| Powalina - zgon w 1946 r.. [wiadomość #3912] |
Tue, 18 May 2010 15:05 |
kajak
|
Junior Member |
|
|
Witam,
Mo¿e kto¶ by³by w stanie doradziæ mi mo¿liwy kierunek poszukiwañ?
Mój pradziadek W³adys³aw B³a¿ejewski pod koniec wojny i po wyzwoleniu ukrywa³ siê w miejscowo¶ci Powalina (k. Nowego Dworu Gdañskiego). Dlaczego - nie wiem - podobno chciano go zastrzeliæ - mieszka³ w powiecie Lipno; czy by³ komunist±, socjalist±, czy wrêcz odwrotnie - nie wiem. Niestety nie interesowa³o mnie to gdy babcia jeszcze ¿y³a. Podobno z jakim¶ kolegê zajêli poniemiecki dom. Jedynym dokumentem by³ telegram z komendy MO zawiadamiaj±cy, ¿e zgin±³ ¶mierci± tragiczn± w maju 1946 r i informuj±cy o pogrzebie. Babcia z wujem (mia³ wtedy 10-11 lat) gdy dotarli na cmentarz - by³o ju¿ po pogrzebie. Telegram zosta³ oddany przy okazji wymiany dowodu osobistego babci - dla wpisania jej "wdowa". Rozmawia³em z ksiêdzem z Parafii Przemienienia Pañskiego (parafia w Marzêcinie by³a erygowana dopiero w 1947r). Ksiêga zgonów jest dopiero od 1948 r. Dzwoni³em do USC w Nowym Dworze Gdañskim - nie ma takiego nazwiska w 1946 r. Napisa³em do gminy Brudzeñ Du¿y (gmina zamieszkania moich dziadków) w sprawie teczki dowodowej babci...
Bêdê wdziêczny za wszelkie pomys³y...
Grobu na cmentarzu ju¿ nie ma - wuj by³ tam ok 30 lat temu i przywióz³ tylko trochê ziemi z miejsca gdzie wydawa³o mu siê, ¿e by³ grób...
Pozdrawiam
Bogdan Kajkowski
|
|
|
|