Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Skrzyneccy, Krebs, Szyszkowscy
Skrzyneccy, Krebs, Szyszkowscy [wiadomość #13363] Wed, 04 June 2014 07:41 Przejdź do następnej wiadomości
AnGer jest aktualnie niedostępny  AnGer
Junior Member
Witam! Jestem wnuczk Haliny Spychalskiej (z domu Skrzyneckiej) z Bydgoszczy. Jej rodzice to p. Genowefa (panieskie Krebs) i Jan Skrzynecki. Jej babcia ze strony matki miaa na imi Ewa i polubia Augustyna Krebsa, ktry zmieni imi na Gustaw, albo by Gustawem, a zosta Augustynem. Jej druga babcia - Anna Szyszkowska bya on Andrzeja Skrzyneckiego. Tylko tyle wiem o przodkach moich, mojego ojca i jego matki.
Moe kto wie co wicej? Chciaabym: 1) dowiedzie si czego o rodzestwie moich przodkw, 2) pozna nazwisko panieskie Ewy - ony Krebsa, 3) pozna wczeniejsze pokolenia.

Anna (panieńskie Spychalska)
http://mojedrzewo.bloog.pl/
Odp: Skrzyneccy, Krebs, Szyszkowscy [wiadomość #13364 jest odpowiedzią na wiadomość #13363] Wed, 04 June 2014 09:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
janus jest aktualnie niedostępny  janus
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
Dzie dobry

Widz, e jeste na pocztku drogi. W genealogi oprcz rzecz jasna nazwisk podstaw s daty i miejsca. Bez tego ani rusz.
Proponuj zaczc od poczytania jakiego poradnika dla poczatkujcych. np:
http://www.myheritage.pl/genealogia-wskazowki-dla-pocz%C4%85 tkuj%C4%85cych

jak spiszesz wszystko co wiesz, przejrzyj dokumenty rodzinne (akty slubu, zgonu, metryki urodzenia) zwracajc baczna uwag na miejsca zamieszkania i wystawienia dokumentw

itd

Powodzenia
Janus
Odp: Skrzyneccy, Krebs, Szyszkowscy [wiadomość #13365 jest odpowiedzią na wiadomość #13364] Wed, 04 June 2014 10:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
AnGer jest aktualnie niedostępny  AnGer
Junior Member
Dziki za rady, ale ja to wiem. Genealogi zajmuj si nie od wczoraj.
To moje pocztki na forum. Przyjdzie czas na szczegy, typu daty, itp.

Anna (panieńskie Spychalska)
http://mojedrzewo.bloog.pl/
Odp: Skrzyneccy, Krebs, Szyszkowscy [wiadomość #13466 jest odpowiedzią na wiadomość #13363] Tue, 22 July 2014 08:22 Przejdź do poprzedniej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
AnGer napisa(a) dnia ro, 04 czerwiec 2014 07:41

... polubia Augustyna Krebsa, ktry zmieni imi na Gustaw, albo by Gustawem, a zosta Augustynem ...

Augustyn to po kaszubsku "Gust" - a wic nie zmienia imienia. Ochrzczony Augustyn, woali Gust a pewnie nie zorientowani nazywali z czasem Gustaw Smile

pozdrawiam
Jola

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
Poprzedni wątek: co to za gimnazjum
Następny wątek: Sabinarz, Kosiedowski, Schweda, Krzoska - Szukam przodków
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Sep 07 01:56:59 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund