Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » prosba o wskazowki
prosba o wskazowki [wiadomość #12992] Fri, 07 March 2014 17:16 Przejdź do następnej wiadomości
mikaa jest aktualnie niedostępny  mikaa
Member
Witam.Poszukuje przodkow mojego prapradziadka Carla Augusta Witte.Ur.prawdopodobnie w 1810r w Borowinie(Barenhutte)Kr.Berent.Byl ewangielikiem.Z tego co wiem slub bral w parafii ewangielickiej Przywidz w 20.05.1838r,z Florentina Hahn.Mial 10 dzieci.Byl krawcem.Zmarl.w 1853r w Borowinie.Prawdopodobnie mial siostre Charlotte Witte po slubie Habermann zamieszkala w Trzepowie(Strippau).Poszukuje Augusta rodzicow lub informacji ,gdzie szukac dalejPozdrawiam.
Odp: prosba o wskazowki [wiadomość #12994 jest odpowiedzią na wiadomość #12992] Fri, 07 March 2014 22:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
janus jest aktualnie niedostępny  janus
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
jeli by ewangelikiem to szukabym w aktach ewangelickiej parafii Skarszewy
http://www.westpreussen.de/cms/ct/kirchenbuecher/quellen.php ?ID=9

innego wyjcia chyba nie ma
Odp: prosba o wskazowki [wiadomość #12995 jest odpowiedzią na wiadomość #12994] Fri, 07 March 2014 22:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
dzieki za podpowiedz.Przekopalem Skarszewy tez,jednak tam nic nie znalazlem.Zreszta one sa o ile dobrze pamietam od 1818r.W parafii skarszewskiej znalazlem tez byc moze krewnych ,tylko nie ma jak tego powiazac.Na tej stronie bylem tez ,ale wszystko prawie przekierowywuje na archiwum berlinskie.Zakladam teoretycznie ,ze rodzice Augusta urodzili sie pomiedzy 1780-1790r,pytanie tylko gdzie.Jeszcze raz dzieki.Pozdrawiam
Odp: prosba o wskazowki [wiadomość #12996 jest odpowiedzią na wiadomość #12995] Fri, 07 March 2014 23:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
janus jest aktualnie niedostępny  janus
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
Wczeniejsze dokumenty masz u Mormonw
https://familysearch.org/eng/library/fhlcatalog/supermainfra meset.asp?display=titlefilmnotes&columns=*%2C0%2C0&t itleno=258157&disp=Kirchenbuch++

Odp: prosba o wskazowki [wiadomość #12999 jest odpowiedzią na wiadomość #12996] Sat, 08 March 2014 10:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Dzieki sprobuje.Nie moge polaczyc paru miejscowosci Wieckowych,Demlina ,Czarnocina itp.Wszystko praktycznie zamyka sie w promieniu 20km.Dziwi mnie jednak to ,ze na chrzcinach rzadko wystepuje ktos z rodziny.Ponadto nie wspomne o pisarczyku,ten skuchy robi zdrowe.Pisze I gotykiem I zwyklym pismem,o zakretasach nie wspomne.To tyle .Dzieki jeszcze raz I pozdrawiam
Odp: prosba o wskazowki [wiadomość #13051 jest odpowiedzią na wiadomość #12992] Sat, 15 March 2014 20:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
A ja bym proponowa eby opisa dokadnie swoje ustalenia, gdzie szukae co ustalie, swoje wnioski itd. itd. Oczekujesz pooenia na tac brakujcego ogniwa rzucajc "haso"
Nikt nie jest alfa itd. Z dowiadczenia wiemy, e w takich przypadkach jak Twj si szuka i szuka a pniej okazuje si, e "zleceniodawcy' ju to przerobili.
Krzysiek
Odp: prosba o wskazowki [wiadomość #13059 jest odpowiedzią na wiadomość #13051] Sun, 16 March 2014 16:50 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Member
Witam.Mysle ,ze zakres wiadomosci tego co wiem w opisanym przypadku mi sie wyczerpal.Zwiedzilem juz troche archiwow,USC .Przekopalem ewangielicki,Przywidz ,Skarszewy.Troche stron z geneaologia niemieckich I polskich stron.Niestety nic nie znalazlem ,podobienstw jest sporo.Nie prosilem o podanie mi czegos na tacy ,prosilem jedynie o wskazowke.Wydaje mnie sie ,ze po to istnieje Forum.Milego dnia.
Poprzedni wątek: parafie rejonu Człuchowa
Następny wątek: Opis mikrofilmu u Mormonów
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Jul 27 18:12:32 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund