| Jak znaleźć taki akt ślubu? [wiadomość #8721] |
Fri, 07 October 2011 10:50  |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
Dosownie kilka dni temu odkryem, e jedna z sistr mojego dziadka (moja babcia stryjeczna) przeniosa si w okresie midzywojennym z Grudzidza, albo jego bliskich okolic do Sopotu, a dokadniej do Zoppot Nie wiem na jakiej zasadzie moga si tam osiedli na stae? Jakie byy zasady osiedle w niemieckim przecie Sopocie? To wprawdzie dygresja, ale jeli kto z forumowiczw potrafi to opisa, bd wdziczny.
W tyme Zoppot wysza pono za m za Niemca; nie wiem niestety w ktrym roku i nie wiem za kogo Wiem tylko, e w latach 1941 i '42 mieszkaa z mem na Schwedenhofstrasse pod nieznanym numerem. Uliczka krtka, wic w ksidze adresowej Sopotu z tego okresu mona znale wszystkich mieszkacw tej ulicy; nazwisko panieskie ciotki niestety nie wystpuje. Jakie byy jej dalsze losy te nie wiem. Moe mieszkaa tam jeszcze po wojnie, moe zatona na Gustloff'ie, a moe z mem ucieka do Niemiec. Mysl, e poznanie nazwiska ma teje pani stworzyoby mi szans na ew. poznanie jej losw.
I tu pytanie do forumowiczw. Czy jest szansa na dotarcie do aktu lubu tej osoby? Myl, e wychodzia za m w Sopocie, no bo dlaczego miaoby to by np. w Gdasku?
Wielkie dziki za wszelkie sugestie.
http://plieth.com
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Jak znaleźć taki akt ślubu? [wiadomość #8880 jest odpowiedzią na wiadomość #8834] |
Wed, 26 October 2011 15:06  |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
| Wojciechowski napisa(a) dnia ro, 19 padziernik 2011 08:54 | Witam
Mam bardzo negatywne wspomnienia z rozmw z urzedniczkami USC w Sopocie...
|
Wol by jednak dobrej myli, a czas pokae, czy si pomyliem.
Koleanki i Kolegw obeznanych z zasobami AP Gdask prosz o informacj.
W "moich" rejonach, czyli obszarach obejmujcych AP Toru istniaa instytucja "kart adresowych". Owe karty adresowe, pomimo, e zawierajce dane modsze ni 100-letnie, znajduj si w zasobach AP Toru wanie.
Pytanie moje w zwizku z tym jest nastpujce. Czy w zwyczaju miasta Zoppot istniao tworzenie podobnych kart adresowych, dziki ktrym miabym szanse dotrze do poszukiwanej ciotki? Jeli tak, to rozumiem, e takie karty adresowe powinny znajdowa si w zasobach AP Gdask. Czy dobrze rozumuj?
http://plieth.com
|
|
|
|