Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » Jak znaleźć taki akt ślubu?
Jak znaleźć taki akt ślubu? [wiadomość #8721] Fri, 07 October 2011 10:50 Przejdź do następnej wiadomości
JurekPlieth jest aktualnie niedostępny  JurekPlieth
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
Dosownie kilka dni temu odkryem, e jedna z sistr mojego dziadka (moja babcia stryjeczna) przeniosa si w okresie midzywojennym z Grudzidza, albo jego bliskich okolic do Sopotu, a dokadniej do Zoppot Razz Nie wiem na jakiej zasadzie moga si tam osiedli na stae? Jakie byy zasady osiedle w niemieckim przecie Sopocie? To wprawdzie dygresja, ale jeli kto z forumowiczw potrafi to opisa, bd wdziczny.
W tyme Zoppot wysza pono za m za Niemca; nie wiem niestety w ktrym roku i nie wiem za kogo Sad Wiem tylko, e w latach 1941 i '42 mieszkaa z mem na Schwedenhofstrasse pod nieznanym numerem. Uliczka krtka, wic w ksidze adresowej Sopotu z tego okresu mona znale wszystkich mieszkacw tej ulicy; nazwisko panieskie ciotki niestety nie wystpuje. Jakie byy jej dalsze losy te nie wiem. Moe mieszkaa tam jeszcze po wojnie, moe zatona na Gustloff'ie, a moe z mem ucieka do Niemiec. Mysl, e poznanie nazwiska ma teje pani stworzyoby mi szans na ew. poznanie jej losw.
I tu pytanie do forumowiczw. Czy jest szansa na dotarcie do aktu lubu tej osoby? Myl, e wychodzia za m w Sopocie, no bo dlaczego miaoby to by np. w Gdasku?
Wielkie dziki za wszelkie sugestie.

Odp: Jak znaleźć taki akt ślubu? [wiadomość #8817 jest odpowiedzią na wiadomość #8721] Mon, 17 October 2011 10:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
JurekPlieth napisa(a) dnia pi, 07 padziernik 2011 10:50

...Czy jest szansa na dotarcie do aktu lubu tej osoby? Myl, e wychodzia za m w Sopocie, no bo dlaczego miaoby to by np. w Gdasku?
Wielkie dziki za wszelkie sugestie.

Na razie odpowiadam samemu sobie.
Nawizaem kontakt z USC w Sopocie i uzyskaem potwierdzenie, e posiadaj kompletne akta lubu z caego okresu midzywojennego, oraz wojennego. Jedyny problem polega na tym, e akta te nie s zindeksowane wobec czego moliwe jest tylko "rczne" przeszukiwanie jeden akt za drugim. Z tego powodu nie mam szansy na uzyskanie kopii bez znajomoci chociaby tylko roku zawarcia maestwa Sad

Odp: Jak znaleźć taki akt ślubu? [wiadomość #8829 jest odpowiedzią na wiadomość #8817] Tue, 18 October 2011 16:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
MikiGrabis jest aktualnie niedostępny  MikiGrabis
Member
Czasami w ksidze chrztw s adnotacje o maestwach danej osoby....moe tym tropem uda si.
pozdrawiam M

Pozdrawia Mikusia
Odp: Jak znaleźć taki akt ślubu? [wiadomość #8830 jest odpowiedzią na wiadomość #8829] Tue, 18 October 2011 17:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
MikiGrabis napisa(a) dnia wto, 18 padziernik 2011 04:59

Czasami w ksidze chrztw s adnotacje o maestwach danej osoby....moe tym tropem uda si.

Mam akt chrztu tej osoby. adnych dodatkowych informacji tame Sad

Odp: Jak znaleźć taki akt ślubu? [wiadomość #8832 jest odpowiedzią na wiadomość #8721] Tue, 18 October 2011 22:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
IrenaSopot jest aktualnie niedostępny  IrenaSopot
Senior Member
Witam.
Wysaam wiadomo na pryw. Moe uda mi si pomc.
Pozdrawiam
Irena
Odp: Jak znaleźć taki akt ślubu? [wiadomość #8834 jest odpowiedzią na wiadomość #8832] Wed, 19 October 2011 20:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Wojciechowski jest aktualnie niedostępny  Wojciechowski
Miejsce: Gdynia
Member
Witam
Mam bardzo negatywne wspomnienia z rozmw z urzedniczkami USC w Sopocie. Potrzebowaem jakis czas temu skan lub ksero aktu urodzenia z 1917r mojego krewnego ktry zgin w 1955r. Panie znalazy w akt, pokazay mi z daleka, ale w adnym wypadku nie pozwoliy mi go sfotografowa (nawet komrk). Za opat mogem uzyska odpis aktu na obowizujcym obecnie druku (ale przecie nie oto nam chodzi prawda!).
Niestety nawet IrenaSopot tu nic nie moga pomc.
Pozdrawiam
Odp: Jak znaleźć taki akt ślubu? [wiadomość #8880 jest odpowiedzią na wiadomość #8834] Wed, 26 October 2011 15:06 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Senior Member
Wojciechowski napisa(a) dnia ro, 19 padziernik 2011 08:54

Witam
Mam bardzo negatywne wspomnienia z rozmw z urzedniczkami USC w Sopocie...

Wol by jednak dobrej myli, a czas pokae, czy si pomyliem.
Koleanki i Kolegw obeznanych z zasobami AP Gdask prosz o informacj.
W "moich" rejonach, czyli obszarach obejmujcych AP Toru istniaa instytucja "kart adresowych". Owe karty adresowe, pomimo, e zawierajce dane modsze ni 100-letnie, znajduj si w zasobach AP Toru wanie.
Pytanie moje w zwizku z tym jest nastpujce. Czy w zwyczaju miasta Zoppot istniao tworzenie podobnych kart adresowych, dziki ktrym miabym szanse dotrze do poszukiwanej ciotki? Jeli tak, to rozumiem, e takie karty adresowe powinny znajdowa si w zasobach AP Gdask. Czy dobrze rozumuj?

Poprzedni wątek: PAŁACE I DWORY ZIEMI WĄBRZESKIEJ
Następny wątek: Volkslista
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Jul 27 06:33:59 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund