Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Publikacje,Artykuły,Audycje » Kosznajderia - Marcin Wałdoch
Kosznajderia - Marcin Wałdoch [wiadomość #9068] Tue, 29 November 2011 19:34 Przejdź do następnej wiadomości
GosiaLemanczyk jest aktualnie niedostępny  GosiaLemanczyk
Junior Member
Polecam warte przeczytania i plik do cignicia na temat"Tre wykadu M.Wadocha o Kosznajderii"
http://chojnice24.pl/artykul/11582/w-silnie-o-kosznajderii/
moze kogos zaciekawi Smile
pozdrawiam Gosia

[Uaktualnione dnia: Tue, 29 November 2011 21:54] przez Moderatora

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Kosznajderia - Marcin Wałdoch [wiadomość #9073 jest odpowiedzią na wiadomość #9068] Tue, 29 November 2011 23:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Witam!
W trakcie czytania a wos na gowie mi si jey, cho mam ju ich nie wiele.
Panie doktorancie!!! Mam nadziej, ze Pan to przeczyta.
Niech Pan zacznie od weryfikacji swoich pogldw!!!.
Oraz, niech gbiej Pan zainteresuje si tematem, zacznie chodzi po archiwach i bibliotekach.
Cytat z paskiego artykuu:
"Do dzi dnia, w lokalnej spoecznoci, yj potomkowie rodw kosznajderskich o tak znanych
powszechnie nazwiskach jak: Behrendt, Follehr, Hoppe, Kuchenbecker, Latzke, Musolf, Pankau,
Rink, Schletz, Schultz, Semrau, Schwanitz, Thiede, Wagner, Weilandt 11.
Nie pojawiaj si natomiast
nazwiska takie jak Bnger, Hellwig, Konitzer, Nelka, Panske, Papenfus, Rhode, Schweim, Sterke,
Wodsack, ktre byy powszechne wrd Kosznajdrw 12."

Wanie Bunger by Kosznajdrem dodam imi, Lorenz pierwszy odnotowany w AP
Helwich - jest czterech
Nelk Lorenz
Panske-czterech
Papenfus Mattias
Rhode - czterech
Schwemin - dziewi

Gosiu!!!
Bardzo dobrze, e daa te namiary, moe dziki temu uda si uratowa nas wszystkich przed dezinformacj i wypaczaniem historii.
W publikacji Pana Wadocha jest duo wicej "kwiatkw", ktre s sprzeczne z dotychczasowymi opracowaniami i publikacjami znanych i zasuonych historykw.
Oczywicie, kady ma prawo do wycigania swoich wasnych wnioskw, tylko niech one bd obiektywne i podparte rzeczowymi
argumentam.
Krzysiek

[Uaktualnione dnia: Wed, 30 November 2011 08:29]

Odp: Kosznajderia - Marcin Wałdoch [wiadomość #9074 jest odpowiedzią na wiadomość #9068] Wed, 30 November 2011 00:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zatoka jest aktualnie niedostępny  Zatoka
Senior Member
Tym razem to ja zgadzam si z Tob. Wystarczy przeszuka baz PomTG by znale "zaginione" nazwiska. Poza tym cay artyku to kompilacja wczeniejszych danych. Zero bada wasnych.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
Odp: Kosznajderia - Marcin Wałdoch [wiadomość #9075 jest odpowiedzią na wiadomość #9073] Thu, 01 December 2011 16:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
janaki jest aktualnie niedostępny  janaki
Junior Member
Witam!
Sam jestem zainteresowany tym skrawkiem pomorskiej krainy, gdy cz moich przodkw nosi wymienione niej nazwiska (np. Behrend, Konitzer).
Moja wiedza jest na temat Kosznajdrw jest raczej niewielka i opiera si gwnie o takie artykuy popularnonaukowe.
Myl wic, e przywoujc ten artyku i mwic o zawartych w nich "kwiatka", mona je w jakiej przystpnej formie przybliy, co niewtpliwie wzbogaci nasz (moj) wiedz.
Natomiast ponisze zdanie ja interpretuje w ten sposb, e dawniej na tym obszarze wystpoway wszystkie ponisze nazwiska, natomiast dzisiaj spotyka si tylko te pierwsze (czyli: Behrendt, Follehr, Hoppe, Kuchenbecker, Latzke, Musolf...), co wedug mnie moe oznacza, e przedstawiciele tych rodw si zasymilowali. Pozostae natomiast nie (zostay przesiedlone, wyjechay do Niemiec?) i obecnie ich raczej si nie spotyka. To tylko taka moja interpretacja.
egopol napisa(a) dnia wto, 29 listopad 2011 11:24

"Do dzi dnia, w lokalnej spoecznoci, yj potomkowie rodw kosznajderskich o tak znanych
powszechnie nazwiskach jak: Behrendt, Follehr, Hoppe, Kuchenbecker, Latzke, Musolf, Pankau,
Rink, Schletz, Schultz, Semrau, Schwanitz, Thiede, Wagner, Weilandt 11.
Nie pojawiaj si natomiast
nazwiska takie jak Bnger, Hellwig, Konitzer, Nelka, Panske, Papenfus, Rhode, Schweim, Sterke,
Wodsack, ktre byy powszechne wrd Kosznajdrw 12."

Wanie Bunger by Kosznajdrem dodam imi, Lorenz pierwszy odnotowany w AP
Helwich - jest czterech
Nelk Lorenz
Panske-czterech
Papenfus Mattias
Rhode - czterech
Schwemin - dziewi

Mam rwnie pytanie/prob. Ot w paru miejscach autor przywouje posta ks prof. Alfonsa Schletza, wedug moich ustale by to kuzyn mojej babci. Czy kto posiada jakie informacje o tej postaci? Ja jedynie w internecie znalazem co takiego: http://www.naszaprzeszlosc.pl/?ks.-alfons-schletz,14

Jacek

[Uaktualnione dnia: Thu, 01 December 2011 16:18]

Odp: Kosznajderia - Marcin Wałdoch [wiadomość #9080 jest odpowiedzią na wiadomość #9075] Thu, 01 December 2011 22:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Opieram si na dowiadczeniach z bada swojej rodziny, gdzie jeszcze nie spotkaem si z przypadkiem, aby w jakiej parafii w ktrej wystpuje nazwisko pozostajce w moim zainteresowaniu dana osoba nie pozostawia po sobie potomkw. W szczeglnoci jeeli to dot.XVI i XVIII w.
"Nie pojawiaj si natomiast
nazwiska takie jak:"
Wic sam fakt, ze takiego nazwiska nie ma nie znaczy, e nie ma tam potomkw.

Wczeniej autor pisze:
powszechnie nazwiskach "

W pierwszej czci opiera si na nazwiskach i pozostajcych po nich przodkach. A w drugiej czci twierdzi, ze jeeli nie wystpuje to nazwisko to nie ma potomkw. Shocked
W swoim komentarzu razem przytoczyem 22 osoby. Z tego osobicie znam dwie osoby, ktre s potomkami wymienionych wczeniej.

Drogi Jurku!
"e przedstawiciele tych rodw si zasymilowali. Pozostae natomiast nie (zostay przesiedlone, wyjechay do Niemiec?) i obecnie ich raczej si nie spotyka.

Na cz Twojego twierdzenia masz odpowied wyej.
Osadnictwo z Niemiec trwao niemale dwa wieki. I wbrew twierdzeniom Pana doktoranta bya pena asymilacja z miejscow ludnoci, gdzie stworzyli swoj wasna kultur. Wszystko, podobnie jak i w wielu regionw i wsiach Pomorskich popsuli nazici w latach 30 XX w.
W swoich badaniach naley wzi, rwnie pod uwag przeksztacenie nazwisk na przestrzeni wiekw..
Brak jakiego nazwiska nie wiadczy o tym, e wyjecha do Niemiec. Naley zacz poszukiwania u nas..
Np. nazwiska Senska, ktre pozostaje w moim zainteresowaniu.
Z Kosznajderii poprzez Pi trafi do Gdaska. Trwao to ok 100 lat.
Tcheus wystpuje jako Tois, Tojs.
Na razie tyle.
Pozdrawiam
Krzysiek

Odp: Kosznajderia - Marcin Wałdoch [wiadomość #10029 jest odpowiedzią na wiadomość #9074] Sat, 12 May 2012 23:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
GosiaLemanczyk jest aktualnie niedostępny  GosiaLemanczyk
Junior Member
Witajcie Smile
Sledze od jakiego czasu tez temat Kosznajderii...i nieoficjalnie dowiedziaam sie ze planowane jest podobne spotkanie na jesie.Powstaa nawet wersja robocza strony Kosznajderia.pl.Zrobiono wedug mnie duo szumu wok tego tematu,ale widz ze jak narazie cicho sza - plany poszy w pole Smile
Moze bedzie wydanie drugie poprawione ...Pozdrawiam serdecznie.Gosia
Odp: Kosznajderia - Marcin Wałdoch [wiadomość #12404 jest odpowiedzią na wiadomość #9074] Mon, 11 November 2013 23:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kwiat1 jest aktualnie niedostępny  kwiat1
Junior Member
[quote title=Zatoka napisa(a) dnia ro, 30 listopad 2011 12:06]Tym razem to ja zgadzam si z Tob. Wystarczy przeszuka baz PomTG by znale "zaginione" nazwiska. Poza tym cay artyku to kompilacja wczeniejszych danych. Zero bada wasnych.

Pozdrawiam
Ja rwnie potwierdzam,e wystarczy przeszuka akta przodkw wasnej rodziny.
Od nie dawna odkrywam moich przodkw i po zapoznaniu si z aktami i ich nazwiskami odkrywam ich przynaleno do Kosznajderii.
Nie wiedziaam na ten temat nic,a akta mwi same.
Pozdrawiam
Ra
Kosznajderia [wiadomość #13108 jest odpowiedzią na wiadomość #9068] Mon, 31 March 2014 10:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
stynka jest aktualnie niedostępny  stynka
Junior Member
"Kosznajderia" pod redakcj Jerzego Szwankowskiego.

http://weekendfm.pl/?n=48356&chojnice_-powstalo_nowe_wyd awnictwo_o_historii_kosznajderii

Niedugo promocja ksiki, moe kogo zainteresuje.
Pozdrawiam
Justyna
Odp: Kosznajderia [wiadomość #14673 jest odpowiedzią na wiadomość #13108] Wed, 11 November 2015 15:49 Przejdź do poprzedniej wiadomości
olaoska jest aktualnie niedostępny  olaoska
Junior Member
Dla zainteresowanych :
ksika do nabycia -Biuro Sandry Brdy Wszechnica Chojnicka pok. 214

szukam Grzonkowskich,Wróblewskich,Kamm,Meyer,Ossowskich ,Trzebiatowskich
http://ogrodyzwierzaki.blogspot.com/

Poprzedni wątek: Artykuł Daniela Dempca w Gościu Rumskim
Następny wątek: Kataster fryderycjański okręgu kościerskiego
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sun Jul 26 17:25:44 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund