Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Dzieje Pomorza » Działania wojenne 1945  () 1 głos
Działania wojenne 1945 [wiadomość #8071] Sat, 06 August 2011 13:09 Przejdź do następnej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostępny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
Witam,
mam wielk prob do wszystkich, ktrzy interesuj si histori regionu o wskazanie mi rde do poznania ostatniej fazy dziaa wojennych w okresie stycze-marzec na Pomorzu ze szczeglnym uwzgldnieniem okolic Starogardu Gdaskiego, Starej Kiszewy i pobliskich miejscowoci (Jezioro Czechowskie, Lipy, Czarna Woda).

Rodzina polegego 23.02.1945 r. nad Jeziorem Czechowskim onierza Wehrmachtu chciaaby pozna realia wojenne panujce w tym czasie na tym terenie. Znalazam niestety tylko czstkowe wiadomoci w ksikach nie dotyczcych bezporednio interesujcych mnie miejscowoci.

Za wszelk pomoc z gry dzikuj. Do poniedziaku jestem bez dostpu do internetu, wic dopiero wtedy mog odpisa na ewentualne posty.

pozdrawiam
Iza Wysiecka
Odp: Działania wojenne 1945 [wiadomość #8074 jest odpowiedzią na wiadomość #8071] Sat, 06 August 2011 17:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kaphis jest aktualnie niedostępny  kaphis
Miejsce: Leverkusen
Senior Member
Witam

Z tego co sie orietuje jest ksiazka ale nie wiem czy jest wydana w polskiej wersji : Letzte Schlacht an der Ostfront autora Hans J. Pantenius ktorej fragmety opisuja ostatnia droge 337. Volks-Grenadier-Division od Warszawy w styczniu 1945 do okolic Gdanska w kwietniu 1945 gdzie zostali ostatecznie rozgromieni. Dywizja ta miala przemieszczac sie wzdluz rzeki Wisly wiec musieli przejsc kilka do kilkunastu km od Starogardu Gd. Z tego co wiem nie byla to latwa droga dla niemieckich wojsk ciagle przegrupowywanych i majacych caly czas za plecami Armie Czerwona.Ciagle wycofujace sie wojska niemieckie tracily ludzi i dokumentacja swoich jednostek.

Pozdrawiam

Marek Zając
Odp: Działania wojenne 1945 [wiadomość #8075 jest odpowiedzią na wiadomość #8071] Sat, 06 August 2011 21:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mkurow jest aktualnie niedostępny  mkurow
Member
myl, e ta ksika moe ci pomc. sam jej nie mam i nie czytaem ale jest do zdobycia
http://kochamy-ksiazki.pl/W-marszu-i-w-boju-81301/
http://www.antykwariat.waw.pl/ksiazka,1006150/pawel_batow_w_ marszu_i_w_boju,103433.html

na tym kierunku dziaaa prawdopodobnie 65 armia a Batow by jej dowdc.

Byem przedwczoraj nad tym jeziorem na wycieczce rowerowej i tylko celem "sprostowania" samej nazwy, taka ciekawostka. na poudnie od jeziora istniej dwie wsie Czechowo i Trzechowo odlege od siebie o 100m. Jezioro nazywa si na niektrych mapach Czechowskie a na innych Trzechowskie. I nie ma mdrego, ktry to roztrzygnie Rolling Eyes

[Uaktualnione dnia: Sat, 06 August 2011 21:41]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Działania wojenne 1945 [wiadomość #8076 jest odpowiedzią na wiadomość #8071] Sun, 07 August 2011 16:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam

dodalbym jeszcze te pozycje :

Bibliografia niemieckojzyczna

Kurt Dieckert, gen. Horst Grossmann - "Der Kampf um Ostpreussen"
Egbert Kieser- "Danziger Bucht 1945"
Erich Murawski - "Die Eroberung Pommerns durch die Rote Armee"
Jurgen Thorwald - "Es begann an der Weichsel"
Manfred Zeidler - "Kriegsende im Osten"
Langen Muller - "Letzte Tage in Pommern"

Bibliografia polskojzyczna

Philippe Masson - "Historia Wehrmachtu 1939-1945"
Robin Cross - "Strcony Orze"
Guy Sajer - "Zapomniany onierz"
Wydawnictwo Marpress -"Danzig 1945"
Waldemar Nocny - "Wyspa Sobieszewska"
Zbigniew Flisowski - "Pomorze - reporta z pola walk"
Zbigniew Flisowski - "Nad Zatok Gdask 1945"
Kazimierz Sobczak - "Kierunek Batyk. Wyzwolenie polskich ziem pnocnych"
Maciej akiewicz - "Gdask 1945"
Edmund Kosiarz - "Druga wojna wiatowa na Batyku"
Kazimierz Sobczak - "Wyzwolenie pnocnych i zachodnich ziem polskich w roku 1945”
Kazimierz Przytocki - "Warszawska Pancerna"
Melchior Wakowicz - "Walczcy Gryf"
Antoni Juriew - "Ziemia Gdaska w hodzie wyzwolecom"
M. i A. Szczypowscy - "Gdynia"
Kazimierz Makowski - "Bedeker Gdyski"
M. Bielski, W. Rezmer - "Bitwy na Pomorzu 1109 - 1945"
J. Matynia - "Na szlakach walki i mczestwa wojewdztwa gdaskiego 1939-1945"
J. Godlewski, R. Odyniec - "Pomorze Gdaskie. Koncepcje obrony i militarnego wykorzystania od wieku Xlll"
T. Sawicki - "Niemieckie wojska na froncie wschodnim. Czerwiec 1944 - maj 1945"
Jarosaw Ellwart - "Kaszuby"

Czasopisma i roczniki

Wojskowy Przegld Historyczny 1991/1-4
Polska Zbrojna (6 kwietnia 1945 r.)
Roczniki Gdyskie

skopiowane ze strony
http://www.pomorze.gd.pl/bibliografia.htm

Dodac tez mozna ta mapke : http://www.pomorze.gd.pl/mapy/imagepages/image8.htm

Marek Zając

[Uaktualnione dnia: Sun, 07 August 2011 16:13]

Odp: Działania wojenne 1945 [wiadomość #8077 jest odpowiedzią na wiadomość #8071] Sun, 07 August 2011 22:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mark65 jest aktualnie niedostępny  mark65
Miejsce: Olszynka
Senior Member
Witam,
Dorzucibym jeszcze jeden link o dziaaniach na Pomorzu
http://www.forum.eksploracja.pl/viewtopic.php?t=6052
Pozdrawiam
Mariusz

Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
Odp: Działania wojenne 1945 [wiadomość #8078 jest odpowiedzią na wiadomość #8077] Mon, 08 August 2011 07:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Serdecznie kolegom dzikuj za wyczerpujce informacje Smile
Na pierwszy rzut oka szczeglnie przydatny jest link Mariusza. Ju pobiena lektura wskazuje na strza w 10, jeli chodzi o dziaania niemieckiej armii, ktre mnie interesuj.
Dzikuj jeszcze raz. Kolejny raz okazao si, e mog zawsze na Was liczy.
pozdrawiam
Iza
Odp: Działania wojenne 1945 [wiadomość #8285 jest odpowiedzią na wiadomość #8074] Fri, 02 September 2011 12:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam

W najblizszych dniach bede w posiadaniu wymienionej we wczesniejszej wypowiedzi ksiazki dla przypomnienia Letzte Schlacht an der Ostfront autora Hans J. Pantenius. Autor tej ksiazki byl jednym z dowodcow w 9 Armi ktora przeszla przez Pomorze.

Pozdrawiam

Marek Zając
Odp: Działania wojenne 1945 [wiadomość #8286 jest odpowiedzią na wiadomość #8285] Fri, 02 September 2011 13:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Bd wdziczna za informacje, o ktrych pisaam. Jeli moesz mi poszuka opis dziaa w okolicach, o ktrych pisaam, naprawd bd zobowizana.
Iza
Odp: Działania wojenne 1945 [wiadomość #8287 jest odpowiedzią na wiadomość #8286] Fri, 02 September 2011 13:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Ja mialbym jeszcze pytanie pomocnicze. Czy wiadomo w jakiej jednosce slozyla ta osoba ? Strona przytoczona przez Mariusza rzeczywiscie zawiera bardzo interesujace informacje. Jedno mnie zastanawia bo front dotarl w okolice Staarej Kiszewy dopiero okolo 2-6 marca czyli jakis tydzien po smierci osoby o ktorej wspominasz.

