Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Cmentarze » Jedna osoba, dwa groby.
Jedna osoba, dwa groby. [wiadomość #15625] Mon, 17 July 2017 19:18 Przejdź do następnej wiadomości
daniel67 jest aktualnie niedostępny  daniel67
Member
Witam, moe kto potrafi rozwiza t zagadk. Na cmentarzu w Wejherowie jest pochowany adwokat Feliks Dekowski (1868-1906). Jego grb znajduje si take na cmentarzu w Rozazinie. Daty si zgadzaj, (oprcz miesica mierci) ewidentnie chodzi o t sam osob.
Pozdrawiam Daniel
Odp: Jedna osoba, dwa groby. [wiadomość #15626 jest odpowiedzią na wiadomość #15625] Mon, 17 July 2017 20:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
krznisz jest aktualnie niedostępny  krznisz
Miejsce: Sztum
Senior Member
Daty to jedno ale czy mona ustali miejsca urodzenia i rodzicw?

Pozdrawiam
Krzysztof Nierzwicki
Odp: Jedna osoba, dwa groby. [wiadomość #15640 jest odpowiedzią na wiadomość #15625] Mon, 07 August 2017 14:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tomasith jest aktualnie niedostępny  tomasith
Member
Trop: imi i nazwisko brata dziadka mojej lubej, ktry by lotnikiem w Wielkiej Brytanii podczas wojny i zosta zestrzelony rwnie wystpuje niejako na dwch grobach - w WB (gdzie spoczywa jego ciao) + dopisek na grobie w rodzinnej miejscowoci (chocia jego ciaa wcale tam nie ma).
Odp: Jedna osoba, dwa groby. [wiadomość #15804 jest odpowiedzią na wiadomość #15625] Sun, 12 November 2017 17:42 Przejdź do poprzedniej wiadomości
DampcKasia jest aktualnie niedostępny  DampcKasia
Member
Witam,

te mnie to zastanawia, bo te widziaam oba "groby", za to adnego aktu zgonu...
Ojciec Feliksa zmar jak Feliks mia 8 lat. Matka wysza ponownie za m. Jej drugi m zmar w 1893 r. w Kartuzach. Matka Feliksa zmara w 1914 r. w Sopocie, pochowana jest te na starym cmentarzu w Wejherowie.
Feliks ur. 1868 by adwokatem - znalazam gdzie adnotacj, e "adwokat w Krlewskiej Hucie - obecnie Chorzw". Podobnie jego starszy brat.
Siostra bya on adwokata Neumanna, zmara w Wejherowie.
Brat by lekarzem w Olsztynie, potem w Grudzidzu. Drugi brat by lekarzem w Greifswaldzie, Olsztynie, Chemy.
Rodzina wdrowaa...
Mam wraenie, e gdzie widziaam informacj, e posiadali dobra w Rozazinie - moe dlatego postawiono tam obelisk ku jego pamici (ja bym tak to bardziej okrelia w Rozazinie, ni grb)?

pozdrawiam,
Kasia

Pozdrawiam
Kasia

[Uaktualnione dnia: Sun, 12 November 2017 17:50]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Poprzedni wątek: Chojnice cmentarz
Następny wątek: Oksywie - parafialny
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Aug 10 20:43:48 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund