| Dziadkowie z Wehrmachtu [wiadomość #8701] |
Thu, 06 October 2011 11:29  |
 |
Teerose
Wiadomości: 235 Dołączył(a): April 2006 Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
|
Senior Member |
|
|
W kawiarence w wtku Elita nie elita? cd... toczy (toczya ?) si zacita dyskusja o podpisywaniu Volkslisty i subie w Wehrmachcie Polakw/Kaszubw.
W ostatniej Polityce jest wietny artyku Anny Tyszeckiej "Dziadkowie z Wehrmachtu", w ktrym mowa m.in. o rodzinie Kathariny Bader - autorki ksiki "ycie po ocaleniu. Testament Jurka". Polecam ten artyku kademu, kto ma jakiekolwiek dylematy na temat tego, co robi jego dziadek w czasie wojny albo ojciec w czasie PRL.
Podaj te link do artykuu Michaa Smolorza z czerwca 2010r.:
http://www.polityka.pl/historia/1506026,1,polacy-w-armii-iii -rzeszy.read
Polecam ksiki Niklasa Franka "Mj ojciec Hans Frank" i "Moja niemiecka matka".
Polecam ksiki Martina Pollacka, wrd nich "mier w bunkrze. Opowie o moim ojcu".
Nas takie przeycia, jak Franka czy Pollacka nie dotycz (byli synami wysoko postawionych nazistw), ale moe warto zapozna si z t literatur, eby wiedzie, jak Niemcy prbowali upora si z trudn przeszoci wasnych rodzin.
Kady z nas chciaby mie za przodkw ludzi, ktrzy dokonywali tylko susznych wyborw. ycie jednak nie jest jednowymiarowe.
pozdrawiam
Iza
[Uaktualnione dnia: Thu, 06 October 2011 11:30] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Dziadkowie z Wehrmachtu [wiadomość #8705 jest odpowiedzią na wiadomość #8701] |
Thu, 06 October 2011 14:39   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
wietny artyku, odpowiadajcy na wszystkie zagadnienia poruszane w temacie "Elita ..."
Dziekuje
Jola
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
|
|
|
|
| Odp: Dziadkowie z Wehrmachtu [wiadomość #8710 jest odpowiedzią na wiadomość #8701] |
Thu, 06 October 2011 21:02  |
zkob1971
|
Member |
|
|
Ja uparem si aby odnale co tam mj dziadek zego zrobi aby nie czu si rozczarowany. Ale ycie pata figle czasem niepojte zgodnie z opowieci ojca i wujkw dziadek by niezym cwaniakiem , ktry urodzi si w granicach WMG potem podpisa VDL III . Ale z moich bada wynika, e w 1922/1923 sprzedali wraz z pradziadkami gospodarstwo ktre po I wojnie wiatowej znalazo si po za granicami Polski i kupi podobne w Polsce(kilkanacie km dalej), potem wraz z bratem walczy w kampanii wrzeniowej do samego koca czyi na Oksywiu. Dziadek z wujkiem wyldowali w Stallagu II D (mieli nawet kolejne numery obozowe) a dziki przypadkowi dowiedziaem si, e uciek z robt na jakie skierowano jecw(listopad 1940) i wysa do kolegw kartk z informacj, e si udao( wspomnienia plutonowego Rosta z jego grupy transportowej). W roku 1941 lub 1942 podpisa podobnie jak jego brat VDL , wujek Bruno wyldowa w Werhmahcie a pniej u Maczka a on jak dosta powoanie (przeom 1944/45) nie zgosi si do przydzielonej jednostki.
I niech kto powie, e mia proste wybory czy byy ze czy dobre. Jedno mona powiedzie bez budzenia demonw szczcia mia sporo, nawet ja czog uszkodzi dom w 1945 jego akurat nie byo i zgina tylko ojca kuzynka ktra ukrya si na wsi aby unikn walk, dziadek ukrywa si przed poborem w Trjmiecie .
Zdzichu
|
|
|
|