Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Frost
Frost [wiadomość #703] Thu, 26 April 2007 13:32 Przejdź do następnej wiadomości
frostka jest aktualnie niedostÄ™pny  frostka
Junior Member
Witam! Poszukuje przodków. Nazwisko FROST (okolice Skórcza,Bar³o¿na,Gniewu). Mój pradziadek Wincent - syn Jakuba i Marianny K³opockiej urodzi³ siê w 1866 roku(Czarnylas), dziadek W³adys³aw urodzi³ siê w Skórczu w 1902-choc co do daty to dok³adnie nie pamiêtam-by³ rze¼nikiem i zmar³ w Bydgoszczy. Bêdê wdziêczna za wszelk± pomoc i za wszelkie informacje dotycz±ce tego nazwiska i osób z nim zwi±zanych.
Karola
Odp: Frost [wiadomość #704 jest odpowiedzią na wiadomość #703] Fri, 27 April 2007 10:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
aisaa jest aktualnie niedostÄ™pny  aisaa
Member
Witaj,
Nazwisko Frost pojawia siê m.in w parafii Nowa Cerkiew. Skorzystaj z Bazy Danych na g³ównej stronie. Od siebie mogê dodaæ, ¿e pierwsze zapiski podaj±ce m. in. nazwisko Frost dotycz± wieku XVII. Pomyje (k.Pelplina) w³asno¶æ zakonu Cystersów w latach 1619-1631 by³y wydzier¿awione czterem rodzinom holenderskim z Baerwalde za 800 guldenów rocznie. Rodziny te to: Tolik, Frost, Mania, Filcek. Ja powi±zana jestem z ostatnimi z wymienionych. Obie rodziny kontaktowa³y siê. Thomas Frost, so³tys wsi Pomyje by³ ojcem chrzestnym Andrzeja Filcka w 1751 roku.

Pozdrawiam i zapraszam na Piknik Genealogiczny w Borsku Smile
Asia

Pozdrawiam
Joanna
Odp: Frost [wiadomość #734 jest odpowiedzią na wiadomość #704] Fri, 04 May 2007 10:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
frostka jest aktualnie niedostÄ™pny  frostka
Junior Member
Hej,
dziêki za wskazówki. Przejrza³am zasoby parafialne dostêpne na stronie PTG i znalaz³am swojego pradziadka, przejrza³am kujawsko-pomorsk± bibliotekê cyfrow± i tam chyba znalaz³am wzmiankê nt. nazwiska Thomas Frost wójta Pomyj, ale informacja, któr± doda³a¶ 'od siebie' jest dla mnie nowo¶ci± (mo¿e masz takich wiêcej). Wdziêczna bym by³a za wskazówkê dot. np. ¼róde³ Twoich inf. Mo¿e pisa³a¶ do jakiej¶ parafii lub urzêdu, którzy chêtnie pomogli??

Karola

P.S. Sk±d wiesz, ¿e to by³y to rodziny holenderskie??
Odp: Frost [wiadomość #735 jest odpowiedzią na wiadomość #734] Fri, 04 May 2007 16:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
aisaa jest aktualnie niedostÄ™pny  aisaa
Member
Witaj,
Nigdy nie pisa³am do ¿adnych parafii czy urzêdów. Po prostu trzeba przeszukiwaæ dokumenty archiwalne. Kopalni± wiedzy s± np. testamenty, akty dzier¿awy. To w³a¶nie stamt±d pochodzi informacja o "olenderskich osadnikach" Smile
Ja jestem w tej szczê¶liwej sytuacji i genealogi± rodziny nie zajmujê siê sama. Wymieniamy siê informacjami. D³ugo mieli¶my problem z miejscem pochodzenia rodziny. Na pocz±tku s±dzili¶my, ¿e chodzi o Baerwalde ko³o Szczecina. Nawet s± dostêpne stamt±d spisy Menonitów z XVIII wieku. W tym czasie nasi przodkowie byli ju¿ katolikami, a samo nazwisko siê tam nie pojawia. Dopiero niedawno wpad³am, ¿e to chodzi o miejscowo¶æ ko³o Sztumu. Ciekawostk± niech bêdzie to, ¿e zdarzy³o mi siê przeje¿d¿aæ przez tê miejscowo¶æ i nazwa utkwi³a mi na tyle, ¿e poszuka³am trochê o jej historii. A teraz niedawno szukaj±c czego¶ zgo³a zupe³nie innego te¿ przypadkiem odkry³am, ¿e istnieje spis osadników menonickich z Baerwalde ko³o Sztumu Smile Jak widzisz czasem szuka siê systematyczne, przegl±daj±c ró¿ne dokumenty a czasem przypadkiem co¶ wpadnie w rêce.

Pozdrawiam
Asia

Pozdrawiam
Joanna
Odp: Frost [wiadomość #801 jest odpowiedzią na wiadomość #703] Tue, 05 June 2007 21:21 Przejdź do poprzedniej wiadomości
karolf19 jest aktualnie niedostÄ™pny  karolf19
Junior Member
cze mam na nazwisko frost, mieszkam w Czersk(pomorskie).prosze o kontakt na karolf19@wp.pl
Poprzedni wątek: Woźniak , Wozniak , Birr - �yśniewo , Mygi , Sierakowice
Następny wątek: Kosewscy, Dzitkowscy
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sat Oct 03 05:41:25 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund