| Prośba o sprawdzenie tłumaczenia [wiadomość #11175] |
Wed, 06 February 2013 19:40  |
michalkrecz
|
Junior Member |
|
|
Witam. Zanim zdjcia z AP Gdask zostay zdjte z genbazy, udao mi si odnale akt, na ktry dugo czekaem. Jest to akt zgonu mojego 3x pradziadka Macieja Krczkowskiego - najstarszego znanego mi przodka po mieczu. Miaem nadziej, e znajd w nim informacje, o rodzicach Macieja. Informacje, owszem - s, ale troch nie takie, na jakie miaem nadziej 
Oto akt:
http://www.fotoload.pl/index.php?id=c455350fc6cc928de0ef6249 bd216dd0650
Czy dobrze odczytuj z niego, e Maciej Krczkowski (Krenczkowski) urodzi si w miejscowoci Lauenburg (?- w Lborku?) jako syn "zmarej, niezamnej Krenczkowski"? Moje niewprawne oko tak to odczytuje, ale wol si upewni zanim bd musia pogodzi si z faktem, e moja gwna rodowa linia urywa si na pocztku XIX wieku.
Pozdrawiam,
Micha.
Interesują mnie nazwiska: Kręczkowski, Kochanowski, Noch, Kempa, Piechowski, Rozkwitalski
|
|
|
|
|
|
| Odp: Prośba o sprawdzenie tłumaczenia [wiadomość #11177 jest odpowiedzią na wiadomość #11175] |
Wed, 06 February 2013 21:30   |
michalkrecz
|
Junior Member |
|
|
Dzikuj za odpowied. Niestety, ksigi kocielne parafii Lbork dostpne s dopiero od 1842 roku. Sprawa wyglda wic raczej kiepsko.
Interesują mnie nazwiska: Kręczkowski, Kochanowski, Noch, Kempa, Piechowski, Rozkwitalski
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Prośba o sprawdzenie tłumaczenia [wiadomość #11202 jest odpowiedzią na wiadomość #11178] |
Sat, 09 February 2013 22:11  |
michalkrecz
|
Junior Member |
|
|
| Cytuj: | Mathias Krczkowski oeni si
z Wiktori Adamczyk w 1845 roku w parafii
katolickiej Chmielno/ vide baza PTG /.
Niestety, Mathias Krenczkowski /obocznoci: Krczkowski,
Krenzkowski, Kranczkowski, Kranzkowski; wczeniej mogo to by nazwisko Krca + owski/ nie figuruje w rejestrze
chrztw parafii katolickiej Lauenburg in Pommern za lata 1815-1825.
pozdrawiam,
Roman M.
|
Dzikuj za informacj. Rozumiem, e istnieje jednak dostp do lborskich metrykaliw starszych ni z 1842r?
Akt lubu Macieja i Wiktorii jest mi znany. Niestety, nie ma w nim informacji o rodzicach pastwa modych.
Pozdrawiam,
Micha.
|
|
|
|