Strona główna » Ogólne » Dzieje Pomorza » Poczta Polska w GdaÅ„sku - poszukiwane pamiÄ…tek po jej obroÅ„cach
| Poczta Polska w Gdańsku - poszukiwane pamiątek po jej obrońcach [wiadomość #11786] |
Mon, 24 June 2013 10:45  |
mark65
|
Senior Member |
|
|
r. 60 jest wymieniony Alojzy Szubrych.Dziêkujê - ciekawa pozycja, chocia¿ to nie z niej pochodzi posiadana odbitka. Mo¿e jeszcze co¶ znajdê. Gra¿ynaBym zapytal sie w bibliotece w Grudziadzu jest tam wspanialy zespul
biblioteka miejska ma stronehttp://czersk.pl/festyn-gocki-w-odrach-zapraszamy/
Witam,
Polecam stronê na facebooku dotycz±c± historii M±kowarska
https://www.facebook.com/pages/M%C4%85kowarsko-historia-miej scowo%C5%9Bci/647245205305511
pozdrawiam
Jakub
Zwracam sie z prosba o okreslenie po ubiorach, w ktorych latach dwudziestego wieku mogly byc zrobione zalaczone zdjecia.Druga prosba odnosnie orkiestry na zdjeciu, czy ktos z Torunia moze wie cos wiecej niz ja od mojego ojca,otoz na zdjeciach jest orkiestra ktora prowadzil moj dziadek Franciszka Luczkowskiego, w ktorej tez grali jego dwaj bracia Jan i Leon Szukalam w archiwach Torunia ,starych gazetach nigdzie nie spotkalam zadnej informacji o orkiestrze. Jadwiga £uczkowska

podaj link prawid³owo
to nie dzia³a
Krzysiek Zwracam sie z prosba o okreslenie po ubiorach, w ktorych latach dwudziestego wieku mogly byc zrobione zalaczone zdjecia.Druga prosba odnosnie orkiestry na zdjeciu, czy ktos z Torunia moze wie cos wiecej niz ja od mojego ojca,otoz na zdjeciach jest orkiestra ktora prowadzil moj dziadek Franciszka Luczkowskiego, w ktorej tez grali jego dwaj bracia Jan i Leon Szukalam w archiwach Torunia ,starych gazetach nigdzie nie spotkalam zadnej informacji o orkiestrze. Jadwiga £uczkowska

Zwracam sie z prosba o okreslenie po ubiorach, w ktorych latach dwudziestego wieku mogly byc zrobione zalaczone zdjecia.Druga prosba odnosnie orkiestry na zdjeciu, czy
Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
[Uaktualnione dnia: Mon, 24 June 2013 11:32] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: Poczta Polska w Gdańsku - poszukiwane pamiątek po jej obrońcach [wiadomość #11791 jest odpowiedzią na wiadomość #11786] |
Mon, 24 June 2013 19:54   |
Stadtkind
|
Senior Member |
|
|
na zdjeciach jest orkiestra ktora prowadzil moj dziadek Franciszka Luczkowskiego, w ktorej tez grali jego dwaj bracia Jan i Leon Szukalam w archiwach Torunia ,starych gazetach nigdzie nie spotkalam zadnej informacji o orkiestrze. Jadwiga £uczkowska

Zwracam sie z prosba o okreslenie po ubiorach, w ktorych latach dwudziestego wieku mogly byc zrobione zalaczone zdjecia.
Druga prosba odnosnie orkiestry na zdjeciu, czy ktos z Torunia moze wie cos wiecej niz ja od mojego ojca,otoz na zdjeciach jest orkiestra ktora prowadzil moj dziadek Franciszka Luczkowskiego, w ktorej tez grali jego dwaj bracia Jan i Leon Szukalam w archiwach Torunia ,starych gazetach nigdzie nie spotkalam zadnej informacji o orkiestrze.
Jadwiga £uczkowska
http://www.chem.univ.gda.pl/~tomek/gdanskprzewodnik.htm
| egopol napisa³(a) dnia pi±, 11 pa¼dziernik 2013 08:05 | htt
|
|
|
|
Gor±co polecam równie¿ wszystkie inne artyku³y Tomka Pluciñskiego http://www.chem.univ.gda.pl/~tomek/index.htm jak i osobisty z nim kontakt! Jest to cz³owiek tak olbrzymiej wiedzy, jak i równie wielkiej kultury osobistej. Co w dzisiejszych czasach jest zjawiskiem nieomal niespot
|
|
|
|
|
|
| Odp: Poczta Polska w Gdańsku - poszukiwane pamiątek po jej obrońcach [wiadomość #11794 jest odpowiedzią na wiadomość #11786] |
Mon, 24 June 2013 21:39   |
mark65
|
Senior Member |
|
|
2 lipca 1956 roku nocowali nad jeziorem Kochanka- we Wdeckim M³ynie, to by³o tradycyjne miejsce postoju kajakowych sp³ywów w tym okresie. Chyba to pole biwakowe by³o po drogiej stronie jeziora tam gdzie jeszcze tak nie dawno stacjonowali harcerze. W M³ynkach postawiono g³az upamiêtniaj±cy ten sp³yw .A przecie¿ , jak wynika z planu sp³ywu tam siê nie zatrzymywali!
Pozdrawiam
Piotr AlfutChyba przesadzi³e¶ to nie ta bajka.
Bez urazy Kuzynie.
KuzynPoszukujê informacji o rodzinie Grajewskich miêdzy innymi Józefa Grajewska ur chyba 1860 Pozdrawiam Jadziahttp://www.kpbc.ukw.edu.pl/dlibra/plain-content?id=47447gdzie szukac troche Historycznych zrudel na temat Grudziadza i okolic
http://tvsm.pl/videoteka/spichlerz/2013/styczen/25witam
ja jestem za tym aby daty o szlachcie itd. aktywnej na terenach naszych byla spisana i zebrana jak i wyszukana z roznych zrudel
spisana i opracowana wedlug narodowosci pochodzenia
bylo by to dosc ciekawe co by sie znalazlo
pozatym jest wiele artykolow w starych gazetach
mozna by rowniesz opisac Palace domy i inne pozostalosci
a mi sie wydaje ze poprostu slowianie ogolnie przez wieki byli podbijani przez krzyzakow i brandenburczykow
to i ja dodam swoje 3 grosze w temacie:
mój pradziadek (i dziadek) pochodzi³ z panasówki, ko³o ko³odziejówki, pow. ska³at, woj. tarnopolskie. wiem, ¿e przed wojn± by³ kilkakrotnie w USA (tam te¿ wyjecha³
Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Poczta Polska w Gdańsku - poszukiwane pamiątek po jej obrońcach [wiadomość #11798 jest odpowiedzią na wiadomość #11794] |
Tue, 25 June 2013 16:10   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
zych ludzi przewija siê temat wysiedlonych pomorzan. Staram sie zbieraæ te wszystkie informacje. Mo¿e na cos przydam sie pañstwu. w tym roku przypada 75 lat od wysiedleñ. Pozdrawiam Mariusz Dudziuk
Staszku a niema tam gdzie¶ jakiego¶ adresu meilowego do kontaktu z Tym Panem?Witajcie!
W Grzybowie (parafia Lipusz) mieszka rodzina Hetmanskich. Najstarszy z nich to Stanislaw. Nie ukrywam ze jestem z nim powiazany poprzez moja pra-babke. On i jego rodzina byli wypedzeni przez Niemcow do jakiejs wioski nad sama rzeka Bug. Nagralem na dyktafon jego wspomnienia od momentu wypedzenia w 1939 roku do powrotu do domu.
Moglbym udostepnic, ale po jego zgodzie. Niestety oni zlikwidowali telefon stacjonarny i musze sie do nich udac.
SzulistJe¶li jest adres mailowy to ja te¿ poproszê z uwagi na to,¿e rodzina mojego Taty pochodzi z tej parafii a ja mam kilka nie odkrytych jeszcze kontaktów rodzinnych ( granica 100 lat ) 
pozdrawiam
JolaMoi Drodzy. Nie jestem upowa¿niony do podawania maile p. Mariusza.
Otrzyma³em od niego ju¿ listê osób zmar³ych do 1945. Bêdzie ona udostêpniona w formie artyku³u na stronie PomTG. Dziwne gdy¿ jak pisze p.Marcin po 1945 r. nie odnotowano ju¿ zgonów Pomorzaków w parafii Sarnaki. Czy¿by powrócili na ojczyste tereny?
Pan Mariusz aktualnie pracuje nad ¶lubami i chrztami w rodzinach Pomorzaków. Jak tylko otrzymam opublikujê.
Staszek
Dzien dobry!
Tak, jest taka mozliwosc, ze wrocili wczesniej. "Moi" Hetmanscy wrocili bez zgody Niemcow 1943 roku.
Pozdrawiam SzulistPrzepraszam ¿e tak pó¿no odpisuje,chodzi³o mi o miejscowo¶æ t± która widnia³a w spisie Pruski, z 1772r.,by³a wraz z Pi³± Ile s³u¿y³o Niemców z pomorza w armii Polskiej w kampanii wrze¶niowej w 1939 roku?Link poni¿ej do artyku³u z G.W.
Nie zawiera on bezpo¶redniej odpowiedzi na zadane, tak szczegó³owe, pytanie. Jednak jest jak najbardziej na temat:
http://wyborcza.pl/duzyformat/1,127291,8329310,Niemieccy_tow arzysze_broni.html
Pozdrowienia
ArnoldUzyska³em zgodê p.Mariusza autora Listy Wysiedlonych do Sarnak na podanie jego maila. Pan Mariusz chêtnie wszystkim odpowie na ich pytania.
mariusz.dudziuk@wp.plPoszukujê spisu mieszkañców Gdyni i Oksywia na podstawie katastru.Wchodzimy na stronê:
http://odessa3.org/search.html
W polu Data Category: wybieramy-> Prussia - Poland
a nastêpnie
w polu Query String: wpisujemy -> Oxhoeven
i na koniec wciskamy Submit Query.
Czynno¶æ powtarzamy dla nazwy Ozhaoeven.
Wyniki uzyskane z tych 2 kwerend ³±czymy, usuwamy duble i gotowe.
Wie¶ Gdynia jako taka chyba nie wystêpuje.
Mo¿e w spisie do³±czona do Oksywia a mo¿e do Chyloni (Kielau), nie wiem.
Pozdrowienia
Arnold
Poszukujê wszelkich informacji wsi Nie¿ywiêæ (Nesewanz, Niesewanz) po³o¿onej obecnie w gminie Cz³uchów. Interesuj± mnie szczególnie ró¿nego rodzaju spisy, wykazy mieszkañców g³ównie z pierwszej po³owy XIX w. a tak¿e wcze¶niejsze. Je¶li kto¶ zna jakie¶ ciekawe pozycje, gdzie mo¿na szukaæ to proszê o informacje.
Sam opracowa³em na podstawie ksi±g metrykalnych z Chojnic mieszkañców wsi Nie¿ywiêæ, którzy w XVIII w. korzystali z pos³ugi tej parafii, wiêc je¶li ta miejscowo¶æ jest w krêgu czyi¶ zainteresowañ to s³u¿ê spisem. Poszukujê wszelkich informacji nt .wsi Nie¿ywiêæ (Nesewanz, Niesewanz) po³o¿onej obecnie w gminie Cz³uchów. Interesuj± mnie szczególnie ró¿nego rodzaju spisy, wykazy mieszkañców g³ównie z pierwszej po³owy XIX w. a tak¿e wcze¶niejsze. Je¶li kto¶ zna jakie¶ ciekawe pozycje, gdzie mo¿na szukaæ to proszê o informacje.
Sam opracowa³em na podstawie ksi±g metrykalnych z Chojnic mieszkañców wsi Nie¿ywiêæ, którzy w XVIII w. korzystali z pos³ugi tej parafii, wiêc je¶li ta miejscowo¶æ jest w krêgu czyi¶ zainteresowañ to s³u¿ê spisem. do usuniêciado usuniêcia10.II.1920. Oto mamy 95 rocznicê tego wa¿nego wydarzena w historii Pomorza. W za³±czonym pliku szczegó³owy pois z Gazety Gdañskiej.
Pozdrawiam
Arnold
Witajcie,
Mam gor±c± pro¶bê
Poszukujê ksi±¿ki:
Józef Milewski - Wiêzienie s±dowe w Starogardzie Gd. 1939-1945
wydanej w 1976
Nie ma jej w ¿adnej z gdañskich bibliotek (PAN, BUG, miejska)
Jest za to dostêpna w
Staszek
[Uaktualnione dnia: Tue, 25 June 2013 21:12] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: Poczta Polska w Gdańsku - poszukiwane pamiątek po jej obrońcach [wiadomość #11800 jest odpowiedzią na wiadomość #11798] |
Tue, 25 June 2013 20:17   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
, Nak³a i Krajny. Pod t± nazw± kryje siê nie tylko Nowy Dwór ale te¿ i Dwór .... jaki¶ tam.
Nale¿y wzi±æ sztabówkê i studiowaæ kwadrat po kwadracie . Chyba
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BY�O, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIA�A.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWI�O, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTA�A.
|
|
|
|
| Odp: Poczta Polska w Gdańsku - poszukiwane pamiątek po jej obrońcach [wiadomość #11801 jest odpowiedzią na wiadomość #11798] |
Tue, 25 June 2013 20:29  |
Stadtkind
|
Senior Member |
|
|
, ¿e Ciekawy ma jeszcze jakie¶ inne dane o których my nie wiemy.
W Twoim i swoim imieniu dziêkujê za uwagê 
Krzysiek http://los_skorcz.republika.pl/menu/aktualnosci/gawedy_anton iego.html
Trochê histori spisanych przez mojego przyjaciela Antoniego Chy³ê ze Skórcza.Pan Antoni spisuje historie z czasów wojny i nie tylko.Robi bardzo dobr± robotê!Nie ukrywam ,¿e jest i trochê histori zwi±zanych z moj± rodzin±.Ale troszkê dla potomno¶ci niech siê jeszcze zachowa!Pozdrawiam Piotr Alfut(Przeniesione z kontakty@ptg.gda.pl)
Dzieñ dobry Pañstwu, nazywam siê Mariusz Dudziuk, jestem mieszkañcem Sarnak, jest to wschód Polski, nad rzek± Bug, obecnie województwo mazowieckie. W listopadzie 1939 roku na nasze tereny przywieziono wysiedlonych pomorzaków z takich miejscowo¶ci : Przerêbska Huta, Wisin, Bo¿e Pole Królewskie, Skrzyd³owo, Posto³owo, Szatarpy, Szczodrowo, Jaroszew, Wiêckowy, Czarnocin, Wyków. Jestem lokalnym mi³o¶nikiem historii mojej rodzinnej ziemi sarnackiej. Mamy wiele kart historii jeszcze nie odkrytych b±d¼ zapomnianych. Tak jest te¿ z histori± wysiedleñ. Zajmujê sie lokalnie odkrywaniem tych kart dla potomnych. Mam listê osób które zmar³y u nas i tych które siê urodzi³y. Na naszym cmentarzu sa jeszcze mogi³y pomorzaków, a w¶ród najstars
|
|
|
|
Idź do forum:
Aktualny Czas: Thu Oct 08 21:25:54 GMT+2 2026
�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund
|