Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Tłumaczenia » Język niemiecki » Prośba o sprawdzenie tłumaczenia
Prośba o sprawdzenie tłumaczenia [wiadomość #11175] Wed, 06 February 2013 19:40 Przejdź do następnej wiadomości
michalkrecz jest aktualnie niedostępny  michalkrecz
Junior Member
Witam. Zanim zdjcia z AP Gdask zostay zdjte z genbazy, udao mi si odnale akt, na ktry dugo czekaem. Jest to akt zgonu mojego 3x pradziadka Macieja Krczkowskiego - najstarszego znanego mi przodka po mieczu. Miaem nadziej, e znajd w nim informacje, o rodzicach Macieja. Informacje, owszem - s, ale troch nie takie, na jakie miaem nadziej Wink
Oto akt:
http://www.fotoload.pl/index.php?id=c455350fc6cc928de0ef6249 bd216dd0650

Czy dobrze odczytuj z niego, e Maciej Krczkowski (Krenczkowski) urodzi si w miejscowoci Lauenburg (?- w Lborku?) jako syn "zmarej, niezamnej Krenczkowski"? Moje niewprawne oko tak to odczytuje, ale wol si upewni zanim bd musia pogodzi si z faktem, e moja gwna rodowa linia urywa si na pocztku XIX wieku.

Pozdrawiam,
Micha.

Interesują mnie nazwiska: Kręczkowski, Kochanowski, Noch, Kempa, Piechowski, Rozkwitalski
Odp: Prośba o sprawdzenie tłumaczenia [wiadomość #11176 jest odpowiedzią na wiadomość #11175] Wed, 06 February 2013 20:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stadtkind jest aktualnie niedostępny  Stadtkind
Senior Member
Witam,

dokadnie tak jest. Miejsce urodzenia wedug aktu zgonu to ewidentnie Lbork. Rzeczywicie - syn zmarej, niezamnej Krenczkowskiej (stan i imi nieznane). Maciej powinien by si urodzi ok. 1820 r. W tym czasie nie odnotowano w ksidze chrztw parafii Chmielno takiego dziecka. Nazwisko Krczkowski wystpowao w parafii Chmielno ju w XVIII w. Co ciekawe w 1812 r. w parafii Chmielno odnotowano chrzest Jzefa - nielubnego syna Ewy Krczkowskiej, w 1820 r. w teje parafii chrzest Katarzyny - nielubnej crki Marianny Krczkowskiej. By moe Ewa lub Marianna bya matk take Macieja Krczkowskiego. W tamtych czasach matki nielubnych dzieci to byy czsto suce. Aby zweryfikowa te podejrzenia naleaoby dotrze do ksigi chrztw parafii Lbork.
Odp: Prośba o sprawdzenie tłumaczenia [wiadomość #11177 jest odpowiedzią na wiadomość #11175] Wed, 06 February 2013 21:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Dzikuj za odpowied. Niestety, ksigi kocielne parafii Lbork dostpne s dopiero od 1842 roku. Sprawa wyglda wic raczej kiepsko.

Interesują mnie nazwiska: Kręczkowski, Kochanowski, Noch, Kempa, Piechowski, Rozkwitalski
Odp: Prośba o sprawdzenie tłumaczenia [wiadomość #11178 jest odpowiedzią na wiadomość #11175] Wed, 06 February 2013 23:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
malrom jest aktualnie niedostępny  malrom
Senior Member
Mathias Krczkowski oeni si
z Wiktori Adamczyk w 1845 roku w parafii
katolickiej Chmielno/ vide baza PTG /.
Niestety, Mathias Krenczkowski /obocznoci: Krczkowski,
Krenzkowski, Kranczkowski, Kranzkowski; wczeniej mogo to by nazwisko Krca + owski/ nie figuruje w rejestrze
chrztw parafii katolickiej Lauenburg in Pommern za lata 1815-1825.
pozdrawiam,
Roman M.
Odp: Prośba o sprawdzenie tłumaczenia [wiadomość #11179 jest odpowiedzią na wiadomość #11178] Thu, 07 February 2013 17:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stadtkind jest aktualnie niedostępny  Stadtkind
Senior Member

Informacj o ksigach parafii Lbork sprzed 1842 r. podaje na swojej stronie Uwe Kerntopf (czonek PTG):

http://pom-wpru.kerntopf.com/index.htm

Miay one by u franciszkanw w Lborku (w magazynie, czasowo? niedostpne), ale nie wiem czy w ostatnich latach co si nie zmienio. By moe korzysta z tych ksig historyk Marek Dzicielski. Bardzo mnie interesuj te metryki. Czy mgbym si dowiedzie co wicej na ten temat?

Pozdrawiam
Grzegorz

Odp: Prośba o sprawdzenie tłumaczenia [wiadomość #11202 jest odpowiedzią na wiadomość #11178] Sat, 09 February 2013 22:11 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Junior Member
Cytuj:

Mathias Krczkowski oeni si
z Wiktori Adamczyk w 1845 roku w parafii
katolickiej Chmielno/ vide baza PTG /.
Niestety, Mathias Krenczkowski /obocznoci: Krczkowski,
Krenzkowski, Kranczkowski, Kranzkowski; wczeniej mogo to by nazwisko Krca + owski/ nie figuruje w rejestrze
chrztw parafii katolickiej Lauenburg in Pommern za lata 1815-1825.
pozdrawiam,
Roman M.

Dzikuj za informacj. Rozumiem, e istnieje jednak dostp do lborskich metrykaliw starszych ni z 1842r?
Akt lubu Macieja i Wiktorii jest mi znany. Niestety, nie ma w nim informacji o rodzicach pastwa modych.

Pozdrawiam,
Micha.

Poprzedni wątek: Akt zgonu - Prośba o przetłumaczenie
Następny wątek: Jaki to zawód?
Idź do forum:

Aktualny Czas: Tue Aug 11 18:57:33 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund