Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » parafia Bobowo
parafia Bobowo [wiadomość #218] Mon, 14 August 2006 13:47 Przejdź do następnej wiadomości
twolanski jest aktualnie niedostÄ™pny  twolanski
Member
Witam wszystkich pasjonatów genealogii!
Jestem ogromnie zaskoczony jak± korzy¶ci± siê okaza³o zindeksowanie metryk.Interesuje mnie tutaj szczególnie parafia Bobowo. Jaki¶ czas temu postanowi³em zrobiæ drzewo genealogiczne mojej praprababci Anny Guziñskiej ur. w Wysoce/par. Bobowo w roku 1854 lub 1855,niestety okaza³o siê ¿e ksiêgi z lat 1830-1854 zaginê³y... CZY KTO¦ MO¯E WIE, CZY ONE S¡ W OGÓLE GDZIE¦ DOSTÊPNE( przecie¿ pisano ksiêgi w co najmniej dwóch egzemplarzach). W ka¿dym razie drzewo udaje mi siê odtworzyæ niejako po¶rednio, znalaz³em na szczê¶cie zapisy o urodz. sióstr Anny Guziñskiej. Czy wiadomo co¶ wiêcej o protoplastach tych rodzin, jak siê tam znale¼li ? Czy zakupili tam ziemiê, czy te¿ j± otrzymali w drodze nadania ?
Dziêkuje za jakiekolwiek info.
Tomek

[Uaktualnione dnia: Wed, 06 April 2011 14:53]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: parafia Bobowo [wiadomość #223 jest odpowiedzią na wiadomość #218] Wed, 16 August 2006 21:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Leo46 jest aktualnie niedostÄ™pny  Leo46
Junior Member
Niestety ksiêga chrztów Bobowo z lat 1833-1855 uleg³a zniszczeniu. Podobno kopalnia gdzie ksiêgi by³y zmagazynowane podczas dzia³añ wojennych zosta³a czê¶ciowo zalana i czê¶æ ksi±g uleg³a zniszczeniu. Nie spotka³em siê nigdzie z kopiami ksi±g parafialnych na tych terenach.
Mnie interesuje szczególnie nazwisko Æwikliñski z parafii Bobowo. Robiê stronê o moich przodkach www.cwiklinski.pl Strona jest jeszcze w trakcie budowy. Nigdzie nie znalaz³em informacji o szlacheckim pochodzeniu Rodzin w tej parafii
Odp: parafia Bobowo [wiadomość #225 jest odpowiedzią na wiadomość #223] Thu, 17 August 2006 08:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
To znaczy, chyba ksiêga chrztów z 1855 roku akurat siê zachowa³a, ksiêgi zaginê³y do roku 1854;a je¿eli chodzi o status spo³eczny rodzin z parafii bobowskiej, to nie przegl±da³em osobi¶cie tych ksi±g, zrobiê to dopiero we wrze¶niu, dlatego jestem ciekawy jakie odno¶nie tego wystêpuj± zapisy, co do Guziñskich, to wiem na pewno, ¿e byli herbu Jastrzêbiec i przenie¶li siê tu z Mazowsza na pocz±tku XVIII w, jeszcze jako Guzowscy/Guziñscy. Czy odno¶nie Twoich Æwikliñskich wystêpuje nobilis czy laboriosus. Sprawdza³em w herbarzu i s± dwie rodziny Na³êcze i Prawdzice Æwikliñscy (mam kolegê z Gdyni - Marcina Æwikliñskiego, czy jest on w Twoim drzewie gen?) Mam pytanie, jakie jeszcze zapisy pojawiaj± siê wzglêdem Ossowskich ? Pozdrawiam, Tomek
Odp: parafia Bobowo [wiadomość #244 jest odpowiedzią na wiadomość #218] Mon, 28 August 2006 15:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
SamotnyWilk jest aktualnie niedostÄ™pny  SamotnyWilk
Junior Member
Witam!!

pod³±czê siê pod w±tek. Jestem poszukiwaczem i przy okazji ostatniej wyprawy z wykrywaczem na polu pewnego mi³ego Pana w Bobowie znalaz³em pieczêæ do laku. Prawdopodobnie jest to pieczêæ ko¶cielna. Chcia³bym mniej wiêcej j± wydatowaæ i tu potrzebna jest mi pomoc. Na pieczêci jest herb o takiej legendzie: Jeleñ w skoku przebity strza³± . Strza³a przebija szyjê jelenia. Je¶li uda mi siê postaram siê o zdjêcie pieczêci. Jaka rodzina mog³a pieczêtowaæ siê tym herbem bo jest to wed³ug mnie osoba duchowna pochodz±ca z tej rodziny. Za wszelk± pomoc bêdê wdziêczny

obiecane fotki; http://imageshack.us][IMG]http://img182.imageshack.us/img182/7596/pieczsw1vf5.jpg

http://img182.imageshack.us/img182/5844/pieczsw2qs0.jpg

Pozdrawiam

Samotny Wilk

[Uaktualnione dnia: Mon, 28 August 2006 20:38]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: parafia Bobowo [wiadomość #245 jest odpowiedzią na wiadomość #244] Tue, 29 August 2006 07:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam, witam, nie mam przed sob± herbarza, ale na 90%, jest to herb Brochwicz II ( lub Brochwicz).Z terenów parafii Bobowo herbem tym pieczêtwa³y siê rodziny Klaman vel Kleemann, byæ mo¿e Ossowscy i kto¶ jeszcze.Chocia¿ w wypadku tej pieczêci wcale nie jest powiedziane, ¿e w³a¶ciciel musia³ byæ z tego terenu. My¶lê ,¿e na pewno dojdziesz czyja to pieczêæ na podstawie analizy pieczêci w archiwum w Pelplinie. Fantastyczne znalezisko!Pozdro, Tomek
Odp: parafia Bobowo [wiadomość #246 jest odpowiedzią na wiadomość #245] Tue, 29 August 2006 14:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
niestety muszê ciê zmartwiæ ale herb o którym mówisz owszem ma w legendzie jelenia ale na szyi ma koronê a nie tak jak mój szyjê przebit± strza³±. i w tym problem bo do tego te¿ doszed³em i te herby odnalazlem ale za nic nie mogê odnale¼æ w³a¶nie tej odmiany. a czy wiadomo Ci czy który¶ z przedstawicieli tych rodzin, które wymieni³e¶ by³ duchownym b±d¼ te¿ proboszczem parafii w Bobowie?

Pozdrawiam

Samotny Wilk
Odp: parafia Bobowo [wiadomość #247 jest odpowiedzią na wiadomość #246] Wed, 30 August 2006 08:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam Ciê Wilku! Niestety ja równie¿ nie odnalaz³em odmiany z szyj± przebit± strza³±, ani w¶ród odmian herbu Brochwicz, ani w¶ród odmian herbu Jeleñ czy Napiwoñ, ale mimo wszystko jestem przekonany, ¿e to Brochwicz II odmienny, tum bardziej ,¿e herb ten wystêpowa³ w tych okolicach, a herbarze tworzono w oparciu o znane wizerunki herbów i ró¿ne odmiany z pieczêci,; moze dokona³e¶ historycznego odkrycia ? ¿e np ta odmiana przys³ugiwa³a tym rodzinom, nie wiem? Natomiast nie mam informacji na temat duchownych, poniewa¿ dopiero od niedawna zaj±³em siê moimi korzeniami z terenów tej parafii.Pozdrawiam, Tomek
P.S.
Mo¿e prezes Pieni±¿ek ma jakie¶ wiadomo¶ci na ten temat? ( a pieczêæ jest piêkna, mo¿na wiedzieæ co z ni± zrobisz ? Aha i na czyim polu, przez ciekawo¶æ , odnalaz³e¶ tê pami±tkê?)
Odp: parafia Bobowo [wiadomość #248 jest odpowiedzią na wiadomość #247] Wed, 30 August 2006 09:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Co do pieczêci to raczej nie zamierzam sie jej pozbywaæ a szczsrze Ci siê przyznam ¿ nawet nie znam nazwiska tego pana ani tez nie zwróci³em szczególnej uwagi na nr domu Embarassed w ka¿dym b±d¼ razie jest to ca³kiem niedaleko od ko¶cio³a. znalaz³em w necie tak± legendê herbow± :

"¦wiêci Pañscy na ³owach
Genezy jednego, a najprawdopodobniej równie¿ drugiego herbu, nale¿y szukaæ w ¶redniowiecznej symbolice i ikonografii sakralnej, w której jeleñ wystêpuje w dwóch postaciach - biegn±cy albo stoj±cy z krzy¿em miêdzy rogami. Takie przedstawienie spopularyzowa³a legenda rycerska o ¶wiêtym Hubercie na ³owach, bêd±ca ¶redniowieczn± adaptacj± znacznie starszej opowie¶ci o ¶wiêtym Eustachym. Obaj ¶wiêci: rzymski wódz Eustachy (Placidus) oraz niemiecki biskup Hubert byli zapalonymi my¶liwymi i doznali nawrócenia po spotkaniu samego Chrystusa pod postaci± jelenia z krzy¿em miêdzy rogami. Jeleñ jako zjawiskowe zwierzê i uosobienie lub wys³annik Chrystusa pojawia siê w historiach wielu ¶wiêtych, w tym popularnego w ¶redniowieczu ¶w. Idziego (zwanego te¿ Gilles). Wed³ug legendy jeleñ, przys³any przez Boga, by³ le¶nym towarzyszem ¿ycia ¶wiêtego pustelnika i ten, gdy w okolicy polowa³ gocki król Wamba, przyj±³ na siebie ¶mierteln± strza³ê wymierzon± w boskie zwierzê. Pobo¿ni mieszkañcy wystawili na miejscu ¶mierci pustelnika opactwo Saint Gilles, przechowuj±ce relikwie ¶wiêtego. Tylko na Wyspach Brytyjskich, gdzie w³a¶nie narodzi³ siê kult ¶w. Idziego, istnia³o ponad 150 ko¶cio³ów pod jego wezwaniem, a piêkna historia zyska³a gor±cych zwolenników w ca³ej Europie, tak¿e w Polsce, gdzie kult ¶wiêtego pustelnika przenie¶li ksi±¿ê W³adys³aw Herman z ma³¿onk± Judyt±."

z tego co wiem przez jaki¶ czas parafia by³a protestancka wiêc mo¿e w tym kierunku trzebaby by³o siê udaæ. choæ symbolika pieczêci wyra¼nie wskazuje na duchowieñstwo katolickie. Chyba ¿e protestanccy duchowni mieli podobne symbole (chodzi mi tu zw³aszcza o kapelusz, sznur zakonny i chwosty)W ka¿dym razie mam zamiar wybraæ siê do parafii do proboszcza mo¿e znajdê jakie¶ ¶lady.
Pozdrawiam
Samotny Wilk
Odp: parafia Bobowo [wiadomość #249 jest odpowiedzią na wiadomość #247] Wed, 30 August 2006 13:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
"Mo¿e prezes Pieni±¿ek ma jakie¶ wiadomo¶ci na ten temat?"

Prostujê. Od czerwca Prezesem PTG jest Adam Kamiñski.

A ju¿ w temacie. Niestety nic nie wiem na temat herbów.
Sam pochodzê z rodziny, która za herb mog³a mieæ jedynie kosê wiêc temat mnie specjalnie nie interesuje.
http://www.republika.pl/akromer/herby_szlach.html
A mo¿e kontakt ze znakomitym znawc± herbów Adamem Kromerem pozwoli³ by na odszyfrowanie herbu?
Pozdrawiam
Stanis³aw Pieni±¿ek

Staszek
Odp: parafia Bobowo [wiadomość #250 jest odpowiedzią na wiadomość #218] Wed, 30 August 2006 14:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
a jaki¶ kontakt do tego pana?? z przyjemno¶ci± dowiem siê co¶ na ten temat. od czasu odnalezienia tej pieczêci nie mogê zasn±æ Very Happy szukam w necie info na jej temat a tu nic. a zale¿a³o by mi bardzo dowiedzieæ siê i zaspokoiæ ciekawo¶æ do kogo mog³a nale¿eæ.

Pozdrawiam

Samotny Wilk
Odp: parafia Bobowo [wiadomość #251 jest odpowiedzią na wiadomość #249] Wed, 30 August 2006 15:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam, a to przepraszam Embarassed nie wiedzia³em, ale skoro do by³ego prezydenta czy premiera mo¿na przez szacunek siê tak zwracaæ , to dlaczego nie w tym wypadku ? Very Happy Ja na przyk³ad swoj± przygodê z genealogi± rozpocz±³em od heraldyki, nie wierzê, ¿e w pana drzewie geneealogicznym "nie zapl±ta³ siê" ¯ADEN szlachecki przodek Wink , dziêki za podpowied¼, ale ju¿ sprawdza³em te herby, mo¿e to te¿ byæ jaki¶ herb niemiecki ? Pozdrawiam serdecznie, Wolañski
Odp: parafia Bobowo [wiadomość #398 jest odpowiedzią na wiadomość #250] Thu, 28 December 2006 08:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Z przyjemno¶cia chcia³bym poinformowaæ ¿e zagadka pieczêci po czê¶ci zosta³a wyja¶niona przynajmniej je¶li chodzi o herb na niej widniejacy. Dzieki kolegom z forum Poszukiwanie Skarbów uda³o sie zidentyfikowaæ herb na pieczêci. Herb nazywa siê Milheim i pochodzi z Litwy. Niestety na razie nie uda³o sie dotrzeæ do kogo móg³ nale¿eæ. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/00215419ca60f598.html

pod tym linkiem mozna zobaczyæ herb.

Pozdrawiam

Samotny Wilk
Odp: parafia Bobowo [wiadomość #6697 jest odpowiedzią na wiadomość #225] Tue, 15 March 2011 23:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pasosso jest aktualnie niedostÄ™pny  pasosso
Junior Member
Ossowscy byli szlacht± kaszubsk±. W „Herbarzu Polskim” Kasper Niesiecki wspomina ¿e 1516r Krzysztof Ossowski herbu Prus I by³ hyeresem (w³a¶cicielem dóbr) czê¶ci Bobowa. Nie ¶ledzi³am dok³adnie tej odnogi rodziny Ossowskich,ale przy okazji przegl±dania rejestru kontrybucyjnego z 1772/1773 doczyta³am, ze Paul Ossowski jest w³a¶cicielem dóbr w Bobowie.

Mieczysława

Poszukuję krewnych z rodzin: Ossowski, Szpręga, Landowski, Repiński, Butowski, Pastwa, Kaszubowski
Odp: parafia Bobowo [wiadomość #7874 jest odpowiedzią na wiadomość #6697] Sat, 09 July 2011 11:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
misiaczek2503 jest aktualnie niedostÄ™pny  misiaczek2503
Miejsce: Bydgoszcz
Member
Widze ,ze interesuje ciebie nazwisko Kaszubowski.Pani Anna Kaszubowska mieszkala w Bydgoszczy przy ul.Slaskiej 9 ,zmarla kilkanascie lat temu ,to byla zawsze pogodna ,usmiechnieta kobieta.Jej corka Barbara Kaszubowska za meza Lewandowska ,mieszka w Fordonie 2 corka podobno mieszka w Niemczech pozdrawiam Zosia
Odp: parafia Bobowo [wiadomość #7879 jest odpowiedzią na wiadomość #218] Sat, 09 July 2011 21:18 Przejdź do poprzedniej wiadomości
hopi54 jest aktualnie niedostÄ™pny  hopi54
Member
Szukam potomków Kaszubowskich, którzy przed II wojn± ¶wiatow± posiadali w Bobowie m³yn i restauracjê.
Podobno mieszkali w Bydgoszczy?
Pozdrawiam Honorata
Poprzedni wÄ…tek: Rodzina Rhode z regionu Chojnic
Następny wątek: Józef Lorek
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sat Oct 03 10:52:28 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund