Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Tłumaczenia » Język niemiecki » Tłumaczenie
Tłumaczenie [wiadomość #13770] Fri, 31 October 2014 17:30 Przejdź do następnej wiadomości
jolantaad jest aktualnie niedostępny  jolantaad
Member
Dzikuj bardzo za odczytanie, Suetterlin rzeczywicie sprawia mi trudnoci, ale pracuj nad tym, tekst niemiecki zrozumiaam Razz , zawiera on wane informacje, bo jak si okazuje mam istotny bd w moim drzewie genealogicznym. Pozdrawiam- Jola Adamowska
Odp: Tłumaczenie [wiadomość #13794 jest odpowiedzią na wiadomość #13770] Tue, 04 November 2014 20:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Kaszubek jest aktualnie niedostępny  Kaszubek
Member
Pani Jolu
Okrelenie „pismo Stterlina” w odniesieniu do zapisw sporzdzanych przez niemieckie Urzdy Stanu Cywilnego w XIX wieku jest bdne. Ten uproszczony i bardziej zaokrglony styl, opracowany przez niemieckiego grafika zarwno dla alfabetu gotyckiego, jak i aciskiego, by przeznaczony do elementarnego nauczania pisma i wprowadzano go w szkoach dopiero od 1915 roku. Stosowanie gotyckiego pisma i druku zostao w Niemczech zabronione w 1941(!), ale jeszcze dugo byo ono w uyciu. Wielu Niemcw do dzisiaj niesusznie utosamia kade odrczne pismo gotyckie ze „stylem Stterlina”. Prawidowe okrelenie: kursywa neogotycka".
Pozdrawiam. MJ
Odp: Tłumaczenie [wiadomość #13797 jest odpowiedzią na wiadomość #13794] Tue, 04 November 2014 21:58 Przejdź do poprzedniej wiadomości
jolantaad jest aktualnie niedostępny  jolantaad
Member
Szanowny Kolego
Bardzo dziekuje za wyjanienie.
Kto z Kolegw uy kiedys okrelenia "pismo Sutterlina" i ja te zaczam go uywa - dzieki wyjanieniom Kolegi widz , e niesusznie.
Moje / nasze hobby pozwala mi cay czas si uczy , co jest kolejn sympatyczn stron tego zajcia.
ycz miego wieczoru i do kolejnego kontaktu,
Pozdrawiam,
Jola Adamowska
Poprzedni wątek: prosba o tlumaczenie.
Następny wątek: odczytanie
Idź do forum:

Aktualny Czas: Wed Sep 02 16:19:59 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund