| Poszukuję informacji o Jakubie Chyrcu [wiadomość #19431] |
Mon, 20 February 2023 22:08  |
MaksymilianS
|
Junior Member |
|
|
Witam serdecznie,
Mo¿e ktokolwiek cokolwiek wie na temat Jakuba Chyrca (ur. w dniu 17.07.1894 w Cichawie - powiat bocheñski, ma³opolska, zmar³y w S³upsku w dniu 26.11.1968 roku). Pochowany na cmentarzu komunalnym w S³upsku (sektor 46, rz±d 61, grób 7).
To brat mojego dziadka Adama Chyrca.
Jakub wyjecha³ z ma³opolski w³a¶nie do S£upska (nie wiem, w których latach) gdzie by³ ponoæ jakim¶ zarz±dc± maj±tkowym/ziemskim(?) i tyle w zasadzie wiem. Mia³ syna Leopolda, który mieszka³ w Krakowie na al. S³owackiego (ju¿ nie ¿yje), ten z kolei mia³ syna (imienia nie znam), który zgin±³ w Tatrach bêd±c w wieku studenckim. Niestety nikt w rodzinie nie wie, jak mia³a na imiê ¿ona poszukiwanego przeze mnie Jakuba.
Ze zdjêcia grobu wynika, ¿e kto¶ o niego dba (¶wie¿e kwiaty), poza tym jest on op³acony do 2028 roku.
Czy kto¶ wie gdzie z³apaæ trop? Ucieszy³by mnie skan aktu zgonu - przynajmniej zna³bym przyczynê. Gdzie po taki dokument siê zg³osiæ? Zmar³ w 1968 roku, wiêc do USC w S³upsku? Mieszkam w Bochni, wiêc mam kawa³eczek do S³upska i zastanawiam siê czy da siê to za³atwiæ online.
Mo¿e jaka¶ podpowied¼ jak znale¼æ jakiekolwiek info dot. jego pracy (gdzie pracowa³, co robi³, itp.)? Gdzie szukaæ? Jestem zielony w temacie. Czy jest jaki¶ oddzia³ archiwum w S£upsku i mo¿na tam zleciæ kwerendê? Jedyn± rzecz jak± mam to jego zdjêcie z 1918 roku, wykonan± w rodzinnej wsi.
Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Poszukuję informacji o Jakubie Chyrcu [wiadomość #19446 jest odpowiedzią na wiadomość #19445] |
Mon, 27 February 2023 14:48  |
MaksymilianS
|
Junior Member |
|
|
Niestety odpisa³ USC, ¿e nie udostêpni mi aktu zgonu gdy¿ nie jestem krewnym zstêpnym (w linii prostej). Poinformowano mnie, ¿e za 25 lat akt trafi do archiwum narodowego i wtedy bêdê móg³ go pozyskaæ. Zapyta³em o zwyk³± kserokopiê to odpisano mi, ¿e oni nie ¶wiadcz± us³ug w zakresie genealogii...
Micha³ Chyrc z Cmentarza Rakowickiego to wnuk poszukiwanego przeze mnie Micha³a Chyrca. Mia³ on syna Leopolda, on z kolei Micha³a, który w wieku 20 lat zgin±³ na nartach w Tatrach.
Bêdê szukaæ dalej, chcia³bym siê dowiedzieæ czym siê trudni³.
|
|
|
|