Strona główna » Ogólne » Publikacje,Artykuły,Audycje » Kosznajderia - Marcin Wałdoch
|
|
| Odp: Kosznajderia - Marcin Wałdoch [wiadomość #9073 jest odpowiedzią na wiadomość #9068] |
Tue, 29 November 2011 23:24   |
egopol
|
Senior Member |
|
|
Witam!
W trakcie czytania a wos na gowie mi si jey, cho mam ju ich nie wiele.
Panie doktorancie!!! Mam nadziej, ze Pan to przeczyta.
Niech Pan zacznie od weryfikacji swoich pogldw!!!.
Oraz, niech gbiej Pan zainteresuje si tematem, zacznie chodzi po archiwach i bibliotekach.
Cytat z paskiego artykuu:
"Do dzi dnia, w lokalnej spoecznoci, yj potomkowie rodw kosznajderskich o tak znanych
powszechnie nazwiskach jak: Behrendt, Follehr, Hoppe, Kuchenbecker, Latzke, Musolf, Pankau,
Rink, Schletz, Schultz, Semrau, Schwanitz, Thiede, Wagner, Weilandt 11.
Nie pojawiaj si natomiast
nazwiska takie jak Bnger, Hellwig, Konitzer, Nelka, Panske, Papenfus, Rhode, Schweim, Sterke,
Wodsack, ktre byy powszechne wrd Kosznajdrw 12."
Wanie Bunger by Kosznajdrem dodam imi, Lorenz pierwszy odnotowany w AP
Helwich - jest czterech
Nelk Lorenz
Panske-czterech
Papenfus Mattias
Rhode - czterech
Schwemin - dziewi
Gosiu!!!
Bardzo dobrze, e daa te namiary, moe dziki temu uda si uratowa nas wszystkich przed dezinformacj i wypaczaniem historii.
W publikacji Pana Wadocha jest duo wicej "kwiatkw", ktre s sprzeczne z dotychczasowymi opracowaniami i publikacjami znanych i zasuonych historykw.
Oczywicie, kady ma prawo do wycigania swoich wasnych wnioskw, tylko niech one bd obiektywne i podparte rzeczowymi
argumentam.
Krzysiek
[Uaktualnione dnia: Wed, 30 November 2011 08:29] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: Kosznajderia - Marcin Wałdoch [wiadomość #9075 jest odpowiedzią na wiadomość #9073] |
Thu, 01 December 2011 16:11   |
janaki
|
Junior Member |
|
|
Witam!
Sam jestem zainteresowany tym skrawkiem pomorskiej krainy, gdy cz moich przodkw nosi wymienione niej nazwiska (np. Behrend, Konitzer).
Moja wiedza jest na temat Kosznajdrw jest raczej niewielka i opiera si gwnie o takie artykuy popularnonaukowe.
Myl wic, e przywoujc ten artyku i mwic o zawartych w nich "kwiatka", mona je w jakiej przystpnej formie przybliy, co niewtpliwie wzbogaci nasz (moj) wiedz.
Natomiast ponisze zdanie ja interpretuje w ten sposb, e dawniej na tym obszarze wystpoway wszystkie ponisze nazwiska, natomiast dzisiaj spotyka si tylko te pierwsze (czyli: Behrendt, Follehr, Hoppe, Kuchenbecker, Latzke, Musolf...), co wedug mnie moe oznacza, e przedstawiciele tych rodw si zasymilowali. Pozostae natomiast nie (zostay przesiedlone, wyjechay do Niemiec?) i obecnie ich raczej si nie spotyka. To tylko taka moja interpretacja.
| egopol napisa(a) dnia wto, 29 listopad 2011 11:24 |
"Do dzi dnia, w lokalnej spoecznoci, yj potomkowie rodw kosznajderskich o tak znanych
powszechnie nazwiskach jak: Behrendt, Follehr, Hoppe, Kuchenbecker, Latzke, Musolf, Pankau,
Rink, Schletz, Schultz, Semrau, Schwanitz, Thiede, Wagner, Weilandt 11.
Nie pojawiaj si natomiast
nazwiska takie jak Bnger, Hellwig, Konitzer, Nelka, Panske, Papenfus, Rhode, Schweim, Sterke,
Wodsack, ktre byy powszechne wrd Kosznajdrw 12."
Wanie Bunger by Kosznajdrem dodam imi, Lorenz pierwszy odnotowany w AP
Helwich - jest czterech
Nelk Lorenz
Panske-czterech
Papenfus Mattias
Rhode - czterech
Schwemin - dziewi
|
Mam rwnie pytanie/prob. Ot w paru miejscach autor przywouje posta ks prof. Alfonsa Schletza, wedug moich ustale by to kuzyn mojej babci. Czy kto posiada jakie informacje o tej postaci? Ja jedynie w internecie znalazem co takiego: http://www.naszaprzeszlosc.pl/?ks.-alfons-schletz,14
Jacek
[Uaktualnione dnia: Thu, 01 December 2011 16:18] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Kosznajderia - Marcin Wałdoch [wiadomość #9080 jest odpowiedzią na wiadomość #9075] |
Thu, 01 December 2011 22:51   |
egopol
|
Senior Member |
|
|
Opieram si na dowiadczeniach z bada swojej rodziny, gdzie jeszcze nie spotkaem si z przypadkiem, aby w jakiej parafii w ktrej wystpuje nazwisko pozostajce w moim zainteresowaniu dana osoba nie pozostawia po sobie potomkw. W szczeglnoci jeeli to dot.XVI i XVIII w.
"Nie pojawiaj si natomiast
nazwiska takie jak:"
Wic sam fakt, ze takiego nazwiska nie ma nie znaczy, e nie ma tam potomkw.
Wczeniej autor pisze:
powszechnie nazwiskach "
W pierwszej czci opiera si na nazwiskach i pozostajcych po nich przodkach. A w drugiej czci twierdzi, ze jeeli nie wystpuje to nazwisko to nie ma potomkw.
W swoim komentarzu razem przytoczyem 22 osoby. Z tego osobicie znam dwie osoby, ktre s potomkami wymienionych wczeniej.
Drogi Jurku!
"e przedstawiciele tych rodw si zasymilowali. Pozostae natomiast nie (zostay przesiedlone, wyjechay do Niemiec?) i obecnie ich raczej si nie spotyka.
Na cz Twojego twierdzenia masz odpowied wyej.
Osadnictwo z Niemiec trwao niemale dwa wieki. I wbrew twierdzeniom Pana doktoranta bya pena asymilacja z miejscow ludnoci, gdzie stworzyli swoj wasna kultur. Wszystko, podobnie jak i w wielu regionw i wsiach Pomorskich popsuli nazici w latach 30 XX w.
W swoich badaniach naley wzi, rwnie pod uwag przeksztacenie nazwisk na przestrzeni wiekw..
Brak jakiego nazwiska nie wiadczy o tym, e wyjecha do Niemiec. Naley zacz poszukiwania u nas..
Np. nazwiska Senska, ktre pozostaje w moim zainteresowaniu.
Z Kosznajderii poprzez Pi trafi do Gdaska. Trwao to ok 100 lat.
Tcheus wystpuje jako Tois, Tojs.
Na razie tyle.
Pozdrawiam
Krzysiek
|
|
|
|
|
|
|
|