|
|
|
|
|
|
| Odp: pieczęć herbowa [wiadomość #1047 jest odpowiedzią na wiadomość #1045] |
Sat, 08 December 2007 18:44   |
 |
aisaa
|
Member |
|
|
Witaj,
Nie lubi jak pytania zostaj bez odpowiedzi Niestety czasem tak bywa, e nie ma wrd nas osb, ktre interesuj si danym zagadnieniem. Niewtpliwie poprzez heraldyk sfragistyka wie si z genealogi tylko, e wikszo z nas nie ma utytuowanych przodkw.
Do sfragistyki polskiej s dwa podrczniki:
-M. Gumowski, M. Haisig, S. Mikucki, Sfragistyka, Warszawa 1960,
-M. Gumowski, Handbuch der polnischen Siegelkunde, Graz 1966.
Oglny przegld pieczci polskich znajdziesz w:
-M. Gumowski, Pieczcie lskie do koca XIV w., [w:] Historia lska, t. 3, Krakw 1936,
-T. Karczewska, Przegld pieczci pruskich z dokumentw traktatu toruskiego z 1466 r., Komunikaty Mazursko – Warmiskie, 1962, t. 6, s. 753 – 779,
-F. Piekosiski, E. Diehl, Pieczcie polskie wiekw rednich, [w:] F. Piekosiski, Studia, rozprawy i materiay z dziedziny historii polskiej i prawa polskiego, t. 3, Krakw 1899.
Jak widzisz to s stare prace. Poszukaj jeszcze obok Franciszka Piekosiskiego czego Kazimierza Stronczyskiego i K. Kuczyskiego.
Nowoci jest: Z. Piech, J. Pakulski, J. Wroniszewski, Pieczcie w dawnej Rzeczypospolitej. Stan i perspektywy bada, Warszawa 2006.
Najlepsz odpowied uzyskasz od osb, ktre zajmuj si zagadnieniem sfragistyki. Moe na forum: ttp://www.historycy.org/
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: pieczęć herbowa [wiadomość #1207 jest odpowiedzią na wiadomość #1203] |
Thu, 06 March 2008 16:02  |
dariusy
|
Junior Member |
|
|
| szarasowa napisa(a) dnia wto, 04 marzec 2008 04:05 | Obawiam si, e Twoja piecz nie ma nic wsplnego z pieczci herbow. Jest to raczej XIX w. moe pocztek XX w. piecz inicjaowa, a rysunek na niej jest taka "radosn twrczoci" wytwrcy lub zamawiajcego.Ja nie jestem specjalit od pieczci niestety. Sprbuj zalogowa si na forum Poszukiwanie skarbw tam http://www.poszukiwanieskarbow.com/ s specjalici od pieczci. Moe kto Ci pomoe.
|
Witam.Na forum "Poszukiwanie Skarbw" jestem od ponad dwch lat :)Fachowcy stwierdzili ze to raczej XVIII wiek.I najprawdopodobniej piecz mieszczanska.Odbicie w plastelinie nie wiele moze powiedziec o czasach w ktorych ta pieczec powstala.Trzeba zobaczyc piecz z trzonkiem :)Pozdrawiam:)
|
|
|
|