Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » poszukiwanie przodków KORTAS
poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #9324] Wed, 25 January 2012 13:57 Przejdź do następnej wiadomości
zgred jest aktualnie niedostępny  zgred
Junior Member
Sznowni Forumowicze,

Nazywam si ukasz Kortas i mieszkam w Krakowie (ojciec i dziadek pochodz z Bydgoszczy). To mj pierwszy post na forum a genealogi swojej rodziny zajmuj si od niedawna. Przegldajc baz PTG oraz PomGenbaz znalazem cz moich przodkw ale brakuje potwierdzenia sporej czci informacji.

Czy osoba(y) ktre indeksoway miejscowo Wudzyn ew. Karczemka koo Wudzyna lub Wudzynek mogy by sprawdzi rodzicw rodzestwa:
1. Anna Kortas, ur. 1857
2. Antoni Kortas, ur. 1861
3. Andrzej Kortas, ur. 1865 (to mj pradziadek)
Oczywicie w bazach znalazem Marcina Kortasa i Justyny Kalaczyskiej (3-5 wersji nazwiska) ale brakuje danych co do ich miejsc i czasu urodzenia. Myl e Marcin urodzi sie w wiekatowie w 1813r. a Justyna w Siennie w 1822r. ale brak pewnoci. 2 Marcinw urodzio si jeszcze w podobnym czasie w Cekcynie (1817r.). Natomiast Justyna wg. indeksu zgonw zmara w wieku 68 lat w 1886r. wic powinna urodzi si w 1824 a nie 1822... ten 1822 rok i Sienno znalazem w niemieckiej bazie gedbas.genealogy.net - zgadzao si maestwo z Marcinem.

Kolejny problem to potwierdzenie rodzicw Marcina Kortasa. Z tego co udao mi si na razie ustali to ukasz Kortas (hi mj imiennik) i Barbara Dbrowska (Dombrowska/Dbrowszczanka). Martin by dzieckiem z 2 maestwa Lucasa zawartego w 1811 w Jeewie i mia jeszcze 5-k rodzestwa. Pierwsze maestwo ukasz zawar z Ann Remus w 1793 rwnie w Jeewie. Z tego zwizku urodzio si 5 crek. Nie mog odnale informacji o miejscu i czasie jego urodzenia ani o jego rodzicach. W akcie lubu (dziki uprzejmoci Jzefa Topoliskiego) podany jest tylko wiek wskazujcy na rok urodzenia 1773.

Czy kto indeksujcy te czasy i okolice (Jeewo, Jaszcz, Belno, ?)mgby mi pomc? Jeli starszych wpisw z nazwiskiem Kortas w tamtejszych ksigach nie ma to czy uprzejmi forumowicze mogliby zasugerowa jaki inny kierunek/sposb poszukiwa?

Jeli mj post powinien by gdzie indziej umieszczony i inaczej zredagowany prosz o wskazwki.

Dodam jeszcze e nazwisko Kortas wystpuje rwnolegle z podobnymi np. Kortass, Kortals, Korthals, Korthas i jeszcze kilka ju bardziej rnicych si kocwkami. Te 'inne' formy pojawiaj si gwnie na pomorzu a rzadziej na kujawach.

Z gry dzikuj i pozdrawiam wszystkich,
K
-------------------------
P.S. Cz dotychczasowych informacji uzyskaem dziki Pani Wiolecie, Kasi mieszek, Adriannie Kminikowskiej oraz Panom i Jzefowi Topoliskiemu, ktrym rwnie na amach forum DZIKUJ!

Pozdrawiam
Łukasz
Odp: poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #9593 jest odpowiedzią na wiadomość #9324] Tue, 28 February 2012 18:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
ja1259 jest aktualnie niedostępny  ja1259
Junior Member
Indeksowalem Wudzyn na stronaPTG sa chszty z wudzyna od 1854,Anna jest napewno ,sprawdz.Jesli potrzebujesz szczeguw pisz chetnie pomo.
Odp: poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #9602 jest odpowiedzią na wiadomość #9593] Wed, 29 February 2012 11:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Dziki za odp. Tak to wszystko znalazem, brakuje jednak informacji o rodzicach tej trjki:
1. Anna Kortas, ur. 1857
2. Antoni Kortas, ur. 1861
3. Andrzej Kortas, ur. 1865
w oryginalnych metrykach to powinno by a moe nawet miejsce i data ur. rodzicw (czasami si zdarza). Masz moe skany oryginaw?

Pozdrawiam,
ukasz

Pozdrawiam
Łukasz
Odp: poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #9603 jest odpowiedzią na wiadomość #9602] Wed, 29 February 2012 11:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zbychu49 jest aktualnie niedostępny  Zbychu49
Miejsce: Bydgoszcz
Member
Witaj ukaszu indeksujc par. cko Wielkie przewija si nazwisko Kortas w naszej bazie dotychczas s indeksy chrztw z lat 1864-1875 wkrtce powinny si pojawi indeksy do 1912r.
Pozdrawiam Zbigniew W.
Odp: poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #9604 jest odpowiedzią na wiadomość #9603] Wed, 29 February 2012 11:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Dzikuj za informacj. Gdzie te mi si cko Wielkie przewino w poszukiwaniach ale na razie nie potrafi poczy tamtejszych Kortasw z moimi. Niemniej cigle szukam i prbuj. Czy indeksowa Pan te zgony?

Pozdrawiam, ukasz

Pozdrawiam
Łukasz
Odp: poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #9605 jest odpowiedzią na wiadomość #9602] Wed, 29 February 2012 15:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Podaj adrss mail coci podesje
Miroslaw G
Odp: poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #9607 jest odpowiedzią na wiadomość #9604] Wed, 29 February 2012 18:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zbychu49 jest aktualnie niedostępny  Zbychu49
Miejsce: Bydgoszcz
Member
Nie zgonw nie indeksowaem.
Pozdrawiam Zbigniew W.
Odp: poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #9608 jest odpowiedzią na wiadomość #9593] Wed, 29 February 2012 18:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Przepraszam maa pomyka .
Myslaem Dobrcz wpisaem Wudzyn.Indeksowaem Dobrcz oraz Wki
Wudzyn indeksowa Marcin Ciesielski
W Dobrczu wystepuje takrze nazwisko Kortas
Przepraszam za pomyk
MG
Odp: poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #9618 jest odpowiedzią na wiadomość #9605] Thu, 01 March 2012 07:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
l.kortas@gmail.com

dziki!

Pozdrawiam
Łukasz
Odp: poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #9619 jest odpowiedzią na wiadomość #9608] Thu, 01 March 2012 08:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
A moe w Dobrczy w zgonach jest informacja (pomidzy 1820 a 1875) o mierci Lucasa Kortas?

Pozdrawiam
ukasz

Pozdrawiam
Łukasz
Odp: poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #9715 jest odpowiedzią na wiadomość #9619] Sun, 18 March 2012 11:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kwiat1 jest aktualnie niedostępny  kwiat1
Junior Member
Mam pytanie czy zagldae do miejscowoci Bysaw,moe tam jest twoja rodzina.Pozdrawiam serdecznie.Ra
Odp: poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #9716 jest odpowiedzią na wiadomość #9715] Sun, 18 March 2012 11:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kwiat1 jest aktualnie niedostępny  kwiat1
Junior Member
A jeszcze sprawdz Cekcyn.Moe co ustalisz.Ra
Odp: poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #9722 jest odpowiedzią na wiadomość #9716] Tue, 20 March 2012 08:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Hej, dziki. Szukaem w Bysawiu i Cekcynie te. S tam te Kortasowie ale jeszcze ich nie poczyem z 'moimi'. Wszdzie brak informacji o urodzeniu i mierci ukasza Kortas, jest tylko informacja o jego 2 lubach i urodzeniach dzieci z tych 2 maestw.

Pozdrawiam
ukasz

Pozdrawiam
Łukasz
Odp: poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #12144 jest odpowiedzią na wiadomość #9324] Mon, 16 September 2013 23:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Danka1954 jest aktualnie niedostępny  Danka1954
Junior Member
Dzien dobry p. Lukaszu,
moja prababcia Marya (Marianna?)Theil , byla z domu Kortas. Wiem tylko, ze slub zarejestrowany jest w Tucholi w 1902r.
Z tego zwiazku bylo 4 synow i dwie corki(jeszcze do sprawdzenia)

Z pozdrowieniem
Danuta Neidowski
Odp: poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #12145 jest odpowiedzią na wiadomość #12144] Tue, 17 September 2013 08:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
JurekPlieth jest aktualnie niedostępny  JurekPlieth
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
Danka1954 napisa(a) dnia pon, 16 wrzesie 2013 11:10

moja prababcia Marya (Marianna?)Theil , byla z domu Kortas. Wiem tylko, ze slub zarejestrowany jest w Tucholi w 1902r.

Czy aby na pewno Theil, a nie Thiel?
M mojej cioci, Walter Thiel, ur. si w 1901 w Dziadowie i std to nazwisko nie jest mi obce.

Odp: poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #12146 jest odpowiedzią na wiadomość #12145] Wed, 18 September 2013 12:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Danka1954 jest aktualnie niedostępny  Danka1954
Junior Member
na pewno Theil, tereny Tuchola i okolice.
Pozdrawiam
Danuta
Odp: poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #12147 jest odpowiedzią na wiadomość #12146] Thu, 19 September 2013 07:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Kosznaider Thiel George Petzin 1772 Thiel Joseph Deutz Cekcin 1772

pierwsza adnotacja o tych osobach
Krzysiek
Odp: poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #12148 jest odpowiedzią na wiadomość #12147] Thu, 19 September 2013 07:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
egopol napisa(a) dnia czw, 19 wrzesie 2013 07:17

Kosznaider Thiel George Petzin 1772 Thiel Joseph Deutz Cekcin 1772

pierwsza adnotacja o tych osobach
Krzysiek

Rozumiem, e rdem danych jest kataster fryderycjaski?
Dzikuj za pomoc, ale nie bd tego tematu dry, bo tene Walter Thiel jest tylko moim powinowatym, a nie jest moj ambicj rozbudowa drzewa genealogicznego we wszystkich moliwych kierunkach!

Odp: poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #12166 jest odpowiedzią na wiadomość #12148] Thu, 19 September 2013 22:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Nie!!! to s ustalenia w AP w Gdansku i kup lat pracy, ktr kto kiedy wykona oraz konkretne dane, poza tym, nie wiem czy zauwaye, e jest rnica w dacie, ktr podaem a a okresem w ktrym by przeprowadzany kataster.
Krzysiek
PS
Jurku odpu sobie zoliwoci a skup si na merytoryce
Odp: poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #12168 jest odpowiedzią na wiadomość #12166] Thu, 19 September 2013 22:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
egopol napisa(a) dnia czw, 19 wrzesie 2013 10:08

Nie!!! to s ustalenia w AP w Gdansku i kup lat pracy, ktr kto kiedy wykona oraz konkretne dane, poza tym, nie wiem czy zauwaye, e jest rnica w dacie, ktr podaem a a okresem w ktrym by przeprowadzany kataster.
Krzysiek
PS
Jurku odpu sobie zoliwoci a skup si na merytoryce

Krzysiek, sowo honoru, zero zoliwoci z mojej strony! Nie pojmuj czemu tak to zrozumiae?!?!

Odp: poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #12169 jest odpowiedzią na wiadomość #12168] Thu, 19 September 2013 22:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Cofam tekst o zoliwoci przepraszam !!! Razz
ledzc moje informacje o kosznajdrach da si zauway, e posiadam konkretne informacje opracowane kiedy przez kogo w AP w Gdasku. I tak moim szczciem jest, e otrzymaem kiedy wykaz pierwszych kosznajdrw ktrzy przybyli na te tereny. Da si rwnie zauway, e charakteryzuj si specyfik swoich nazwisk, ktre po raz pierwszy pojawiy si na terenach hmm nazwijmy to dzisiejszej Polski oraz Polski przedrozbiorowej. Jest mnstwo nazwisk, ktre przeszy ewolucj do czasw dzisiejszych a i znaczna cz zachowaa swoje pierwotne brzmienie. Nazwiska te wystpuj rwnie w katastrze co znaczy, e w do krtkim czasie czego sie dorobili lub przyjechali ju z majtkiem.
Pozdrawiam
Krzysiek
rwnie serdecznie Ciebie Jurku Smile

[Uaktualnione dnia: Thu, 19 September 2013 22:58]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #12184 jest odpowiedzią na wiadomość #12144] Thu, 26 September 2013 12:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Danka1954 napisa(a) dnia pon, 16 wrzesie 2013 11:10

Dzien dobry p. Lukaszu,

Dzikuj za informacj Pani Danuto. May polizg w odp. bo dopiero wrciem z urlopu. Niestety na razie nie umiem poczy Pani prababci z moimi Kortasami co nie znaczy, e kiedy si nie uda...

Pozdrawiam
K

Pozdrawiam
Łukasz
Odp: poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #12352 jest odpowiedzią na wiadomość #12184] Thu, 31 October 2013 13:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
marhefffka jest aktualnie niedostępny  marhefffka
Member
Witam
W mojej parafii Wudzyn, w miejscowoci Stary Jasiniec (gm. Koronowo) nadal mieszka rodzina o nazwisku Kortas Smile
Jeli dysponujesz fb, to poszukaj Renaty Kortas, moe co wie i Ci pomoe Smile
Pozdrawiam
Asia

Odp: poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #12353 jest odpowiedzią na wiadomość #9324] Thu, 31 October 2013 13:21 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Junior Member
Dzikuj Ci bardzo Asiu, na pewno sprbuje.
Wudzyn jest parafi moich przodkw "na poziomie" pradziadka.

Pozdrawiam
ukasz

Pozdrawiam
Łukasz
Poprzedni wątek: Parafia Raciąż 1881-1882
Następny wątek: zagadka - wariacje na temat nazwiska matki?
Idź do forum:

Aktualny Czas: Thu Jul 30 19:52:38 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund