| poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #9324] |
Wed, 25 January 2012 13:57  |
zgred
|
Junior Member |
|
|
Sznowni Forumowicze,
Nazywam siê £ukasz Kortas i mieszkam w Krakowie (ojciec i dziadek pochodz± z Bydgoszczy). To mój pierwszy post na forum a genealogi± swojej rodziny zajmujê siê od niedawna. Przegl±daj±c bazê PTG oraz PomGenbazê znalaz³em czê¶æ moich przodków ale brakuje potwierdzenia sporej czê¶ci informacji.
Czy osoba(y) które indeksowa³y miejscowo¶æ Wudzyn ew. Karczemka ko³o Wudzyna lub Wudzynek mog³y by sprawdziæ rodziców rodzeñstwa:
1. Anna Kortas, ur. 1857
2. Antoni Kortas, ur. 1861
3. Andrzej Kortas, ur. 1865 (to mój pradziadek)
Oczywi¶cie w bazach znalaz³em Marcina Kortasa i Justyny Kalaczyñskiej (3-5 wersji nazwiska) ale brakuje danych co do ich miejsc i czasu urodzenia. My¶lê ¿e Marcin urodzi³ sie w ¦wiekatowie w 1813r. a Justyna w Siennie w 1822r. ale brak pewno¶ci. 2 Marcinów urodzi³o siê jeszcze w podobnym czasie w Cekcynie (1817r.). Natomiast Justyna wg. indeksu zgonów zmar³a w wieku 68 lat w 1886r. wiêc powinna urodziæ siê w 1824 a nie 1822... ten 1822 rok i Sienno znalaz³em w niemieckiej bazie gedbas.genealogy.net - zgadza³o siê ma³¿eñstwo z Marcinem.
Kolejny problem to potwierdzenie rodziców Marcina Kortasa. Z tego co uda³o mi siê na razie ustaliæ to £ukasz Kortas (hi mój imiennik) i Barbara D±browska (Dombrowska/D±browszczanka). Martin by³ dzieckiem z 2 ma³¿eñstwa Lucasa zawartego w 1811 w Je¿ewie i mia³ jeszcze 5-kê rodzeñstwa. Pierwsze ma³¿eñstwo £ukasz zawar³ z Ann± Remus w 1793 równie¿ w Je¿ewie. Z tego zwi±zku urodzi³o siê 5 córek. Nie mogê odnale¼æ informacji o miejscu i czasie jego urodzenia ani o jego rodzicach. W akcie ¶lubu (dziêki uprzejmo¶ci Józefa Topoliñskiego) podany jest tylko wiek wskazuj±cy na rok urodzenia 1773.
Czy kto¶ indeksuj±cy te czasy i okolice (Je¿ewo, Jaszcz, Belno, ?)móg³by mi pomóc? Je¶li starszych wpisów z nazwiskiem Kortas w tamtejszych ksiêgach nie ma to czy uprzejmi forumowicze mogliby zasugerowaæ jaki¶ inny kierunek/sposób poszukiwañ?
Je¶li mój post powinien byæ gdzie indziej umieszczony i inaczej zredagowany proszê o wskazówki.
Dodam jeszcze ¿e nazwisko Kortas wystêpuje równolegle z podobnymi np. Kortass, Kortals, Korthals, Korthas i jeszcze kilka ju¿ bardziej ró¿ni±cych siê koñcówkami. Te 'inne' formy pojawiaj± siê g³ównie na pomorzu a rzadziej na kujawach.
Z góry dziêkujê i pozdrawiam wszystkich,
£K
-------------------------
P.S. Czê¶æ dotychczasowych informacji uzyska³em dziêki Pani Wiolecie, Kasi ¦mieszek, Adriannie Kminikowskiej oraz Panom i Józefowi Topoliñskiemu, którym równie¿ na ³amach forum DZIÊKUJÊ!
Pozdrawiam
Łukasz
|
|
|
|
|
|
| Odp: poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #9602 jest odpowiedzią na wiadomość #9593] |
Wed, 29 February 2012 11:23   |
zgred
|
Junior Member |
|
|
Dziêki za odp. Tak to wszystko znalaz³em, brakuje jednak informacji o rodzicach tej trójki:
1. Anna Kortas, ur. 1857
2. Antoni Kortas, ur. 1861
3. Andrzej Kortas, ur. 1865
w oryginalnych metrykach to powinno byæ a mo¿e nawet miejsce i data ur. rodziców (czasami siê zdarza). Masz mo¿e skany orygina³ów?
Pozdrawiam,
£ukasz
Pozdrawiam
Łukasz
|
|
|
|
|
|
| Odp: poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #9604 jest odpowiedzią na wiadomość #9603] |
Wed, 29 February 2012 11:47   |
zgred
|
Junior Member |
|
|
Dziêkujê za informacjê. Gdzie¶ te¿ mi siê £±cko Wielkie przewinê³o w poszukiwaniach ale na razie nie potrafiê po³±czyæ tamtejszych Kortasów z moimi. Niemniej ci±gle szukam i próbujê. Czy indeksowa³ Pan te¿ zgony?
Pozdrawiam, £ukasz
Pozdrawiam
Łukasz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #9722 jest odpowiedzią na wiadomość #9716] |
Tue, 20 March 2012 08:02   |
zgred
|
Junior Member |
|
|
Hej, dziêki. Szuka³em w Bys³awiu i Cekcynie te¿. S± tam te¿ Kortasowie ale jeszcze ich nie po³±czy³em z 'moimi'. Wszêdzie brak informacji o urodzeniu i ¶mierci £ukasza Kortas, jest tylko informacja o jego 2 ¶lubach i urodzeniach dzieci z tych 2 ma³¿eñstw.
Pozdrawiam
£ukasz
Pozdrawiam
Łukasz
|
|
|
|
|
|
| Odp: poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #12145 jest odpowiedzią na wiadomość #12144] |
Tue, 17 September 2013 08:13   |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
| Danka1954 napisa³(a) dnia pon, 16 wrzesieñ 2013 11:10 | moja prababcia Marya (Marianna?)Theil , byla z domu Kortas. Wiem tylko, ze slub zarejestrowany jest w Tucholi w 1902r.
Z tego zwiazku bylo 4 synow i dwie corki(jeszcze do sprawdzenia)
|
Czy aby na pewno Theil, a nie Thiel?
M±¿ mojej cioci, Walter Thiel, ur. siê w 1901 w Dzia³dowie i st±d to nazwisko nie jest mi obce.
http://plieth.com
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #12148 jest odpowiedzią na wiadomość #12147] |
Thu, 19 September 2013 07:45   |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
| egopol napisa³(a) dnia czw, 19 wrzesieñ 2013 07:17 | Kosznaider Thiel George Petzin 1772 Thiel Joseph Deutz Cekcin 1772
pierwsza adnotacja o tych osobach
Krzysiek
|
Rozumiem, ¿e ¼ród³em danych jest kataster fryderycjañski?
Dziêkujê za pomoc, ale nie bêdê tego tematu dr±¿y³, bo ten¿e Walter Thiel jest tylko moim powinowatym, a nie jest moj± ambicj± rozbudowa drzewa genealogicznego we wszystkich mo¿liwych kierunkach!
|
|
|
|
|
|
| Odp: poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #12168 jest odpowiedzią na wiadomość #12166] |
Thu, 19 September 2013 22:32   |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
| egopol napisa³(a) dnia czw, 19 wrzesieñ 2013 10:08 | Nie!!! to s± ustalenia w AP w Gdansku i kupê lat pracy, któr± kto¶ kiedy¶ wykona³ oraz konkretne dane, poza tym, nie wiem czy zauwa¿y³e¶, ¿e jest ró¿nica w dacie, któr± poda³em a a okresem w którym by³ przeprowadzany kataster.
Krzysiek
PS
Jurku odpu¶æ sobie z³o¶liwo¶ci a skup siê na merytoryce
|
Krzysiek, s³owo honoru, zero z³o¶liwo¶ci z mojej strony! Nie pojmujê czemu tak to zrozumia³e¶?!?!
|
|
|
|
|
|
| Odp: poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #12184 jest odpowiedzią na wiadomość #12144] |
Thu, 26 September 2013 12:44   |
zgred
|
Junior Member |
|
|
| Danka1954 napisa³(a) dnia pon, 16 wrzesieñ 2013 11:10 | Dzien dobry p. Lukaszu,
moja prababcia Marya (Marianna?)Theil , byla z domu Kortas. Wiem tylko, ze slub zarejestrowany jest w Tucholi w 1902r.
Z tego zwiazku bylo 4 synow i dwie corki(jeszcze do sprawdzenia)
|
Dziêkujê za informacjê Pani Danuto. Ma³y po¶lizg w odp. bo dopiero wróci³em z urlopu. Niestety na razie nie umiem po³±czyæ Pani prababci z moimi Kortasami co nie znaczy, ¿e kiedy¶ siê nie uda...
Pozdrawiam
£K
Pozdrawiam
Łukasz
|
|
|
|
|
|
|
|