Marek Zając
Odp: Działania wojenne 1945 [wiadomość #8288 jest odpowiedzią na wiadomość #8287] Fri, 02 September 2011 14:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Johann Berger, o ktrym mowa, zmar 23 lutego 1945 4 km na poudnie od Jeziora Czechowskiego (Trzechowskiego), zosta przewieziony i pochowany na boisku szkolnym we wsi Lipy, w gminie Stara Kiszewa, stamtd kilka lat pniej jego ciao ekshumowano i pochowano na nowym cmentarzu w Starej Kiszewie.
W 1944 r. Johann Berger suy w 5 kompanii Grenadierw Regiment 273, od sierpnia do grudnia stacjonowa w Mitau (otwa). W 1945r. przynalea do 5 kompanii Grenadierw, regiment 184, 251 dywizja piechoty, w styczniu w okolicach Warki, w lutym Prusy Zachodnie (brak dokadniejszego okrelenia). 251 dywizja piechoty pod koniec lutego operowaa wanie w okolicach Czarnej Wody.
Syn i wnukowie Johanna Bergera pochodz z Saarlandu, wic nie znaj tutejszych realiw, nie maj pojcia, jak wyglda tutaj front, dopiero od niedawna zaczli poszukiwa grobu ojca i dziadka.

Iza
Odp: Działania wojenne 1945 [wiadomość #8289 jest odpowiedzią na wiadomość #8288] Fri, 02 September 2011 14:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
To juz duzo wiecej informacji i juz moge cos dodac :

http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/Grenadiereg imenter/GR184.htm

z waznych informacji z tej strony wynika ze musieli stoczyc bardzo ciezkie walki gdyz w niediele wielkanocna 1945 rozwiazano ta jednostke ze wzgledu na niskie wykorzystanie. Dodatkowa informacja jest to , ze w szeregach 184 G.R. zostalo tylko 14 jej bylych przynaleznych.

Marek

Marek Zając
Odp: Działania wojenne 1945 [wiadomość #8340 jest odpowiedzią na wiadomość #8289] Mon, 05 September 2011 08:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Marku,
bardzo dzikuj za informacje, naprawd wielce przydatne.
pozdrawiam
Iza
Odp: Działania wojenne 1945 [wiadomość #8345 jest odpowiedzią na wiadomość #8340] Mon, 05 September 2011 22:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam ponownie ,

Do tego co wczesniej pisalem juz nie wiele mozna dodac. Wedle stanu na dzien 22 lutego 1945 roku linia frontu biegla od Elblaga przez Gniew, Skorcz i dalej na zachod. Sytuacja wygladala tak , ze od poludnia naciskali Rosjanie bedac juz tez za plecami wojsk niemieckich. Walki w interesujacych nas rejonach mialy tez za zadanie nie dopuscic do utraty Starogardu Gd. gdzie znajdowalo sie dowodztwo 337 V-G-D. Ciagle wycofujace sie wojska niemieckie ponoszace duze straty ,mialy rozkaz obronic Prusy Zachodnie przed natarciem Armi Czerwonej.Losy 251 D-P od czasu stacionowania w Warce nieustanie przeplataja sie z losami 337 V-G-D. Johann Berger musial zginac w walce z Armia Czerwona ktora byla juz na tylach , powoli otaczajac niemcow odcinajac im rownoczesnie drogi zaopatrzenia. Dodatkowo w interesujacym nas regionie byla dobrze zorganizowana partyzantka co tez utrudnialo niemca dzialania. Dodac trzeba , ze w armi niemieckiej panowal dosc spory chaos i trzeba naprawde sie skupiac by nadazac ktora jednostka zostala wchlonieta przez inna lub jak zmieniano ich przynaleznosc w roznych dywizjach.

W ksiazce ktora kupilem jest kilkanascie map regionu dosc dokladnych i czytelnych wartych opracowania.( z polskim i z niemieckim nazewnictwem miejscowosci ).

Ciekawostka w tej ksiazce jest wzmianka autora a zarazem dowodcy 690 G-R , ze jednym z powazniejszych problemow z jakim nie liczyli sie niemcy byli polscy ochotnicy ( ??? ) ktorzy nie mieli zbyt duzo woli do pracy ( kopanie okopow ) a wrecz prosili o bron gdyz chcieli walczyc. Podczas kiedy na froncie zdarzal sie spokoj byli bardzo lojalni, ale obawiano sie ich i na noc odbierano im i zamykano bron co powodowalo , ze w obliczu ataku poprostu uciekali pojedynczo a czasem calym grupami. Moim zdaniem to nic dziwnego , ze uciekali bo przeciez nawet nie mieli sie czym bronic.

Marek Zając
Odp: Działania wojenne 1945 [wiadomość #8346 jest odpowiedzią na wiadomość #8345] Tue, 06 September 2011 10:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Marku,
jeszcze raz serdecznie dzikuj za tyle informacji.
Iza
Odp: Działania wojenne 1945 [wiadomość #8360 jest odpowiedzią na wiadomość #8345] Thu, 08 September 2011 12:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
kaphis napisa(a) dnia pon, 05 wrzesie 2011 10:36

W ksiazce ktora kupilem jest kilkanascie map regionu dosc dokladnych i czytelnych wartych opracowania.( z polskim i z niemieckim nazewnictwem miejscowosci ).

Marku, czy jest moliwo zeskanowania tych map? Pytam w imieniu rodziny Bergerw.
pozdrawiam
Iza
Odp: Działania wojenne 1945 [wiadomość #8369 jest odpowiedzią na wiadomość #8071] Sun, 11 September 2011 01:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Izo juz nawet robilem podejscie do zeskanowania ich :)problem w tym ze potrzebuje rady doswiadczonzch osob w tym temacie. Nie sztuka jest zrobic czytelny skan zajmujacy 20 MB. Do 17 wrzesnia jestem poza domem , jak wroce do domu bede mogl cos wiecej "pokombinowac".

Marek Zając
Odp: Działania wojenne 1945 [wiadomość #8374 jest odpowiedzią na wiadomość #8369] Mon, 12 September 2011 08:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mkurow jest aktualnie niedostępny  mkurow
Member
Moe ja podpowiem. Robi tak przy skanowaniu zdj.
Potrzebne: skaner + program Irfan View z zainstalowanymi pluginami (darmowy)

1. Skanuj w maksymalnej rozdzielczoci (do maych zdj nawet 1200) jako BMP (bitmapa bo j mona bezstratnie dla jakoci obraca, prawie bezstratnie)
2.Otwieram w Irfan View.
3. Obracam.
4. wycinam (zaznaczam co i CTRL+Y)
5. zapisuj jako:
i tutaj otwieraj si moliwoci wyboru formatu ale te w przypadku JPG wielkoci pliku. w prawym okienku pojawiajcym si po zaznaczeniu JPG jest okienko przy RIOT gdzie deklaruj wielko pliku docelowego w kb. zwykle jaka wielko taka jako.
PS. a WINRAR ma moliwo kompresowania z podziaem na paczki okrelonej przez uytkownika wielkoci.
Pozdrawiam

[Uaktualnione dnia: Mon, 12 September 2011 08:42]

Odp: Działania wojenne 1945 [wiadomość #8782 jest odpowiedzią na wiadomość #8071] Mon, 10 October 2011 13:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Czesc Iza

Dzis znalazlem cos takiego :

http://www.scribd.com/doc/63999673/Kociewski-Magazyn-Regiona lny-Nr-2

Marek Zając
Odp: Działania wojenne 1945 [wiadomość #8783 jest odpowiedzią na wiadomość #8782] Mon, 10 October 2011 13:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Super link, dziki Smile
Iza
Odp: Działania wojenne 1945 [wiadomość #8787 jest odpowiedzią na wiadomość #8374] Mon, 10 October 2011 15:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostępny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
witam
Dzieki za takie typy wiecej takich praktycznych to i wiecej bede mugl wstawic na forum ciekawostek
jak mapy czy zdjecia grupowe

Marcin
Odp: Działania wojenne 1945 [wiadomość #9526 jest odpowiedzią na wiadomość #8071] Sat, 18 February 2012 21:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mark65 jest aktualnie niedostępny  mark65
Miejsce: Olszynka
Senior Member
Witam,
Na stronie gwnej PTG ,zamiecilimy artyku Izy Wysieckiej, bdcy podsumowaniem jej poszukiwa w tym wtku.
http://www.ptg.gda.pl/index.php/publisher/articleview/action /view/frmArticleID/208/
Pozdrawiam
Mariusz

Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne

[Uaktualnione dnia: Sun, 19 February 2012 15:59]

Odp: Działania wojenne 1945 [wiadomość #9546 jest odpowiedzią na wiadomość #9526] Wed, 22 February 2012 09:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
JurekPlieth jest aktualnie niedostępny  JurekPlieth
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
mark65 napisa(a) dnia sob, 18 luty 2012 09:39

Witam,
Na stronie gwnej PTG ,zamiecilimy artyku Izy Wysieckiej, bdcy podsumowaniem jej poszukiwa w tym wtku.
http://www.ptg.gda.pl/index.php/publisher/articleview/action /view/frmArticleID/208/

wietny tekst i mnie samemu trudno byo ukry wzruszenie podczas czytania, chocia daleki jestem od wiary w "odwieczn przyja polsko - niemieck". Jeli wolno doda mi jedn krytyczn uwag, to uwaam, e niepotrzebne jest to zdanie na samym pocztku: "Jeli nie lubicie Niemcw i nie chcecie, eby to si zmienio, nie czytajcie tego tekstu."

Autorce gratulacje tak z powodu publikacji, jak i szacunek z powodu pomocy dla rodziny zmarego Johanna Bergera!

Odp: Działania wojenne 1945 [wiadomość #9547 jest odpowiedzią na wiadomość #9546] Wed, 22 February 2012 11:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member

wietny tekst i mnie samemu trudno byo ukry wzruszenie podczas czytania, chocia daleki jestem od wiary w "odwieczn przyja polsko - niemieck". Jeli wolno doda mi jedn krytyczn uwag, to uwaam, e niepotrzebne jest to zdanie na samym pocztku: [i]"Jeli nie lubicie Niemcw i nie chcecie, eby to si zmienio, nie czytajcie tego tekstu."

Przyznam, e zastanawiaam si, czy zostawi to zdanie, ale jest ono w sumie dedykowane koledze z tego forum, ktry korzysta z kadej okazji, eby mi przypomnie, e mam si wstydzi za dziadka w Wehrmachcie.

A ja te jestem daleka od wiary w "odwieczn przyja polsko-niemieck", gdy co takiego po prostu nie istnieje. Mimo tego sdz, e jako trzeba pielgnowa kontakty midzyludzkie i dba o prawd historyczn. Wizyta rodziny Bergerw w Polsce bya szczeglna z tego wzgldu, e nie przyjedali oni jak do siebie, oprcz ojca/dziadka lecego w tej ziemi nic ich dotd z Polsk nie czyo. To na pewno uatwio kontakty i zbudowao zdrowe relacje midzy nimi a Polakami, ktrych spotkali.

Poza tym dzikuj za mie sowa pod moim adresem.

pozdrawiam
Iza
Odp: Działania wojenne 1945 [wiadomość #9549 jest odpowiedzią na wiadomość #9547] Wed, 22 February 2012 12:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostępny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
Do takich spraw nie powinismy podchodzic z obojetnoscia
Raczej mozliwie pedantycznie zbierac daty i opowiesci zdazen
informacje o ofiarach i zbrodniarzach (ostatniego mi bardzo brakuje)jest istotna sprawa jak chodzi o prawde.
Artykul jak chodzi o te z mojego punktu brakujacych watek jest bardzo ciekawy i oby takich wiecej
osobiscie odwiedzilem ostatnio kilka takich miejsc po stronie Swiecia-Nowe jak i Grudziadza i Chelmna
Jest tych miejsc tam sporo jak na taki opszar(wedlug tablic i liczb na nich zginely tam Tysiace i tysiace cial zostalo puzniej jeszcze raz spalonych)
mozna tez podkreslic ze z tego opszaru pochodzi lub mial Dobra jeden z Niemieckich oficerow ktorzy zrobili zamach na Hitlera
Sartowice-Sartowitz Ulrich Wilhelm Graf Schwerin von Schwanenfeld-Sartowitz

http://de.wikipedia.org/wiki/Ulrich_Wilhelm_Graf_Schwerin_vo n_Schwanenfeld

Po kampanii polskiej na pewien czas pozostawiono ojca pozwalajc mu zaj si jego zakadami rolniczymi. Pewnego razu podczas objazdu majtku usysza w lesie strzay. Uda si w ich kierunku i zobaczy, e w wirowni, ktra naleaa do jego majtku, SS rozstrzeliwao ludzi. W swym testamencie zadysponowa, abymy w miejscu egzekucji postawili wysoki dbowy krzy z waciwym napisem. Testament moglimy zreszt otworzy dopiero po jego mierci. Oczywicie nie wiedzielimy wtedy, e w tej wirowni podczas caej wojny wykonano 1000 lub nawet wicej wyrokw mierci.

za facynowaly mie jego postawa przed sadem

Schwerin: Panie przewodniczcy, polityczne przeycia, ktrych osobicie dowiadczyem, miay dla mnie rozmaite skutki, poniewa przez dugi czas pracowaem na rzecz niemieckoci w Polsce i w tym czasie przeyem liczne zmiany w nastawieniu wobec Polakw.

Freisler: Czy nie dosta pan przydziau wanie do Prus Zachodnich?

Schwerin: Tak jest.

Freisler : Hmm…

Schwerin: To jest…

Freisler : Ale zarzuca pan narodowemu socjalizmowi liczne zmiany w nastawieniu wobec Polakw.

Schwerin: W istocie miaem na myli wiele mordw…

Freisler (krzyczc): Mordw?

Schwerin: ...ktre w kraju i zagranic …

Freisler: Przecie pan jest ndznym ajdakiem! Zaama si pan pod [sw] podoci? Tak, czy nie? Zaama si pan pod ni?

Schwerin: Panie przewodniczcy, sdz …

Freisler (wrzeszczc): Tak czy nie?! Prosz jasno odpowiedzie!

Schwerin (wahajc si): Nie.
Freisler: Nie! Nie moe si pan pod ni bardziej zaama, poniewa jest pan ju tylko kupk ndzy, ktra nie ma ju szacunku dla siebie samego!

Freisler to sedzia

http://www.youtube.com/watch?v=0sV7QpRwRP0

tak ze trzeba szukac prawdy z dwoch stron bo mozna prawde zawsze przewrucic lub to prubowac

naszym regionie byly bardzo mocne napiecia spoleczne z obu stron narodowosciowych niekiedy sluszne nie kiedy nie fakt jest ze faszyzm doprowadzil do tragedji i poczadki byly juz widoczne juz przed rozpoczeciu wojny tutaj mozna np. wymienic Grudziadz i wlasnie okolice(np protesty przy zjezdzie ziomkowskim w Dragaczu czy byjatyka w Grudziadzu 2 zabitych)

pozdrawiam

marcin

[Uaktualnione dnia: Wed, 22 February 2012 12:22]

Odp: Działania wojenne 1945 [wiadomość #9550 jest odpowiedzią na wiadomość #9549] Wed, 22 February 2012 13:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam

Gratuluje Izie wytrwalosci i osiagniecia jakiegos celu. Czytajac takie artykuly czlowiekowi przypominaja sie inne historie. Troche odbiegne od tematu gdyz nie bedzie to zwiazane bezposrednio z dzialaniami wojennymi ale historia jest dosc interesujaca , moja babcia przekazala ja swoim dziecia i ja uslyszalem ja od swojego ojca :

W czasie drugiej wojny swiatowej moja babcia byla pielegniarka w katowickim lazarecie wojskowym. Ktoregos dnia do tej placowki trafila zona jakiegos wysoko postawionego esesmana by urodzic tam dziecko. Dostala osobny pokoj. Jeszcze zanim sie urodzilo dziecko zauwazyla w pomieszczeniu powieszony krzyz. Wezwala pielegniarke i oburzonym tonem powiedziala :

" Prosze to natychmiast sciagnac i zabrac stad. Nie zycze sobie aby moje dziecko po urodzeniu patrzylo na Zyda ! "

Dziecko sie urodzilo i jakis czas pozniej okazalo sie , ze jest niewidome. Jak potoczylo sie zycie tego dziecka niewiadomo. Czy matka zalowala swoich slow? Czy jej "zyczenie" zostalo spelnione? Wedle ideologi tamtych czasow dziecko to powinno byc zgladzone , gdyz uwczesny system nie tolerowal jakichkolwiek uposledzen...

Zla ktore kiedys mialo miejsce nie mozemy naprawic i nie mozemy o nim zapomniec. Jednak to od nas zalezy czy bedziemy nienawisc do innych ludzi - narodowosci - poglebiac czy bedziemy szukali mozliwosci wspolistnienia.Iza swoja bezineresowna pomoca pokazala Polakow ze strony obalajacej ogolno znane mity rownoczesnie pokazujac PomTG w dobrym swietle. Prosze o wiecej takich histori .

Pozdrawiam

Marek Zając
Odp: Działania wojenne 1945 [wiadomość #9690 jest odpowiedzią na wiadomość #9526] Mon, 12 March 2012 11:44 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Senior Member
W marcowej "Pomeranii" ukaza si artyku Jadwigi Bogdan o poszukiwaniu grobu Johanna Bergera przetumaczony na kaszubski.
Smile))
Iza
Poprzedni wątek: Policja Gdańska na przestrzeni wieków
Następny wątek: O dziejach Oksywia - wykład p.Tomasza Rembalskiego
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sun Jul 26 22:00:19 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund