| Przodek w kamaszach [wiadomość #10040] |
Mon, 14 May 2012 22:12  |
mariola0711
|
Member |
|
|
Mam wielki dylemat jednocze¶nie pytanie .
Mój pradziad uczestnik I W¦ bêd±cy w owych czasach mieszkañcem Rytla zosta³ powo³any do odbycia s³u¿by .Wszelako bêd±c "Prusakiem" nie trudno siê domy¶liæ kto go powo³a³. Tu³aczkê sw± z tego co uda³o mi siê odczytaæ zakoñczy³ w Toruniu . Bra³ udzia³ min..w wojnie pozycyjnej nad Somm± i bitwie nad Somm± .
Czy kto¶ z Szanownych kole¿anek i kolegów prze¶ledzi³ szlak wojenny naszych przodków ?
Gdzie je¶li istniej± mogê szukaæ dokumentów ?
Posiadam ksi±¿eczkê wojskow± pradziada z niej te¿ moje wiadomo¶ci .Czas jednak nie obszed³ siê ³askawie z innymi dokumentami i pami±tkami po moich przodkach .
Rożek,Pliszka,Wesołowski,Bastian Brzeziński,Wnuk Lipiński,Żabiński,�ęcki itd..
|
|
|
|
|
|
| Odp: Przodek w kamaszach [wiadomość #10054 jest odpowiedzią na wiadomość #10040] |
Tue, 15 May 2012 18:38   |
janaki
|
Junior Member |
|
|
Witam!
Ja te¿ bardzo by³bym zainteresowany tym tematem. Mój pradziadek równie¿ pochodzi³ z Rytla i zosta³ wcielony do armii kajzera. Niestety zgin±³ 22.09.1915 na froncie wschodnim w miejscowo¶ci Girowicze (obecnie ta miejscowo¶æ le¿y na Bia³orusi, tu¿ przy granicy z Litw±). Niestety nie mam tego typu pami±tek, a ta informacja, któr± mam, pochodzi z wpisu do ksiêgi zmar³ych. Dotar³em do opracowania, w którym napisano, ¿e w Rytlu (zapewne w parafii rytelskiej) w czasie IW¦ zginê³o 53 mê¿czyzn. Nie wiem ile parafia liczy³a (1000-1500 dusz), ale taka strata musia³a byæ zapewne bardzo bolesna, przecie¿ w wiêkszo¶ci byli to mê¿czy¼ni w kwiecie wieku, czêsto jedyni ¿ywiciele rodzin (pradziadek osieroci³ 5 dzieci, najm³odsze mia³o pó³ roku). Obecnie tyle siê mówi o IIW¦, a o IW¦ zapomina.
Przeczesuj±c przepastne zasoby internetu, znalaz³em Francuza, a konkretnie Alzatczyka, którego przodek równie¿ zosta³ wcielony do armii cesarza i poleg³ w tym samym miejscu i tego samego dnia co mój pradziadek. Napisa³ on nawet ksi±¿kê o swoich poszukiwaniach (po francusku). Dziêki niemu wiem, ¿e tego dnia poleg³o 120 osób, a on sam teraz siê stara o ta aby bardzo zaniedbane miejsce gdzie pochowano poleg³ych posprz±taæ i odpowiednio upamiêtniæ.
Jacek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|