Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Binerowski, Binerowska
Binerowski, Binerowska [wiadomość #9392] Sun, 05 February 2012 20:21 Przejdź do następnej wiadomości
Darkan jest aktualnie niedostępny  Darkan
Miejsce: Bydgoszcz
Junior Member
Prosz o informacje na temat nazwiska Binerowski, Binerowska im bardziej szczegowe tym lepiej. Szukam przede wszystkim informacji z okresw od 1700 do 1939 r
Z gry dzikuj za pomoc
Odp: Binerowski, Binerowska [wiadomość #9393 jest odpowiedzią na wiadomość #9392] Sun, 05 February 2012 20:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kaphis jest aktualnie niedostępny  kaphis
Miejsce: Leverkusen
Senior Member
Witam

Zapewne znajdzie sie kilka chetnych osob by wspomoc Cie wiedza jednak doswiadczenie mowi mi , ze podales malo informacji. Napisz jakie regiony Cie interesuja , moze imiona osob noszacych to nazwisko ale przedewszystkim podpisz sie pod postem przynajmniej imieniem. 1700 - 1939 to dosc dlugi czas. Chyba juz wiesz czego szukasz... wiec podziel sie z innymi Twoja wiedza bo inaczej bedziesz bladzil od Gdanska po Szczecin goniac za kazda informacja zawierajaca interesujace Cie nazwisko.

Pozdrawiam

Marek Zając
Odp: Binerowski, Binerowska [wiadomość #9398 jest odpowiedzią na wiadomość #9393] Sun, 05 February 2012 21:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Rodzina Binerowskich z mojej wiedzy wywodzi si z Tymawy niedaleko Gniewu woj pomorskie. Z mojego obecnego rozeznania w okresie ktry mnie interesuje mona te nazwiska znale przede wszystkim w promieniu ok 50 km od Gniewu
Pozdrawiam
MC
Odp: Binerowski, Binerowska [wiadomość #9403 jest odpowiedzią na wiadomość #9392] Sun, 05 February 2012 22:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
hopi54 jest aktualnie niedostępny  hopi54
Member
Moja prababcia Katarzyna Dunajska urodzia si w 1847 r. w Tymawie.
Siostra prababci, Anna Dunajska ur. w 1841 r. w Tymawie wysza za m za Jzefa Binerowskiego. Jzef i Anna Binerowscy prowadzili w Tymawie gospodarstwo rolne ok. 150 ha, ktre nastpnie przej ich syn Bruno Binerowski.
Take brat mojej prababci Franciszek Dunajski ur. 1839 r. oeni si z Mariann Binerowsk.
Pozdrawiam Honorata
Odp: Binerowski, Binerowska [wiadomość #9449 jest odpowiedzią na wiadomość #9403] Thu, 09 February 2012 12:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Serdecznie dzikuj za informacje Pani Honorato. Wklejam poniej gazk o ktrej Pani pisaa ale ni jak nie mog tego wklei do mojego drzewka:
Jzef Binerowski polubi 1861 r. Gniew Anna Dunajska
- Marianna Eufrozyna Binerowski chrzest 1863 r. Gniew
- Brygida Franciszka Binerowski chrzest 1864 r. Gniew
- Bruno Franciszek Xaver Binerowski chrzest 1865 r. Gniew
- Micha Stanisaw Binerowski chrzest 1867 r. Gniew
- Konstancja Anna Binerowski chrzest 1868 r. Gniew
- Jzef Binerowski chrzest 1870 r. Gniew; polubi 1903 r. Piaseczno Monika Felski ?
- Izydor Johan Binerowski chrzest 1873 r. Gniew
- Bruno Bernard Binerowski chrzest 1874 r. Gniew; polubi 1902 r. Gniew Jadwiga Teresa Czyewska
- Maria ucja Binerowski chrzest 1904 r. Gniew
- Andelika Elbieta Binerowski chrzest 1905 r. Gniew
- Max Binerowski chrzest 1907 r. Gniew
- Adolf Hubert Binerowski chrzest 1908 r. Gniew; zm. 1909 r. Tymawa
- Bronisawa Binerowski chrzest 1910 r. Gniew
- Franciszek Xavier Binerowski chrzest 1876 r. Gniew
Gdyby Pani znaa moe dane rodzicw Jzefa Binerowskiego za ktrego wysza siostra Pani Prababci no i wane pytanie czy brat Pani Prababci polubi siostr Jzefa Binerowskiego czy kogo z rodziny Binerowskich ale innej gazi.
