| weryfikacja wpisów i danych [wiadomość #6773] |
Tue, 22 March 2011 01:47  |
bolek
|
Member |
|
|
jestem nowym czonkiem forum i zauwayem du rozbienoc zindeksowanych danych. nie wiem czy to bdy osb prowadzcych wpisy w ksigach metrykalnych czy tez bedy indeksujcych. co bowiem powiedzie jesli ma sie cos takiego:
Brzoska Catharina
Brzoska Catharina
Brzska Katarzyna
Brzska Catharina
Dmucha Catharina
Dmuchaa Catharina
Dmuchowska Catharina
Neiburwna Catharina
Neygburowa Catharina
Nigbarowa Catharina
Pluszewska Julianna
Puczeska Julianna
Pucziska Julianna
Recka Therese
Recka Teressa
Recka Therese
patrzc wybirczo ma sie inne osoby ale przecie tak nie jest.
sdze e baza PTG powina by w jaki sposb "wyczyszczona" .. w przeciwnym wypadku bedziemy mieli mnstwo pomyek.
czy jest moliwo powtrnego sprawdzenia wpisw w indeksacji?
czy mona doda w indeksacji co takiego jak polska obecna pisownia imion?
moe sa jakie inne pomysy ktre by pozwoliy usunac ewidentnie zdublowane osoby?
pozdrawiam serdecznie
r.
[Uaktualnione dnia: Tue, 22 March 2011 01:50] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: weryfikacja wpisów i danych [wiadomość #6800 jest odpowiedzią na wiadomość #6773] |
Tue, 22 March 2011 21:13   |
Janusz
|
Senior Member |
|
|
Witaj!
W caej rozciagoci popieram wypowied Kasi Nalazek na ten temat.Sam jestem autorem ponad 85000 ndeksw i tylko samodzielne zindeksowanie danej parafii moe rozwia Twoje wtpliwoci.Zreszt temat, ktry poruszasz to dopiero tzw. "Wierzchoek gry lodowej".My jako indeksujcy nie mamy prawa nic zmienia w ndeksach tylko musimy je tworzy w ten sposb, aby wiernie odtwarza zapisy w ksigach parafialnych.Cz ich jest po acinie , cz po niemiecku. Np nazwisko kobiety w ksidze w jzyku aciskim moe brzmie Jankowska, ale ju po niemiecku bdzie brzmie Jankowski.Imi Katarzyna moe mie nastpujce postacie Catharina,Katharina,Katarzyna,Catarzyna,Catrina- takie wszystkie odmiany tego imienia spotkaem, to samo jest z bardzo popularnym imieniem na Kaszubach jak Marianna, jego odmiany to Maryanna,Marjanna.Bdy indeksujacych te si zdarzj.Jeeli mamy oryginalny akt np.chrztu z roku 1832( skan czy fotokopi) i zauwaamy bd, nic nie stoi na przeszkodzie wysa mail'a do koordynatora indeksw z opisem bdu.Musi by to jedynie ewidentny bd odczytu.
pozdrawiam Janusz
|
|
|
|
|
|
| Odp: weryfikacja wpisów i danych [wiadomość #6805 jest odpowiedzią na wiadomość #6800] |
Tue, 22 March 2011 22:09   |
bolek
|
Member |
|
|
| Janusz napisa(a) dnia wto, 22 marzec 2011 09:13 | Witaj!
W caej rozciagoci popieram wypowied Kasi Nalazek na ten temat.Sam jestem autorem ponad 85000 ndeksw i tylko samodzielne zindeksowanie danej parafii moe rozwia Twoje wtpliwoci.Zreszt temat, ktry poruszasz to dopiero tzw. "Wierzchoek gry lodowej".My jako indeksujcy nie mamy prawa nic zmienia w ndeksach tylko musimy je tworzy w ten sposb, aby wiernie odtwarza zapisy w ksigach parafialnych.Cz ich jest po acinie , cz po niemiecku. Np nazwisko kobiety w ksidze w jzyku aciskim moe brzmie Jankowska, ale ju po niemiecku bdzie brzmie Jankowski.Imi Katarzyna moe mie nastpujce postacie Catharina,Katharina,Katarzyna,Catarzyna,Catrina- takie wszystkie odmiany tego imienia spotkaem, to samo jest z bardzo popularnym imieniem na Kaszubach jak Marianna, jego odmiany to Maryanna,Marjanna.Bdy indeksujacych te si zdarzj.Jeeli mamy oryginalny akt np.chrztu z roku 1832( skan czy fotokopi) i zauwaamy bd, nic nie stoi na przeszkodzie wysa mail'a do koordynatora indeksw z opisem bdu.Musi by to jedynie ewidentny bd odczytu.
pozdrawiam Janusz
|
problem w tym e skany i inne takie dokumenty sa bardzo trudno osigalne. proboszcz wiadomo, archiwum to samo a sympatyk genealogii powie e "nie ma moliwoci" albo " wyjatek" itp.
Baza jest najlepszym i wspaniaym rdem informacji o przodkach. I to na niej bym polega.
A skany i kopie... loteria ..i dobra wola a nie obowizek - nawet za opat.
Pozdrawiam serdecznie,
bolo
|
|
|
|
|
|
| Odp: weryfikacja wpisów i danych [wiadomość #6808 jest odpowiedzią na wiadomość #6807] |
Tue, 22 March 2011 23:12   |
Janusz
|
Senior Member |
|
|
Witaj!
Nie moge jednak pozostawi Twojego postu bez odpowiedzi.Nie rozumiem tego zdania "koneksje? czekanie p roku?" .W jakim Archiwum?Niekre archiwa nie wykonuj kwerend i trzeba samemu poszukiwa.Zawsze pracownik Pracowni stara sie pomc jak moe .Niektrzy znaj niemiecki albo acin , a czasmi pomoe ktry z poszukujcych raze z nami.Wasna satsysfakcja z poszukiwa jest jednak najwaniejsza bo to ona wzbogaca nasze dowiadczenie.Nie pamitam ile razy odwiedziem AP Gdask - moe to byo jakie 50 razy a moe nawet wicej w AD Pelpin te byem z jakie 6-7 razy i tyle samo w AD Gdask.Ile razy szukaem na przykad chrztu Franza Boyke - upieraem sie na parafie Chwaszczyno Kielno a tu okazuje sie si e bya to parafia Luzino tylko, e jak znalazem owego Franza Boyke, to zamiast znale jednego urodzonego w 1850 roku znalazem trzech - 2-ch z tej samej miejscowoi a jednego z innej.Konia z rzdu temu, kto zgadnie, ktry jest ten "mj".Czy w USC czy w Parafiach musimy wykaza sie pokrewiestwem z osob ktrej danej szukamy jeli od zdarzenia( chrztu , maestwa) nie upyno przynajmniej 100 lat)-przepisy Insrukcji kocielnej i Ustawy o ochronie danych osobowych.
pzdr.Janusz
[Uaktualnione dnia: Tue, 22 March 2011 23:13] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: weryfikacja wpisów i danych [wiadomość #6819 jest odpowiedzią na wiadomość #6773] |
Wed, 23 March 2011 14:33   |
Katinka
|
Junior Member |
|
|
Drogi Bolku!
To co piszesz na temat poszukiwa w archiwach i parafiach wydaje mi si co najmniej dziwne w wietle moich wasnych dowiadcze poszukiwawczych. Szukam od niedawna, niemal wycznie na odlego, bo osobicie nie mam moliwoci, zatem pozostaje mi telefon, poczta lub e-mail. yczliwo i pomoc z jak si przy tej okazji spotkaam przekracza znacznie ramy zwykej uprzejmoci czy uczynnoci zarwno urzdnikw jak i ksiy. Owszem przy korespondencji pocztowej czeka si nieco duej, ale to "nieco" trwa maksymalnie dwa tygodnie i jest spowodowane prac poczty a nie archiwum czy parafii. Sprawdziam sobie odpowiednie stempelki!
Co do indeksacji za, rwnie jestem w tej kwestii nowicjuszk, ale tym bardziej nie rozumiem Twoich narzeka. Akceptujesz jak mi si zdaj zasad wiernoci oryginaowi, a jednoczenie proponujesz ujednolicanie zapisw. Moim zdaniem to absurd, poniewa nigdy nie bdzie 100% pewnoci, e w dwch rnych wpisach chodzi o t sam osob, choby ze wzgldu na to e zarwno imiona jak i nazwiska powtarzay si nagminnie, a poza tym mylili si take sami zapisujcy (z rnych wzgldw, ale jednak!). Kto tu kiedy powiedzia, e z arkuszy indeksacyjnych drzewa genealogicznego uoy si nie da i jest to prawda, chobymy dodali nie jedn kolumn a dwadziecia. Poszukiwacz jest zdany na siebie, a indeksacja to jedynie trop 
pozdrawiam
Kasia
|
|
|
|
| Odp: weryfikacja wpisów i danych [wiadomość #6838 jest odpowiedzią na wiadomość #6819] |
Wed, 23 March 2011 22:14   |
bolek
|
Member |
|
|
| Katinka napisa(a) dnia ro, 23 marzec 2011 02:33 | Drogi Bolku!
To co piszesz na temat poszukiwa w archiwach i parafiach wydaje mi si co najmniej dziwne w wietle moich wasnych dowiadcze poszukiwawczych. Szukam od niedawna, niemal wycznie na odlego, bo osobicie nie mam moliwoci, zatem pozostaje mi telefon, poczta lub e-mail. yczliwo i pomoc z jak si przy tej okazji spotkaam przekracza znacznie ramy zwykej uprzejmoci czy uczynnoci zarwno urzdnikw jak i ksiy. Owszem przy korespondencji pocztowej czeka si nieco duej, ale to "nieco" trwa maksymalnie dwa tygodnie i jest spowodowane prac poczty a nie archiwum czy parafii. Sprawdziam sobie odpowiednie stempelki!
Co do indeksacji za, rwnie jestem w tej kwestii nowicjuszk, ale tym bardziej nie rozumiem Twoich narzeka. Akceptujesz jak mi si zdaj zasad wiernoci oryginaowi, a jednoczenie proponujesz ujednolicanie zapisw. Moim zdaniem to absurd, poniewa nigdy nie bdzie 100% pewnoci, e w dwch rnych wpisach chodzi o t sam osob, choby ze wzgldu na to e zarwno imiona jak i nazwiska powtarzay si nagminnie, a poza tym mylili si take sami zapisujcy (z rnych wzgldw, ale jednak!). Kto tu kiedy powiedzia, e z arkuszy indeksacyjnych drzewa genealogicznego uoy si nie da i jest to prawda, chobymy dodali nie jedn kolumn a dwadziecia. Poszukiwacz jest zdany na siebie, a indeksacja to jedynie trop 
pozdrawiam
Kasia
|
Witaj Kasiu,
chciabym miec takie pozytywne wraenia przy zbieraniu danych z archiww.
Co do pomysw odnonie indeksacji to nie upieram si w adnym wypadku. po prostu zobaczyem problem z tym e ta sama osoba jest pisana na dziesic rnych sposbw. moze to wprowadza zamt zwaaszcza e mechanizmy wyszukiwania nie sa doskonae. szukaem po prostu wsplnego mianownika dla osoby niezalenie czy byaby pisana jako - Katarzyna, Catharina, Cath., Catarine itp
Pozdrawiam serdecznie,
bolu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|