| Bitwa pod Königgrätz. w 1866 r. [wiadomość #8793] |
Wed, 12 October 2011 10:02  |
 |
karszek
|
Member |
|
|
W minion sobot – 8.X.2011 na zaproszenie Instytutu Kaszubskiego oraz Muzeum Miasta Gdyni uczestniczyem w III Seminarium Genealogicznym „ Nasze korzenie. Wok poszukiwa genealogicznych rodzin Pomorskich”.
Prelegentami byli naukowcy Instytutu Kaszubskiego, Uniwersytetu Gdaskiego, UMK, IH PAN oraz czonkowie Pom. TG.
Byo to bardzo interesujce spotkanie take okazja do nabycia wydawnictw o tematyce bdcej przedmiotem seminarium oraz materiaw z dwch poprzednich seminariw.
W dniu nastpnym - w niedziel - wybraem si na wernisa wystawy „Nekropolie Pomorza" w fotografii Anny, Krzysztofa Jakubowskich. http://www.gtf.org.pl/p/nekropolie-pomorza-anna-i-krzysztof- jakubowscy-2011.html
Jakie byo moje zdziwienie kiedy po wejciu do kocioa w. Jana , na samym pocztku ekspozycji zobaczyem zdjcia cmentarza bdcego przedmiotem moich szczeglnych zainteresowa.
Byy te zdjcia innych znanych mi starych cmentarzy.
cznie zaprezentowano zdjcia z 40-tu cmentarzy katolickich, ewangelickich, ydowskich, mennonickich, wojennych i miejsc martyrologii (cyt. z katalogu wystawy).
Najwikszym jednak zaskoczeniem bya dla mnie tablica pamitkowa wspomnianej w tytule bitwy, ktra miaa miejsce 3 lipca 1866r. pod Kniggrtz - dzisiejszym to Hradec Kralove.
Jest to lista polegych tej bitwie. Pozwol sobie przytoczy j tutaj w caoci, w oryginalnym zapisie. (dla zachowania porzdku dodaem jedynie punktory).
Tablica jest eksponatem muzeum Pomorza rodkowego w Supsku.
Fizylierzy:
• Anton Mikoajczyk aus Biaoliwie.
• Michael Antoniak aus Modliszewko.
• Isidor Heyman aus Labischin .
• Johann Czarnecki aus Brostowo.
• ThomasFelsmann aus Rowno.
• Johann Nowak aus Mostonos.
• Christoph Lemke aus Klein Drensen.
• Joseph Lewandowicz aus Pakosc.
• Friedrich Nitz aus Polnisch Crone.
• Casimir Kronobis aus Pogozella .
• August Meyer aus Antonienhof.
• Johann Grohn aus Czarnikau Hammer.
• Johann Szuda aus Klein Lonsk.
• Aleksander Gerzewski aus Walownitz.
Gefreiter:
• Gustaw Sievert aus Selchow Hammer
Wicej informacji o tej bitwie m.in: http://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod_Sadow%C4%85
Wykonaem kilkadziesit zdj,miaem te okazj do bezporedniej rozmowy z autorami prezentowanych zdj.
Dlaczego ta tablica mnie zaciekawia ?
- Bo z Muzeum w Supsku (skd przywdrowaa do Supska???),
- bo znam bardzo dobrze kilka miejscowoci tam wymienionych, z ktrych pochodzili polegli fizylierzy – nawet mieszkaem niedaleko jednej z nich,
- bo moe by przedmiotem zainteresowania genealogw. ...
- bogusKa
|
|
|