Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » PTG » PTG » Metryki ewangelickie???
Metryki ewangelickie??? [wiadomość #2494] Wed, 22 July 2009 14:15 Przejdź do następnej wiadomości
damian82 jest aktualnie niedostępny  damian82
Junior Member
Witam wszystkich forumowiczw i zwracam si z nastpujcym pytaniem. Czy istnieje projekt podobny do tego jednake dotyczcy indeksacji metryk ewangelickich z terenw Prus Zachodnich? Z gry dzikuje za odpowied i Pozdrawiam.
Odp: Metryki ewangelickie??? [wiadomość #2496 jest odpowiedzią na wiadomość #2494] Thu, 23 July 2009 07:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
poszukaj tu : http://www.familysearch.org/eng/default.asp ja znalazm sporo Smile
Jolanta

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
Odp: Metryki ewangelickie??? [wiadomość #2497 jest odpowiedzią na wiadomość #2496] Thu, 23 July 2009 08:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Dzikuje za odpowiedz niestety u mormonw nie ma:( Metryki ktre mnie interesuj znajduja si w Ewangelickim Zentralarchiv w Berlinie, a tego co czytaem udostepniaja je tylko na miejscu:( stad moje pytanie o indeksacje i podobna strone jak nasze PTG tylko z metrykami ewangelickimi.
Odp: Metryki ewangelickie??? [wiadomość #2498 jest odpowiedzią na wiadomość #2494] Thu, 23 July 2009 19:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
W Polsce zachowao si nie wiele ksig metrykalnych kocioa ewangelickiego. Tak z caej Polski, w tym take i Pomorza Niemcy pod koniec wojny ewakuowali wszystkie archiwa wyznaniowe. W latach 90 ubiegego wieku na skutek porozumienia kociow rzym-kat zwrcono nam do Archiww Diecezjalnych metryki wyznania rzym-kat z terenw naszych diecezjii pnocnych, min Pelplin, Olsztyn, Elblg. Ksigi ewangelickie pozostay w Niemczech gdy znaczna wikszo ewangelikw bya pochodzenia niemieckiego. W naszych archiwach zachoway si tylko szcztkowe ksigi niektrych parafii, ktrych nie zdono ewakuowa przed frontem. Take w AD Pelplin znajduj si ksigi kilku parafii ewangelickich, ktre ze wzgldu na brak zainteresowania nie s objte indeksacj czonkw PTG. Gdyby poda o jak parafi Ci chodzi napisa bym czy jest ona dostpna w Pelplinie czy te nie.
Stanisaw Pieniek

Staszek

[Uaktualnione dnia: Thu, 23 July 2009 19:37]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Metryki ewangelickie??? [wiadomość #2500 jest odpowiedzią na wiadomość #2498] Thu, 23 July 2009 21:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Brak treści wiadomości
Odp: Metryki ewangelickie??? [wiadomość #2545 jest odpowiedzią na wiadomość #2498] Mon, 03 August 2009 10:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostępny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
Staszku,
czy s moe w Pelplinie akta parafii ewangelickiej w Nowych Polaszkach? A jeli nie, to moe wiesz, gdzie ich szuka? Mam te ewangelikw w rodzinie urodzonych w Pucu i Bdominie w latach 60. i 70-tych XIX wieku. Jaka to moga by parafia? Gdzie szuka informacji chociaby o zasigu poszczeglnych parafii ewangelickich?
Bd wdziczna za informacje
Iza
Odp: Metryki ewangelickie??? [wiadomość #2547 jest odpowiedzią na wiadomość #2545] Mon, 03 August 2009 11:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Wedug moich wiadomoci nie ma nic. Natomiast tak z Nowych jak i Starych Polaszek w AP Gdansk s szcztkowe metryki ewangelickie. Co do przynalenoci do parafii to jestem na wakacjach i nie mam dostpu do swoich baz danych. Jeli znasz niemieckie nazwy to mona sprawdzi na stronie www.kartenmeister.com
Pozdrawiam
Staszek

Staszek
Odp: Metryki ewangelickie??? [wiadomość #2549 jest odpowiedzią na wiadomość #2547] Mon, 03 August 2009 12:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostępny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
Dzikuj za podpowied
miych wakacji Smile)
Iza
Odp: Metryki ewangelickie??? [wiadomość #2551 jest odpowiedzią na wiadomość #2549] Mon, 03 August 2009 22:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostępny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
witam was wszystkich
najlepiej w tym wypadku to u Mormonow
niewiem ale jakie koszta i gdzie mozna to ogladac
inna mozliwosc to juz BERLIN zentralne archiwum Ewangelicke(rowniez w internecie)
Czesciowo mozna troche sie dowiedziec co jest w internecie
jak powyzej pisane

pozatym jest w bibliotece cyfrowej starsza publikacja ktura opisuje wszystkie Ksiegi Ewangelicke jak i katolicke(roczniki)

wkoncu trzeba sie do tego najpierw przygotowac

ale chyba nie obedzie sie bez szperania w archiwach i pewnych kosztow

Pozdrawiam

Marcin

Odp: Metryki ewangelickie??? [wiadomość #4047 jest odpowiedzią na wiadomość #2497] Wed, 09 June 2010 14:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mietek7896 jest aktualnie niedostępny  mietek7896
Member
Moja babcia Elbieta Wojewdka z domu Starzecka urodzona w roku 1893 r w Ksowie koo Tucholi.Jej rodzicami byli Anna Starzecka z domu KUHN i Leon Starzecki.Byli ewangielikami.Chciaabym wicej dowiedzie si o ANNIE KUHN.
JAN ADAM WOJEWDKA urodzony w 1864r w BRZUCACH koo Tczewa /mj pradziadek/ - nie wiem gdzie zmar i w ktrym roku.
Pozdrawiam Roma Wesoowska.
Odp: Metryki ewangelickie??? [wiadomość #4055 jest odpowiedzią na wiadomość #4047] Thu, 10 June 2010 07:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostępny  Janusz
Senior Member
Witam!

Proponuj odwiedzi Archiwum Pastwowe w Bydgoszczy.S tam zgromadzone metryki stanu cywilnego z powiatw;bydgoskiego, chojnickiego, nakielskiego, spoleskiego, wieckiego, tucholskiego oraz gminy Barcin i abiszyn z powiatu niskiego (1874 - 1906).Proponuj odszuka akt maestwa Anny Kuhn i Leona Starzeckiego. W aktach maestwa stanu cywilnego s zapisani rodzice pastwa modych.Najwaniejsze jest to e obowizkiem zgaszania urodzin,maestw i zgonw byli objci wszyscy mieszkacy danego powiatu, niezalenie od wyznania.

pzdr.Janusz
Odp: Metryki ewangelickie??? [wiadomość #4059 jest odpowiedzią na wiadomość #4055] Thu, 10 June 2010 15:52 Przejdź do poprzedniej wiadomości
mietek7896 jest aktualnie niedostępny  mietek7896
Member
Bardzo dzikuj.Pozdrawiam Roma Wesoowska
Poprzedni wątek: Hymn Genealogów
Następny wątek: PomTG a AP Gdańsk
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sat Aug 15 09:48:45 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund