Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » Poszukiewanie zdjęć
Poszukiewanie zdjęć [wiadomość #3760] Wed, 07 April 2010 17:34 Przejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Witajcie!!!
Mj ojciec by kpt eglugi rdldowej i Portowej oficerem eglugi Batyckiej.
Pywa rwnie w tzw biaej flocie, tj na statkach pasaerskich, wodolotami a przede wszystkim gdzie od ok 1971 r. do ok 1979 r. na jednej barce o nr BM 5412. egluga Gdaska posiadaa tylko 13 barek towarowych.
Pywa rwnie na holownikach Kle i Oko jeden z nich bra udzia w filmie "Prom". Oko pywa do dzisiaj i jest w prywatnych rkach.
Jako dziecko wszystkie wakacje spdzaem razem z nim. Mam z tego okresu mnstwo wspomnie.
Zwiedziem w wakacje wszystkie miejscowoci lece nad Odr od winoujcia po Kole, nad Wart i Noteci od Odry do Bydgoszczy i nad Wis od Chema do Gdaska.
Nie mam z tego okresu adnego zdjcia.
Od kiedy zajem si zabaw w genealogi zaczem poszukiwa jakiegokolwiek zdjcia barki BM 5412 oraz odtworzenia jej historii i co si z ni dzieje dzisiaj.
Ustaliem, e zostay z niej wymontowane silniki, przebudowana zostaa na ponton w GSR a dalej trafia do winoujcia. Czy jeszcze pywa nie wiem.
Zalogowaem si na stronie eglugi "szuwarowo bagiennej"
Razz http://www.zegluga.wroclaw.pl/viewpage.php?page_id=28 w poszukiwaniu ladw tej barki oraz jej zdj.
Tam znalazem sporo zdj barek z eglugi Gdaskiej ale niestety nie ma tam jednostki ojca.
A w kocu eureka !!!!!
Na stronie Kosycarz Foto Press
http://kfp.pl/ znalazem.
Jest zdjcie jednostki BM 54 12 na ktrej spdziem sporo czasu na wakacjach.
Jest tam rownie wyszukiwarka archiwum umieszczonych zdj.
Istnieje moliwo zamwienia konkretnych zdj z jego archiwum, zlecenia poszukiwa innych uj ni tych umieszczonych na stronie. Niestety zdjcie nie jest tanie, no, ale jak si bardzo chce......
Gorco polecam t stron oraz kontakt z t agencj wszystkim tym, ktrzy poszukuj zdj z Wybrzea z okresu powojennego.
Pozdrawiam
Krzysiek
ps
Zleciem poszukiwanie lepszego i ciekawszego ujcia interesujcego mnie obiektu - to nic nie kosztuje

Odp: Poszukiewanie zdjęć [wiadomość #3761 jest odpowiedzią na wiadomość #3760] Wed, 07 April 2010 19:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zbychu49 jest aktualnie niedostępny  Zbychu49
Miejsce: Bydgoszcz
Member
Witam, jesli chodzi o eglug Gdask musisz nawiza kontakt z p.Waldemarem D. [Valdemaras] namiary znajdziesz na stronie eglugowej jest to ekspert od statkw eglugi rdldowej i mieszka w Gdasku. Napewno Ci pomoe.Pozdrawiam Zbigniew W.
Odp: Poszukiewanie zdjęć [wiadomość #3762 jest odpowiedzią na wiadomość #3761] Wed, 07 April 2010 20:35 Przejdź do poprzedniej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Dziki za podpowied.

Kontaktowaem si z nim par lat temu i okazao si, e Ojciec uczy go przepywa przez luz w Gdaskiej Gowie - mia u niego praktyki. I to od niego wiem co si stao z t bark, jest jednym z moderatorw na stronie eglugi.
Krzysiek
Poprzedni wątek: Zblewo, ksiegi parafialne
Następny wątek: Tragedia pod Smoleńskem
Idź do forum:

Aktualny Czas: Tue Aug 04 15:00:04 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund