Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Tłumaczenia » Język niemiecki » Akt zgonu
Akt zgonu [wiadomość #6832] Wed, 23 March 2011 21:24 Przejdź do następnej wiadomości
Zbychu49 jest aktualnie niedostępny  Zbychu49
Miejsce: Bydgoszcz
Member
Witam zdobyem akt zgonu mego pra-pradziadka i jest problem z jego odczytaniem. Zgon zgosia Elbieta Wegner zmary to Michael Wegner i dalej mao co rozumiem. Powinna by data urodzenia, zgonu gdzie urodzony, ojcem jest Simon Wegner z? matka Marianna nazwisko? Prosz o w miare dokadne przetumaczenie mam nadziej e dowiem si skd pochodzili.
Pozdrawiam Zbigniew Wegner
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc40f67207f95828.html
Odp: Akt zgonu [wiadomość #6844 jest odpowiedzią na wiadomość #6832] Thu, 24 March 2011 12:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janko123 jest aktualnie niedostępny  Janko123
Junior Member
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=7&p=85989#p85989
Odp: Akt zgonu [wiadomość #6845 jest odpowiedzią na wiadomość #6844] Thu, 24 March 2011 14:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Wiem e jest na Forgenie. A moe nasi znawcy jzyka jeszcze co dodadz. W archiwum Bydgoskim te nie odczytali wszystkiego ale podobno jest zapis e by wjtem? Ale najwaniejsze jest miejsce urodzenia.Pozdrawiam Zbigniew W.

[Uaktualnione dnia: Thu, 24 March 2011 14:05]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Akt zgonu [wiadomość #6848 jest odpowiedzią na wiadomość #6845] Thu, 24 March 2011 17:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
katnal jest aktualnie niedostępny  katnal
Senior Member
Witaj Zbyszku.
Czy chodzi o "Wiesenthal"?

http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/Tom_XIII/422

Od koloru do wyboru. Wybierz tylko blisk Ci miejscowoc/

Katarzyna Zakryś-Nalazek

Poszukiwane nazwiska: Zakryś, Wegner, Rekowscy, Czajkowscy, Warmke, Jabłońscy, Walas
Odp: Akt zgonu [wiadomość #6849 jest odpowiedzią na wiadomość #6848] Thu, 24 March 2011 19:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witaj Kasiu

Nie chodzi mi o Waisenthal.

W trakcie pobytu w archiwum Bydgoskim uzyskaem informacje i praktycznie wiem co zawiera akt. Midzy innymi, e mia by wjtem. Tymczasem tumaczenie na Forgenie tego nie potwierdzio. Std moja ponowna proba tutaj o pene tumaczenie.

Szczeglnie istotne jest ustalenie nazwy miejscowoci - Droczennek czy Proczennek. Znajc problematyk zwizan z pisowni nazwisk i nazw miejscowoci prbowaem kombinacji liter. Sprawdziem Sownik geograficzny Krlestwa Polskiego.... Szukaem na mapie. Nigdzie nic.

Jak wiesz duo czasu spdzam na indeksacji i nie ukrywam e to miejsce urodzenia [tak myl] zajmuje mi czas. To to mj przodek wic ma pierwszestwo. Wic pomylaem e moe kto na forum ma inn wykadni lub bdzie w stanie mi pomc.

Pozdrawiam serdecznie

Zbychu
Odp: Akt zgonu [wiadomość #6851 jest odpowiedzią na wiadomość #6849] Thu, 24 March 2011 22:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stadtkind jest aktualnie niedostępny  Stadtkind
Senior Member
Witam,

nie widz, aby byo napisane, e Michael Wegner by wjtem, raczej chaupnikiem. Natomiast przed nazwiskiem jego ojca Simona Wegnera rzeczywicie mona odczyta Voigdt = Vogt = wjt.
Odp: Akt zgonu [wiadomość #6873 jest odpowiedzią na wiadomość #6851] Mon, 28 March 2011 22:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam, jeszcze ebym wiedzia gdzie by tym wjtem. Cay problem tkwi w tym. Gdzie urodzi si Michael.
Pozdrawiam Zbigniew W.
Odp: Akt zgonu [wiadomość #6901 jest odpowiedzią na wiadomość #6873] Thu, 31 March 2011 06:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostępny  Janusz
Senior Member
Witaj!
Mam jeszce jeden pomys.Czy Micha by ewangelikiem?Jesli nie to powinien zachowa si w Archiwum Diecezjalnym w Gnienie lub Toruniu jego "kocielny" akt zgonu , ktry by moe co wnis do sprawy.

pzdr.Janusz

Odp: Akt zgonu [wiadomość #7673 jest odpowiedzią na wiadomość #6901] Tue, 14 June 2011 20:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam, mam jeszcze jeden akt zgonu ktrego nie jestem w stanie przetumaczy. Prosz znawcw tego tematu o pomoc.
Pozdrawiam Zbigniew W. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/00464be303b0eb0d.html

[Uaktualnione dnia: Tue, 14 June 2011 20:56]

Odp: Akt zgonu [wiadomość #7854 jest odpowiedzią na wiadomość #7673] Thu, 07 July 2011 08:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
misiaczek2503 jest aktualnie niedostępny  misiaczek2503
Member
Witaj Zbyszku Wegner Carl ur.24.05.1869 r,zmarl w Gross Barthelsse obecnie dzielnica Bydgoszczy Wegner Ela ur.07.02.1898 r,zmarla we wsi Wielkie Bartodzieje pow.Bromberg 27.03.1905 r,a tak wogole to mamy wspolne korzenie .Dziadek Leonard Wisniewski jego zona Pelagia zd.Brzykcy z Kolaczkowa kolo Szubina.Mojego pradziadka Jana Wisniewskiego zona byla z domu Depka.Sasiadami naszymi w Bartodziejach byli,Dondajewski Albartin,Deja Franz,Gurski Franciszek,Grabowska Maria.Hoppe Gustaw,Rohde Margareta,Kujawski Josef,Majewski Franz ,Neuman Carl,Polasik Alfons,Kujawa Agnes,Kruger Ferdinand ,Wisniewska Susanna,Badtke Genowefa,Gatzhencer Lotka,Bucholz Carl,Tobolski Leopold.Wilichowski ,Wozniak Josef,Polasik Arfamin.Bloch,Barthel,Bagniewska,Drigalska,Dietrich,to co na predce udalo mi sie spisac pozniej wysle wiecej.Pozdrawiam serdecznie Zosia Wisniewska corka Ignacego i Anny z domu Skaja,jej matka z domu Badtke.
Odp: Akt zgonu [wiadomość #8546 jest odpowiedzią na wiadomość #6832] Mon, 26 September 2011 22:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
malrom jest aktualnie niedostępny  malrom
Senior Member
Szan. Panie Zbigniewie,
oto odpis aktu zgonu:

Nr. 23, Bischofsthal, am 7.April 1877,
Vor dem unterzeichneten Standesbeamten erschien heute
der Persnlichkeit nach bekannt,
die Kthnerfrau Elglitta Wegner,
wohnhaft zu Wiesenthal Abbau, und zeigt an , dass
ihr Ehemann Michael Wegner, 56 Jahre 5 Monate 25 Tage alt,
katholischer Religion,
wohnhaft zu Wiesenthal Abbau,
geboren zu Droczennek, Kr. Wirsitz, am 18.Sept. 1820,
Sohn der verstorbenen Eheleute, Voigdt, Simon Wegner
und seine verstorbenen Ehefrau Marian/n/a /weiters unbekannt /,
zu Wiesenthal Abbau, am 6.04.1877, Abends, um 7 Uhr
verstorben sei an Tifus.

Vorgelesen, genehmigt und unterschrieben
/ Elzbieta Wegner /
Der Standesbeamte in Vertretung:
/Mueller /

Objanienia:
imi w formie Elglitta, to Elbieta /Elisabeth /,
Voigdt, Vogdt, Vogt,=wjt,
Bischofsthal = obecnie Tuszkowo
Wiesentahl Abbau= Skoroszewo wybudowanie
Droczennek,/ te Dronzno /, Kr. Wirsitz = Dronek,
Kr. Wyrzysk , obecnie powiat Naklo, gmina Mrocza.
ona zmarego nie wiedziaa jakie nazwisko miaa z domu
ona Simona Wegner,
Akt zgonu zosta sporzdzony w USC Lindenwald /Wwelno /
z siedzib w Bischofsthal /Tuszkowo /.
Wiesenthal Abbau i Bischofsthal naleao do parafii kat. Wwelno.
Droczennek, te Dronzno, naleao do parafii katolickiej
i ewangelickiej Mrocza.

pozdrawiam
Roman M., Supsk

Odp: Akt zgonu [wiadomość #8552 jest odpowiedzią na wiadomość #8546] Tue, 27 September 2011 07:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam pana Romana. Ten akt ktry pan przetumaczy potwierdza moje przypuszczenia e to Droczennek [Dronek] koo Mroczy narazie nie mam dostpu do akt z tego terenu s w A.A.Gniezno. Interesuje mnie natomiast drugi akt zgonu ktry nieoczekiwanie znalazem w A.P. Bydgoszczy, wobec dugiego czekania poprosiem o przetumaczenie na Forgenie. Ale chciabym pozna pana opini co do tego aktu.
Dzikujc pozdrawiam Zbigniew Wegner

[Uaktualnione dnia: Tue, 27 September 2011 08:02]

Odp: Akt zgonu [wiadomość #8559 jest odpowiedzią na wiadomość #6832] Tue, 27 September 2011 19:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
malrom jest aktualnie niedostępny  malrom
Senior Member
Szan. Panie Zbigniewie,

oto odpis in extenso:
Sterbeurkunde Nr. 30/1877
Bischofsthal, am 23. Maerz 1877,
die Kthnerfrau Louise Wegner, Ehefrau des Kthners
Michael Wegner,
wohnhaft zu Wiesenthal,
und zeigte an, da ihr Sohn Peter
geborne im dreiigsten August des Jahres 1874,
2 Jahr 6 Monate 21 Tage alt, katholischer Religion,
wohnhaft zu Wiesenthal,
geboren zu Wiesenthal,
Sohn der Kthner Eheleute Michael Wegner
und die Louise geborne Spichalski,
zu Wiesenthal, am 21. Maerz 1877, Nachts, um ein Uhr
verstorben sei an die Halsbrune.
Vorgelesen genehmigt und unterschrieben,
/ Elzbita Wegner /
Der Standesbeamte in Vertretung,
/ Mueller /

oto tumaczenie:
Akt zgonu nr. 30, sporzdzony 23.03.1877.
ona chaupnika / lub chopa maorolnego, te bezrolnego /
Louise Wegner, ona chaupnika / etc. jw/ Michael Wegner,
mieszkajcy w Wiesenthal,
zgosia, e jej syn Peter urodzony 30.08.1874,
majcy 2 lata 6 miesicy i 21 dni, katolickiej religii,
mieszkajcy w Wiesenthal,
urodzony w Wiesenthal,
syn chaupnika / etc jw /maonkow Michael Wegner
i jego ony Louise Wegner z domu Spichalski,
zmar zu Wiesenthal, 21.03.1877, w nocy o godz. 1.00
na chorob dyfteryt, te zwan bonica.

Przeczytano, przyjto i podpisano
/ Elzbita Wegner / [tak podpisaa]

Urzdnik Stanu Cywilnego. w zastpstwie
/ Mueller /

Panie Zbigniewie, ma Pan peny odpis i pene tumaczenie,
teraz nie powinno by adnych wtpliwoci.
Nazwy miejscowoci w nazewnictwie polskim,
tak jak w poprzednim tumaczeniu z 26.09.2011.
pozdrawiam
Roman M.
Odp: Akt zgonu [wiadomość #8599 jest odpowiedzią na wiadomość #8559] Thu, 29 September 2011 12:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Panie Romanie serdecznie dzikuj i pozdrawiam.
Zbigniew Wegner
Odp: Akt zgonu [wiadomość #8601 jest odpowiedzią na wiadomość #8546] Thu, 29 September 2011 12:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam serdecznie zona Simona Wegnera to Anna Budnowska w 1783 r w Wielkich Walichnowach urodzila syna Simona Wegnera .Wawelno 1870 r.przychodzi na swiat Agnes z ojca Michael Wegner z matki Elisabeth Spichalski w 1871 r.przychodzi na swiat Marianna josepha z tej samej pary .Byslaw 30 kwietnia 1817 r chrzest Cathariny z ojca Paulus Skaja z matki Anna Wegner pozdrawiam Zosia.
Odp: Akt zgonu [wiadomość #8602 jest odpowiedzią na wiadomość #8552] Thu, 29 September 2011 12:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
W Drazonku juz nikogo od Wegnerow nie ma za to w mojej ksiazce telefonicznej z 2002 r znalazlam Jana Wegnera na ulicy Piaskowej 52-385 64 16 .
Odp: Akt zgonu [wiadomość #8604 jest odpowiedzią na wiadomość #8601] Thu, 29 September 2011 18:33 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Member
Witam Zosiu co do Wwelna to wszystko mi jest znane poniewa indeksowaem t parafi no i pochodz z tego terenu.
Pozdrawiam Zbigniew W.
Poprzedni wątek: Stare Karty Pocztowe
Następny wątek: Żukowo 1839 urodzenia
Idź do forum:

Aktualny Czas: Thu Aug 06 03:45:42 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund