| uzyskanie danych w usc [wiadomość #11691] |
Mon, 27 May 2013 11:19  |
mirkad10
|
Junior Member |
|
|
Prowadz±c poszukiwania genealogiczne w zasobach USC bardzo czêsto mam problemy z uzyskaniem informacji o osoba zmar³ych.Urzêdnicy zas³aniaj± siê ustaw± o ochronie danych osobowych i ¿±daj± ro¿nych
dokumentów w tym aktów ¶lubów,zgonów,urodzeñ chc± aby udokumentowaæ
³±cz±ce pokrewieñstwo z osob± zmar³± a ja w³a¶nie chcê je odnalezæ!W zwi±zku z tym mam pytanie czy jest to zgodne z wy¿ej wymienion± ustaw±.Problemem jest te¿ uzyskanie danych osób zmar³ych
z rodziny mojego mê¿a - dla urzêdników nie jestem osob± do tego
upowa¿nion±.Wiêkszo¶æ dokumentów,których poszukujê pochodzi z przed 1940 r.USC nie chc± te¿ wydawaæ kserokopii owych aktów lecz ka¿±
sk³adaæ podania o odpisy.Mam w zwi±zku z tym pytanie jak sobie radziæ w takich przypadkach? Mo¿e Kole¿anki i Koledzy co¶ podpowiedz± w tej kwestii.Z góry dziêkuje za pomoc.
Mirka Dompke
|
|
|
|
| Odp: uzyskanie danych w usc [wiadomość #11692 jest odpowiedzią na wiadomość #11691] |
Mon, 27 May 2013 12:37   |
alfut
|
Senior Member |
|
|
Czy dane osób zmar³ych podlegaj± ochronie o której mowa w ustawie o ochronie danych osobowych?
Ustawy o ochronie danych osobowych dotyczy zasad postêpowania przy przetwarzaniu danych osobowych osób fizycznych (art. 2 ust 1). Nale¿y wiêc wnioskowaæ, ¿e stosuje siê j± tylko w stosunku do takich osób.
Kto jest osob± fizyczn±? Powszechnie obowi±zuj±ca wyk³adnia uznaje za osobê fizyczn± cz³owieka, który uczestniczy w stosunkach prawnych. Zdolno¶æ prawna cz³owieka, czyli zdolno¶æ do bycia podmiotem praw i zobowi±zañ przestaje istnieæ z chwil± jego ¶mierci. Zmar³y nie mo¿e byæ podmiotem praw i zobowi±zañ i nie mo¿e byæ równie¿ uznany za osobê fizyczn±.
Poza tym trzeba pamiêtaæ, ¿e jedn± z przes³anek zwi±zanych z dopuszczalno¶ci± przetwarzania danych osobowych jest zgoda osoby, której dane dotycz±. Mówi siê równie¿ np. o dostêpie tej osoby do danych, prawie sprostowania czy mo¿liwo¶ci wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania swoich danych osobowych. Korzystanie z tych uprawnieñ jest mo¿liwe tylko przez osobê ¿yj±c±.
Wszystko to prowadzi do wniosku, ¿e ustawa o ochronie danych osobowych ma zastosowanie tylko do przetwarzania danych osobowych osób ¿yj±cych.
Natomiast osoba bliska ma prawo wyst±piæ z powództwem cywilnym do s±du, je¶li jej dobra osobiste zosta³y naruszone, np. przez wykorzystanie danych bliskich osób zmar³ych.
Pozdrawiam Piotr Alfut
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: uzyskanie danych w usc [wiadomość #12027 jest odpowiedzią na wiadomość #12026] |
Mon, 19 August 2013 14:16   |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
| krupski napisa³(a) dnia pon, 19 sierpieñ 2013 12:47 | O ile mi wiadomo urzêdy USC nie mog± wykonywaæ kserokopii aktów a jedynie wydawaæ odpisy skrócone lub zupe³ne...
|
No to siê mylisz. Jak najbardziej istnieje instytucja "kopii aktu metrykalnego nie maj±ca mocy dokumentu urzêdowego"!
Mam takich kopii kilkadziesi±t i je¶li tylko potrafi³em udowodniæ wystarczaj±co bliskie pokrewieñstwo, to bezproblemowo uzyskiwa³em rzeczon± kserokopiê z ró¿nych, ró¿nistych USC, nie tylko z Pomorza.
http://plieth.com
|
|
|
|
|
|
| Odp: uzyskanie danych w usc [wiadomość #12030 jest odpowiedzią na wiadomość #12029] |
Mon, 19 August 2013 20:45   |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
| alfut napisa³(a) dnia pon, 19 sierpieñ 2013 08:39 | I tu jeste¶ w b³êdzie!USC mog± wykonaæ kserokopiê z adnotacj±,¿e dokument nie ma mocy prawnej,i w zale¿no¶ci od urzêdu zap³acisz 2,5z³ lub w wiêkszo¶ci urzêdów bez op³at!
|
Kto jest w b³êdzie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: uzyskanie danych w usc [wiadomość #12034 jest odpowiedzią na wiadomość #12033] |
Tue, 20 August 2013 16:01   |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
Nie potrafiê inaczej skomentowaæ tego linku, ni¿ tak, ¿e pan kierownik USC z Nowej Soli usi³uje byæ bardziej ¶wiêty od Pana Boga.
Albo ma niepe³n± wiedzê w temacie, skoro ró¿ne USC w ca³ej Polsce posiadaj± zunifikowany wzór piecz±tki przystawianej na kserokopii aktu metrykalnego. A nawet, maj± zunifikowany cennik op³at z t± us³ugê!
|
|
|
|
|
|