|
|
|
|
|
|
| Odp: film Jerzego Zalewskiego "Historia Roja" [wiadomość #9676 jest odpowiedzią na wiadomość #9673] |
Thu, 08 March 2012 22:02   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
[quote title=neuteich napisa(a) Po przeczytaniu tego, nie wiem nawet jak to nazwa - rce opadaj.
...gdyby wszyscy byli mdrzy, to co drugi zgupiaby z tej mdroci..... [/quote]
i tu si z twoimi sowami zgadzam, neuteich - ty ju ten etap masz za sob
Jola
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
|
|
|
|
| Odp: film Jerzego Zalewskiego "Historia Roja" [wiadomość #9677 jest odpowiedzią na wiadomość #9676] |
Thu, 08 March 2012 23:20  |
egopol
|
Senior Member |
|
|
Witam!
tutaj podaj link do tematu na Forgenie
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=34&t=15107
I prosz zwrci uwag na t wypowied:
Witam,
Naprawd znasz prawdziw histori "Roja"?. Wyobra sobie e nie by on taki nieskazitelny, to posta bardzo kontrowersyjna a film nie pokazuje takiej prawdy, e dla okolicznych mieszkacw to nie by bohater tylko raczej odwrotnie. Syszae o odsonitej w latach 90-tych mimo protestw mieszkacw tablicy pamitkowej w kociele w Szyszkach, ktr ludzie chcieli wynie z kocioa. Prawdopodobnie dlatego e film nie pokazywa caej prawdy o "Roju" zostay cofnite fundusze. Nie wszyscy onierze podziemia niepodlegociowego byli bohaterami.
Rysiek
Jest to tylko jeden odwany komentarz.
Po dugim przeszukiwaniu internetu, w gbokich zakadkach mona si o tym "Roju" dowiedzie wicej ni to co podaj oficjalne strony.
Dzisiaj trzeba mie wicej odwagi cywilnej ni za komuny, trudniej jest nazywa sprawy i rzeczy po imieniu, gdy nawiedzona krytyka potrafi by miadca.
Moja odpowied nie jest poddaniem si kolejnej prowokacji Neuteicha.
O wiele szerszego posta miaem przygotowanego ju wczeniej.
Ale odpuciem sobie.
Dla mnie "Roj" i np Szendzielarz nie s bohaterami i nie zasuguj na miano onierzy wykltych.
Krzysiek
|
|
|
|