Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » poszukuję rodziców Reinholda Natzke
poszukuję rodziców Reinholda Natzke [wiadomość #15828] Sun, 19 November 2017 21:03 Przejdź do następnej wiadomości
stecja1 jest aktualnie niedostępny  stecja1
Junior Member
Nazywam si Jacek Stec i od jakiego czasu razem z moj mam i jej rodzestwem tworz genealogi naszej rodziny – Natzke. W swoich poszukiwaniach dotarlimy do pokolenia mojego pra pra dziadka – Reinholda Natzke (jego imi i nazwisko pojawia si w dokumentach w rnych brzmieniach: akt lubu: Reinhardt Naczk; akt zgonu: Reinhold Natzke), Na podstawie jego aktu lubu z parafii w Sierakowicach oraz metryki zgonu z parafii w Rozazinie oraz USC w Dzicielcu wiem, e urodzi si 10.04.1838 roku w Osseck dzisiejszy Osiek, zosta za ochrzczony w Rozazinie. lub zawar w parafii w Sierakowicach w 1865 roku z Rozali z domu Okrj. Zmar w 1901 roku. Posiada dwanacioro dzieci, ktre rwnie ustaliem. Dla ustalenia jego ewentualnego rodzestwa (sistr i braci) i jego rodzicw potrzebna jest mi jego metryka urodzenia, na ktr niestety nie jestem w stanie natrafi. Z posiadanych metryk, o ktrych wczeniej wspominaem wiem, e oeni si z katoliczk Rozali Okrj, jego ojcem za by leniczy z Mirchau (dzisiejsze Mirachowo), imi matki za nie jest znane ( tak poda w jego akcie zgonu jego syn Joseph Natzke). Mog przypuszcza, e Reinhold mg by ewangelikiem, lecz poprzez lub z katoliczk zostao mu wpisane w wiadectwie lubu – katolik. Moje przypuszczenia wynikaj z przyjtej tezy, e skoro jego ojciec by leniczym w Mirachowie, a najprawdopodobniej w owym czasie stanowiska urzdnicze piastowali zwykle ewangelicy, to Reinhold urodzi si w rodzinie ewangelickiej. Ale to s tylko moje przypuszczenia. Reasumujc zwracam si z prob, o ile jest to moliwe, o dalsze pokierowanie moimi poszukiwaniami metryki urodzenia mojego pra pra dziadka Reinholda Natzke.

Odp: poszukuję rodziców Reinholda Natzke [wiadomość #15830 jest odpowiedzią na wiadomość #15828] Tue, 21 November 2017 10:27 Przejdź do poprzedniej wiadomości
janus jest aktualnie niedostępny  janus
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
Dzie dobry

a skd macie informacj e zosta ochrzczony w Rozazinie?
o ile wiem w Rozazinie bya tylko parafia katolicka
Moe jednak Wasza rodzina bya katolicka
a fakt, e Wasz przodek by leniczym moim zdaniem nie wskazuje, e raczej by ewangelikiem

na stronie genealodzy.pl s indeksy chrztw parafii Rozazino z tamtych lat, na licie nie ma waszego prapra dziadka
s inne osoby o podobnym nazwisku

1837 22 August Franciszek Natahke Rozazino Rozazino
1838 23 Otylia Cecylia Natsokke Rozazino Rozazino
1839 21 Otylia Paulina Wilhe Naczke Rozazino Rozazino
1839 33 Ksawery Jzef Narzke Rozazino Rozazino
1841 18 Julianna Katarzyna Natschke Rozazino Rozazino

skd znacie jego date urodzenia?
na akcie zgonu jest tylko info 62 lata, a do dopisku "10.04.38" podchodzibym bardzo nieufnie, wieku podany przez rodzin tez nie musi byc dokadny
a czy w akcie lubu parafii Sierakowice jest info o jego wieku?
to byaby bardziej wiarygodna informacja

ja udabym si do Archiwum Diecezjalnego w Pelplinie i dokadnie przestudiowa akta metrykalne tej parafii
czsto przy info o ojcu bya adnotacja dot jego statusu lub zawodu

w parafii Rozazino w kolejnych latach byo kilka chrztw osb o nazwisku "Naczke"
oto wybrane chrzty wyodrbnione z PomGenBazy
Rozazino 1842 1164 0002 10 Josef Ferdinand Wilhelm Natschke Josephine v. Pobocka
Rozazino 1842 1164 0003 25 Franz Friedrich Johann Natschke
Rozazino 1843 1164 0008 33 Hermann Robert Friedrich August Naczke Wilhelmine Warczkau
Rozazino 1843 1164 0008 35 Ferdinand Wilhelm Wilhelmine Naczke
Rozazino 1844 1164 0011 10 Jacob Wilhelm George Natschke Constantia Gohra
Rozazino 1844 1164 0011 12 Paulina Wilhelm Natschke Josefine v. Poblocka
Rozazino 1845 1164 0017 26 Johann Josef Michael Natschke Catharina Klamrowska
Rozazino 1846 1164 0017 1 Ottilia Eva Josef Natschke Pauline v. Dombrowska
Rozazino 1846 1164 0019 22 August Franz Wilhelm Natschke Josefine v. Poblocka
Rozazino 1847 1164 0022 19 Franciska Ottilie Joseph Naczke Franciska Cirocka
Rozazino 1847 1164 0022 21 Caecilie Mathilde Joseph Natschke Pauline v. Dombrowska

moe to Wasi krewniacy?

pozdrawiam
janus
PTG
Poprzedni wątek: Poszukuję rodziny RADTKE ( Żelistrzewo,Luzino )
Następny wątek: Sypniewski Jacek
Idź do forum:

Aktualny Czas: Thu Aug 06 08:14:27 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund