| Parafia Skórcz-czyli za kogo wyszła praprababka [wiadomość #1263] |
Sun, 13 April 2008 16:44  |
Wilnianka
|
Junior Member |
|
|
Prosz o potraktowanie poniszej proby jako historycznego ju zapisu: wanie odkryam, e Karolina Majewska zmara w Skrczu jako niemowl... Tym niemniej bd nadal poszukiwaa ladw jej imienniczki a mojej praprababki.
Poszukuj osb zainteresowanych parafi Skrcz (Skurz), ktre pomogyby mi w rozwikaniu zagadki rodzinnej.
Mj prapradziadek Tomasz, nazwijmy go X, drug poow ycia spdzi przykadnie na Podlasiu. Pocztkowo jednak narozrabia na Pomorzu, tak e musia nawet zmieni nazwisko. Legenda rodzinna twierdzi, e jego ona bya Niemk, cho w ksiegach parafialnych zapisana jest jako Karolina z Majewskich ur. okoo 1822. Miejsce urodzenia obojga nieznane.
Przegldajc zapisy chrztw PTG, znalazam w parafii Skrcz Karolin, ur. 1823 (pasuje!), ojciec Majewski-Xendryk. Gdyby si okazao, e po kilkudziesiciu latach owa Karolina wysza za Tomasza, odnalazabym parafi swojej praprababki oraz dowiedziaabym si, jak si naprawd nazywa prapradziadek. Czyli podwjne BINGO!
Czy jest kto, kto przy okazji wasnych kwerend mgby przeszuka dla mnie zapisy lubw w parafii Skrcz w latach 1838-1850?
[Uaktualnione dnia: Sun, 13 April 2008 17:27] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Parafia Skórcz-czyli za kogo wyszła praprababka [wiadomość #1282 jest odpowiedzią na wiadomość #1281] |
Sat, 26 April 2008 00:22  |
Wilnianka
|
Junior Member |
|
|
Witaj,
Skorcz to tylko przypadek, wynik przeszukiwania pomorskiej bazy danych. Zawsze mowilo sie, ze praprababka zostala przywieziona z Berlina i ze byla Niemka. I ze prapradziadek przebywal na Pomorzu (bez konkretnej miejscowosci). Problem polega na tym, ze do dzisiaj nie wiem jak sie praprababka nazywala, bo zapisy w Archiwum Bialostockim sa dwa: Ekaterina z domu Milewska i Karolina z domu Majewska, a dzisiaj sie dowiedzialam ze chodzi jednak o te sama osobe! Oba nazwiska roznia sie tylko dwiema literami, a i te po rosyjsku pisza sie podobnie.
|
|
|
|