Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Tłumaczenia » Język niemiecki » Akt ślubu - Prośba o odczytanie cd.
Akt ślubu - Prośba o odczytanie cd. [wiadomość #7408] Sun, 29 May 2011 15:40 Przejdź do następnej wiadomości
neuteich jest aktualnie niedostępny  neuteich
Member
index.php?t=getfile&id=889&private=0
  • Załącznik: 1909_003.JPG
    (Rozmiar: 45.24KB, Pobrano 366 razy)

[Uaktualnione dnia: Thu, 14 July 2011 21:00] przez Moderatora

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Prośba o odczytanie cd. [wiadomość #7416 jest odpowiedzią na wiadomość #7408] Mon, 30 May 2011 19:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stadtkind jest aktualnie niedostępny  Stadtkind
Senior Member
Witam,

domy¶lam siê, ¿e chodzi tutaj o ¶lub. Pan m³ody Warsin - parafia Arnswalde, panna m³oda Klanin. On Feldinspektor, ona Kaethnerstochter (córka cha³upnika). Nie wiem co oznacza okre¶lenie Feldinspektor (inspektor polowy, polny) - by³a to jaka¶ funkcja, mo¿e w wojsku, albo te¿ w jakiej¶ bran¿y gospodarczej. Reszta chyba jest w miarê jasna - zapowiedzi (?) w Lang (?) i Arnswalde. ¦wiadkowie Michael Pottam (?) i Nikodemus ¯abiñski. Proboszcz Bukowski. Na koñcu Hagenort i data.
Odp: Prośba o odczytanie cd. [wiadomość #7431 jest odpowiedzią na wiadomość #7408] Wed, 01 June 2011 20:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Bardzo dziêkuje za odczytanie. Feldinspektor w akcie przet³umaczono jako Inspektor rolny, choæ mog³oby byæ, jak w Pana t³umaczeniu. Dziwi mnie dwóch mê¿czyzn jako ¶wiadkowie ? Jeszcze raz dziêkuje.
Odp: Prośba o odczytanie cd. [wiadomość #7433 jest odpowiedzią na wiadomość #7431] Wed, 01 June 2011 21:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stadtkind jest aktualnie niedostępny  Stadtkind
Senior Member
Witam,

no tak, teraz wydaje siê to do¶æ oczywiste, ¿e Feldinspektor to inspektor rolny. Dwaj mê¿czy¼ni jako ¶wiadkowie na ¶lubie to norma jaka chyba utrzymywa³a siê przez wieki (przynajmniej w¶ród katolików). Czasem gdzieniegdzie by³y od tego wyj±tki, ale na dobr± sprawê to dopiero w XX w. na wsi pomorskiej zarzucono ten zwyczaj. Nie wiem kiedy dok³adnie kobiety zaczê³y wystêpowaæ w roli ¶wiadków - mo¿e po I wojnie ¶wiatowej, raczej jednak dopiero po 1945 r.

Pozdrowienia
Odp: Prośba o odczytanie cd. [wiadomość #7437 jest odpowiedzią na wiadomość #7433] Thu, 02 June 2011 20:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Faktycznie, dwóch ¶wiadków- mê¿czyzn, na ¶lubie kiedy¶ to norma. Potwierdzi³o siê to w przewodniku genealogicznym. Co do Feldinspektora , to istnia³a taka funkcja w wojsku, ale i w ko³ach gospodarczych. Tak ¿e, wci±¿ nie wiem kim by³ mój pradziadek. Ale bardzo Panu dziêkujê za pomoc.
Odp: Prośba o odczytanie cd. [wiadomość #7438 jest odpowiedzią na wiadomość #7437] Thu, 02 June 2011 22:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
JurekPlieth jest aktualnie niedostępny  JurekPlieth
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
neuteich napisa³(a) dnia czw, 02 czerwiec 2011 08:26

Faktycznie, dwóch ¶wiadków- mê¿czyzn, na ¶lubie kiedy¶ to norma. Potwierdzi³o siê to w przewodniku genealogicznym.

Zadziwiaj±ce, ¿e nie by³o to norm± na chrzcie Shocked
Mam np. kopiê aktu chrztu z 1797 roku, gdzie matk± chrzestn± by³a Magdalena Perkowska, a ojcem chrzestnym Adam Dominikowski.
Obecnie to nazywaj± parytety, czy jako¶ tak Rolling Eyes

Odp: Akt ślubu - Prośba o odczytanie cd. [wiadomość #8563 jest odpowiedzią na wiadomość #7408] Tue, 27 September 2011 20:51 Przejdź do poprzedniej wiadomości
malrom jest aktualnie niedostępny  malrom
Senior Member
Szan Panie/Pani,
oto odczyt;

górna czê¶æ:
Warsin, Pfarrei Arnswalde, zawód Feldinspektor, ur. 9.01.1885,
Feeria Pentecoste Dominica I. et II., 22 Juni 1xxx,
ojciec Michael Po³³om, Bukowski Pfarrer,

dolna czê¶æ:
Klanin, Kätnerstochter, ur. 11.02.1885, post Pentecoste
in Long und Arnswalde, 22 Juni 1xxx, ojciec Nikodemus
¯abiñski, Bukowski Pfarrer.

Jest to dokument dot zapowiedzi, które uka¿± siê
w og³oszeniach w parafii Long i Arnswalde.

serdecznie pozdrawiam,
Roman M.
Poprzedni wątek: Akta urodzenia - j. niemiecki
Następny wątek: Jaki to zawód?
Idź do forum:

Aktualny Czas: Fri Oct 09 17:27:28 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund