Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » ciąg dalszy Stalag II D
ciąg dalszy Stalag II D [wiadomość #2993] Fri, 23 October 2009 13:30 Przejdź do następnej wiadomości
lis46 jest aktualnie niedostępny  lis46
Member
Jestem w posiadaniu wspomnie jecw wojennych ze Stalagu II D.

Oto ich nazwiska:
Jan Klawiskiur.1913 z Wejherowa, po wojnie zam.Gdynia,
Pawe Jaboski ur.1913 ze liwin pow.Tczew, po wojnie zam. Elblg,
Stanisaw Winiewski ur.1915 Lintfort/Niemcy/, po wojnie zam. Bronikowo pow.Wacz,
Kazimierz Ksiek ur.1914 Kujawki pow. Piczw, po wojnie kier.Szk.Podst. w wieciu pow.Puck,
Franciszek Paczkowski ur.1901 Czersk pow.Chojnice, po wojnie zam. Gdynia,
a take:
Borys Lebow z Kijowa, po wojnie zam. Wrocaw,
Wadysaw Bartosiak ur. 1906 w pow.Gostyskim / Wocawek/,Stanisaw Ochaa po wojnie zam. Police,
Feliks Szmit z Warszawy ur.1905 onierz gen.Kleberga.

Jeli ktos w powyszym rozpozna swoich przodkw - prosz o kontakt ze mn.

Danuta
Odp: ciąg dalszy Stalag II D [wiadomość #2994 jest odpowiedzią na wiadomość #2993] Sat, 24 October 2009 09:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tadeusz jest aktualnie niedostępny  tadeusz
Member

Sprostuj tylko, e Kazimierz Ksiek by kierownikiem szkoy w wiecinie pow Puck. W arnowcu mieszka jeszcze jego ona Stanisawa zd Lipowska.
Tadeusz
Odp: ciąg dalszy Stalag II D [wiadomość #2996 jest odpowiedzią na wiadomość #2994] Sat, 24 October 2009 20:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Panie Tadeuszu, a jest moliwe skontaktowanie si z dziemi pastwa Ksikw?

Moe maj kopi tyche wspomnie. Jeli nie - udostpnie rodzinie.

Dziki za sprostowanie. Miejscowo zapisana ma zamazan kocwk, std moje niewaciwe podanie.

Niestety, tato mj nie napisa adnych wspomnie z okresu jenieckiego, a bardzo szczegowe opisy innych jecw w peni pokrywaj si z tym, co nam dzieciom, opowiada.

W relacjach podane s okolicznoci dostania si do niewoli,miejsca pobytu w innych obozach, stosunek wadz obozowych do jecw, o zatrudnianiu jecw, wyywieniu i warunkach obozowych, okolicznoci odzyskania wolnoci, niektrzy podaj nazwiska i adresy kolegw- innych jecw.

Bardzo wane,ku pamici, tak uwaam, s te dokumenty.
Danuta
Odp: ciąg dalszy Stalag II D [wiadomość #2998 jest odpowiedzią na wiadomość #2996] Sun, 25 October 2009 12:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tadeusz jest aktualnie niedostępny  tadeusz
Member

Stanisawa i Kazimierz Ksikowie z tego co mi wiadomo mieli troje dzieci.
Michalina mieszka prawdopodobnie w Niemczech,
Piotr w Wejherowie,
Wojciech to prominentny dziaacz Solidarnoci, przez pewien czas peni nawet funkcj wiceministra Edukacji Narodowej.
Myl, e jeeli Pani napisze list do Pani Stanisawy a w adresie umieci tylko miejscowo – arnowiec to listonosz nie powinien mie adnych trudnoci z jego dostarczeniem.
Tadeusz
Odp: ciąg dalszy Stalag II D [wiadomość #3112 jest odpowiedzią na wiadomość #2993] Mon, 09 November 2009 09:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
dtronina jest aktualnie niedostępny  dtronina
Junior Member
Witam serdecznie. Wanie wczoraj otrzymaam album pamitkowy po moim dziadku ze strony ojca,gdzie na jego kartach jest troch historii. Mj dziadek zmienia nazwisko, nazywa si Borys Glebow- na Lebow. Zmar w padzierniku 1981r i niestety nie nacieszy si wolnoci. Mam bardzo szcztkowe wiadomoci o jego przeszoci, z tego co pamitam opowiada, e by zesany na Syberi skd wrci w 1958 r. 31.12.1958r zmara jego ona Zofia. Z albumowych informacji wynika, e dziadek by wywieziony z Oksywia do Stalagu IID, jest przy tej informacji 1 zdjcie, na ktrym stoi 4 mszczyzn a przy biurku siedzi moda kobieta.Bardzo mi zaley na znalezieniu jakiego kontaktu z ludmi, ktrzy co o tym wiedz, a moe jeszcze kto yje. Mj dziadek mia jednego syna,Mirosawa-to mj ojciec, ale moja matka nie wysza za niego i wychowali mnie obcy ludzie. Bardzo bym chciaa pozna historie mego dziadka i moe nawet j opisa. Prosz o kontakt.
Odp: ciąg dalszy Stalag II D [wiadomość #3113 jest odpowiedzią na wiadomość #3112] Mon, 09 November 2009 11:50 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Member
Witaj Doroto!

Bardzo chtnie przel Tobie dokumenty - relacja Borysa Lebow, spisana dnia 12 Lipca 1968 roku.

Dziadek Twj pisze, e posiada fotografie kolegi Mazurkiewicza, pracocwnika pocztowego z Gdyni, z ktrym przebywa razem w obozach pracy. By moe jest to zdjcie, ktre posiadasz.

Skontaktuj si ze mn na adres email:

lis46@interia.eu

Pozdrawiam
Danuta

Poprzedni wątek: Poszukiwani potomkowie Marty Szwejdy więźniarki Pawiaka i Ravensbrück
Następny wątek: Amanda Schmoldt zd.Hendt.
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sat Aug 15 01:51:28 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund