| Klonia [wiadomość #6210] |
Fri, 11 February 2011 20:34  |
iwcia
|
Member |
|
|
Witam!
Szukam przodkw pochodzcych z Kloni i Elisenbruch (Okrglik). Wiem, e od 1899 Klonia podlegaa pod nowopowsta parafi w Rytlu. Wczeniej podlegaa pod inn parafi. Niestety nie wiem pod jak? Czy kto z forumowiczw mgby mi pomc?
Iwona
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Klonia [wiadomość #6237 jest odpowiedzią na wiadomość #6210] |
Sun, 13 February 2011 07:46   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
Pan Janusz Wegner poda mylc Ci informacj.
Klonia podlegaa pod parafi Brusy a na przeomie XIX/XX wieku gdy utworzono parafi Rytel przypisano Kloni do tej parafii.
Pozdrawiam
Staszek Pieniek
Staszek
[Uaktualnione dnia: Sun, 13 February 2011 09:27] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Klonia [wiadomość #6241 jest odpowiedzią na wiadomość #6210] |
Sun, 13 February 2011 13:19  |
 |
Zatoka
|
Senior Member |
|
|
Zarwno Twj przykad jak i dopiero co rozwizany problem Klonii dowodzi jak dalece trzeba by ostronym i z dystansem podchodzi do wszelkiego rodzaju informacji. Bezkrytyczne oparcie si na jednym rdle moe skutkowa bdnymi poszukiwaniami i niepotrzebn strat czasu.
Wracajc do Twojego przykadu. Bez dokadnego przebadania historii miejscowoci nie uda si udzieli jednoznacznej odpowiedzi. Mona tylko domniemywa, i Okole byo nazw pierwotn. Nazwa wtrna utrwalia si na tyle, e nikt nie uwaa za stosowne przywrci pierwotn. Mona si tylko cieszy i byli ludzie, ktrzy zapisali informacje o obu nazwach.
Trzeba sobie zada podstawowe pytanie o rok dokonanej zmiany. Nastpio to np. w 1799 czy 1860r. Zamy abstrakcyjn sytuacj
odnalezienia bardzo uszkodzonej metryki z 1810 r., w ktrej pojawia si tylko nazwa Okole. Ile trzeba wozy trudu by ustali jej lokalizacj i kontynuowa poszukiwania.
Duo mwimy o problemie ewolucji pisowni nazwisk zaczynajc od zapisw fonetycznych po wpyw okresu rozbiorw. Tymczasem uwana analiza ksig metrykalnych prowadzi do wniosku, i ten problem odnosi si take do nazw miejscowoci. W spisach, bazach, sownikach itp. podawane s gwnie nazwy urzdowe. W ksigach znajdujemy, rne odstpstwa. Do tego dochodzi problem miejscowoci, ktre zaniky na skutek opuszczenia lub zostay wchonite przez wiksze. Te spostrzeenia umacniaj mnie tylko w przekonaniu, e oprcz gwnego celu naszego towarzystwa jakim jest dygitalizacja i indeksacja, rwnolegle trzeba prowadzi prace nad innymi elementami wykorzystywanymi w naszych poszukiwaniach.
Janusz Wegner
Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
|
|
|
|