Poniej wklejam dane gazi do ktrej Pani rodzina najbardziej pasuje ale nie mam punktw wsplnych tylko s one prawdopodobne
1.3.3.2. Jzef Binerowski chrzest 1807 r. Gniew;
polubi 1827 r. Gniew Marianna Gorlewicz ur. 1802 r.; zm. 1829 r. Gniew
- Jzef Binerowski chrzest 1828 r. Gniew; zm. 1851 r. Gniew
lub polubi 1830 r. Gniew Joanna Kalkowska
- Johan Binerowski chrzest 1831 r. Gniew
- Jakub Binerowski chrzest 1832 r. Gniew
- Anna Franciszka Binerowska chrzest 1834 r. Gniew; zm. 1850 r. Gniew
- Marianna Binerowska chrzest 1836 r. Gniew
- Katarzyna Binerowska chrzest 1838 r. Gniew; zm. 1838 r. Gniew
- Magdalena Binerowska chrzest 1839 r. Gniew; polubia 1858 r. Gniew Dominik Makowski
- Franciszek Binerowski chrzest 1841 r. Gniew; zm. 1841 r. Gniew
- Johanna Binerowski chrzest 1842 r. Gniew; polubia 1862 r. Gniew Jan Roliski
- Antonie Franciszka Rolinski chrzest 1864 r. Gniew
- Franciszka Binerowski chrzest 1848 r. Gniew; zm. 1848 r. Gniew
- Ignacy Binerowski chrzest 1850 r. Gniew
Z tych danych wynika, e brat Pani prababci mg polubi crk Jzefa B i Joanny Kalkowskiej a siostra Pani Prababci syna Jzefa i Marianny Gorlewicz
Moe Pani uda si to rozwika
Pozdrawiam
Mirek
Odp: Binerowski, Binerowska [wiadomość #9450 jest odpowiedzią na wiadomość #9392] Thu, 09 February 2012 17:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Panie Mirosawie,
czy szuka Pan wszystkich Binerowskich, ktrzy mieszkali w okolicach Tymawy i prbuje ich Pan powiza?
Czy szuka Pan tylko swoich przodkw?
Jeeli to drugie, to prosz nam pokaza swoje dotychczasowe ustalenia:
dziadkowie,
pradziadkowie ....(miejsca, daty i inne),
to moe co wsplnie pomoemy. Nie mona od razu przej do 1807 r., w ktrym urodzi si jaki Jzef Binerowski
Pozdrawiam Honorata
Odp: Binerowski, Binerowska [wiadomość #9452 jest odpowiedzią na wiadomość #9450] Thu, 09 February 2012 20:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
W zasadzie jeeli chodzi o moich przodkw to znalazem ca nitk do pary Ludwik Binerowski i Marianna ?. Ludwik najpewniej urodzi si ok 1720 r. Wg danych publikowanych online wiem na razie e mia 3 dzieci z czego Marcin Binerowski ur. 1749 r w Tymawie wraz z polubion przez siebie Barbar Rychowski(ska) s w 100% udokumentowanymi moimi przodkami. dalej a do dnia dzisiejszego mam ca lini opracowan. Dlatego chciaem sprbowa odbudowa wszystkie gazie do dzisiaj co najmniej od Marcina Binerowskiego a jak by si udao to moe nawet od Ludwika Smile, tylko na pewno bdzie potrzebny wyjazd do archiwum w archidiecezji w Pelplinie bez tego ani rusz dalej nie pjd Sad
Dlatego znajc dane rodzicw wspmaonkw wspomnianych przez Pani osb z rodziny Dunajskich mgbym bardzo szybko stwierdzi czy jest jaki punkt zaczepienia czy te nie.
Dzikuj i pozdrawiam
Mirosaw Czerwiski
Odp: Binerowski, Binerowska [wiadomość #9453 jest odpowiedzią na wiadomość #9392] Thu, 09 February 2012 22:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Panie Mirosawie,
nie mam informacji o rodzicach Marianny Binerowskiej i Jzefa Binerowskiego.
W indeksach lubw (ptg.gda.pl i geneteka.genealodzy.pl) jak i zachowanych w archiwum w Pelplinie aktach nie znalazam zapisw lubu Franciszka Dunajskiego i Marianny Binerowskiej.
Moje informacje o tym maestwie pochodz wycznie z indeksw chrztw ich dzieci oraz z ksig gruntowych, ktre przegldaam w 2002 r. w Sdzie Rejonowym w Tczewie, szukajc moich przodkw Dunajskich z Tymawy.
Natomiast w akcie lubu Jzefa Binerowskiego z Ann Dunajsk z 1861 r. (parafia Gniew) znalazam informacj, e Jzef Binerowski by wdowcem i mia 34 l. (ur. si ok. 1827 r.) i mieszka w Tymawie. Jego pierwsz on bya Franciszka Dugoska.
Pozdrawiam Honorata
Odp: Binerowski, Binerowska [wiadomość #9474 jest odpowiedzią na wiadomość #9392] Sat, 11 February 2012 22:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Panie Mirosawie,
jeszcze raz o Binerowskich.
Pierwsz on Jzefa Binerowskiego bya Franciszka Dugoska (druga ona Anna Dunajska).
W akcie lubu Jzefa Binerowskiego i Franciszki Dugoskiej z 1852 r. (parafia Gniew) zapisano, e Jzef Binerowski mia 30 l. Zatem urodzi si ok. 1822 r. (przy okazji lubu z Ann Dunajsk troch si odmodzi). Na podstawie indeksw chrztw (ptg.gda.pl) parafii Gniew mona przypuszcza, e Jzef urodzi si w 1823 r. (chrzest w parafii Gniew - nr 11316) i by synem Franciszka i Joanny. Franciszek Binerowski i Joanna zawarli zawarli zwizek maeski w 1817 r. w Parafii Nowa Cerkiew. W indeksach lubw na ptg.gda.pl zapisano Franciszka jako Rynerowski, a ona Joanna Fylckowna (w aktach chrztw ich dzieci pisana jako Filzek).
Z kolei Marianna Binerowska, ona Franciszka Dunajskiego urodzia si najprawdopodobniej w 1836 r. (Franciszek Dunajski ur. 1839 r.) i bya crk Jzefa Binerowskiego i Joanny Kalkowskiej.
Pozdrawiam Honorata
Odp: Binerowski, Binerowska [wiadomość #9475 jest odpowiedzią na wiadomość #9392] Sat, 11 February 2012 23:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Dodam jeszcze, e Jzef Binerowski i Joanna Kalkowska zawarli zwizek maeski w 1830 r. w Gniewie.
Joanna bya drug on Jzefa Binerowskiego. Pierwsza ona Marianna Gorlewiczowna zmiara w 1829 r. w wieku 27 l.
Pozdrawiam Honorata
Odp: Binerowski, Binerowska [wiadomość #9523 jest odpowiedzią na wiadomość #9475] Sat, 18 February 2012 17:00 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Junior Member
Dzikuj serdecznie Pani Honorato za informacje sporo pomogo. Wynika z tego, e Franciszek Dunajski weni si w moj ga rodziny Binerowskich aczkolwiek dalek, natomiast Anna Dunajska jest w gazi ktrej nijak na razie nie mog dopasowa do mojej. Jak uzyskam dane rodzicw tecia Anny Dunajskiej Franciszka Binerowskiego ma Joanny Filzek to moe uda mi si co sklei Smile
Jeszcze raz dzikuj i pozdrawiam
Mirek
Poprzedni wątek: Muzioł, Boniek - Cekcyn
Następny wątek: Kornienko, Gabryś, Gabrich
Idź do forum:

Aktualny Czas: Fri Aug 14 09:17:54 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund