Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » Poszukiwania genealogiczne-mistycznie ;)
| Poszukiwania genealogiczne-mistycznie ;) [wiadomość #4049] |
Wed, 09 June 2010 20:08  |
 |
aisaa
|
Member |
|
|
Witajcie,
Na pewno spotkali¶cie siê w swoich poszukiwaniach z przypadkiem, kiedy odkryli¶cie jak±¶ ciekaw± historiê rodzinn± co¶, o czym nigdy wcze¶niej od rodziców, dziadków czy cioæ i wujków nie s³yszeli¶cie. Je¶li czytaj±c ten wstêp pomy¶leli¶cie, ¿e co¶ takiego Wam siê nie przytrafi³o to znaczy, ¿e TO jeszcze nie nast±pi³o. Ale spokojnie, Was tez to czeka, widocznie za krótko szukacie
Ja mia³am kilka takich przypadków. I wiecie co, za ka¿dym razem od kochanej rodzinki s³ysza³am „no tak, nie wiedzia³a¶” Ale jak przysta³o na genealoga cierpliwie t³umacze, ¿e nie wiedzia³am.
A teraz historia By³am ostatnio u wró¿ki, a co w koñcu jak przysta³o na kobietê jestem ciekawa co mnie czeka No i wyobra¼cie sobie, ¿e wró¿ka powiedzia³a mi, ¿e przy mojej prywatnej i osobistej mamie widzi 5 rodzeñstwa. Znaczy razem z moj± mam± by³a ich szóstka. Pomy¶la³am sobie eeeetam, co to za wró¿ka skoro nie wie, ¿e moja mama ma tylko czwórkê rodzeñstwa. Oczywi¶cie w domu zda³am relacjê, co mi owa pani opowiada³a i przepowiada³a. Powiedzia³am mamie, ¿e mówi³a, ¿e babcia mia³a szóstkê dzieci, a nie piêcioro jak przecie¿ jest. A moja w³asna prywatna mama na to mi mówi, ¿e przecie¿ babcia mia³a 6, tylko jedno zmar³o zaraz po urodzeniu i oczywi¶cie powiedzia³a to tak jakbym wiedzia³a o tym od urodzenia tylko chwilowa skleroza mnie dopad³a. Rêce mi lekko opad³y, buzia siê w zdziwieniu otworzy³a i wiecie co, jak nic mam zamiar i¶æ jeszcze do tej pani, a mo¿e uda mi siê pogadaæ z przodkami nim siê z nimi spotkam Oczywi¶cie relacjê zdam 
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna
|
|
|
|
|
|
| Odp: Poszukiwania genealogiczne-mistycznie ;) [wiadomość #4051 jest odpowiedzią na wiadomość #4050] |
Wed, 09 June 2010 21:11   |
Janusz
|
Senior Member |
|
|
Ja z kolei podzielê siê inn± historiê .Wielu starszych kuzynów mojej mamy i moja mama pamiêta swego dziadka.Wszyscy oni jednak ngdy nie przypominali sobie,¿eby dziadek ich mia³ jakie¶ rodzeñstwo. Podobno dziadek nigdy o tym nie wspomina³.Co powiecie na to, ¿e w czasie poszukiwañ genealogicznych dotycz±cych mojego pradziadka natrafi³em na akt ¶lubu jego brata? Nasuwa mi sie tylko jedno wyja¶nienie. Prawdopodobnie brat dziadka umar³ nied³ugo po swoim ¶lubie ( ¶lub jego odby³ sie w latach dziewiêdziesiatych XIX w) . Moja mama i jej kuzyni urodzili sie dopiero w latach dwudziestych XX wieku. To by potwierdza³o dlaczego wszyscy w rodzinie pamietali ,¿e ich dziadek a mój pradziadek nie mia³ rodzeñstwa
Oczywiscie racjê ma Janusz , który zauwazy³ ¿e czasami nasi krewni nie wspominaj± o zmar³ym swoim rodzeñstwie szczególnie wtedy, je¶li to by³o w wieku niemowlêcym lub wtedy gdy zgon tego rodzeñstwa mia³ miejsce przed urodzeniem naszych krewnych
Janusz
[Uaktualnione dnia: Wed, 09 June 2010 21:22] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Poszukiwania genealogiczne-mistycznie ;) [wiadomość #4052 jest odpowiedzią na wiadomość #4049] |
Wed, 09 June 2010 21:43   |
mark65
|
Senior Member |
|
|
Witaj Asiu,
Ta opowie¶æ przypomnia³a mi historiê, która mnie kiedy¶ spotka³a i co ciekawe dotyczy³a ona te¿ podobnego zdarzenia.
Wiedzia³em ,¿e jeden z moich przodków mia³ czworo dzieci i tak± zawsze mia³em od nich informacjê,brak by³o podstaw, by w to w±tpiæ,przecie¿ oni mówili o swoim ¿yciu.
Kiedy¶ przypadkowo w rozmowie pad³a informacja o jeszcze jednej siostrze i wtedy misternie pouk³adane drzewko ,trochê siê rozros³o.
Co ciekawe ta informacja zosta³a potem potwierdzona przez starsze rodzeñstwo .
Okaza³o siê ,¿e siostra(pierwsze dziecko ) zmar³a wcze¶nie i pamiêæ o niej mia³a tylko czê¶æ rodziny,a same rodzeñstwo o tym fakcie w ogóle nie wspomina³o.
Jaki¶ czas potem odnalaz³em akt urodzenia tej¿e Marysi ,gdzie w¶ród informacji o niej ,by³a wzmianka ,¿e zmar³a po kilkunastu dniach.
Wiêc jak na genealoga przysta³o, nale¿y byæ cierpliwym,szukaæ i bardzo cierpliwie s³uchaæ. Mo¿na te¿ i wró¿ki,jesli dobrze nam wywró¿y 
Wracaj±c do tematu ,zmar³e wcze¶nie i pochowane na cmentarzach dzieci, to niekiedy temat o którym siê szybko zapomina.
Pozdrawiam
Mariusz
Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
|
|
|
|
| Odp: Poszukiwania genealogiczne-mistycznie ;) [wiadomość #4053 jest odpowiedzią na wiadomość #4052] |
Wed, 09 June 2010 22:39   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Moja genealogiczna przygoda zaczê³a siê od opowiadañ rodzinnych o pradziadku, który by³ jedynakiem. Nie bardzo chcia³am w to wierzyæ, no bo jak – rodzina kaszubska i tylko jedno dziecko ? Zaczê³am szukaæ… Pradziadek mia³ w sumie piêcioro rodzeñstwa. Jego matka po ¶lubie urodzi³a córkê, potem znalaz³am jeszcze czworo dzieci praprababki (w tym mój pradziadek). Tej czwórce dzieci „nie dopisano” kto by³ ojcem . Dzieciñstwo prze¿y³o tylko dwoje dzieci: najstarsza córka i najm³odszy syn. Pamiêæ o rodzinie córki zaginê³a w mojej czê¶ci rodziny, prawdopodobnie tak jak i pamiêæ o synu w tamtej czê¶ci rodziny.
Chêtnie bym skorzysta³a z porady wró¿ki kto by³ ojcem (lub ojcami) pozosta³ej czworki dzieci praprababki.
Jolanta
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BY�O, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIA�A.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWI�O, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTA�A.
[Uaktualnione dnia: Wed, 09 June 2010 22:42] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Poszukiwania genealogiczne-mistycznie ;) [wiadomość #4056 jest odpowiedzią na wiadomość #4053] |
Thu, 10 June 2010 11:29   |
undaanna
|
Member |
|
|
Witajcie!
Asiu,odwa¿na jeste¶.Nie wiem czemu ale ba³abym siê i¶æ do wró¿ki .
My¶lê,¿e trochê odwagi te¿ trzeba mieæ,gdy siê w poszukiwaniach natkniemy na jakie¶"kuku³cze jajo"-na przyk³ad inna narodowo¶æ,nie¶lubne dziecko i podobne.Trzeba mieæ trochê, ¿eby zakomunikowaæ zainteresowanym tak± nowinê.A mo¿e tego nie robiæ?
Szukaj±c trochê i pytaj±c dowiedzia³am siê o wielu animozjach narodowo¶ciowych i regionalnych o których ¿yj±c w dzisiejszej Polsce nie mia³am pojêcia, ¿e s± tak silne u starszych pokoleñ:
ten z ''kongresówki",my z "centrali","bosy Antek",Ukrainiec,¯YD,itp,itd.
Nie wiem czy ¶miaæ siê ,czy p³akaæ !
Pozdrowienia
Anna
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Poszukiwania genealogiczne-mistycznie ;) [wiadomość #4063 jest odpowiedzią na wiadomość #4060] |
Thu, 10 June 2010 21:07   |
Janusz
|
Senior Member |
|
|
Witajcie!
Opowiem jeszcze jedn± historiê.Otó¿ w roku 1993 kiedy rozpoczê³a siê moja przygoda z genealogi± mój najstarszy ( dzi¶ ju¿ nie ¿yj±cy wujek) na moje pytanie jak mia³o na imiê rodzeñstwo jego ojca odpowiedzia³, ¿e mój pradziadek Augustyn-drzymalita kaszubski a jego ojciec mia³ braci o imionach Jan, Micha³, Wojcech i siostrê Otyliê.Najciekawsze jest to, ¿e wszyscy w rodzinie znali Micha³a i Wojciecha nikt nie pamiêta³ Otylii a tymbardziej Jana. W czasie moich poszuliwañ okaza³o siê, ¿e siostra mojego pradziadka Augustyna mia³a na imiê Marianna a ne Otylia , pradziadek mia³ 4-ch braci z których jeden Jan umar³ 3 godziny po porodzie a Andrzej w wieku 2-ch lat.Najciekawsze jest to, ¿e z innych informacji wiem ¿e ten drugi Jan o którym wspomina³ wujek rzeczywiscie istnia³. Wujek stale twierdzi³, ¿e uciek³ on ( lub pojecha³)na ¦l±sk i on go tam odwiedzi³!!!.Do dzi¶ nie daje mi spokoju ta informacja, prejrza³em ksiêgi z wszystkich mo¿liwych parafii z terenu Kaszub i nigdzie nie znalaz³em urodzin drugiego Jana Pawelczyka, syna Piotra i Magdaleny Zaworskiej.Jest tylko jedno w miarê sensowne wyt³umaczenie tej sytuacji.Okaza³o sie, ¿e dziadek Augustyna mia³ 3 ¿ony i byæ mo¿e poszukiwany przeze mnie Jan by³ po prostu przyrodnim kuzynem mojego pradziadka Augustyna
pzdr.Janusz
|
|
|
|
| Odp: Poszukiwania genealogiczne-mistycznie ;) [wiadomość #4065 jest odpowiedzią na wiadomość #4049] |
Thu, 10 June 2010 22:10  |
 |
Zatoka
|
Senior Member |
|
|
Januszu
Nie zapominaj o mo¿liwo¶ci chrztu w jednej z okolicznych parafii. Poza tym w tamtym okresie s± ju¿ akta USC, czy zachowane to inna kwestia. Póki co nie mo¿esz ostatecznie przekre¶laæ istnienia osoby Jana.
W swoim drzewie mam podobne przypadki. Z opowie¶cki rodzinnych wynika ¿e:
1. Mój pradziadek mia³ mieæ siostrê (brak nawet imienia), która wysz³a za m±¿. Znane jest nazwisko mê¿a i nic wiêcej.
2. Mój pra-pra-dziadek mia³ mieæ dwie siostry. Znane s± ich imiona. Mam ich akty ¶lubów i akty chrztów dzieci z tych ma³¿eñstw. Problem w tym, ¿e nie mam aktów chrztu tych sióstr. Wszystko dzieje siê w obrêbie "mojej macierzystej" parafii w latach ok. 1818-20.
Kieruj±c siê zasad±, ¿e w ka¿dej opowie¶ci jest ¼d¼b³o prawdy nie mogê tych osób ostatecznie wykre¶liæ. Jedyne co mog³em zrobiæ to zapisaæ sobie komentarz z w±tpliwo¶ciami co do rodzinnych powi±zañ. Sprawa kiedy¶ siê wyja¶ni.
Pozdrawiam
Janusz Wegner
Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
|
|
|
|
Idź do forum:
Aktualny Czas: Mon Oct 05 23:19:28 GMT+2 2026
�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund
|