Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Franz Woytalewicz - parafia Kamień Krajeński
Franz Woytalewicz - parafia Kamień Krajeński [wiadomość #19175] Tue, 12 July 2022 19:50 Przejdź do poprzedniej wiadomości
radekw1996 jest aktualnie niedostępny  radekw1996
Junior Member
Witam,
Szukam informacji o swoim pradziadku Franciszku Wojtalewicz'u (18.11.1903 - 19.01.1958) oraz prababci Rozalii Wojtalewicz (24.10.1898 - 25.11.1973) (z.d. prawdopodobnie Budnik). Oboje pochowani na cmentarzu w Witkowie. Wiem gdzie s dokadnie pochowani, gdy co roku jako dziecko jedzilimy tam z rodzicami zapali znicz wic znam ich dat urodzenia i mierci.

O prababci niestety nic nie znalazem, pewnie nazwisko ktre pamita mj tata jest bdne, ale jeli chodzi o pradziadka Franciszka, to mam jaki trop. Na stronie PTG GDA znalazem zindeksowany akt chrztu z 1903r. Franza Woytalewicza. Wiadomo imiona byy spisywane albo po acinie albo po niemiecku wic mog by jakie rnice wzgldem tego co jest na nagrobku. Jest szansa, e to on gdy jego matka Anna Beller (1864-1912) urodzia si wanie w Witkowie (niem. Witkau). Ojciec co prawda urodzi si w Maej Cerekwicy (niem. Klein Zerekwitz), ale znalazem akt lubu wic to by si zgadzao (rwnie na PTG GDA).

eby mie 100% pewno, e to co znalazem si zgadza musiabym wiedzie jaka widnieje data dzienna w akcie chrztu. Niestety na t chwil nie mam moliwoci, eby osobicie wybra si do Kamienia Krajeskiego std pytanie, czy kto z tworzcych ten wpis ma jeszcze zdjcie tego aktu? Prdzej mgbym pojecha do Pelplina, bo z Gdaska jedzi pocig, ale z tego co wiem to archiwum w wakacje jest zamknite (no chyba, e co si zmienio).

Interesujcy mnie wpis:
Ksiga 1300 Nr zdjcia 0256 nr aktu 156 - Franz Woytalewicz, tak na pocztek, bo jeli nie pasuje to nie ma sensu patrze dalej, bo reszta wtedy te nie bdzie pasowa

Swoj drog jeeli byaby to prawda to okazaoby si, e mj pradziadek od 9 roku ycia by sierot. Ciekawe kto go i jego siostry wtedy przygarn.

Pozdrawiam,
Radek

[Uaktualnione dnia: Tue, 12 July 2022 20:10]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odczytaj wiadomość
Odczytaj wiadomość
Odczytaj wiadomość
Odczytaj wiadomość
Odczytaj wiadomość
Odczytaj wiadomość
Odczytaj wiadomość
Odczytaj wiadomość
Odczytaj wiadomość
Odczytaj wiadomość
Odczytaj wiadomość
Odczytaj wiadomość
Odczytaj wiadomość
Poprzedni wątek: Schlenzig bei Schivelbein - gdzie szukać?
Następny wątek: Bielicka Helena,Ludwika,Marianna szukam
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sat Sep 05 00:05:32 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund