Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Kotowscy, Bugalscy, Fankidejscy
Kotowscy, Bugalscy, Fankidejscy [wiadomość #981] Wed, 14 November 2007 22:00 Przejdź do następnej wiadomości
skorska jest aktualnie niedostępny  skorska
Junior Member
Witam,
poszukujê informacji na temat rodzin Kotowskich, Bugalskich, Fankidejskich z okolic Bar³o¿na, Skórcza i Starogardu Gdañskiego poniewa¿ próbujê odtworzyæ historiê mojej rodziny. Wiem te¿ ¿e rodziny te by³y w jaki¶ sposób zwi±zane z rodzin± Frost (prawdopodobnie Fankidejscy ???) ale nie wiem jak bo informacje które zdoby³am do tej pory na to nie wskazuj±.
Szczególnie interesuj± mnie przodkowie Franciszki Fankideyskiej urodzonej w 1814 roku (w 1830 wysz³a za Jakuba Bugalskiego).
Bardzo proszê o pomoc i pozdrawiam
Natalia Skórska

[Uaktualnione dnia: Fri, 16 November 2007 17:12]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Kotowscy, Bugalscy, Frankidejscy [wiadomość #982 jest odpowiedzią na wiadomość #981] Wed, 14 November 2007 23:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Witaj podobne pytanie zada³as na genpolu a temat juz spad³, sprawd¼ prywatne wiadomo¶ci na PTG i skontaktuj sie ze mn±.
Pozdrawiam Krzysztof
Odp: Kotowscy, Bugalscy, Fankidejscy [wiadomość #989 jest odpowiedzią na wiadomość #981] Wed, 21 November 2007 12:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Wojciech57 jest aktualnie niedostępny  Wojciech57
Miejsce: Gdynia
Junior Member
Dzieñ dobry,
Prawdopodobnie niewiele Ci pomoge, informacje z moich zróde³ rodzinnych g³osza i¿ siostra mojego pradziadka Aleksandra Langowskiego (£êgowskiego) - Anna, ur chyba w 1865 (prawdopodobnie w Wielbrandowie k.Skórcza) wysz³a za m±¿ za Bugalskiego i pózniej wyemigrowali do Ameryki.
Ja sam poszukuje przodków ¿ony owego pradziadka : Filomeny Fankidejskiej, ur. 13.10.1866 w Markocinie k.Skórcza córki Jana (Joannis, Johan) Fankidejskiego i Domiceli Keyzer (primo voto Kitowska).
Je¶li Anna pasuje do Twego drzewa genealogicznego lub masz jakies informacje o Fankidejskich by³bym niezmiernie wdziêczny za udostêpnienie mi ich .
pozdrowienia
Wojciech
Odp: Kotowscy, Bugalscy, Fankidejscy [wiadomość #1000 jest odpowiedzią na wiadomość #989] Wed, 28 November 2007 11:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witaj,
bardzo dziêkujê ¿e napisa³e¶ Smile
czy wiesz mo¿e jak mia³ na imiê Bugalski m±¿ Anny?
moi przodkowie to:
ur. prawdopodobnie w 1798 roku Jakub Bugalski
w 1830 roku o¿eniony z Franciszk± Fankidejsk±
w 1850 roku urodzi³a im siê córka Barbara Bugalska która jest moj± prapra babk±
Barbara mia³a oko³o 8 rodzeñstwa.
niestey nie wiem czy ktos wyjecha³ do USA. my¶lê ¿e je¶li poszukamy na pewno znajdziemy powi±zania ³±cz±ce nasze rodziny Smile
z niecierpliwo¶ci± czekam na odpowiedz i pozdrawiam
Natalia

Odp: Kotowscy, Bugalscy, Fankidejscy [wiadomość #1007 jest odpowiedzią na wiadomość #1000] Thu, 29 November 2007 15:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witam,
Niestety nie znam imienia owego Bugalskiego, ale sadz±c z roku urodzenia Anny to ma³¿eñstwo musia³o byæ zawarte ok. 1883 r.
W grudniu bêde rozmawia³ na te tematy z jedn± z moich Ciotek - jesli dowiem siê co¶ wiêcej to dam znaæ.
Równie¿ w sprawie Fankidejskich niewiele mogê pomóc, bo rodzina ta jest b.rozga³êziona. Niektórzy z Fankidejskich sa ujêci w drzewie rodu Æwikliñskich www.Cwiklinscy.pl
pozdrowienia i podziekowania za odzew

Wojciech
Odp: Kotowscy, Bugalscy, Fankidejscy [wiadomość #1011 jest odpowiedzią na wiadomość #1007] Thu, 29 November 2007 21:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Zerknij proszê na to:
http://www.ptg.gda.pl/index.php/indeks_malzenstw/

czy jeste¶ pewien ¿e m±¿ Anny mia³ na nazwisko Bugalski?

nie jestem pewna czy link otworzy Ci to co znalaz³am wiêc wklejam:

Indeks ma³¿eñstw
Skórcz 1886 12 Michael Bogalecki Anna Langowska
id±c dalej tym tropem to mieli oni córki -
Indeks Chrztów
Nowe 1887 25 Clara Michael Bogalecki Anna Lanngowska
Nowe 1888 134 Leokadia Michael Bogalecki Anna Langowska

pozdrawiam
Natalia

ps. mo¿e to jeszcze Tobie pomo¿e w poszukiwaniach

indeks chrztów
Bar³o¿no 1831 11-25. Domicella Thomas Kieyzer Marianna Wi¶niewska

[Uaktualnione dnia: Thu, 29 November 2007 22:31]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Kotowscy, Bugalscy, Fankidejscy [wiadomość #1015 jest odpowiedzią na wiadomość #1011] Sun, 02 December 2007 00:28 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Junior Member
To, co znalaz³as wyglada na "trafienie". Zapiski na temat mêza owej Anny zrobi³em 33 lata temu w rezultacie romowy z jej siostrzenic± . Imie Bugalskiego byc moze uda mi siê potwierdzic w kolejnej rozmowie z moimi ciotkami.
Co do Fankidejskich, to jestem w trakcie ustalania genealogii jednej z ich ga³êzi. Niektórych sposród swoich przodków byc mo¿ znajdziesz na stronie rodziny Æwiklinskich: www.cwiklinski.pl
pozdrawiam
Wojciech
Poprzedni wątek: Szukam informacji o rodzinie Ruchniewiczow
Następny wątek: KabacińskiNowakLinetteDrewsSpringerWoźniakGrempkaCieślewicz
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Oct 05 16:34:35 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund