Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Geografia Pomorza » Parafia Zblewo, a USC nie
Parafia Zblewo, a USC nie [wiadomość #13689] Mon, 20 October 2014 21:51 Przejdź do następnej wiadomości
JoannaMaria jest aktualnie niedostępny  JoannaMaria
Junior Member
Dobry wieczr,

Kolejna tego typu sytuacja...
Modzi pobieraj si w Zblewie w 1880 roku, moda jest z Lubikw, mody z Miedzna (w ksidze kocielnej wpisano, e z Karsina) a w USC Zblewo aktu lubu brak.
Ktre to USC w takim razie moe by? Modego - (chyba) Karsin, czy modej (tu nie wiem, moe g)?
I czy istniaa jaka prawidowo w podobnych wypadkach?

Uprzejmie prosz dowiadczonych o pomoc Smile

Z pozdrowieniem,
Joanna

Odp: Parafia Zblewo, a USC nie [wiadomość #13696 jest odpowiedzią na wiadomość #13689] Wed, 22 October 2014 14:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Joanno
Prosisz dowiadczonych o pomoc, wic ja jako w miar dowiadczony poprosz Cie o podanie nazwisk tych modych co brali lub w Zblewie. Wtedy bd mg Ci pomc.
Na pewno lub USC nie odby si w gu gdy Lubiki to by powiat Starogard a g to powiat Chojnice.
Staszek

Staszek

[Uaktualnione dnia: Wed, 22 October 2014 14:51]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Parafia Zblewo, a USC nie [wiadomość #13697 jest odpowiedzią na wiadomość #13696] Wed, 22 October 2014 17:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Panie Stanisawie,

Dzikuj za odpowied!
Modzi nazywali si Walenty Ossowski i Anna Wojak.

Z pozdrowieniem,
Joanna

PS. Jeli chodzi o miejscowoci i ich parafialne przynalenoci, to zawsze licz na "Sownik Geograficzny...", ale dane administracyjne czsto s "skpe"...
Odp: Parafia Zblewo, a USC nie [wiadomość #13699 jest odpowiedzią na wiadomość #13697] Wed, 22 October 2014 18:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Dziwne, bardzo dziwne.
Walenty Ossowski urodzi si w Odrach k/Karsina, parafia Wiele w 1855 r.
Anna Wojak urodzia si Lubikach, wtedy parafia Stara Kiszewa w 1858 r.
W tamtym czasie USC dla Lubik to miejscowo Frank. Niestety w USC Frank, w USC Stara Kiszewa a nawet USC Stara Kiszewa Zamek nie odnotowano w 1880 r takiego lubu. Pozostaje jeszcze USC Karsin ( gmina urodzenia Walentego) ale te ksigi jeszcze nie zostay zdygitalizowane w AP Gdask. Moe warto by wpa do AP w Gdasku i przejrze. Pozdrawiam
Staszek

Staszek
Odp: Parafia Zblewo, a USC nie [wiadomość #13703 jest odpowiedzią na wiadomość #13697] Thu, 23 October 2014 17:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
JurekPlieth jest aktualnie niedostępny  JurekPlieth
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
JoannaMaria napisa(a) dnia ro, 22 padziernik 2014 05:05

Modzi nazywali si Walenty Ossowski i Anna Wojak.

Witaj Joanna Smile
Moja prababka to Franciszka Ban(n)ach zd. Wojak. Urodzia si w 1866 w Iwicznie pow. Starogard Gd., ale ochrzczona w Zblewie. Zmara w 1941 w Czersku. Jej rodzicami byli Jan Walenty Wojak *1817 w St. Kiszewie i Marianna zd. Krciszewska. Mam tych Wojakw rozpracowanych a do ~1750 roku.
Czy znajdujesz zwizek z Twoj krewn Ann?
J.

Odp: Parafia Zblewo, a USC nie [wiadomość #13705 jest odpowiedzią na wiadomość #13699] Thu, 23 October 2014 19:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Panie Stanisawie,

Piknie dzikuj! To dziwne, ale najwaniejsze, e jest kierunek Smile

Z pozdrowieniem,
Joanna
Odp: Parafia Zblewo, a USC nie [wiadomość #13706 jest odpowiedzią na wiadomość #13703] Thu, 23 October 2014 19:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Panie Jerzy,

Mojej praprababki Anny rodzice to Micha Wojak i Joanna Mechliska.
Prawdopodobnie miaa take siostr Franciszk, ale chrzczon w 1875 roku w gu. Pki co, nie wiem nic pewnego wicej wstecz o Wojakach. Ale moe Jan Walenty Wojak i Micha Wojak byli blisko spokrewnieni? Smile

Z pozdrowieniem,
Joanna
Odp: Parafia Zblewo, a USC nie [wiadomość #13710 jest odpowiedzią na wiadomość #13706] Fri, 24 October 2014 10:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
JurekPlieth jest aktualnie niedostępny  JurekPlieth
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
JoannaMaria napisa(a) dnia czw, 23 padziernik 2014 07:09

Panie Jerzy,

Mojej praprababki Anny rodzice to Micha Wojak i Joanna Mechliska.
Prawdopodobnie miaa take siostr Franciszk, ale chrzczon w 1875 roku w gu. Pki co, nie wiem nic pewnego wicej wstecz o Wojakach. Ale moe Jan Walenty Wojak i Micha Wojak byli blisko spokrewnieni? Smile

Moi krewni o nazwisku Wojak (rwnie Woyak!) maj blisko kontakt z giem, albo poprzez urodzenie, albo lub, na bank musz to by wic i Twoi krewni!
Prponuj dalsz korespondencj przenie na grunt prywatny. Mj email jest nastpujcy: jerzy mapa plieth.com
Pozdrawiam,
J.

Odp: Parafia Zblewo, a USC nie [wiadomość #13711 jest odpowiedzią na wiadomość #13710] Fri, 24 October 2014 11:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
A macie u siebie w Zblewie gdzie tam Borowskich ?
Krzysiek
Odp: Parafia Zblewo, a USC nie [wiadomość #13715 jest odpowiedzią na wiadomość #13710] Fri, 24 October 2014 18:48 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Junior Member
Te tak sdz! Smile

Joanna
Poprzedni wątek: Miejscowość Wigeza
Następny wątek: Jaki USC? Karczemka, Czarna Woda
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Aug 10 20:42:07 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund