Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Binerowski, Binerowska
Binerowski, Binerowska [wiadomość #9392] Sun, 05 February 2012 20:21 Przejdź do następnej wiadomości
Darkan jest aktualnie niedostÄ™pny  Darkan
Miejsce: Bydgoszcz
Junior Member
Proszê o informacje na temat nazwiska Binerowski, Binerowska im bardziej szczegó³owe tym lepiej. Szukam przede wszystkim informacji z okresów od 1700 do 1939 r
Z góry dziêkujê za pomoc
Odp: Binerowski, Binerowska [wiadomość #9393 jest odpowiedzią na wiadomość #9392] Sun, 05 February 2012 20:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kaphis jest aktualnie niedostÄ™pny  kaphis
Miejsce: Leverkusen
Senior Member
Witam

Zapewne znajdzie sie kilka chetnych osob by wspomoc Cie wiedza jednak doswiadczenie mowi mi , ze podales malo informacji. Napisz jakie regiony Cie interesuja , moze imiona osob noszacych to nazwisko ale przedewszystkim podpisz sie pod postem przynajmniej imieniem. 1700 - 1939 to dosc dlugi czas. Chyba juz wiesz czego szukasz... wiec podziel sie z innymi Twoja wiedza bo inaczej bedziesz bladzil od Gdanska po Szczecin goniac za kazda informacja zawierajaca interesujace Cie nazwisko.

Pozdrawiam

Marek ZajÄ…c
Odp: Binerowski, Binerowska [wiadomość #9398 jest odpowiedzią na wiadomość #9393] Sun, 05 February 2012 21:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Rodzina Binerowskich z mojej wiedzy wywodzi siê z Tymawy niedaleko Gniewu woj pomorskie. Z mojego obecnego rozeznania w okresie który mnie interesuje mo¿na te nazwiska znale¼æ przede wszystkim w promieniu ok 50 km od Gniewu
Pozdrawiam
MC
Odp: Binerowski, Binerowska [wiadomość #9403 jest odpowiedzią na wiadomość #9392] Sun, 05 February 2012 22:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
hopi54 jest aktualnie niedostÄ™pny  hopi54
Member
Moja prababcia Katarzyna Dunajska urodzi³a siê w 1847 r. w Tymawie.
Siostra prababci, Anna Dunajska ur. w 1841 r. w Tymawie wysz³a za m±¿ za Józefa Binerowskiego. Józef i Anna Binerowscy prowadzili w Tymawie gospodarstwo rolne ok. 150 ha, które nastêpnie przej±³ ich syn Bruno Binerowski.
Tak¿e brat mojej prababci Franciszek Dunajski ur. 1839 r. o¿eni³ siê z Mariann± Binerowsk±.
Pozdrawiam Honorata
Odp: Binerowski, Binerowska [wiadomość #9449 jest odpowiedzią na wiadomość #9403] Thu, 09 February 2012 12:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Serdecznie dziêkujê za informacje Pani Honorato. Wklejam poni¿ej ga³±zkê o której Pani pisa³a ale ni jak nie mogê tego wkleiæ do mojego drzewka:
Józef Binerowski po¶lubi³ 1861 r. Gniew Anna Dunajska
- Marianna Eufrozyna Binerowski chrzest 1863 r. Gniew
- Brygida Franciszka Binerowski chrzest 1864 r. Gniew
- Bruno Franciszek Xaver Binerowski chrzest 1865 r. Gniew
- Micha³ Stanis³aw Binerowski chrzest 1867 r. Gniew
- Konstancja Anna Binerowski chrzest 1868 r. Gniew
- Józef Binerowski chrzest 1870 r. Gniew; po¶lubi³ 1903 r. Piaseczno Monika Felski ?
- Izydor Johan Binerowski chrzest 1873 r. Gniew
- Bruno Bernard Binerowski chrzest 1874 r. Gniew; po¶lubi³ 1902 r. Gniew Jadwiga Teresa Czy¿ewska
- Maria £ucja Binerowski chrzest 1904 r. Gniew
- And¿elika El¿bieta Binerowski chrzest 1905 r. Gniew
- Max Binerowski chrzest 1907 r. Gniew
- Adolf Hubert Binerowski chrzest 1908 r. Gniew; zm. 1909 r. Tymawa
- Bronis³awa Binerowski chrzest 1910 r. Gniew
- Franciszek Xavier Binerowski chrzest 1876 r. Gniew
Gdyby Pani zna³a mo¿e dane rodziców Józefa Binerowskiego za którego wysz³a siostra Pani Prababci no i wa¿ne pytanie czy brat Pani Prababci po¶lubi³ siostrê Józefa Binerowskiego czy kogo¶ z rodziny Binerowskich ale innej ga³êzi.
Poni¿ej wklejam dane ga³êzi do której Pani rodzina najbardziej pasuje ale nie mam punktów wspólnych tylko s± one prawdopodobne
1.3.3.2. Józef Binerowski chrzest 1807 r. Gniew;
po¶lubi³ 1827 r. Gniew Marianna Gorlewicz ur. 1802 r.; zm. 1829 r. Gniew
- Józef Binerowski chrzest 1828 r. Gniew; zm. 1851 r. Gniew
lub po¶lubi³ 1830 r. Gniew Joanna Kalkowska
- Johan Binerowski chrzest 1831 r. Gniew
- Jakub Binerowski chrzest 1832 r. Gniew
- Anna Franciszka Binerowska chrzest 1834 r. Gniew; zm. 1850 r. Gniew
- Marianna Binerowska chrzest 1836 r. Gniew
- Katarzyna Binerowska chrzest 1838 r. Gniew; zm. 1838 r. Gniew
- Magdalena Binerowska chrzest 1839 r. Gniew; po¶lubi³a 1858 r. Gniew Dominik Ma³kowski
- Franciszek Binerowski chrzest 1841 r. Gniew; zm. 1841 r. Gniew
- Johanna Binerowski chrzest 1842 r. Gniew; po¶lubi³a 1862 r. Gniew Jan Roliñski
- Antonie Franciszka Rolinski chrzest 1864 r. Gniew
- Franciszka Binerowski chrzest 1848 r. Gniew; zm. 1848 r. Gniew
- Ignacy Binerowski chrzest 1850 r. Gniew
Z tych danych wynika, ¿e brat Pani prababci móg³ po¶lubiæ córkê Józefa B i Joanny Kalkowskiej a siostra Pani Prababci syna Józefa i Marianny Gorlewicz
Mo¿e Pani uda siê to rozwik³aæ
Pozdrawiam
Mirek
Odp: Binerowski, Binerowska [wiadomość #9450 jest odpowiedzią na wiadomość #9392] Thu, 09 February 2012 17:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Panie Miros³awie,
czy szuka Pan wszystkich Binerowskich, którzy mieszkali w okolicach Tymawy i próbuje ich Pan powi±zaæ?
Czy szuka Pan tylko swoich przodków?
Je¿eli to drugie, to proszê nam pokazaæ swoje dotychczasowe ustalenia:
dziadkowie,
pradziadkowie ....(miejsca, daty i inne),
to mo¿e co¶ wspólnie pomo¿emy. Nie mo¿na od razu przej¶æ do 1807 r., w którym urodzi³ siê jaki¶ Józef Binerowski
Pozdrawiam Honorata
Odp: Binerowski, Binerowska [wiadomość #9452 jest odpowiedzią na wiadomość #9450] Thu, 09 February 2012 20:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
W zasadzie je¿eli chodzi o moich przodków to znalaz³em ca³± nitkê do pary Ludwik Binerowski i Marianna ?. Ludwik najpewniej urodzi³ siê ok 1720 r. Wg danych publikowanych online wiem na razie ¿e mia³ 3 dzieci z czego Marcin Binerowski ur. 1749 r w Tymawie wraz z po¶lubion± przez siebie Barbar± Rych³owski(ska) s± w 100% udokumentowanymi moimi przodkami. dalej a¿ do dnia dzisiejszego mam ca³± liniê opracowan±. Dlatego chcia³em spróbowaæ odbudowaæ wszystkie ga³êzie do dzisiaj co najmniej od Marcina Binerowskiego a jak by siê uda³o to mo¿e nawet od Ludwika Smile, tylko na pewno bêdzie potrzebny wyjazd do archiwum w archidiecezji w Pelplinie bez tego ani rusz dalej nie pójdê Sad
Dlatego znaj±c dane rodziców wspó³ma³¿onków wspomnianych przez Pani± osób z rodziny Dunajskich móg³bym bardzo szybko stwierdziæ czy jest jaki¶ punkt zaczepienia czy te¿ nie.
Dziêkujê i pozdrawiam
Miros³aw Czerwiñski
Odp: Binerowski, Binerowska [wiadomość #9453 jest odpowiedzią na wiadomość #9392] Thu, 09 February 2012 22:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Panie Miros³awie,
nie mam informacji o rodzicach Marianny Binerowskiej i Józefa Binerowskiego.
W indeksach ¶lubów (ptg.gda.pl i geneteka.genealodzy.pl) jak i zachowanych w archiwum w Pelplinie aktach nie znalaz³am zapisów ¶lubu Franciszka Dunajskiego i Marianny Binerowskiej.
Moje informacje o tym ma³¿eñstwie pochodz± wy³±cznie z indeksów chrztów ich dzieci oraz z ksi±g gruntowych, które przegl±da³am w 2002 r. w S±dzie Rejonowym w Tczewie, szukaj±c moich przodków Dunajskich z Tymawy.
Natomiast w akcie ¶lubu Józefa Binerowskiego z Ann± Dunajsk± z 1861 r. (parafia Gniew) znalaz³am informacjê, ¿e Józef Binerowski by³ wdowcem i mia³ 34 l. (ur. siê ok. 1827 r.) i mieszka³ w Tymawie. Jego pierwsz± ¿on± by³a Franciszka D³ugoñska.
Pozdrawiam Honorata
Odp: Binerowski, Binerowska [wiadomość #9474 jest odpowiedzią na wiadomość #9392] Sat, 11 February 2012 22:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Panie Miros³awie,
jeszcze raz o Binerowskich.
Pierwsz± ¿on± Józefa Binerowskiego by³a Franciszka D³ugoñska (druga ¿ona Anna Dunajska).
W akcie ¶lubu Józefa Binerowskiego i Franciszki D³ugoñskiej z 1852 r. (parafia Gniew) zapisano, ¿e Józef Binerowski mia³ 30 l. Zatem urodzi³ siê ok. 1822 r. (przy okazji ¶lubu z Ann± Dunajsk± trochê siê odm³odzi³). Na podstawie indeksów chrztów (ptg.gda.pl) parafii Gniew mo¿na przypuszczaæ, ¿e Józef urodzi³ siê w 1823 r. (chrzest w parafii Gniew - nr 11316) i by³ synem Franciszka i Joanny. Franciszek Binerowski i Joanna zawarli zawarli zwi±zek ma³¿eñski w 1817 r. w Parafii Nowa Cerkiew. W indeksach ¶lubów na ptg.gda.pl zapisano Franciszka jako Rynerowski, a ¿ona Joanna Fylckowna (w aktach chrztów ich dzieci pisana jako Filzek).
Z kolei Marianna Binerowska, ¿ona Franciszka Dunajskiego urodzi³a siê najprawdopodobniej w 1836 r. (Franciszek Dunajski ur. 1839 r.) i by³a córk± Józefa Binerowskiego i Joanny Kalkowskiej.
Pozdrawiam Honorata
Odp: Binerowski, Binerowska [wiadomość #9475 jest odpowiedzią na wiadomość #9392] Sat, 11 February 2012 23:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Dodam jeszcze, ¿e Józef Binerowski i Joanna Kalkowska zawarli zwi±zek ma³¿eñski w 1830 r. w Gniewie.
Joanna by³a drug± ¿on± Józefa Binerowskiego. Pierwsza ¿ona Marianna Gorlewiczowna zmiar³a w 1829 r. w wieku 27 l.
Pozdrawiam Honorata
Odp: Binerowski, Binerowska [wiadomość #9523 jest odpowiedzią na wiadomość #9475] Sat, 18 February 2012 17:00 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Junior Member
Dziêkujê serdecznie Pani Honorato za informacje sporo pomog³o. Wynika z tego, ¿e Franciszek Dunajski w¿eni³ siê w moj± ga³±¼ rodziny Binerowskich aczkolwiek dalek±, natomiast Anna Dunajska jest w ga³êzi której nijak na razie nie mogê dopasowaæ do mojej. Jak uzyskam dane rodziców te¶cia Anny Dunajskiej Franciszka Binerowskiego mê¿a Joanny Filzek to mo¿e uda mi siê co¶ skleiæ Smile
Jeszcze raz dziêkujê i pozdrawiam
Mirek
Poprzedni wątek: Muzioł, Boniek - Cekcyn
Następny wątek: Kornienko, Gabryś, Gabrich
Idź do forum:

Aktualny Czas: Thu Oct 08 22:56:54 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund