Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » PTG » Posiadam » Ksiazki adresowe Gdzie i skad
Ksiazki adresowe Gdzie i skad [wiadomość #35] Wed, 29 March 2006 21:39 Przejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostępny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
Ostatnio zainteresowalem sie ksiazkami adressowymi
zadzwonilem wiec do biblioteki w moim ojczystym miescie (Grudziadz) i uzyskalem wiadomosc. Mila pani podala mi wszystkie wiadomosci na ten temat Jakie lata i w jakim jezyku
i nawet w jakim typem pisma sa one Drukowane (byla taka mila ze bylem BAFF)

pol. Grudziadz - niem. Graudenz

Biblioteka Grudziadz

Adressbuch Graudenz 1889, 1895, 1896, 1899, 1901, 1902, 1903, 1905, 1907, 1909, 1911, 1913

Ksiazka adresowa Grudziadz 1924/25, 1927/28, 1933, 1937/38

Szukam ruznych ksiazek adresowych pomorza

oto strona niemiecka na kturej mozna ksiazki zakupic
(uwazam ze powinismy zalozyc informacje o znajdowania sie zbioruw jak ksieg koscielnych zeby to nie bylo takie drogie)

www.adressbuch-service.de

Marcin

[Uaktualnione dnia: Wed, 29 March 2006 21:58]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Ksiazki adresowe Gdzie i skad [wiadomość #39 jest odpowiedzią na wiadomość #35] Wed, 29 March 2006 23:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
malinowska jest aktualnie niedostępny  malinowska
Member
Witam w klubie dyskusyjnym naszej dwjki M i M .
Niestety nie potrafi oceni ksigi adresowej w j.niemieckim bo go nie znam . Widz ,e s to Prusy i nie ma tam nazwiska Malinowski .Wot szczipawica! Shocked
Dlatego te nie wyraziam chci pomocy w digitalizacji. Trzeba rozumie co si robi.
I ja troch szperaam oto co znalazam:
Spis alfab. obywateli ziemskich Krlestwa...
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/doccontent2?id=3676&diri ds=1
Przydomki szlachty pomorskiej
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/doccontent2?id=1919&diri ds=1
i jeszcze kilka innych ciekawych rzeczy pod hasem(wyszukiwania) - SPIS.
S tam (w WBC) ksigi adresowe : Pozna (j.niemiecki), Gniezno (j.niemiecki), Leszno,Ostrw, i Toru .
Dobr map widziaam te w Genpol-u a gdzie znalazam map czarno-bia Prus (Austriacka stara mapa wojskowa ale nie potrafi jej tu umieci ).
Smile
Dobrej nocy Bogusawa Malinowska
Odp: Ksiazki adresowe Gdzie i skad [wiadomość #51 jest odpowiedzią na wiadomość #35] Sat, 01 April 2006 21:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Wojciechowski jest aktualnie niedostępny  Wojciechowski
Miejsce: Gdynia
Member
Witam. Ja rwnie pochodz z Grudzidza. Mio spotka rodaka. Rozumiem aby skorzysta z ksig adresowaych Grudzidza musz je kupi - prawda? Przez internet nie ma do nich dostpu?
Pozdrawiam W.Wojciechowski
Odp: Ksiazki adresowe Gdzie i skad [wiadomość #52 jest odpowiedzią na wiadomość #51] Sun, 02 April 2006 11:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Pierwsze pytanie Czy pan mieszka w Grudziadzu?
Bo jezeli tak to nie ma problemu
Ksiazki adresowe kture ja wymienilem sa w Bibliotece nie mozna ich ale wypozyszyc Ale spisc lub z fotografowac
Ja sie za to zabiore w lato i udostepnie Kazdrmu kto ma pytania (ZADARMO)

Mam pytanie Czy ktos spisal juz ksiegi w Grudziadzu (Koscielne)
I jezeli tak To ile tego jest W Grudziadzu i Toruniu

Chcial bym wykonac digitalna kopie Ksieg Poczym je spisac i udostepnic zainteresowanym

Szukam chetnych ktuzy by sie podieli tej zmudnej pracy Zwlaszcza w Grudziadzu Chodzi o z fotografowanie zbioruw
Poczym Spisanie danych
Ja nie mieszkam w Grudziadzu wiec potrzebuje kogos co mi Fotki wysle Jezeli kazdy by jakas czesc spisal to by to chyba raz dwa poszlo

Pozdrawia

Marcin Jasinski

Ps. Narazie ale Zrobie Kasiaszki adresowe Grudziadza

• Załącznik: ab020.jpg
    (Rozmiar: 11.33KB, Pobrano 498 razy)
Odp: Ksiazki adresowe Gdzie i skad [wiadomość #54 jest odpowiedzią na wiadomość #52] Sun, 02 April 2006 21:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Niestety mieszkam w Gdyni, a w Grudzidzu bywam sporadycznie i to tylko w niedziele.
Odp: Ksiazki adresowe Gdzie i skad [wiadomość #55 jest odpowiedzią na wiadomość #35] Sun, 02 April 2006 22:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
malinowska jest aktualnie niedostępny  malinowska
Member
Nie wiem czy to Panw zainteresuje ,pozycja wydana w Grudzidzu ale to raczej
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/doccontent2?id=14709&dir ids=1 nie dotyczy miasta a drugie chyba znacie,
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/doccontent2?id=11209&dir ids=1
Bogusawa
Odp: Ksiazki adresowe Gdzie i skad [wiadomość #80 jest odpowiedzią na wiadomość #35] Tue, 11 April 2006 21:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tyburski jest aktualnie niedostępny  tyburski
Junior Member
Ostatnio w Kujawsko-pomorskiej Bibliotece Cyfrowej pojawia si ksiga Adresowa Grudzidza 1927/28 i Ksika Adresowa Bydgoszczy 1929. Ja wchodz do tej biblioteki z GENPOLU - linki. biblioteki cyfrowe, K-P B C. Biblioteka ma fantastyczn przegldark. Wpisujesz nazwiasko i otrzymujesz wszystkie ksiki gdzie to nazwisko wystpuje. Po wybraniu ksiki wpisujesz nazwisko i wyszukiwarka pokazuje ci strony z poszukiwanym nazwiskiem.
Pozdrowienia Wiktor
Acha , ksiki mona sobie ciaga.

[Uaktualnione dnia: Tue, 11 April 2006 21:28]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Ksiazki adresowe Gdzie i skad [wiadomość #81 jest odpowiedzią na wiadomość #80] Wed, 12 April 2006 07:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Dzikuj za link. Ja rwnie czsto korzystam z tych bibliotek i nawet uzbieraa mi si do pokana bibloteczka.
Pozdrawiam
W.Wojciechowski
Odp: Ksiazki adresowe Gdzie i skad [wiadomość #83 jest odpowiedzią na wiadomość #80] Wed, 12 April 2006 17:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Dzieki
za Komentarz wlasnie sciegnolem sobie biblioteczke
szukam nadal Starych historycznych Ksiag adresowych po polsku i niemiecku

Zycze wszyastkim wesolych swiat i dingusa
Odp: Ksiazki adresowe Grudziadz [wiadomość #100 jest odpowiedzią na wiadomość #54] Fri, 21 April 2006 12:58 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Senior Member
Hallo

Znalazlem gsiazke z Grudziadza
Pozdrawiam
Marcin

oto strona

http://kpbc.umk.pl/dlibra/docmetadata?id=10308&from=& ;from=metadatasearch&dirids=1
Poprzedni wątek: "Spis miejscowości i rodów Ziemiańskich Województwa Pomorskiego"
Następny wątek: "Pałace i dwory Prus Wschodnich"
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Aug 03 11:29:02 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund