|
|
|
|
| Odp: jaka to miejscowość [wiadomość #3796 jest odpowiedzią na wiadomość #3794] |
Thu, 22 April 2010 17:08   |
hesch
|
Senior Member |
|
|
ukasz,
nie jest to nazwa miejscowoci a informacja, e jest crk gospodarza i pann. Jednak z takiego skrawka trudno jest mi to stwierdzi z cakowit pewnoci, mog si myli.
Podejrzewam, e jest to fragment ksigi maestw.
I popieram apel Staszka o wklejaniu wikszych fragmentw lub te-najlepiej-caych stron.
Pozdrawiam
Heniek
[Uaktualnione dnia: Thu, 22 April 2010 17:09] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: jaka to miejscowość [wiadomość #3799 jest odpowiedzią na wiadomość #3798] |
Fri, 23 April 2010 09:51   |
naluk
|
Junior Member |
|
|
witam ponownie
Nastpnym razem zastosuj si do waszych uwag.
Dzikuj bardzo za odpowiedzi.
PS: Odnonie Szmagliskich nie mam duo jeszcze informacji[ np w 1850r mieszkali w Klaskawie ]
Moe kto jeszcze szuka tych samych rodzin i znajdziemy wsplnych przodkw, dlatego podaje nazwiska ktrymi si gwnie interesuje, : Barecki [Czersk, g], Szmagliski [Czersk], Gornowicz [ liwice],Poom[ liwice]. Ossowski [ Czersk], Pliszka, Czerwiski[ liwice], Wadoch, Cysewski [Brusy], Kuczmiski.
Chocia np nazwisko Pliszka to tak dua rodzina ,e trudno bdzie co wsplnego znale.
pozdrawiam
ukasz
wicej na
naluk@wp.pl
|
|
|
|
| Odp: jaka to miejscowość [wiadomość #5200 jest odpowiedzią na wiadomość #3799] |
Tue, 16 November 2010 01:58   |
 |
ireneuszp
|
Junior Member |
|
|
Nazywam si Ireneusz Pliszka.
Mj dziadek to Jzef Pliszka (ur. 28.03.1890 Klaskawa, zm. 06.04.1970 Czersk) a babcia to Marta Grzywacz (ur. 23.04.1890 Rytel, zm. 04.05.1987 Czersk). Rodzestwo Jzefa: Marta, Michalina, Rozalia (po mu Piepke) i Jakub (+ Joanna Weltrowska). Wszyscy urodzili si w Klaskawie.
Mj pradziadek to Tomasz Pliszka a prababcia to Jzefina Czapiewska (zd. Ossowska).
Najprawdopodobniej caa rodzina pochodzi z Klaskawy, cho mj tato i ja urodzilimy si w Czersku, wic conajmniej od 1929 r. (wtedy urodzi si mj tato) tam mieszkali.
Poszukuj wszelkich informacji, skanw dokumentw, zdj zwizanych w moim nazwiskiem (Pliszka) jak i spokrewnionych z nim (Grzywacz, Piepke, Weltrowski, Czapiewski, ...).
Gdyby chcia pisa tylko na mj prywatny adres mailowy to ip63@op.pl ale oczywicie tutaj najpierw bd oczekiwa odpowiedzi.
|
|
|
|
| Odp: jaka to miejscowość [wiadomość #5365 jest odpowiedzią na wiadomość #5200] |
Thu, 25 November 2010 12:42  |
naluk
|
Junior Member |
|
|
Niestety Pliszkowie z mojego drzewa to inna ga tego rodu. Nie posiadam adnych informacji odnonie podanych wyej osb.
Pliszka u mnie od okoo 1875r zamieszkiwali Zamo gm. Karsin. Pochodz natomiast ze Szlachty : Piotr Pliszka ur. 1821 [ona Joanna Bylicka]- odnonie rodzicw nie jestem pewien albo Wojciech Marianna Ciemka/ Cieszkowa bd Micha i Anna Ritlewska a wyej to ju wiadomo - brak metryk w tych latach w liwicach.
pozdrawiam
ukasz
|
|
|
|