Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Parafia Skórcz-czyli za kogo wyszła praprababka
Parafia Skórcz-czyli za kogo wyszła praprababka [wiadomość #1263] Sun, 13 April 2008 16:44 Przejdź do następnej wiadomości
Wilnianka jest aktualnie niedostępny  Wilnianka
Junior Member
Prosz o potraktowanie poniszej proby jako historycznego ju zapisu: wanie odkryam, e Karolina Majewska zmara w Skrczu jako niemowl... Tym niemniej bd nadal poszukiwaa ladw jej imienniczki a mojej praprababki.

Poszukuj osb zainteresowanych parafi Skrcz (Skurz), ktre pomogyby mi w rozwikaniu zagadki rodzinnej.

Mj prapradziadek Tomasz, nazwijmy go X, drug poow ycia spdzi przykadnie na Podlasiu. Pocztkowo jednak narozrabia na Pomorzu, tak e musia nawet zmieni nazwisko. Legenda rodzinna twierdzi, e jego ona bya Niemk, cho w ksiegach parafialnych zapisana jest jako Karolina z Majewskich ur. okoo 1822. Miejsce urodzenia obojga nieznane.
Przegldajc zapisy chrztw PTG, znalazam w parafii Skrcz Karolin, ur. 1823 (pasuje!), ojciec Majewski-Xendryk. Gdyby si okazao, e po kilkudziesiciu latach owa Karolina wysza za Tomasza, odnalazabym parafi swojej praprababki oraz dowiedziaabym si, jak si naprawd nazywa prapradziadek. Czyli podwjne BINGO!

Czy jest kto, kto przy okazji wasnych kwerend mgby przeszuka dla mnie zapisy lubw w parafii Skrcz w latach 1838-1850?

[Uaktualnione dnia: Sun, 13 April 2008 17:27]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Parafia Skórcz-czyli za kogo wyszła praprababka [wiadomość #1264 jest odpowiedzią na wiadomość #1263] Sun, 13 April 2008 19:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
aisaa jest aktualnie niedostępny  aisaa
Member
Witaj,
Na Twoim miejscu sprawdziabym zgony z USC, co prawda prowadzone s od 1874 roku, ale moe prapradziadkowie yli jeszcze.
Czy Skrczem zainteresowaa si, bo zbiene byy dane?

Pozdrawiam
Joanna

Pozdrawiam
Joanna
Odp: Parafia Skórcz-czyli za kogo wyszła praprababka [wiadomość #1265 jest odpowiedzią na wiadomość #1264] Sun, 13 April 2008 21:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witaj,
zgony prapradziadkow juz mam (w Archiwum Bialostockim), chodzi o ich pochodzenie, bo nie wiem, gdzie szukac dalej. Pomorze to poki co jedyna wskazowka, ale zbyt niekonkretna. Licze na lut genealogicznego szczescia... Alicja
Odp: Parafia Skórcz-czyli za kogo wyszła praprababka [wiadomość #1267 jest odpowiedzią na wiadomość #1263] Mon, 14 April 2008 07:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Prosta sprawa. Ksigi lubw z parafii Skrcz s zindeksowane. Jeli Marianna pochodzia ze Skrcza to tylko tam braa lub. adna Marianna Majewska wg indeksw ze Skrcza nie wysza za Tomasza.
Stanisaw Pieniek

Staszek
Odp: Parafia Skórcz-czyli za kogo wyszła praprababka [wiadomość #1268 jest odpowiedzią na wiadomość #1267] Mon, 14 April 2008 11:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witam,
i dziekuje za odpowiedz. Rozejrzalam sie dokladniej. W latach 1838-1850 bralo slub kilka par z imionami Tomasz (Thomas) i Karolina (Carolina, Caroline), ale nazwiska sa zbyt odmienne. Tomasz umarl jako Mieczkowski, przedtem nazywal sie podobno Czarkowski. Karolina mogla sie nazywac Majewska albo Milewska, bo istnieja dwa rozne zapisy w ksiegach parafialnych. Najwyrazniej baza danych PTG nie obejmuje tego slubu. Albo parafia Karoliny nie zostala jeszcze wlaczona do bazy danych, albo tez slub odbyl sie gdzie indziej, nie na Pomorzu.
Odp: Parafia Skórcz-czyli za kogo wyszła praprababka [wiadomość #1281 jest odpowiedzią na wiadomość #1263] Fri, 25 April 2008 13:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
aisaa jest aktualnie niedostępny  aisaa
Member
Witaj,
Miejscowo Skrcz pojawia si jako przekaz ustny? Moe nie chodzi o Pomorze, a np. Skurzec w powiacie siedleckim? Albo jest bd w zapisie i chodzi o Schurz - Kurzejewo. Proponuj jeszcze sprawdzi, czy gdzie tam w okolicy nie byo jakiej maej osady o takiej nazwie. Sama mam do czynienia z Bobowem i to wcale nie na Pomorzu a koo Ciechanowa.

Pozdrawiam
Joanna

Pozdrawiam
Joanna
Odp: Parafia Skórcz-czyli za kogo wyszła praprababka [wiadomość #1282 jest odpowiedzią na wiadomość #1281] Sat, 26 April 2008 00:22 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Junior Member
Witaj,

Skorcz to tylko przypadek, wynik przeszukiwania pomorskiej bazy danych. Zawsze mowilo sie, ze praprababka zostala przywieziona z Berlina i ze byla Niemka. I ze prapradziadek przebywal na Pomorzu (bez konkretnej miejscowosci). Problem polega na tym, ze do dzisiaj nie wiem jak sie praprababka nazywala, bo zapisy w Archiwum Bialostockim sa dwa: Ekaterina z domu Milewska i Karolina z domu Majewska, a dzisiaj sie dowiedzialam ze chodzi jednak o te sama osobe! Oba nazwiska roznia sie tylko dwiema literami, a i te po rosyjsku pisza sie podobnie.
Poprzedni wątek: Brusy..Brzezińscy
Następny wątek: Bojahr
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sat Aug 01 11:28:18 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund