| Frost [wiadomość #703] |
Thu, 26 April 2007 13:32  |
frostka
|
Junior Member |
|
|
Witam! Poszukuje przodków. Nazwisko FROST (okolice Skórcza,Bar³o¿na,Gniewu). Mój pradziadek Wincent - syn Jakuba i Marianny K³opockiej urodzi³ siê w 1866 roku(Czarnylas), dziadek W³adys³aw urodzi³ siê w Skórczu w 1902-choc co do daty to dok³adnie nie pamiêtam-by³ rze¼nikiem i zmar³ w Bydgoszczy. Bêdê wdziêczna za wszelk± pomoc i za wszelkie informacje dotycz±ce tego nazwiska i osób z nim zwi±zanych.
Karola
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Frost [wiadomość #735 jest odpowiedzią na wiadomość #734] |
Fri, 04 May 2007 16:40   |
 |
aisaa
|
Member |
|
|
Witaj,
Nigdy nie pisa³am do ¿adnych parafii czy urzêdów. Po prostu trzeba przeszukiwaæ dokumenty archiwalne. Kopalni± wiedzy s± np. testamenty, akty dzier¿awy. To w³a¶nie stamt±d pochodzi informacja o "olenderskich osadnikach" 
Ja jestem w tej szczê¶liwej sytuacji i genealogi± rodziny nie zajmujê siê sama. Wymieniamy siê informacjami. D³ugo mieli¶my problem z miejscem pochodzenia rodziny. Na pocz±tku s±dzili¶my, ¿e chodzi o Baerwalde ko³o Szczecina. Nawet s± dostêpne stamt±d spisy Menonitów z XVIII wieku. W tym czasie nasi przodkowie byli ju¿ katolikami, a samo nazwisko siê tam nie pojawia. Dopiero niedawno wpad³am, ¿e to chodzi o miejscowo¶æ ko³o Sztumu. Ciekawostk± niech bêdzie to, ¿e zdarzy³o mi siê przeje¿d¿aæ przez tê miejscowo¶æ i nazwa utkwi³a mi na tyle, ¿e poszuka³am trochê o jej historii. A teraz niedawno szukaj±c czego¶ zgo³a zupe³nie innego te¿ przypadkiem odkry³am, ¿e istnieje spis osadników menonickich z Baerwalde ko³o Sztumu Jak widzisz czasem szuka siê systematyczne, przegl±daj±c ró¿ne dokumenty a czasem przypadkiem co¶ wpadnie w rêce.
Pozdrawiam
Asia
Pozdrawiam
Joanna
|
|
|
|
|
|