Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » PTG » Posiadam » Co może przedstawiać zdjęcie?
Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #11499] Fri, 12 April 2013 12:54 Przejdź do następnej wiadomości
alabedz jest aktualnie niedostępny  alabedz
Junior Member
Witam

Posiadam zdjcie mej rodziny z przeomu XIX i XX wieku, na ktrym wszyscy trzymaj w rkach jakie gazki (wygldaj jak oliwne). Caa rodzina jest do elegancko ubrana, cho kolorystyka ubra zdecydowanie ciemna. Za siedzcymi z przodu osobami wida ustawiony st z biaym obrusem. Poza tym brak jakichkolwiek cech charakterystycznych dla np: komunii witej itp. Czy kto wie co te gazki mog oznacza?
Ania

Ania
Odp: Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #11500 jest odpowiedzią na wiadomość #11499] Fri, 12 April 2013 19:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
Moe to Zielone witki (Zesanie Ducha witego)obchodzone 50 dni po Wielkanocy?
Jola

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.

[Uaktualnione dnia: Fri, 12 April 2013 19:31]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #11501 jest odpowiedzią na wiadomość #11500] Sat, 13 April 2013 06:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Zaaczam to zdjcie.

Szukajc w necie natknam si tez na opis, do ktrego zamieszczam link poniej, Niedzieli Palmowej na Kaszubach, bo to zdjcie moe pochodzic Potowa.

http://www.etnomuzeum.pl/files/file/aranzacje/Niedziela%20Pa lmowa%20na%20Kaszubach%20na%20pocz%C4%85tku%20XX%20wieku.pdf

Ania
Odp: Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #11502 jest odpowiedzią na wiadomość #11501] Sat, 13 April 2013 06:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Zdjcie raz jeszcze.
  • Załącznik: ptg foto.JPG
    (Rozmiar: 31.33KB, Pobrano 511 razy)

Ania
Odp: Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #11503 jest odpowiedzią na wiadomość #11502] Sat, 13 April 2013 09:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tadeusz jest aktualnie niedostępny  tadeusz
Member
Pani Aniu czy wiadomo kto znajduje si na tym zdjciu? Pytam gdy w moim drzewku mam kilka osb zamieszkujcych Potowo na przeomie wiekw.
tadeusz
Odp: Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #11504 jest odpowiedzią na wiadomość #11502] Sat, 13 April 2013 14:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
alfut jest aktualnie niedostępny  alfut
Senior Member
Witam Ja bym raczej sugerowa ze to moze byc tzw Swieto Matki Boskiej Zielnej 15.sierpien.Pozdrawiam Piotr Alfut
Odp: Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #11505 jest odpowiedzią na wiadomość #11503] Sat, 13 April 2013 15:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
NA tym zdjciu s moi pradziadkowie Anna i Franciszek Aubracht Prdziscy zamieszkali w Glinie Wielkim oraz bodaje dwaj bracia pradziadka Franciszka, chyba Wincenty i Mikoaj - pochodzili z Klewisk wybudowanie Prdzona.

Ania
Odp: Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #11506 jest odpowiedzią na wiadomość #11504] Sat, 13 April 2013 15:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
15 sierpnia mieliby ubrany dugi rkaw?

Ania
Odp: Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #11508 jest odpowiedzią na wiadomość #11504] Sat, 13 April 2013 16:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
w sierpniu na drzewach byoby wicej lici a wic albo Niedziela Palmowa albo Zielone witki Smile
Jola

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
Odp: Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #11509 jest odpowiedzią na wiadomość #11505] Sat, 13 April 2013 17:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tadeusz jest aktualnie niedostępny  tadeusz
Member
Czy to oznacza, e pozostae osoby z tego zdjcia s do rozszyfrowania?
Odp: Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #11510 jest odpowiedzią na wiadomość #11505] Sat, 13 April 2013 17:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
karszek
Miejsce: Pomorze.
Member
alabedz napisa(a) dnia sob, 13 kwiecie 2013 03:10

NA tym zdjciu s moi pradziadkowie Anna i Franciszek Aubracht Prdziscy zamieszkali w Glinie Wielkim oraz bodaje dwaj bracia pradziadka Franciszka, chyba Wincenty i Mikoaj - pochodzili z Klewisk wybudowanie Prdzona.

Skoro mieszkali w Glinie, to z jakiej okazji byli w Potowie ?
Oczywicie kada okazja jest dobra, ale w tym wypadku pojawia si kolejne pytanie - czy te osoby s spokrewnione?
Czy wic na pewno to spotkanie odbyo si w Potowie?
Na moje oko to wizanki mog by gwnie z jemioy. Jako s mao podobne do "palemek" z Niedzieli Palmowej. Za na sierpniowe wito s zbyt ubogie w kwiaty,zioa, zboa, itp... -s te zbyt krtkie.
Zdjcie troch mae - na laptopie trudno co wicej zobaczy.

Wizanki trzymaj tylko kobiety. Dwie kobiety i dziewczynka wyranie siedz oddzielnie, przed pozostaymi osobami. Moe to bohaterki tego spotkania?

- bogusKa

[Uaktualnione dnia: Sat, 13 April 2013 17:43]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #11511 jest odpowiedzią na wiadomość #11509] Sat, 13 April 2013 19:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Tak pozostae osoby s do rozszyfrowania.Nie wiem od kogo moja mam dostaa to zdjcie.
Osoby, ktre wiem, e s z mej rodziny to (liczc od 3 osb siedzcych z przodu jako I rzd):
III rzd od lewej: kobieta nie znam, za ni z takim biaym konierzem i much brat mego pradziadka chyba ten modszy, Anna ma prababka, Franciszek pradziadek, pniej jest kobieta stojca za stoem a obok niej starszy brat Franciszka.

Potowo to tylko przypuszczenia moe to by take w Klewiskach wybudowanie Prdzona std pochodzi Mikoaj ojciec Franciszka, tym bardziej, e Mikoaj mimo oenku mieszka tam do 1892 r. zanim kupi ziemi w Kcznie wybudowanie Mae.

Mam jeszcze jedno zdjcie do rozszyfrowania Ochotnikw stray poarnej z Glina Wielkiego, jest na nim troszku "chopa" w tym i mj pradziadek.

Ania
Odp: Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #11512 jest odpowiedzią na wiadomość #11510] Sat, 13 April 2013 19:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Czy to rodzina nie wiem, myl e jednak tak. Skoro s i bracia pr mego pradziadka.

Ania
Odp: Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #11513 jest odpowiedzią na wiadomość #11499] Sat, 13 April 2013 19:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
karszek
Miejsce: Pomorze.
Member
Czy Aubracht-Prdzynscy to Obracht-Prdzyscy?
Tutaj prof. Cezary Obracht-Pradzynski...

- bogusKa

Odp: Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #11514 jest odpowiedzią na wiadomość #11513] Sat, 13 April 2013 20:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
tak z tak pisowni te si w mojej rodzinie spotkaam

Ania

Ania
Odp: Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #11515 jest odpowiedzią na wiadomość #11514] Sat, 13 April 2013 22:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Zaangaowaam moj rodzin i okazuje si, e brat mojej mamy uwaa, i zdjcie to zostao zrobione w Maym.
Na zdjciu prcz wczeniej wypisanych osb siedz jeszcze w II rzdzie Anna z d. Biczyk i jej m Mikoaj Aubracht Prdziski, rodzice Franciszka.

Ania
Odp: Co może przedstawiać zdjęcie? [wiadomość #12813 jest odpowiedzią na wiadomość #11515] Fri, 07 February 2014 14:48 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Junior Member
Ot jest to zdjcie z wesela, wyjanione Smile.

Ania
Poprzedni wątek: Szukaj w archiwach-zasoby Archiwum Państwowego w Bydgoszczy
Następny wątek: Szukaj w archiwach-zasoby Archiwum Państwowego w Gdańsku
Idź do forum:

Aktualny Czas: Thu Jul 30 09:58:13 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund