| ciąg dalszy Stalag II D [wiadomość #2993] |
Fri, 23 October 2009 13:30  |
lis46
|
Member |
|
|
Jestem w posiadaniu wspomnie jecw wojennych ze Stalagu II D.
Oto ich nazwiska:
Jan Klawiskiur.1913 z Wejherowa, po wojnie zam.Gdynia,
Pawe Jaboski ur.1913 ze liwin pow.Tczew, po wojnie zam. Elblg,
Stanisaw Winiewski ur.1915 Lintfort/Niemcy/, po wojnie zam. Bronikowo pow.Wacz,
Kazimierz Ksiek ur.1914 Kujawki pow. Piczw, po wojnie kier.Szk.Podst. w wieciu pow.Puck,
Franciszek Paczkowski ur.1901 Czersk pow.Chojnice, po wojnie zam. Gdynia,
a take:
Borys Lebow z Kijowa, po wojnie zam. Wrocaw,
Wadysaw Bartosiak ur. 1906 w pow.Gostyskim / Wocawek/,Stanisaw Ochaa po wojnie zam. Police,
Feliks Szmit z Warszawy ur.1905 onierz gen.Kleberga.
Jeli ktos w powyszym rozpozna swoich przodkw - prosz o kontakt ze mn.
Danuta
|
|
|
|
|
|
| Odp: ciąg dalszy Stalag II D [wiadomość #2996 jest odpowiedzią na wiadomość #2994] |
Sat, 24 October 2009 20:55   |
lis46
|
Member |
|
|
Panie Tadeuszu, a jest moliwe skontaktowanie si z dziemi pastwa Ksikw?
Moe maj kopi tyche wspomnie. Jeli nie - udostpnie rodzinie.
Dziki za sprostowanie. Miejscowo zapisana ma zamazan kocwk, std moje niewaciwe podanie.
Niestety, tato mj nie napisa adnych wspomnie z okresu jenieckiego, a bardzo szczegowe opisy innych jecw w peni pokrywaj si z tym, co nam dzieciom, opowiada.
W relacjach podane s okolicznoci dostania si do niewoli,miejsca pobytu w innych obozach, stosunek wadz obozowych do jecw, o zatrudnianiu jecw, wyywieniu i warunkach obozowych, okolicznoci odzyskania wolnoci, niektrzy podaj nazwiska i adresy kolegw- innych jecw.
Bardzo wane,ku pamici, tak uwaam, s te dokumenty.
Danuta
|
|
|
|
|
|
| Odp: ciąg dalszy Stalag II D [wiadomość #3112 jest odpowiedzią na wiadomość #2993] |
Mon, 09 November 2009 09:20   |
dtronina
|
Junior Member |
|
|
|
Witam serdecznie. Wanie wczoraj otrzymaam album pamitkowy po moim dziadku ze strony ojca,gdzie na jego kartach jest troch historii. Mj dziadek zmienia nazwisko, nazywa si Borys Glebow- na Lebow. Zmar w padzierniku 1981r i niestety nie nacieszy si wolnoci. Mam bardzo szcztkowe wiadomoci o jego przeszoci, z tego co pamitam opowiada, e by zesany na Syberi skd wrci w 1958 r. 31.12.1958r zmara jego ona Zofia. Z albumowych informacji wynika, e dziadek by wywieziony z Oksywia do Stalagu IID, jest przy tej informacji 1 zdjcie, na ktrym stoi 4 mszczyzn a przy biurku siedzi moda kobieta.Bardzo mi zaley na znalezieniu jakiego kontaktu z ludmi, ktrzy co o tym wiedz, a moe jeszcze kto yje. Mj dziadek mia jednego syna,Mirosawa-to mj ojciec, ale moja matka nie wysza za niego i wychowali mnie obcy ludzie. Bardzo bym chciaa pozna historie mego dziadka i moe nawet j opisa. Prosz o kontakt.
|
|
|
|
| Odp: ciąg dalszy Stalag II D [wiadomość #3113 jest odpowiedzią na wiadomość #3112] |
Mon, 09 November 2009 11:50  |
lis46
|
Member |
|
|
Witaj Doroto!
Bardzo chtnie przel Tobie dokumenty - relacja Borysa Lebow, spisana dnia 12 Lipca 1968 roku.
Dziadek Twj pisze, e posiada fotografie kolegi Mazurkiewicza, pracocwnika pocztowego z Gdyni, z ktrym przebywa razem w obozach pracy. By moe jest to zdjcie, ktre posiadasz.
Skontaktuj si ze mn na adres email:
lis46@interia.eu
Pozdrawiam
Danuta
|
|
|
|