| poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #9324] |
Wed, 25 January 2012 13:57  |
zgred
|
Junior Member |
|
|
Sznowni Forumowicze,
Nazywam si ukasz Kortas i mieszkam w Krakowie (ojciec i dziadek pochodz z Bydgoszczy). To mj pierwszy post na forum a genealogi swojej rodziny zajmuj si od niedawna. Przegldajc baz PTG oraz PomGenbaz znalazem cz moich przodkw ale brakuje potwierdzenia sporej czci informacji.
Czy osoba(y) ktre indeksoway miejscowo Wudzyn ew. Karczemka koo Wudzyna lub Wudzynek mogy by sprawdzi rodzicw rodzestwa:
1. Anna Kortas, ur. 1857
2. Antoni Kortas, ur. 1861
3. Andrzej Kortas, ur. 1865 (to mj pradziadek)
Oczywicie w bazach znalazem Marcina Kortasa i Justyny Kalaczyskiej (3-5 wersji nazwiska) ale brakuje danych co do ich miejsc i czasu urodzenia. Myl e Marcin urodzi sie w wiekatowie w 1813r. a Justyna w Siennie w 1822r. ale brak pewnoci. 2 Marcinw urodzio si jeszcze w podobnym czasie w Cekcynie (1817r.). Natomiast Justyna wg. indeksu zgonw zmara w wieku 68 lat w 1886r. wic powinna urodzi si w 1824 a nie 1822... ten 1822 rok i Sienno znalazem w niemieckiej bazie gedbas.genealogy.net - zgadzao si maestwo z Marcinem.
Kolejny problem to potwierdzenie rodzicw Marcina Kortasa. Z tego co udao mi si na razie ustali to ukasz Kortas (hi mj imiennik) i Barbara Dbrowska (Dombrowska/Dbrowszczanka). Martin by dzieckiem z 2 maestwa Lucasa zawartego w 1811 w Jeewie i mia jeszcze 5-k rodzestwa. Pierwsze maestwo ukasz zawar z Ann Remus w 1793 rwnie w Jeewie. Z tego zwizku urodzio si 5 crek. Nie mog odnale informacji o miejscu i czasie jego urodzenia ani o jego rodzicach. W akcie lubu (dziki uprzejmoci Jzefa Topoliskiego) podany jest tylko wiek wskazujcy na rok urodzenia 1773.
Czy kto indeksujcy te czasy i okolice (Jeewo, Jaszcz, Belno, ?)mgby mi pomc? Jeli starszych wpisw z nazwiskiem Kortas w tamtejszych ksigach nie ma to czy uprzejmi forumowicze mogliby zasugerowa jaki inny kierunek/sposb poszukiwa?
Jeli mj post powinien by gdzie indziej umieszczony i inaczej zredagowany prosz o wskazwki.
Dodam jeszcze e nazwisko Kortas wystpuje rwnolegle z podobnymi np. Kortass, Kortals, Korthals, Korthas i jeszcze kilka ju bardziej rnicych si kocwkami. Te 'inne' formy pojawiaj si gwnie na pomorzu a rzadziej na kujawach.
Z gry dzikuj i pozdrawiam wszystkich,
K
-------------------------
P.S. Cz dotychczasowych informacji uzyskaem dziki Pani Wiolecie, Kasi mieszek, Adriannie Kminikowskiej oraz Panom i Jzefowi Topoliskiemu, ktrym rwnie na amach forum DZIKUJ!
Pozdrawiam
Łukasz
|
|
|
|
|
|
| Odp: poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #9602 jest odpowiedzią na wiadomość #9593] |
Wed, 29 February 2012 11:23   |
zgred
|
Junior Member |
|
|
Dziki za odp. Tak to wszystko znalazem, brakuje jednak informacji o rodzicach tej trjki:
1. Anna Kortas, ur. 1857
2. Antoni Kortas, ur. 1861
3. Andrzej Kortas, ur. 1865
w oryginalnych metrykach to powinno by a moe nawet miejsce i data ur. rodzicw (czasami si zdarza). Masz moe skany oryginaw?
Pozdrawiam,
ukasz
Pozdrawiam
Łukasz
|
|
|
|
|
|
| Odp: poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #9604 jest odpowiedzią na wiadomość #9603] |
Wed, 29 February 2012 11:47   |
zgred
|
Junior Member |
|
|
Dzikuj za informacj. Gdzie te mi si cko Wielkie przewino w poszukiwaniach ale na razie nie potrafi poczy tamtejszych Kortasw z moimi. Niemniej cigle szukam i prbuj. Czy indeksowa Pan te zgony?
Pozdrawiam, ukasz
Pozdrawiam
Łukasz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #9722 jest odpowiedzią na wiadomość #9716] |
Tue, 20 March 2012 08:02   |
zgred
|
Junior Member |
|
|
Hej, dziki. Szukaem w Bysawiu i Cekcynie te. S tam te Kortasowie ale jeszcze ich nie poczyem z 'moimi'. Wszdzie brak informacji o urodzeniu i mierci ukasza Kortas, jest tylko informacja o jego 2 lubach i urodzeniach dzieci z tych 2 maestw.
Pozdrawiam
ukasz
Pozdrawiam
Łukasz
|
|
|
|
|
|
| Odp: poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #12145 jest odpowiedzią na wiadomość #12144] |
Tue, 17 September 2013 08:13   |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
| Danka1954 napisa(a) dnia pon, 16 wrzesie 2013 11:10 | moja prababcia Marya (Marianna?)Theil , byla z domu Kortas. Wiem tylko, ze slub zarejestrowany jest w Tucholi w 1902r.
Z tego zwiazku bylo 4 synow i dwie corki(jeszcze do sprawdzenia)
|
Czy aby na pewno Theil, a nie Thiel?
M mojej cioci, Walter Thiel, ur. si w 1901 w Dziadowie i std to nazwisko nie jest mi obce.
http://plieth.com
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #12148 jest odpowiedzią na wiadomość #12147] |
Thu, 19 September 2013 07:45   |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
| egopol napisa(a) dnia czw, 19 wrzesie 2013 07:17 | Kosznaider Thiel George Petzin 1772 Thiel Joseph Deutz Cekcin 1772
pierwsza adnotacja o tych osobach
Krzysiek
|
Rozumiem, e rdem danych jest kataster fryderycjaski?
Dzikuj za pomoc, ale nie bd tego tematu dry, bo tene Walter Thiel jest tylko moim powinowatym, a nie jest moj ambicj rozbudowa drzewa genealogicznego we wszystkich moliwych kierunkach!
|
|
|
|
|
|
| Odp: poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #12168 jest odpowiedzią na wiadomość #12166] |
Thu, 19 September 2013 22:32   |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
| egopol napisa(a) dnia czw, 19 wrzesie 2013 10:08 | Nie!!! to s ustalenia w AP w Gdansku i kup lat pracy, ktr kto kiedy wykona oraz konkretne dane, poza tym, nie wiem czy zauwaye, e jest rnica w dacie, ktr podaem a a okresem w ktrym by przeprowadzany kataster.
Krzysiek
PS
Jurku odpu sobie zoliwoci a skup si na merytoryce
|
Krzysiek, sowo honoru, zero zoliwoci z mojej strony! Nie pojmuj czemu tak to zrozumiae?!?!
|
|
|
|
|
|
| Odp: poszukiwanie przodków KORTAS [wiadomość #12184 jest odpowiedzią na wiadomość #12144] |
Thu, 26 September 2013 12:44   |
zgred
|
Junior Member |
|
|
| Danka1954 napisa(a) dnia pon, 16 wrzesie 2013 11:10 | Dzien dobry p. Lukaszu,
moja prababcia Marya (Marianna?)Theil , byla z domu Kortas. Wiem tylko, ze slub zarejestrowany jest w Tucholi w 1902r.
Z tego zwiazku bylo 4 synow i dwie corki(jeszcze do sprawdzenia)
|
Dzikuj za informacj Pani Danuto. May polizg w odp. bo dopiero wrciem z urlopu. Niestety na razie nie umiem poczy Pani prababci z moimi Kortasami co nie znaczy, e kiedy si nie uda...
Pozdrawiam
K
Pozdrawiam
Łukasz
|
|
|
|
|
|
|
|