Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Warnke
Warnke [wiadomość #3890] Mon, 17 May 2010 12:15 Przejdź do następnej wiadomości
beatabistram jest aktualnie niedostępny  beatabistram
Member
Witam serdecznie!!!
poszukuje wiadomosci o rodzinach Warnke- Andreas ur.1799 w Jehowa Karczma??? czy ktos wie gdzie to jest?
Bruska Marianna ur. 1800 w Zalesiu
Josephus Wierkus 1818
Jacobus Rynka i Maria Gerszowna slub ok. 1815 najprawdopodobnie w Raciazu.
pozdrawiam beatabistram
Odp: Warnke [wiadomość #3913 jest odpowiedzią na wiadomość #3890] Tue, 18 May 2010 16:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zatoka jest aktualnie niedostępny  Zatoka
Senior Member
Nic dziwnego, ¿e nie mog³a¶ znale¼æ potrzebnego aktu w bazie PTG bo go nie ma. W miejscu numerów aktu wpisane s± nr zdjêæ. Czy jest to b³±d pope³niony przez osobê indeksuj±c± czy te¿ powsta³ on na etapie wprowadzania danych do bazy, musi zbadaæ zespó³ zajmuj±cy siê indeksacj±. W efekcie pominiêty zosta³ akt nr 8
Jacobus Rynka i Marianna Gierszowna ¶lub 15.10.1809r.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
Odp: Warnke [wiadomość #3915 jest odpowiedzią na wiadomość #3913] Tue, 18 May 2010 17:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Wielkie dzieki za odpowiedz!
czy masz moze dostep do tych aktow???
jesli slub byl w raciazu to panna mloda pewnie byla z raciaza, ale w chrztach jest luka od 1768.
ale w slubach raciaz 1783 znalazlam gregorius giersz ( z i )i agnete szczukowska , mogloby pasowac !!! jeszcze tylko udowodnic!
a idac dalej znalazlam gregorius ur. 1757 z elisabeth i adam gierss! jeszcze inna pisownia!
pozdrawiam beata
Odp: Warnke [wiadomość #3916 jest odpowiedzią na wiadomość #3890] Tue, 18 May 2010 17:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Przed laty fotografowa³em ksiêgi Raci±¿a wiêc mam ich komplet w swojej dyspozycji. Preka¿ mi na PW wszelkie dane o osobach Ci znanych i wywodz±cych siê z Raci±¿a oraz o osobach poszukiwanych. Na tej podstawie ³atwiej bêdzie mi szukaæ. Byæ mo¿e najlepszym rozwi±zaniem by³oby przes³anie mi mailem ca³ego drzewa.

Proszê o to gdy¿ moje badania dowodz±, i¿ w historii parafii nastêpowa³o ci±g³e, naprzemienne w¿enianie siê do rodzin (przynajmniej w pewnych grupach). W swoim drzewie mam przypadek ¶lubu w kuzynostwie IX lub X pokolenia. To dla mnie prawdziwa "pere³ka". Niewykluczone ¿e istniej± powi±zania rodzinne miêdzy nami. Pytanie w jakiej ga³êzi i na jakim pokoleniu.

Jako dowód sensu takich poszukiwañ powiem Ci, ¿e kilka dni temu zaj±³em siê spraw± p. Knytterów w oparciu o wpis w Ksiêdze go¶ci. Wystarczy³o kilkadziesi±t minut by odnale¼æ takie zwi±zki.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
Odp: Warnke [wiadomość #3978 jest odpowiedzią na wiadomość #3890] Fri, 28 May 2010 15:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Podsumowuj±c ten temat powiem, i¿ uda³o mi siê ustaliæ wspólne zwi±zki miêdzy naszymi rodzinami. Teraz praca nad pog³êbianiem tych informacji.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Odp: Warnke [wiadomość #5451 jest odpowiedzią na wiadomość #3890] Sun, 05 December 2010 15:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kshysio jest aktualnie niedostępny  kshysio
Junior Member
dzieñ dobry,
zaciekawi³ mnie problem genealogi mojej rodziny Warnke. Od ¿yj±cej babci nie dowiedzia³em siê wiele wiêcej ni¿ to, co mog³em znale¼æ na nagrobku pradziadków - Anna i Wawrzyniec Warnke (parafia Karsin). Nawet nie ma dat urodzin i ¶mierci. Od czego móg³bym zacz±æ poszukiwania? ksiêgi parafialne w Karsinie? na Waszej stronie znalaz³em w indeksie ¶lubów wpis o ¶lubie Laurentiusa Warnke i Anny Ka³duñskiej (nazwisko prababci siê zgadza) nr aktu 45 z 1905 roku, parafia Wiele. Czy imiê w akcie Laurentius jest równowa¿ne z Wawrzyniec? Mój dziadek (ich syn) mia³ na imiê Robert. Czy móg³bym prosiæ o wskazówki dotycz±ce poszukiwañ? Z tego co wyczyta³em, sporo mo¿na siê dowiedzieæ z archiwów diecezji pelpliñskiej - czy s± one ogólnie dostêpne? w jaki sposób ukierunkowaæ swoje poszukiwania
pozdrawiam
Krzysztof Warnke

just be blue...
Odp: Warnke [wiadomość #5452 jest odpowiedzią na wiadomość #3890] Sun, 05 December 2010 15:46 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Z tego co piszesz rozumiem i¿ dopiero zaczynasz swoj± przygodê z genealogi± wiêc tytu³em wstêpu...

Zosta³y zdygitalizowane (sfotografowane lub zeskanowane) ksiêgi metrykalne Diecezji Pelpliñskiej. Mo¿na je przegl±daæ w sali komputerowej archiwum diecezjalnego. Jest czynna we wtorki i ¶rody, niemniej lepiej sprawdziæ przed wyjazdem czy bêdzie danego dnia czynna.

Przed wyjazdem do AD najlepiej spisaæ sobie dane o osobach wystêpuj±cych w bazie PomTG. U³atwia to odszukanie aktów. W Pelplinie jest komputer pod³±czony do netu wiêc i tam mo¿na korzystaæ z zasobów PomTG.

Metryki za ostatnie 80 lat wystawiaj± tylko proboszczowie parafii. Parafia w Karsinie powsta³a w 1913 r., wcze¶niej obszar ten podlega³ par. Wiele.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Odp: Warnke [wiadomość #5453 jest odpowiedzią na wiadomość #5451] Sun, 05 December 2010 16:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Patryk jest aktualnie niedostępny  Patryk
Senior Member
Witam w ksiêdze ¶lubów zapisano ¿e Laurentius Warnke by³ z Zalesia my¶lê ¿e bêdzie to Zalesie z parafii Brusy szkoda tylko ¿e nie podano wieku zawieraj±cych ma³¿eñstwo co w znacznym stopniu u³atwi³o by dalsze poszukiwania, ¶lub odby³ siê 27.02.1905r.Laurentius to Wawrzyniec w wolnej chwili spróbujê poszukaæ w chrztach z Brus je¶li znajdê Laurentiusa to dam Ci znaæ na priv.Pozdrawiam Patryk
Odp: Warnke [wiadomość #5454 jest odpowiedzią na wiadomość #5453] Sun, 05 December 2010 18:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Dziêkujê za odpowiedzi, pozdrawiam - zapowiada siê ciekawa przygoda Razz
Ju¿ siê dowiedzia³em, ¿e rodzice Anny Ka³duñskiej to prawdopodobnie Marcin i Justyna (z Karsina) - ale bardziej chcia³bym rozwin±æ ga³±¼ Warnke... prawdopodobnie Wawrzyniec mia³ sporo rodzeñstwa...

pozdrawiam
Krzysztof

just be blue...

[Uaktualnione dnia: Sun, 05 December 2010 18:34]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Warnke [wiadomość #5455 jest odpowiedzią na wiadomość #5454] Sun, 05 December 2010 18:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
aisaa jest aktualnie niedostępny  aisaa
Member
kshysio napisa³(a) dnia nie, 05 grudzieñ 2010 06:25

zapowiada siê ciekawa przygoda Razz

Witaj Smile
Mo¿na i ten "na³óg" w chêci poznania przodków nazwaæ przygod± Smile Ale ostrzegam, jak zaczniesz nie bêdziesz móg³ skoñczyæ Wink
Odno¶nie tego ¶lubu z 1905 roku. Warto udaæ siê do Archiwum Pañstwowego w Gdañsku, poprosiæ o akta USC z Wiela to zespó³ 3531 i tam wyszukaæ sygnaturê do ¶lubów zawartych w 1905 roku. W Akcie z USC bêdziesz mia³ datê i miejsce urodzenia pradziadków, ich rodziców, miejsce zamieszkania m³odych i ich rodziców w dniu ¶lubu.

Pozdrawiam
Joanna

Pozdrawiam
Joanna

[Uaktualnione dnia: Sun, 05 December 2010 18:37]

Odp: Warnke [wiadomość #5456 jest odpowiedzią na wiadomość #5455] Sun, 05 December 2010 19:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
aisaa napisa³(a) dnia nie, 05 grudzieñ 2010 06:36

Warto udaæ siê do Archiwum Pañstwowego w Gdañsku, poprosiæ o akta USC z Wiela to zespó³ 3531 i tam wyszukaæ sygnaturê do ¶lubów zawartych w 1905 roku.

dziêkujê za wskazówki - akurat Gdañsk mam "pod rêk±" Smile
pozdrawiam
Krzysztof

just be blue...
Odp: Warnke [wiadomość #5460 jest odpowiedzią na wiadomość #3890] Mon, 06 December 2010 09:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witaj!
Jesli Twoj Laurentinus pochodzil z Zalesia, to moze byc, ze jest rowniez potomkiem , tych Warnke, ktorych ja tez szukam.
Mam Martin Franz Warnke ur. 1833 w Zalesiu , jego pierwsza zona to Anna Kloskowska ( slub Brusy 1859) z ktora mial miec sporo dzieci, 2 zona to Rosalia Wirkus ( Wierkus)(slub w 1886- Brusy) z ktora mial jedna corke Aniele .Twoj Laurentinus moze byc synem Marcina, lub jego wnukiem. W Zalesiu byl jeszcze Andreas Warnke ur. w 1826. Gdzies pozapisywalam te dane ale.... gdzie???
Marcin i Andreas byli najprawdopodobnie bracmi i synami Andreasa- seniora- Warnke ur. w 1799 w Jehowej Hucie.... do dzisiaj nie znalazlam gdzie to moze byc i Marianny Bruskiej ur. w 1800 roku,
Slub w Brusach 26.05 1823 roku
pozdrawiam beata
Odp: Warnke [wiadomość #5464 jest odpowiedzią na wiadomość #5460] Mon, 06 December 2010 23:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
iwcia jest aktualnie niedostępny  iwcia
Member
Witaj!
Mój pradziadek - Kazimierz Kosiedowski - mia³ za ¿onê Anielê Warnke, urodzon± w Zalesiu w 1874 r, a zmar³± w 1965 r w Przechowie. Jego brat z kolei mia³ za ¿onê siostrê Anieli - Dominikê.
Iwona
Odp: Warnke [wiadomość #5469 jest odpowiedzią na wiadomość #3890] Tue, 07 December 2010 09:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witaj!
To musimy miec dwie Aniele Warnke, bo "moja" rodzi sie w Zalesiu w 1893 i bierze slub 24.10 1913 z Ignacym Muchowskim, wiesz kim sa rodzice Twojej?
pozdrowionka beata
Odp: Warnke [wiadomość #5470 jest odpowiedzią na wiadomość #5460] Tue, 07 December 2010 10:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
otrzyma³em wiadomo¶æ, i¿ lata 1877-1881 je¿eli chodzi o metryki parafialne s± niekompletne zarówno we Wielu jak i w Brusach, st±d bêdzie problem z ustaleniem rodziców Wawrzyñca - pozostaj± jeszcze archiwa pañstwowe...

just be blue...
Odp: Warnke [wiadomość #5471 jest odpowiedzią na wiadomość #5470] Tue, 07 December 2010 10:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witaj, a w ks. slubow nie podano rodzicow?
Odp: Warnke [wiadomość #5472 jest odpowiedzią na wiadomość #3890] Tue, 07 December 2010 10:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
czemu Zalesie mialoby nalezec do Wiele? Brusy, albo Lesno, czy sie myle???
wg.spisu ptg brakuje Brusy 5 lat (1877-1882), moze byc ze akurat wtedy sie urodzil, a Lesno brak 1815-1819,
Odp: Warnke [wiadomość #5473 jest odpowiedzią na wiadomość #5472] Tue, 07 December 2010 10:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
dok³adnie - Brusy - tak te¿ napisa³em. Wiele - je¿eli chodzi o parafiê Anny Ka³duñskiej (jego ¿ony). Jak w weekend dowiem siê czego¶ wiêcej na ich temat to napiszê
pozdrawiam
Krzysztof

just be blue...
Odp: Warnke [wiadomość #5481 jest odpowiedzią na wiadomość #5471] Tue, 07 December 2010 18:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Chaber jest aktualnie niedostępny  Chaber
Miejsce: Gdynia
Member
Rodzicami Anieli Warnke (tej o której pisze pani Iwona) byli: Andreas Warnke ur. w Zalesiu par. Brusy w 1826r. oraz Nepomucena von Or³owska ur. w Widnie par. Le¶no 15.05.1833r. ¦lub ich mia³ miejsce 14.05.1850 w Le¶nie. Mieli ( tylko je znam) dwie córki: Dominikê i Anielê, które to wysz³y za 2-ch Kosiedowskich z Zalesia.
Pozdrowienia
Arnold
Odp: Warnke [wiadomość #5489 jest odpowiedzią na wiadomość #5481] Wed, 08 December 2010 11:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witaj !
A masz mozliwosc sprawdzic , kim byli rodzice Andreasa?
Ja interesuje sie linia Marcina (Martin) Warnke i"podejrzewam", ze Andreas *1826 jest bratem Martina*1833 z Andreasa i Marianny (wiecej danych w poscie wyzej)
pozdrawiam beata
Odp: Warnke [wiadomość #5498 jest odpowiedzią na wiadomość #5489] Wed, 08 December 2010 23:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Pani Beato!
Nie mam mo¿liwo¶ci sprawdzenia kim byli rodzice Andreasa 1826. Dane które zawar³em w po¶cie pochodz± z mojego drzewa, ów Andreas jest moim pra-pradziadkiem. Niestety ga³±¼ koñczy siê w tym miejscu. Na jesieni chcia³em wybraæ siê do Pelplina, ale nic z tego nie wysz³o. Dlatego Pani przypuszczenia, i¿ wspólnymi rodzicami mojego (i jak okazuje siê Pani Iwony) Andreasa 1826 oraz Pani Martina 1833, s± Andreas 1799 i Marianna Bruska, s± niezwykle interesuj±ce. Mo¿e jakie¶ dodatkowe szczegó³y. By³bym niezwykle wdziêczny.
Pozdrowienia
Arnold
Odp: Warnke [wiadomość #5499 jest odpowiedzią na wiadomość #5498] Thu, 09 December 2010 10:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witaj !
jesli znasz date slubu i urodzenia Andreasa, to zadzwon do archiwum do pracowni , moze cos sie tam dowiesz
pozdrowionka beata
Odp: Warnke [wiadomość #5523 jest odpowiedzią na wiadomość #5498] Mon, 13 December 2010 18:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam Andreas Warnke ur.30.01.1826r.Zalesie rodzice Andreas Warnke i Marianna Bruska.
Martin Franz ur.1833r.Zalesie rodzice Andreas Warnke i Marianna Bruska ,Tak wiêc Andreas junior i Martin Byli braæmi.Co do ¶lubu Andreasa seniora z Mariann± Brusk± to jest pewna nie¶cis³o¶æ bo w ksiêdze ¶lubów z Brus pod dat± 26.05.1823r.jest nastêpuj±cy zapis: Joannem Warnke lat 24 z Jachowej,lub Jechowej Karczmy i Marianna Bruska lat 23 z Zalesia.Nale¿y postawiæ pytanie czy dokonuj±cy wpisu pope³ni³ pomy³kê?lub mo¿e Andreas i Marianna Bruska ¶lubowali w innej parafii i nie pochodzili z terenu parafi Brusy,ponadto nie znalaz³em w ksiêdze chrztów informacji o urodzeniu Andreasa seniora,wg.mojej wiedzy na tamtym terenie nie ma Jachowej Karczmy.Pozdrawiam Patryk
Odp: Warnke [wiadomość #5531 jest odpowiedzią na wiadomość #5523] Tue, 14 December 2010 11:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witajcie!
no to super, moje przypuszczenie okazalo sie trafne!
co do tego slubu z 1823 r. mysle, ze to jednak ta sama para! Nazwisko pana mlodego jest poprawione, moze wpisujacy zapomnial poprawic imie???
Ojciec Marianny Bruskiej na jej akcie ur. podany jest jako soltys- sculteti(s), na akcie urodzenia Marcina (1833) zawod Andreasa- seniora to- Schulz, co podobno mozna tlumaczyc rowniez jako soltys! Pisze podobno , bo nie znalazlam jeszcze dowodu, ze Schulz faktycznie to oznacza, ale poradzilam sie znawcow i tak mi powiedziano! wiec chyba pasuje??? Jaki jest zawod ojca na akcie urodzenia Andreasa juniora?
z ta J... Karczma to gdyby byla w innej parafii to powinno to byc napisane....???, obaj swiadkowie pochodza z Zalesia, trzeba sie nad tym mocno zastanowic!!! jakies pomysly??? czy w ksiegach Lesna, Brus i Wiele nie wystepuje nigdzie ta nazwa? bo nawet jesli to byla bardzo mala osada , zagroda to chyba nie mieszkala tam tylko jedna osoba ?
pozdrawiam beata
Odp: Warnke [wiadomość #5535 jest odpowiedzią na wiadomość #5531] Tue, 14 December 2010 23:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
1. Poszukiwania Jachowej Karczmy: W trakcie, nie wygl±da to dobrze, ale zobaczymy.
2. Pani Iwona wyszpera³a w internecie drzewo pana Stanis³awa von ¯mudy Trzebiatowskiego w którym pojawiaj± siê interesuj±ce nas osoby:
http://www.geni.com/people/Andrzej-Warnke/600000000906448279 7
Drzewo to znacznie jest rozbudowane w ga³êzi Marianny Bruskiej, ¿ony Andrzeja seniora. Na temat samego seniora mo¿emy dowiedzieæ siê, ¿e jego matka mia³a na imiê El¿bieta; ojciec nie jest podany (czy¿by nieznany?). Ciekawa informacja, ¿e mia³ brata Dawida ur. ok.1802, zm. w Kosobudach par.Brusy 9.07.1866. Trudno powiedzieæ jak rzetelnie zebrane i dopasowane s± dane, widaæ w nich pewne luki (np. brak Marcina "pani Beaty", jednak dzie³o pana Stanis³awa jest godne uwagi - polecam!
3. Pro¶ba do pani Beaty i Patryka czyli pana Eugeniusza, je¶li macie skany (fotografie) wpisów w ksiêgach dotycz±ce osób o których tu mówimy, podzielcie siê proszê tymi materia³ami. Mo¿e wspólnie wiêcej uda siê nam z nich wyczytaæ.

Pozdrowienia

Arnold
Odp: Warnke [wiadomość #5543 jest odpowiedzią na wiadomość #5535] Wed, 15 December 2010 21:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam do chwili obecnej nikt nie prosi³ o skany z danymi za wyj±tkiem jednego Pana któremu przekaza³em to co sobie ¿yczy³.Je¶li kto¶ z Pañstwa poda dane osób i przybli¿ony czas oraz poda adres na który przes³aæ skan to chêtnie go prze¶lê je¶li bêdê to posiada³,nadmieniam ¿e Warnkowie nie znajduj± siê w krêgu moich poszukiwañ a tylko ze zwyk³ej chêci pomocy zamie¶ci³em to co uda³o mi siê ustaliæ.Je¶li mam byæ szczery to ja osobi¶cie Jechowej Karczmy bym nie szuka³ w parafiach Brusy,Le¶no ,Wiele.
2 Dawid Warnke ¶lubowa³ w 1835r.w Brusach wg.zapisu by³ z miejscowo¶ci Szirno? Szerno? by³ wdowcem lat 31.rodzice:tylko matka Elisabeth z tej samej msc.Pozdrawiam Patryk
Odp: Warnke [wiadomość #5544 jest odpowiedzią na wiadomość #5543] Wed, 15 December 2010 21:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Patryk napisa³(a) dnia ¶ro, 15 grudzieñ 2010 09:37

Witam do chwili obecnej nikt nie prosi³ o skany z danymi za wyj±tkiem jednego Pana któremu przekaza³em to co sobie ¿yczy³.Je¶li kto¶ z Pañstwa poda dane osób i przybli¿ony czas oraz poda adres na który przes³aæ skan to chêtnie go prze¶lê je¶li bêdê to posiada³,nadmieniam ¿e Warnkowie nie znajduj± siê w krêgu moich poszukiwañ a tylko ze zwyk³ej chêci pomocy zamie¶ci³em to co uda³o mi siê ustaliæ.Je¶li mam byæ szczery to ja osobi¶cie Jechowej Karczmy bym nie szuka³ w parafiach Brusy,Le¶no ,Wiele.
2 Dawid Warnke ¶lubowa³ w 1835r.w Brusach wg.zapisu by³ z miejscowo¶ci Szirno? Szerno? by³ wdowcem lat 31.rodzice:tylko matka Elisabeth z tej samej msc.Pozdrawiam Patryk

Odp: Warnke [wiadomość #5545 jest odpowiedzią na wiadomość #5544] Wed, 15 December 2010 22:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Brak treści wiadomości
Odp: Warnke [wiadomość #5546 jest odpowiedzią na wiadomość #5544] Wed, 15 December 2010 22:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Brak treści wiadomości
Odp: Warnke [wiadomość #5550 jest odpowiedzią na wiadomość #5546] Thu, 16 December 2010 09:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Ja mam wiekszosc danych podanych telefonicznie- tez o tej poprawce nazwiska na akcie slubu z Marianna z 1823 z archiwum.
Sama mam bardzo daleko do achiwow wiec opieram sie najczesciej na danych podawanych telefonicznie i jak narazie (odpukac w niemalowane) bez problemu!!!
Chaber napisal:
"2. Pani Iwona wyszpera³a w internecie drzewo pana Stanis³awa von ¯mudy Trzebiatowskiego w którym pojawiaj± siê interesuj±ce nas osoby"
Wczoraj udalam sie wiec do zrodla- telefonicznie do pana Stanis³awa von ¯mudy Trzebiatowskiego i dzisiaj dostalam maila:

"przypuszczam, ¿e Warnke pochodzili z Rychnowy k. Cz³uchowa."

teraz trzeba sprawdzic czy moze ich tam znajdziemy
Mamy Dawida- trzeba jeszcze udowodnic, ze to brat Andreasa seniora
Jesli byl wdowcem moze znajdziemy jego pierwszy slub?
Patryku jesli mozesz przyslij mi skan tego slubu Davida moze uda mi sie rozszyfrowac te nazwe?
pozdrawiam beata
Odp: Warnke [wiadomość #5559 jest odpowiedzią na wiadomość #5543] Thu, 16 December 2010 14:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Je¿eli mogê, to te¿ poproszê o skany Dawida i Andreasa Warnke.
Iwona
Odp: Warnke [wiadomość #5560 jest odpowiedzią na wiadomość #5543] Thu, 16 December 2010 15:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
A mo¿e ta miejscowo¶æ to Szewno - gm ¦wiekatowo, powiat ¶wiecki.
Odp: Warnke [wiadomość #5561 jest odpowiedzią na wiadomość #5560] Thu, 16 December 2010 15:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
ja znalazlam tez Czerno, ale to okolice Lodzi wiec chyba nie, chyba, ze bylo wiecej miejscowosci o tej nazwie
Odp: Warnke [wiadomość #5563 jest odpowiedzią na wiadomość #5561] Thu, 16 December 2010 17:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
katnal jest aktualnie niedostępny  katnal
Miejsce: Bydgoszcz
Senior Member
Witam. Tak przygl±dam siê waszej dyskusjii od pocz±tku, poniewa¿ ca³kiem niedawno okaza³o siê ¿e matk± mojej prababki by³a Marianna Warmke. Niestety jeszcze nie wiem czy Warmke i Warnke to jedno nazwisko.Jeszcze nie mam dowodów. Piszê tak poniewa¿ nazwisko Nylk jakie mam w drzewie okaza³o siê nazwiskiem Nelke.
Wróæmy teraz do tej nieszczêsnej Karczmy Jachowa czy Jehowa. Trzeba próbowaæ odczytaæ z orygina³u i raczej nie znajdziecie tego na mapach. Chodzi zapewne o zagrodê gdzie zamieszkiwa³a jedna lub dwie rodziny i by³a po prostu zwyk³± karczm±. Szuka³abym raczej miejscowo¶æ o podobnej nazwie. Wymieniacie miejsowo¶æ Szirno, Szerno. A mo¿e to jest Szidlno ? Czyli Silno, miejscowo¶æ miêdzy Tuchol± a Chojnicami. W tamtych rejonach osiedli³a siê kosznajderia, osadnicy z Niemiec, a nazwisko Warnke do nich nale¿y.Mo¿e warto przejrzeæ http://nelke.pev.pl/kosz-01.html a tak¿e publikacjê http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmetadata?id=80040&dir ds=1&tab=1

Pozdrawiam i ¿yczê owocnych poszukiwañ.

Katarzyna Zakryś-Nalazek

Poszukiwane nazwiska: Zakryś, Wegner, Rekowscy, Czajkowscy, Warmke, Jabłońscy, Walas
Odp: Warnke [wiadomość #5564 jest odpowiedzią na wiadomość #5550] Thu, 16 December 2010 17:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
WITAM przesy³am skan ¶lubu Dawida
  • Załącznik: 0083.JPG
    (Rozmiar: 87.14KB, Pobrano 348 razy)
Odp: Warnke [wiadomość #5565 jest odpowiedzią na wiadomość #5559] Thu, 16 December 2010 17:46 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Przesy³am skan ¶lubu Andreasa
  • Załącznik: 0039.JPG
    (Rozmiar: 68.70KB, Pobrano 308 razy)
Odp: Warnke [wiadomość #5566 jest odpowiedzią na wiadomość #5565] Thu, 16 December 2010 18:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
tlumacze slub Dawida
David Warnke wdowiec z "Szerno" lat 31, Teresia H***, wdowa lat 38 dnia 3.08. [wpisana nazwiskiem pierwszego meza!]
rodzice pana mlodego : wpisana tylko Elisabeth Warnke z tego Szerno
rodz. panny mlodej Valentin Bruski i Margaretha z Zalesia
swiadkowie Joseph Przytarski? z Kosobudy i..... Andreas Warnke z Zalesia!!!
czyli faktycznie dwaj bracia i dwie siostry!
Odp: Warnke [wiadomość #5568 jest odpowiedzią na wiadomość #5565] Thu, 16 December 2010 21:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Dziêkujê za skan.
Iwona

[Uaktualnione dnia: Fri, 17 December 2010 13:18]

Odp: Warnke [wiadomość #5569 jest odpowiedzią na wiadomość #5563] Thu, 16 December 2010 23:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Pani Katarzyno! Ja i Pani Iwona równie¿ w swym drzewie mamy nazwisko Nelk (Nylk, Nelk, Nelke - trzy rózne formy nazwiska dotycz±ce jednej osoby). Jest to Agnes z parafii Raci±¿, spowinowacona z rodzin± Warnke: Nelk-Karnowski-Kosiedowski-Warnke.
Pozdrowienia
Arnold
Odp: Warnke [wiadomość #5570 jest odpowiedzią na wiadomość #5568] Fri, 17 December 2010 00:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do poprzedniej wiadomości
Member
WIELKIE PODZIÊKOWANIA DLA PATRYKA ZA BEZINTERESOWN¡ POMOC !!!

Pani Iwono, Patryk w swym po¶cie z 13-tego, dzieli³ siê swymi w±tpliwo¶ciami dot. imienia na akcie ¶lubu z Mariann± Brusk±. Zwróæmy uwagê, ¿e nazwisko by³o poprawiane, mo¿e imienia ju¿ nie poprawiono ???

I jeszcze ciekawostak:
Przegladaj±c "NAZWISKA POMORZAN Pochodzenie i zmiany" Tom III prof. Edwarda Brezy
http://biblioteka.wejherowo.pl/dlibra/dlibra/docmetadata?id= 3964
trafi³em na str. 397 na tak± informacjê:
"W komitecie budowy ko¶cio³a w Brusach w II po³.XIX w. byli m.in. Miko³aj Warnke z Kosobud i Andrzej Warnke z Zalesia."
Obecny ko¶ció³ w Brusach zosta³ wzniesiony w latach 1876-79, dlatego my¶lê, ¿e wspomniany tu Andrzej to "nasz" Andreas junior.

Pozdrowienia
Arnold
Poprzedni wątek: Parafia Lipusz XVIII wiek i wcześniej
Następny wątek: Trzebiatowski - Prill - okolice Cekcyna
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Oct 05 14:34:40 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund