| parafia Bobowo [wiadomość #218] |
Mon, 14 August 2006 13:47  |
twolanski
|
Member |
|
|
Witam wszystkich pasjonatów genealogii!
Jestem ogromnie zaskoczony jak± korzy¶ci± siê okaza³o zindeksowanie metryk.Interesuje mnie tutaj szczególnie parafia Bobowo. Jaki¶ czas temu postanowi³em zrobiæ drzewo genealogiczne mojej praprababci Anny Guziñskiej ur. w Wysoce/par. Bobowo w roku 1854 lub 1855,niestety okaza³o siê ¿e ksiêgi z lat 1830-1854 zaginê³y... CZY KTO¦ MO¯E WIE, CZY ONE S¡ W OGÓLE GDZIE¦ DOSTÊPNE( przecie¿ pisano ksiêgi w co najmniej dwóch egzemplarzach). W ka¿dym razie drzewo udaje mi siê odtworzyæ niejako po¶rednio, znalaz³em na szczê¶cie zapisy o urodz. sióstr Anny Guziñskiej. Czy wiadomo co¶ wiêcej o protoplastach tych rodzin, jak siê tam znale¼li ? Czy zakupili tam ziemiê, czy te¿ j± otrzymali w drodze nadania ?
Dziêkuje za jakiekolwiek info.
Tomek
[Uaktualnione dnia: Wed, 06 April 2011 14:53] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: parafia Bobowo [wiadomość #225 jest odpowiedzią na wiadomość #223] |
Thu, 17 August 2006 08:26   |
twolanski
|
Member |
|
|
|
To znaczy, chyba ksiêga chrztów z 1855 roku akurat siê zachowa³a, ksiêgi zaginê³y do roku 1854;a je¿eli chodzi o status spo³eczny rodzin z parafii bobowskiej, to nie przegl±da³em osobi¶cie tych ksi±g, zrobiê to dopiero we wrze¶niu, dlatego jestem ciekawy jakie odno¶nie tego wystêpuj± zapisy, co do Guziñskich, to wiem na pewno, ¿e byli herbu Jastrzêbiec i przenie¶li siê tu z Mazowsza na pocz±tku XVIII w, jeszcze jako Guzowscy/Guziñscy. Czy odno¶nie Twoich Æwikliñskich wystêpuje nobilis czy laboriosus. Sprawdza³em w herbarzu i s± dwie rodziny Na³êcze i Prawdzice Æwikliñscy (mam kolegê z Gdyni - Marcina Æwikliñskiego, czy jest on w Twoim drzewie gen?) Mam pytanie, jakie jeszcze zapisy pojawiaj± siê wzglêdem Ossowskich ? Pozdrawiam, Tomek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: parafia Bobowo [wiadomość #247 jest odpowiedzią na wiadomość #246] |
Wed, 30 August 2006 08:23   |
twolanski
|
Member |
|
|
Witam Ciê Wilku! Niestety ja równie¿ nie odnalaz³em odmiany z szyj± przebit± strza³±, ani w¶ród odmian herbu Brochwicz, ani w¶ród odmian herbu Jeleñ czy Napiwoñ, ale mimo wszystko jestem przekonany, ¿e to Brochwicz II odmienny, tum bardziej ,¿e herb ten wystêpowa³ w tych okolicach, a herbarze tworzono w oparciu o znane wizerunki herbów i ró¿ne odmiany z pieczêci,; moze dokona³e¶ historycznego odkrycia ? ¿e np ta odmiana przys³ugiwa³a tym rodzinom, nie wiem? Natomiast nie mam informacji na temat duchownych, poniewa¿ dopiero od niedawna zaj±³em siê moimi korzeniami z terenów tej parafii.Pozdrawiam, Tomek
P.S.
Mo¿e prezes Pieni±¿ek ma jakie¶ wiadomo¶ci na ten temat? ( a pieczêæ jest piêkna, mo¿na wiedzieæ co z ni± zrobisz ? Aha i na czyim polu, przez ciekawo¶æ , odnalaz³e¶ tê pami±tkê?)
|
|
|
|
| Odp: parafia Bobowo [wiadomość #248 jest odpowiedzią na wiadomość #247] |
Wed, 30 August 2006 09:41   |
SamotnyWilk
|
Junior Member |
|
|
Co do pieczêci to raczej nie zamierzam sie jej pozbywaæ a szczsrze Ci siê przyznam ¿ nawet nie znam nazwiska tego pana ani tez nie zwróci³em szczególnej uwagi na nr domu w ka¿dym b±d¼ razie jest to ca³kiem niedaleko od ko¶cio³a. znalaz³em w necie tak± legendê herbow± :
"¦wiêci Pañscy na ³owach
Genezy jednego, a najprawdopodobniej równie¿ drugiego herbu, nale¿y szukaæ w ¶redniowiecznej symbolice i ikonografii sakralnej, w której jeleñ wystêpuje w dwóch postaciach - biegn±cy albo stoj±cy z krzy¿em miêdzy rogami. Takie przedstawienie spopularyzowa³a legenda rycerska o ¶wiêtym Hubercie na ³owach, bêd±ca ¶redniowieczn± adaptacj± znacznie starszej opowie¶ci o ¶wiêtym Eustachym. Obaj ¶wiêci: rzymski wódz Eustachy (Placidus) oraz niemiecki biskup Hubert byli zapalonymi my¶liwymi i doznali nawrócenia po spotkaniu samego Chrystusa pod postaci± jelenia z krzy¿em miêdzy rogami. Jeleñ jako zjawiskowe zwierzê i uosobienie lub wys³annik Chrystusa pojawia siê w historiach wielu ¶wiêtych, w tym popularnego w ¶redniowieczu ¶w. Idziego (zwanego te¿ Gilles). Wed³ug legendy jeleñ, przys³any przez Boga, by³ le¶nym towarzyszem ¿ycia ¶wiêtego pustelnika i ten, gdy w okolicy polowa³ gocki król Wamba, przyj±³ na siebie ¶mierteln± strza³ê wymierzon± w boskie zwierzê. Pobo¿ni mieszkañcy wystawili na miejscu ¶mierci pustelnika opactwo Saint Gilles, przechowuj±ce relikwie ¶wiêtego. Tylko na Wyspach Brytyjskich, gdzie w³a¶nie narodzi³ siê kult ¶w. Idziego, istnia³o ponad 150 ko¶cio³ów pod jego wezwaniem, a piêkna historia zyska³a gor±cych zwolenników w ca³ej Europie, tak¿e w Polsce, gdzie kult ¶wiêtego pustelnika przenie¶li ksi±¿ê W³adys³aw Herman z ma³¿onk± Judyt±."
z tego co wiem przez jaki¶ czas parafia by³a protestancka wiêc mo¿e w tym kierunku trzebaby by³o siê udaæ. choæ symbolika pieczêci wyra¼nie wskazuje na duchowieñstwo katolickie. Chyba ¿e protestanccy duchowni mieli podobne symbole (chodzi mi tu zw³aszcza o kapelusz, sznur zakonny i chwosty)W ka¿dym razie mam zamiar wybraæ siê do parafii do proboszcza mo¿e znajdê jakie¶ ¶lady.
Pozdrawiam
Samotny Wilk
|
|
|
|
| Odp: parafia Bobowo [wiadomość #249 jest odpowiedzią na wiadomość #247] |
Wed, 30 August 2006 13:59   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
"Mo¿e prezes Pieni±¿ek ma jakie¶ wiadomo¶ci na ten temat?"
Prostujê. Od czerwca Prezesem PTG jest Adam Kamiñski.
A ju¿ w temacie. Niestety nic nie wiem na temat herbów.
Sam pochodzê z rodziny, która za herb mog³a mieæ jedynie kosê wiêc temat mnie specjalnie nie interesuje.
http://www.republika.pl/akromer/herby_szlach.html
A mo¿e kontakt ze znakomitym znawc± herbów Adamem Kromerem pozwoli³ by na odszyfrowanie herbu?
Pozdrawiam
Stanis³aw Pieni±¿ek
Staszek
|
|
|
|
|
|
| Odp: parafia Bobowo [wiadomość #251 jest odpowiedzią na wiadomość #249] |
Wed, 30 August 2006 15:12   |
twolanski
|
Member |
|
|
Witam, a to przepraszam nie wiedzia³em, ale skoro do by³ego prezydenta czy premiera mo¿na przez szacunek siê tak zwracaæ , to dlaczego nie w tym wypadku ? Ja na przyk³ad swoj± przygodê z genealogi± rozpocz±³em od heraldyki, nie wierzê, ¿e w pana drzewie geneealogicznym "nie zapl±ta³ siê" ¯ADEN szlachecki przodek , dziêki za podpowied¼, ale ju¿ sprawdza³em te herby, mo¿e to te¿ byæ jaki¶ herb niemiecki ? Pozdrawiam serdecznie, Wolañski
|
|
|
|
|
|
| Odp: parafia Bobowo [wiadomość #6697 jest odpowiedzią na wiadomość #225] |
Tue, 15 March 2011 23:37   |
pasosso
|
Junior Member |
|
|
Ossowscy byli szlacht± kaszubsk±. W „Herbarzu Polskim” Kasper Niesiecki wspomina ¿e 1516r Krzysztof Ossowski herbu Prus I by³ hyeresem (w³a¶cicielem dóbr) czê¶ci Bobowa. Nie ¶ledzi³am dok³adnie tej odnogi rodziny Ossowskich,ale przy okazji przegl±dania rejestru kontrybucyjnego z 1772/1773 doczyta³am, ze Paul Ossowski jest w³a¶cicielem dóbr w Bobowie.
Mieczysława
Poszukuję krewnych z rodzin: Ossowski, Szpręga, Landowski, Repiński, Butowski, Pastwa, Kaszubowski
|
|
|
|
|
|
| Odp: parafia Bobowo [wiadomość #7879 jest odpowiedzią na wiadomość #218] |
Sat, 09 July 2011 21:18  |
hopi54
|
Member |
|
|
Szukam potomków Kaszubowskich, którzy przed II wojn± ¶wiatow± posiadali w Bobowie m³yn i restauracjê.
Podobno mieszkali w Bydgoszczy?
Pozdrawiam Honorata
|
|
|
|