| Skrzyneccy, Krebs, Szyszkowscy [wiadomość #13363] |
Wed, 04 June 2014 07:41  |
AnGer
|
Junior Member |
|
|
Witam! Jestem wnuczk Haliny Spychalskiej (z domu Skrzyneckiej) z Bydgoszczy. Jej rodzice to p. Genowefa (panieskie Krebs) i Jan Skrzynecki. Jej babcia ze strony matki miaa na imi Ewa i polubia Augustyna Krebsa, ktry zmieni imi na Gustaw, albo by Gustawem, a zosta Augustynem. Jej druga babcia - Anna Szyszkowska bya on Andrzeja Skrzyneckiego. Tylko tyle wiem o przodkach moich, mojego ojca i jego matki.
Moe kto wie co wicej? Chciaabym: 1) dowiedzie si czego o rodzestwie moich przodkw, 2) pozna nazwisko panieskie Ewy - ony Krebsa, 3) pozna wczeniejsze pokolenia.
Anna (panieńskie Spychalska)
http://mojedrzewo.bloog.pl/
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Skrzyneccy, Krebs, Szyszkowscy [wiadomość #13466 jest odpowiedzią na wiadomość #13363] |
Tue, 22 July 2014 08:22  |
jolka
|
Senior Member |
|
|
| AnGer napisa(a) dnia ro, 04 czerwiec 2014 07:41 | ... polubia Augustyna Krebsa, ktry zmieni imi na Gustaw, albo by Gustawem, a zosta Augustynem ...
|
Augustyn to po kaszubsku "Gust" - a wic nie zmienia imienia. Ochrzczony Augustyn, woali Gust a pewnie nie zorientowani nazywali z czasem Gustaw 
pozdrawiam
Jola
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
|
|
|
|