Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Indeksy chrztow Łąga
Indeksy chrztow Łąga [wiadomość #1740] Mon, 26 January 2009 07:03 Przejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Zwracam uwag, e osoba indeksujca miejscowo g narobia mas bdw. W sytuacji gdzie ksigi s bardzo czytelne np. nazwiska Fojut, Kujot i podobne s wszystkie zapisywane jako Kajut. Tak jest z wieloma nazwiskami Oj kto si nie przyoy do roboty!

Staszek

[Uaktualnione dnia: Mon, 26 January 2009 07:31]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Indeksy chrztow Łąga [wiadomość #1741 jest odpowiedzią na wiadomość #1740] Mon, 26 January 2009 10:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Nie ma takiej moliwoci aby nie popenia bdw w trakcie indeksacji. Nie popenia bdw ten co nic nie robi. I to trzeba by wybitnym specjalist aby ich nie zrobi w ogle.
Osoba, ktra indeksuje g z iloci indeksowanych ksig powoli goni Ciebie i jest bardzo zaangaowana w PTG .
W Twoich indeksach, Staszku jest rwnie sporo bdw wynikajcych z dobrowolnego odczytywania zapisw.
Mam tylko nadziej, e Twoja uwaga ma bardziej charakter korekty ni zoliwoci.
krzysztof
Odp: Indeksy chrztow Łąga [wiadomość #1742 jest odpowiedzią na wiadomość #1741] Mon, 26 January 2009 10:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Nie popenia bdw kto nic nie robi. To stara maksyma. Zoliwoci z mojej strony byo by gdybym zwraca uwag w sytuacji gdy pismo jest nieczytelne i zamazane. Jeli jednak np.: chrzty g 1855/89 wyranie pisze e ochrzczono dziecko z ojca FOJUTH to chyba nie ma to nic wsplnego ani zblionego z nazwiskiem KAJUT. Takich przekama s dziesitki. Przesympatyczny Krzysztofie, piszesz o tym, e kto kogo dogania w iloci zindeksowanych rekordw. Wanie to powoduje, e robi si tyle bdw. Byle jak ale szybko.
Indeksy metrykalne s tylko informacj. Jednak informacja faszywa, wprowadzajca w bd nie jest nikomu potrzebna.
Indeksy wpywajce od czonkw powinny by weryfikowane przez koordynatora indeksacji wzgldnie przez wprowadzajcego na stron PTG. Jeli tego si nie robi, to po prostu odwala si lip.
Stanisaw

Staszek
Odp: Indeksy chrztow Łąga [wiadomość #1897 jest odpowiedzią na wiadomość #1742] Wed, 25 February 2009 08:16 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Wieros jest aktualnie niedostępny  Wieros
Junior Member
Panie Stanisawie, zupenym przypadkiem weszam dzi na forum PTG i nie wiem po co "gmeraam" po stronie .... teraz wiem - aby znale Pask informacj o gu. Jestem wiadoma niedoskonaoci zapisw w parafii g. To moja pierwsza parafia, na niej uczyam si czyta po acinie i po niemiecku i po .... polsku, bo nie zawsze zapis ksidza by na tyle czytelny aby zorientowac si w jakim jzyku zapisany. Paski post przyblia mnie do powrotu do ga i weryfikacji caej parafii. Nikt nie jest doskonay Smile! Jednak teraz to mnie Pan "nie zagnie"!!! jestem dobra w rozczytywaniu, a szczeglnie wczesnych ksig. Moja ilo zindeksowanych wpisw wcale nie wiadczy, e si spiesz i robi niedokadnie - jestem poprostu szybka w dziaaniu, jednak bdy w poczatkowym okresie indeksacj (jak u kadego) wynikaj z braku praktyki. Pozdrawiam. Wiesia
Poprzedni wątek: Poszukuję Golubski
Następny wątek: KNEBA MYSZKIER (MYSCHKER)
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Jul 27 04:55:00 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund