Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Nasza kawiarenka » film Jerzego Zalewskiego "Historia Roja"
film Jerzego Zalewskiego "Historia Roja" [wiadomość #9629] Fri, 02 March 2012 07:49 Przejdź do następnej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
w sobot 10-03 o 16 w domu rzemiosa Gdynia 10 lutego
bdzie projekcja filmu Historia Roja o onierzach wykltych
wstp 8z

http://vod.gazetapolska.pl/1274-lech-makowiecki-ostatnia-kul a-historia-roja

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.

[Uaktualnione dnia: Sat, 03 March 2012 10:58]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: film Jerzego Zalewskiego "Historia Roja" [wiadomość #9643 jest odpowiedzią na wiadomość #9629] Sat, 03 March 2012 22:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostępny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
dzieki za ta strone

marcin
Odp: film Jerzego Zalewskiego "Historia Roja" [wiadomość #9673 jest odpowiedzią na wiadomość #9629] Thu, 08 March 2012 21:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
neuteich jest aktualnie niedostępny  neuteich
Member
Propagujemy bandytyzm ?
Odp: film Jerzego Zalewskiego "Historia Roja" [wiadomość #9676 jest odpowiedzią na wiadomość #9673] Thu, 08 March 2012 22:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
[quote title=neuteich napisa(a) Po przeczytaniu tego, nie wiem nawet jak to nazwa - rce opadaj.
...gdyby wszyscy byli mdrzy, to co drugi zgupiaby z tej mdroci..... [/quote]

i tu si z twoimi sowami zgadzam, neuteich - ty ju ten etap masz za sob

Jola

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
Odp: film Jerzego Zalewskiego "Historia Roja" [wiadomość #9677 jest odpowiedzią na wiadomość #9676] Thu, 08 March 2012 23:20 Przejdź do poprzedniej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Witam!
tutaj podaj link do tematu na Forgenie

http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=34&t=15107

I prosz zwrci uwag na t wypowied:

Witam,
Naprawd znasz prawdziw histori "Roja"?. Wyobra sobie e nie by on taki nieskazitelny, to posta bardzo kontrowersyjna a film nie pokazuje takiej prawdy, e dla okolicznych mieszkacw to nie by bohater tylko raczej odwrotnie. Syszae o odsonitej w latach 90-tych mimo protestw mieszkacw tablicy pamitkowej w kociele w Szyszkach, ktr ludzie chcieli wynie z kocioa. Prawdopodobnie dlatego e film nie pokazywa caej prawdy o "Roju" zostay cofnite fundusze. Nie wszyscy onierze podziemia niepodlegociowego byli bohaterami.
Rysiek

Jest to tylko jeden odwany komentarz.
Po dugim przeszukiwaniu internetu, w gbokich zakadkach mona si o tym "Roju" dowiedzie wicej ni to co podaj oficjalne strony.

Dzisiaj trzeba mie wicej odwagi cywilnej ni za komuny, trudniej jest nazywa sprawy i rzeczy po imieniu, gdy nawiedzona krytyka potrafi by miadca.

Moja odpowied nie jest poddaniem si kolejnej prowokacji Neuteicha.
O wiele szerszego posta miaem przygotowanego ju wczeniej.
Ale odpuciem sobie.
Dla mnie "Roj" i np Szendzielarz nie s bohaterami i nie zasuguj na miano onierzy wykltych.
Krzysiek

Poprzedni wątek: 8 Marca
Następny wątek: Czas Wielkiej Nocy ....
Idź do forum:

Aktualny Czas: Wed Aug 05 03:42:26 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund