomniane grupy s± w tym przypadku ofiarami czasów w których ¿y³y.
Dlatego mam zrozumienie dla podejmowanych wtedy trudnych decyzji i ich nie ró¿nicuje.
To nas starano sie podzieliæ, ludzi mieszkaj±cych tu od wieków.
Czy¿ nie jest tragedi± ,Polaków, Kaszubów, Kociewiaków i innych, ¿e stawia siê ich naprzeciw siebie.
Obydwie grupy podjê³y walkê o swoj± to¿samo¶æ(ka¿dy mo¿e to ró¿nie nazwaæ),staraj±c siê przetrwaæ.
Oczywi¶cie mo¿na przytoczyæ przyk³ady budz±ce w±tpliwo¶ci zachowañ, ale w tych czasach wiele takich podejmowano.
Jakie bêd± konsekwencje decyzji ludzi czy urzêdników, to sami zainteresowani, tego nie wiedzieli.
Starasz siê oczywi¶cie, by je(ludzi) teraz oceniæ,a ja jestem daleki od tego.
Genealogia oprócz wielu spraw, nauczy³a mnie pokory, bo to nie my musieli¶my ¿yæ w trudnych czasach.
Jednak historia Polski,Pomorza, w³asnej rodziny , pomog³a nas ukszta³towaæ.
Pozdrawiam
Mariusz
PS. Je¶li chce siê zrozumieæ decyzjê innych(naszych przodków), trzeba poznaæ czasy, warunki, charaktery osób które w tym uczestniczy³y, taka jest podstawowa zasada poznawcza. Dziêki informacjom z wielu ¼ródel mo¿emy wyrobiæ sobie/uzupe³niæ opiniê w danej kwestii.
Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
|
|
|
|
| Odp: Kennkarta [wiadomość #8611 jest odpowiedzią na wiadomość #8606] |
Fri, 30 September 2011 11:01   |
 |
Teerose
|
Senior Member |
|
|
| neuteich napisa³(a) dnia czw, 29 wrzesieñ 2011 08:24 | Witajcie.
My¶lê,¿e schodzimy z tematu. Dlatego powtórzê swoje pytanie - co s±dzicie, jak interpretujecie informacje egopola, ¿e Volksliste na Pomorzu Gdañskim przyjê³o 950 ty¶., czyli 54,5 % ludno¶ci?
Aby zrozumieæ tych co podpisali - kim byli, nale¿y odpowiedzieæ sobie - kim byli ci co nie podpisali ?
|
Zarzucasz wiêkszo¶ci odpowiadaj±cych w tym w±tku (oprócz kaphisa) brak umiejêtno¶ci czytania ze zrozumieniem. Ale Tobie chyba tak¿e z tym nie po drodze. Co tu jest do interpretowania? ¯e 45,5 % nie podpisa³o listy?
Zacytujê ks. Ja¿d¿ewskiego:
" Na DVL w latach 1941-1944 zosta³o wpisanych 950 ty¶. Pomorzan wobec 1 332 ty¶. mieszkañców ca³ego terenu bez Wolnego Miasta Gdañska (...) Przyk³adowo, w gminie Nowa Karczma by³o to ok. 20%, w gminie Stara Kiszewa ponad 50%, w gminie Liniewo ok.70%. Trudno w dzisiejszych realiach oceniaæ powody, jakimi kierowa³y siê osoby wpisuj±ce siê na niemieck± listê narodow±. Nale¿y pamiêtaæ, ¿e panowa³a atmosfera terroru i zastraszenia, w w¶ród motywów by³ tak¿e zamiar ocalenia osób ukrywaj±cych siê."
Boles³aw Ja¿d¿ewski wspomina, ¿e w Lipuskiej Hucie tylko 4 rodziny nie podpisa³y listy. Rodzina Paw³a Naczyka z I³ownicy zosta³a na pocz±tku wojny wyw³aszczona z gospodarstwa, w ogóle wyrzucona z domu. Po podpisaniu listy Pawe³ nadal pracowa³ u Niemców jako robotnik przymusowy, czasami kilka niedziel z rzêdu nie mia³ wolnego, poniewa¿ pracodawcy uwa¿ali go za lenia. By³ nak³aniany do wst±pienia do Hitlerjugend, po odmowach by³ bity przez cz³onków tej organizacji. Kiedy dosta³ powo³anie do wojska, stawi³ siê w Starogardzie Gdañskim i wyruszy³ w nieznane. Nie ukrywa, ¿e nawet traktowa³ to pocz±tkowo jako przygodê i chêæ zobaczenia ¶wiata, w koñcu mia³ tylko 17 lat.
W czytanych przeze mnie dot±d relacjach przewija siê ten sam motyw. Kiedy rusza³y poci±gi z rekrutami z Kaszub czy Kociewia ¿o³nierze ¶piewali pie¶ni polskie, oprócz Mazurka D±browskiego czy Roty, tak¿e Wojenko, wojenko... i inne znane polskie piosenki wojskowe.
Ja ju¿ nie wiem, o co Ci ch³opie chodzi. Mo¿e po prostu lubisz wtykaæ kij w mrowisko i cieszysz siê, jak mrówki (czyli my maj±cy inne zdanie ni¿ Ty) siê denerwuj±.
Iza
|
|
|
|
| Odp: Kennkarta [wiadomość #8612 jest odpowiedzią na wiadomość #8606] |
Fri, 30 September 2011 12:33   |
Kuzyn
|
Junior Member |
|
|
Dnia 23 lipca br Neuteich w temacie o Ko¶cierskich Targach Ksi±¿ki gdzie by³a mowa o poezji GENEALOGICZNEJ Staszka Pieni±¿ka, zapyta³:
... a co to ma wspólnego z genealogi± ?
Pozwolê sobie zadaæ pytanie do pana Neuteicha:
A co ten temat, który Pan tak uporczywie dr±¿y ma wiêc tak¿e wspólnego z poszukiwaniem przodków?
Podobnych tematów mo¿e byæ tysi±ce.
Np
- budowa maszyn i samochodów, gdy¿ mój dziadek by³ znanym konstruktorem.
- geografia d¿ungli amazoñskiej gdy¿ brat mojego pradziadka wiele podró¿owa³ po obydwu amerykach.
- jazda na wrotkach gdy¿ sam w m³odo¶ci, bardzo niedawno lubi³em ten sport.
Zaznaczam, ¿e ¿aden z moich przodków nie podpisa³ ¿adnej listy x-deutsch gdy¿ na terenach na których ¿yli moi przodkowie uwa¿ane by³o to za zdradê narodow±.
Zaznaczam tak¿e, ¿e nie przeszkadza mi to czy przodek, którego¶ z kole¿anek lub kolegów podpisa³ tak± listê, s³u¿y³ w armii niemieckiej czy by³ najemc± w Legii Cudzoziemskiej. Natomiast w¶ród moich znajomy z którymi czasem wypijê dobrego kielicha jest i by³y funkcjonariusz UB.
Ot takie tereny, takie czasy!
Kuzyn
[Uaktualnione dnia: Fri, 30 September 2011 12:34] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Kennkarta [wiadomość #8614 jest odpowiedzią na wiadomość #8612] |
Fri, 30 September 2011 15:02   |
zkob1971
|
Member |
|
|
Kto nie podpisa³ listy narodowej? Nie ma pprostej zasady podzia³y przebiega³y nawet przez ¶rodek rodzin. W mojej rodzinie ze strony matki nikt nie podpisa³ listy narodowej nikogo za to nie aresztowano i nie zabrano gospodarstw , ( niektórzy z czasem znale¼li siê w obozach koncentracyjnych ale za dzia³alno¶æ w Gryfie Pomorskim). Dla odmiany rodzima mojego ojca niemal w ca³o¶ci podpisa³a listê brat dziadka walczy³ w 1939 na Oksywiu w 1943-44 w mundurze Wehrmachtu, a 1944-45 w I Pancernej gen Maczka.
Ciekawostka dla tropicieli Kaszubów-Volksdeutschów TOW Gryf zaleca³a podpisanie listy w przypadku zagro¿enia wysiedleniem lub osadzeniem w obozach.
W trakcie aresztowañ Gryfowców w 1943-45 w³adze niemieckie by³y zaskoczone bardzo du¿± ilo¶ci± w¶ród aresztowanych, osób posiadaj±cych III grupê narodowa. Wielu z cz³onków organizacji zosta³o aresztowanych w swoich jednostkach wojskowych.
Pytanie o motywy osób które by³y przestraszone wojn± okrucieñstwem okupantów pewnie by³o tyle ile decyzji do pojêcia , jaki to ma sens nie wiem.
Zdzichu
[Uaktualnione dnia: Fri, 30 September 2011 15:14] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: Kennkarta [wiadomość #8619 jest odpowiedzią na wiadomość #8615] |
Fri, 30 September 2011 17:06   |
zkob1971
|
Member |
|
|
Je¿eli chodzi o Gryf to szeroko opisuje te informacje Prof G±siorowski w swoich ksi±¿kach o Gryfie jest tam nawet lista wysy³kowa do Mauthausen szczególnie niebezpiecznych wrogów pañstwa niemieckiego gdzie s± narodowo¶ci gryfowców i kilku z nich jest narodowo¶ci niemieckiej w za³±czeniu lista.(poz 19,20 to bracia prababki.
Zdzichu
|
|
|
|
| Odp: Kennkarta [wiadomość #8629 jest odpowiedzią na wiadomość #8419] |
Fri, 30 September 2011 22:22   |
zkob1971
|
Member |
|
|
Zawsze siê znajdzie cz³owiek który lubi oceniaæ innych a sam nie stan±³ przed takowym, co budzi naturalny odruch ludzi którzy nie uwa¿aj± ¿e ka¿dy jest ¶wiêty i nikt nie ma prawa oceniaæ ludzi wczoraj gdy dzisiaj czêsto my sami dokonujemy z³ych wyborów nie maj±c zagro¿eñ egzystencjonalnych jak my mamy prawo oskar¿aæ naszych przodków. Nie rozgrzeszam zwyk³ych zdrajców którzy s³u¿yli Niemcom i Rosjanom ale rozumiem trudne wybory tych parszywych czasów naszej historii.
Zdzichu
|
|
|
|
|
|
|
|
| Stron (3): [ 2 ] |
 |
Idź do forum: