| Metryka chrztu czy metryka urodzenia USC [wiadomość #12086] |
Wed, 04 September 2013 19:18  |
wiesiek65
|
Member |
|
|
Witam. Mam pytanie odnonie wiarygodnoci zapisu w ksigach metrykalnych. Chciaem si dowiedzie, ktry dokument jest bardziej dokadny, wiarygodny pod wzgldem zapisanej daty i miejsca urodzenia. Czy jest to metryka chrztu z parafii, czy metryka urodzenia z USC. Chciaem podkreli, e czsto zdarza si rnica w datach i miejscu urodzenia na obu dokumentach, dotyczy to metryk z Pomorza m.in. w okresie 1850-1922.
Wiesaw
|
|
|
|
| Odp: Metryka chrztu czy metryka urodzenia USC [wiadomość #12089 jest odpowiedzią na wiadomość #12086] |
Wed, 04 September 2013 21:26   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
"...Chciaem podkreli, e czsto zdarza si rnica w datach i miejscu urodzenia na obu dokumentach, dotyczy to metryk z Pomorza m.in. w okresie 1850-1922..."
Nie mogo by rnic w zapisach USC/parafia przed IX.1874 gdy dopiero wtedy powstay USC na Pomorzu.
Staszek
|
|
|
|
| Odp: Metryka chrztu czy metryka urodzenia USC [wiadomość #12090 jest odpowiedzią na wiadomość #12089] |
Wed, 04 September 2013 22:06   |
Chaber
|
Member |
|
|
Dobre pytanie. Myl, e nie ma na nie jednoznacznej opowiedzi.
Przy przegldaniu ksig kocielnych naley oczywicie pamita o rnicy midzy dat urodzenia a dat chrztu.
Chrzty odbyway si raczej dosy szybko po urodzeniu dziecka
i jeli ksidz prowadzi ksigi systematycznie, to daty powinny by rzetelne, tak si mi wydaje.
Natomiast po 1.X.1874 w USC, przegldajc wpisy, myl e naley zwrci uwag na:
- Kto zgasza urodzenie, rodzic czy inna osoba (barzo duo oczywistych bdw wynikajcych z wyrczenia si kim innym);
- Jaki czas min od deklarowanej daty urodzenia do daty zgoszenia (ustawowo do 3 miesicy);
I tu ciekawa historia, podobno "zapominalscy" w USC celowo przesuwali dat, aby unikn urzdowych konsekwencji.
- Czy zgaszajcy sam si podpisa (nie krzyykami i nie charakterem pisma identycznym jak urzdnik ) co daje nadziej, e zweryfikowa zapisane dane;
Duo monaby pisa. Temat rzeka.
Przy okazji przypomniaa si mi ciekawa publikacja z 1904r o USC w Prusach, zamieszczona na WBC, ktr kiedy ju kto na forum poleca:
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmetadata?id=35196&fro m=publication
Pozdrowienia
Arnold
|
|
|
|
|
|
|
|
|