Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » uzyskanie danych w usc
uzyskanie danych w usc [wiadomość #11691] Mon, 27 May 2013 11:19 Przejdź do następnej wiadomości
mirkad10 jest aktualnie niedostÄ™pny  mirkad10
Junior Member
Prowadz±c poszukiwania genealogiczne w zasobach USC bardzo czêsto mam problemy z uzyskaniem informacji o osoba zmar³ych.Urzêdnicy zas³aniaj± siê ustaw± o ochronie danych osobowych i ¿±daj± ro¿nych
dokumentów w tym aktów ¶lubów,zgonów,urodzeñ chc± aby udokumentowaæ
³±cz±ce pokrewieñstwo z osob± zmar³± a ja w³a¶nie chcê je odnalezæ!W zwi±zku z tym mam pytanie czy jest to zgodne z wy¿ej wymienion± ustaw±.Problemem jest te¿ uzyskanie danych osób zmar³ych
z rodziny mojego mê¿a - dla urzêdników nie jestem osob± do tego
upowa¿nion±.Wiêkszo¶æ dokumentów,których poszukujê pochodzi z przed 1940 r.USC nie chc± te¿ wydawaæ kserokopii owych aktów lecz ka¿±
sk³adaæ podania o odpisy.Mam w zwi±zku z tym pytanie jak sobie radziæ w takich przypadkach? Mo¿e Kole¿anki i Koledzy co¶ podpowiedz± w tej kwestii.Z góry dziêkuje za pomoc.
Mirka Dompke
Odp: uzyskanie danych w usc [wiadomość #11692 jest odpowiedzią na wiadomość #11691] Mon, 27 May 2013 12:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
alfut jest aktualnie niedostÄ™pny  alfut
Senior Member
Czy dane osób zmar³ych podlegaj± ochronie o której mowa w ustawie o ochronie danych osobowych?

Ustawy o ochronie danych osobowych dotyczy zasad postêpowania przy przetwarzaniu danych osobowych osób fizycznych (art. 2 ust 1). Nale¿y wiêc wnioskowaæ, ¿e stosuje siê j± tylko w stosunku do takich osób.

Kto jest osob± fizyczn±? Powszechnie obowi±zuj±ca wyk³adnia uznaje za osobê fizyczn± cz³owieka, który uczestniczy w stosunkach prawnych. Zdolno¶æ prawna cz³owieka, czyli zdolno¶æ do bycia podmiotem praw i zobowi±zañ przestaje istnieæ z chwil± jego ¶mierci. Zmar³y nie mo¿e byæ podmiotem praw i zobowi±zañ i nie mo¿e byæ równie¿ uznany za osobê fizyczn±.

Poza tym trzeba pamiêtaæ, ¿e jedn± z przes³anek zwi±zanych z dopuszczalno¶ci± przetwarzania danych osobowych jest zgoda osoby, której dane dotycz±. Mówi siê równie¿ np. o dostêpie tej osoby do danych, prawie sprostowania czy mo¿liwo¶ci wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania swoich danych osobowych. Korzystanie z tych uprawnieñ jest mo¿liwe tylko przez osobê ¿yj±c±.

Wszystko to prowadzi do wniosku, ¿e ustawa o ochronie danych osobowych ma zastosowanie tylko do przetwarzania danych osobowych osób ¿yj±cych.

Natomiast osoba bliska ma prawo wyst±piæ z powództwem cywilnym do s±du, je¶li jej dobra osobiste zosta³y naruszone, np. przez wykorzystanie danych bliskich osób zmar³ych.

Pozdrawiam Piotr Alfut
Odp: uzyskanie danych w usc [wiadomość #11699 jest odpowiedzią na wiadomość #11691] Tue, 28 May 2013 23:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostÄ™pny  Janusz
Senior Member
Niestety jest jeszce jeden trochê "wstydliwy" aspekt tej sprawy.Otóz zdarza siê ,¿e niestety czasami na aktach zgonu s± zapisywane przez urzêdników informacje dotyczace osób ¿yj±cych.Po drugie bywa³o te¿ tak, ¿e w akcie zgonu by³y zapisywane tzw. informacje dra¿liwe ( np ¿e ten a ten pope³ni³ samobójstwo).W jednym z urzedów bez problemu uda³o mi siê telefonicznie uzyskaæ dane szczegó³owe odno¶nie mej zmar³ej praprabaki w latach 40-tych XX wieku, ale w dwóch s³owach przekona³em urzêdniczkê ¿e jest to moja rodzina, pomimo ¿e nazwisko jej by³o zupe³nie ni¿ moje- reasumuj±c wszystko zale¿y od USC .W jednym USC wystarczy zadzwonic w drugim USC nale¿y z³ozyæ podanie najlepiej z rodowodem tej osoby zmar³ej i udowodnionym naszym pokrewieñstwem w stosunku do osoby , której dane chcemy uzyskaæ

pozdrawiam Janusz Pawelczyk
Odp: uzyskanie danych w usc [wiadomość #11701 jest odpowiedzią na wiadomość #11691] Wed, 29 May 2013 10:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mirkad10 jest aktualnie niedostÄ™pny  mirkad10
Junior Member
Bardzo dziêkujê obu Kolegom za odpowiedzi.Widzê,¿e trzeba sobie jako¶ radziæ.Bywa to czasami bardzo trudne lub wrêcz niemo¿liwe.
Uzbrajam siê wiêc w cierpliwo¶æ i chyba muszê zwiêkszyæ swoj± wiarê w pomoc urzêdników USC. Co do pisowni nazwiska to w moim przypadku
w³a¶ciwie ka¿dy z przodków ma je inaczej zapisywane nawet w latach
50-60 XX wieku.Jeszcze raz dziêkujê Mirka Dompke
Odp: uzyskanie danych w usc [wiadomość #12019 jest odpowiedzią na wiadomość #11701] Sat, 17 August 2013 22:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Mircalla jest aktualnie niedostÄ™pny  Mircalla
Junior Member
To bez sensu, ¿e zamiast podaæ dane od razu trzeba pisaæ podanie o odpis.
W jednym z urzêdów dosta³am kserokopie ( i to za darmo) wa¿nych dla mnie dokumentów, a w innych trzeba udowodniæ swoje pokrewieñstwo.
Jednak¿e zawsze mog³o byæ gorzej.
Odp: uzyskanie danych w usc [wiadomość #12026 jest odpowiedzią na wiadomość #11691] Mon, 19 August 2013 12:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
krupski jest aktualnie niedostÄ™pny  krupski
Miejsce: ElblÄ…g
Junior Member
O ile mi wiadomo urzêdy USC nie mog± wykonywaæ kserokopii aktów a jedynie wydawaæ odpisy skrócone lub zupe³ne. Dopiero po 100 latach od ich powstania akty trafiaj± do archiwum pañstwowego i tam mo¿na ju¿ uzyskaæ kserokopiê. Oczywi¶cie teoria teori± a praktyka mo¿e wygl±daæ inaczej. W moim przypadku stara³em siê o akt zgonu mojej prababci. Nie mia³em ¿adnych dokumentów stwierdzaj±cych, ¿e jest to spokrewniona ze mn± osoba. Pani kierowniczka USC poprosi³a mnie o dopisanie do wniosku o wydanie odpisu poszczególnych osób, bêd±cych moimi przodkami, prowadz±cymi do osoby, o której dane mi chodzi³o. Przede wszystkim uprzejme i grzeczne podej¶cie do urzêdników mo¿e zdzia³aæ bardzo wiele.
Odp: uzyskanie danych w usc [wiadomość #12027 jest odpowiedzią na wiadomość #12026] Mon, 19 August 2013 14:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
JurekPlieth jest aktualnie niedostÄ™pny  JurekPlieth
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
krupski napisa³(a) dnia pon, 19 sierpieñ 2013 12:47

O ile mi wiadomo urzêdy USC nie mog± wykonywaæ kserokopii aktów a jedynie wydawaæ odpisy skrócone lub zupe³ne...

No to siê mylisz. Jak najbardziej istnieje instytucja "kopii aktu metrykalnego nie maj±ca mocy dokumentu urzêdowego"!
Mam takich kopii kilkadziesi±t i je¶li tylko potrafi³em udowodniæ wystarczaj±co bliskie pokrewieñstwo, to bezproblemowo uzyskiwa³em rzeczon± kserokopiê z ró¿nych, ró¿nistych USC, nie tylko z Pomorza.

Odp: uzyskanie danych w usc [wiadomość #12029 jest odpowiedzią na wiadomość #12026] Mon, 19 August 2013 20:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
I tu jeste¶ w b³êdzie!USC mog± wykonaæ kserokopiê z adnotacj±,¿e dokument nie ma mocy prawnej,i w zale¿no¶ci od urzêdu zap³acisz 2,5z³ lub w wiêkszo¶ci urzêdów bez op³at!Pozdrawiam Piotr Alfut
Odp: uzyskanie danych w usc [wiadomość #12030 jest odpowiedzią na wiadomość #12029] Mon, 19 August 2013 20:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
alfut napisa³(a) dnia pon, 19 sierpieñ 2013 08:39

I tu jeste¶ w b³êdzie!USC mog± wykonaæ kserokopiê z adnotacj±,¿e dokument nie ma mocy prawnej,i w zale¿no¶ci od urzêdu zap³acisz 2,5z³ lub w wiêkszo¶ci urzêdów bez op³at!

Kto jest w b³êdzie?

Odp: uzyskanie danych w usc [wiadomość #12031 jest odpowiedzią na wiadomość #12030] Mon, 19 August 2013 22:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Brak treści wiadomości

Staszek

[Uaktualnione dnia: Tue, 20 August 2013 12:40]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: uzyskanie danych w usc [wiadomość #12032 jest odpowiedzią na wiadomość #12030] Tue, 20 August 2013 12:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Sory dotyczy³o to wypowiedzi Krupskiego!Pozdrawiam Piotr Alfut
Odp: uzyskanie danych w usc [wiadomość #12033 jest odpowiedzią na wiadomość #11691] Tue, 20 August 2013 15:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
krupski jest aktualnie niedostÄ™pny  krupski
Miejsce: ElblÄ…g
Junior Member
A jak odnie¶æ siê do tego artyku³u?

http://www.usc.pl/profesjonalisci/index.php?strona=artykuly& amp;id=7
Odp: uzyskanie danych w usc [wiadomość #12034 jest odpowiedzią na wiadomość #12033] Tue, 20 August 2013 16:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
krupski napisa³(a) dnia wto, 20 sierpieñ 2013 03:34

A jak odnie¶æ siê do tego artyku³u?

http://www.usc.pl/profesjonalisci/index.php?strona=artykuly& amp; amp;id=7

Nie potrafiê inaczej skomentowaæ tego linku, ni¿ tak, ¿e pan kierownik USC z Nowej Soli usi³uje byæ bardziej ¶wiêty od Pana Boga.
Albo ma niepe³n± wiedzê w temacie, skoro ró¿ne USC w ca³ej Polsce posiadaj± zunifikowany wzór piecz±tki przystawianej na kserokopii aktu metrykalnego. A nawet, maj± zunifikowany cennik op³at z t± us³ugê!

Odp: uzyskanie danych w usc [wiadomość #12035 jest odpowiedzią na wiadomość #12034] Tue, 20 August 2013 18:03 Przejdź do poprzedniej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostÄ™pny  egopol
Senior Member
Jurku - popieram
Krzysiek
Poprzedni wÄ…tek: Gertruda Kurr Åšlub
Następny wątek: Sildatk
Idź do forum:

Aktualny Czas: Fri Oct 09 23:38:24 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund