Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Tłumaczenia » Język niemiecki » Akt urodzenia - Haska - tłumaczenie
Akt urodzenia - Haska - tłumaczenie [wiadomość #4859] Fri, 08 October 2010 12:14 Przejdź do następnej wiadomości
PiotrJan jest aktualnie niedostępny  PiotrJan
Junior Member
Dzie dobry,zwracam si z serdeczn prob o przetumaczenie tego dokumentu.index.php?t=getfile&id=675&private=0

[Uaktualnione dnia: Fri, 08 July 2011 09:22] przez Moderatora

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Haska [wiadomość #4861 jest odpowiedzią na wiadomość #4859] Fri, 08 October 2010 13:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Todek49 jest aktualnie niedostępny  Todek49
Member
Nr. 3
Kauernik(Kurztnik) am 14' Januar 1885
Vor dem unterzeichneten Standesbeamten erschien heute, der
Persnlichkeit nach bekannt,
der Einsasse Johann Haska
wohnhaft zu Tereszewo
katholischer Religion und zeigte an, da von der
Einsassenwittwe Anna geborene
Reschke, Ehefrau des verstorbenen
Franz Haska, katholischer Religion,
wohnhaft bei ihm
zu Tereszewo in seiner Wohnung
am dreizehnten Januar des Jahres
tausend acht hundert achtzig und fnf, Nachmittags
um sieben Uhr ein Kind weiblichen
Geschlechts geboren worden sei, welches den Vornamen
Veronica
erhalten habe.

Vorgelesen, genehmigt und unterschrieben
Johann Haska

Der Standesbeamte
Malinowski

Topol - Bitte bernehmen Embarassed

[Uaktualnione dnia: Fri, 08 October 2010 13:46]

Odp: Haska [wiadomość #4870 jest odpowiedzią na wiadomość #4861] Fri, 08 October 2010 23:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Dzikuj,gdyby jeszcze kto przetumaczy ten tekst na jz.polski bybym bardzo wdziczny.Translator wszystkiego nie tumaczy i wychodz gupoty.
Serdecznie dzikuj.
Odp: Haska [wiadomość #4872 jest odpowiedzią na wiadomość #4859] Sat, 09 October 2010 08:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Dzie dobry,mam jeszcze dwa dokumenty do przetumaczenia.

[Uaktualnione dnia: Mon, 18 October 2010 10:49]

Odp: Haska [wiadomość #4906 jest odpowiedzią na wiadomość #4861] Wed, 13 October 2010 13:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Topol jest aktualnie niedostępny  Topol
Senior Member
Witam,
to bdzie tak:

Nr. 3
Kurztnik (Kauernik), dnia 14. stycznia 1885 r.
Przed niej podpisanym urzdnikiem USC stawi si dzi
znany osobicie
gospodarz Jan (Johan) Haska
zamieszkay w Tereszewie
katolickiego wyznania i owiadczy, e
wdowa po gospodarzu Anna z domu
Reszke (Reschke), ona zmarego
Franciszka (Franz) Haska, katolickiego wyznania,
zamieszkaa z nim
w Tereszewie w jego mieszkaniu
dnia trzynastego stycznia roku
tysic osiemset osiemdziesitego pitego, po poudniu
o godzinie sidmej dziecko eskiej
pci urodzia, ktre imi
Weronika (Veronica)
otrzymao.

Przeczytano, zatwierdzono i podpisano
(-) Johan Haska

Urzdnik USC
(-) Malimowski

Pozdrawiam
Jzef Topoliski

Pozdrawiam
Józef Topoliński

www.topolinscy.eu
Odp: Haska [wiadomość #4907 jest odpowiedzią na wiadomość #4872] Wed, 13 October 2010 14:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Topol jest aktualnie niedostępny  Topol
Senior Member
Witam,
drugi akt:

Nr. 17
Kurztnik, dnia 1. lipca 1884 r.

Przed nizej podpisanym urzdnikiem USC stawia si dzi,
znana osobiscie
ona gospodarza Anna Haska
zamieszkaa w Tereszewie
i owiadczya, e Franciszek (Franz) Haska
w wieku 31 lat katolickiego wyznania
zamieszkay w Tereszewie
urodzony w Tereszewie
m zgaszajacej
w Tereszewie w swoim mieszkaniu
dnia pierwszego lipca
roku tysic osiemset osiedziesitego czwartego
przed poudniem o godzinie drugiej (o drugiej w nocy)
zmar.

Przeczytano, zatwierdzono i krzyykami opatrzono
XXX krzyyki Anny Haska

Urzednik USC
podpis nieczytelny

Pozdrawiam
Jzef Topoliski

Pozdrawiam
Józef Topoliński

www.topolinscy.eu

[Uaktualnione dnia: Wed, 13 October 2010 15:30]

Odp: Haska [wiadomość #4919 jest odpowiedzią na wiadomość #4906] Fri, 15 October 2010 08:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Dzie dobry
Bardzo ale to bardzo dzikuj za bezinterosown pomoc.
ycz duo zdrowia
Piotr Haska
Odp: Haska [wiadomość #4920 jest odpowiedzią na wiadomość #4907] Fri, 15 October 2010 08:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Bardzo dzikuj za bezinterosown pomoc.
ycz duo zdrowia
Piotr Haska
Odp: Haska [wiadomość #4921 jest odpowiedzią na wiadomość #4906] Fri, 15 October 2010 08:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Bardzo dzikuj za pomoc.Przywrci mi Pan wiar w bezinteresowno drugiego czowieka.
ycz duo zdrowia
Piotr Haska
Odp: Haska [wiadomość #4960 jest odpowiedzią na wiadomość #4859] Mon, 18 October 2010 11:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zatoka jest aktualnie niedostępny  Zatoka
Senior Member
Wielce (nie)Szanowny Panie Haska

Dawno nie spotkaem si z czlowiekiem, ktry emanowaby tak dawk cynizmu (vide ostatni Pana post) w zestawieniu z tym co i w jakiej formie Pan zrobi. Lepsi od Pana s nawet ci, ktrych w rodowidsku okreslamy mianem „ebrakw” gdy „chodz” po forach w poszukiwaniu pomocy nie dajc nic w zamian od siebie.

To pierwszy przypadek w dziejach Genepedii by kto mia nam za ze, i wykorzystujemy opublikowane dane i przetwarzamy je do celw szkoleniowych. Przeciwnie. Wszyscy si ciesz, e cho w takiej formie mog by nadal przydatne ale po co to Panu tumaczy. Pan i tak nie widzi nic wicej poza czubek wasnego nosa.

Jeeli ju tak bardzo chce Pan „rozrabia” publicznie to chocia prosz to robi z sensem i nie omiesza si. Genepedia w aden sposb nie podlega organizacyjnie pod PomTG wic nikt z tego grona nie moe nam niczego nakaza.

Mam cich nadziej, e po tym „wyczynie” zostanie Pan wyrzucony poza nawias naszej spoecznoci i pozbawiony wszelkiej pomocy.

Jednoczenie publicznie Pana ostrzegam, e jeeli jeszcze gdziekolwiek bdzie Pan rozgasza pod moim adresem informacje o rzekomej kradziey (lub podobne epitety) pocign Pana do odpowiedzialnoci, z powdztwa cywilnego, za naruszenie dbr osobistych. Z podobna reakcj moe si Pan liczyc take w przypadku podjcia dziaa, ktre szkodziyby w jakiejkolwiek formie Genepedii.

Wymienione przykady zostay usunite z zasobw Genepedii.

Bez wyrazw szacunku bo Pan na nie nie zasuguje pomimo swoich 72 lat

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych

[Uaktualnione dnia: Mon, 18 October 2010 12:03]

Odp: Haska [wiadomość #4969 jest odpowiedzią na wiadomość #4960] Tue, 19 October 2010 17:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Grysio70 jest aktualnie niedostępny  Grysio70
Member
Dzien Dobry

Niewiele z tego rozumiem.
Ale chyba tu sie cos niedobrego dzieje.
Pan "PiotrJan" prosi o pomoc.
Pan "Topol" jej udziela.Przy okazji.Podziwiam Pana Panie "Topol".
Udziela Pan fachowej Pomocy i to wszystko bez zbednych komentarzy.
Ale dalej.
Pan "PiotrJan" dziekuje trzykrotnie.
Dla mnie "Bomba".Fajnie.Ktos potrzebowal Pomocy, ktos jej udzielil.I o to chyba chodzi.
A tu nagle "Taki Kwiatek".
Czy ktos moze nam wyjasnic o co chodzi.
Dlaczego wszyscy milcza.Czy w tym Kraju tak malo odwagi ?
Czy mozna na tym Forum tak obrazac innych i jest O.K. ?
Czy jak ja kiedys poprosze o pomoc (nigdy nie wiadomo ) ktos mi jej udzieli, a jeszcze ktos inny wyzwie mnie od "zebrakow" ?
Udzielanie pomocy to dla mnie zaszczyt.Tylko dla mnie ?

O co tu chodzi ?
Chyba mamy prawo wszyscy wiedziec, jesli juz dzieje sie to oficjalnie na Forum a nie prywatnie.Az strach cokolwiek robic by za chwile od kogos "trzeciego" nie oberwac.

Pozdrawiam

Grysio 70 z zona.
PS:My sie i tak nikogo nie boimy.O Kulture trzeba walczyc zawsze i wszedzie.
Odp: Haska [wiadomość #4973 jest odpowiedzią na wiadomość #4859] Tue, 19 October 2010 22:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Grysio

Nie przypisuj mi sw jakich nie powiedziaem. Czym innym jest personalne nazwanie kogo ebrakiem, a czym innym omawianie zjawiska. Doczye do naszego grona stosunkowo niedawno i std prawdopodobniie bierze si Twoja niewiedza w tym temacie (bez urazy). Poszukaj tego hasa na innych forach i zapoznaj si z ca dyskusj. Wtedy bdziesz dokadnie wiedzia o czym pisz.

W swoim poprzednim pocie napisaem wszystko co uwaam za stosowne powiedzie na obecnym etapie. Poniewa w swoich wypowiedziach staram si by bardzo precyzyjny wystarczy wczyta si dokadnie i zastanowi nad kadym moim sowem.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych

[Uaktualnione dnia: Tue, 19 October 2010 23:01]

Odp: Haska [wiadomość #4975 jest odpowiedzią na wiadomość #4973] Wed, 20 October 2010 01:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Dzien Dobry,

i dalej nic nie rozumiem.
Alez oczywiscie, ze nie szukalem i nie szukam na innych Forach.Bo niby dlaczego ?
To na tym Forum padly bardzo ciezkie Slowa.Ktos kogos obrazil.Chce wiedziec,kto kogo ? I to na tym Forum chce
jako zwykly Uzytkownik ( nie czlonek PTG ) wiedziec z kim mam do czynienia.
Albo Pan "Zatoka" albo Pan "PiotrJan" zrobil cos bardzo nie etycznego.
Wydaje mi sie dalej ze mam do tego Prawo.Jesli nie to trudno.Dziwi mnie ze nikt inny nie pyta co tu jest grane ?
Probowalem sie wczytac w Pana Slowa.Nic nie rozumiem.
Chyba nie wzial Pan do Genepedii, bez pytania o zgode Metryk Pana "PiotrJan", przetlumaczonych przez Pana "Topol" ?
Nie to niemozliwe.Przeciez to cudza "Wlasnosc" raz i "Praca" dwa, i Pan jako "Stary" bywalec na roznych Forach nigdy by tego nie zrobil.Jezeli mam za Pana "wezwaniem i ostrzezeniem"
"wyrzucic Pana "PiotrJan" poza nawias naszej spoecznoci i pozbawic wszelkiej pomocy", chce wiedziec dlaczego.

Pozdrawiam

Grysio70

PS.:Jest pozno, czas spac.
Odp: Haska [wiadomość #4977 jest odpowiedzią na wiadomość #4973] Wed, 20 October 2010 09:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Januszu.
Rzucie bardzo powane oskarenia publicznie nie podajc powodu dla ktrego tak postpie. Nie wolno nikomu na forum tak pisa nie podajc powodu swego oskarenia. Nawet jeli Twj adwersarz usun swj post, ktry tak Ciebie poruszy, z forum powiniene go zacytowa lub przytoczy. W przeciwnym wypadku prosz Ci by wycofa swoje oskarenia i usun swoje wypowiedzi, ktre bez podania powodu s tylko kalumniami.
Staszek Pieniek

Staszek
Odp: Haska [wiadomość #4981 jest odpowiedzią na wiadomość #4859] Wed, 20 October 2010 14:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Chciaem tego unikn ale widz e si nie da wic publikuj maila jaki p. Piotr Haska skierowa do administracji Wikipedii skd poprzez administracj Genepedii trafi do mnie.

Bardzo prosz o pomoc w nastpujacej sprawie:
Na stronach "Wiki" s grafiki ktrych jestem autorem.
Nie udzielaem i nie udziel nikomu pozwolenia na rozpowszechnianie,
tym bardziej,e dotycz informacji osobowych tgzw.danych wraliwych.Metryki dziadkw Wstawiem tylko dlatego eby dobrzy ludzie pomogli mnie je przetumaczy.
Tumaczenia s wasnoci tumaczy(autorw).
1.http://genepedia.pl/index.php?title=Metryka_urodzenia_%E2% 80%93_T%C5%82umaczenie_z_j._niem._(rz.-kat.)
2.http://genepedia.pl/index.php?title=Metryka_%C5%9Blubu_%E2 %80%93_T%C5%82umaczenie_z_j._niem._(rz.-kat.)
3.http://genepedia.pl/index.php?title=Metryka_zgonu_%E2%80%9 3_T%C5%82umaczenie_z_j._niem._(rz.-kat.)Metryka zgonu Kurztnik 1884 r.
W caej sprawie bulwersujcym jest rwnie fakt,e sprawc kradziey jest Janusz Wegner wystpujcy pod pseudonimem "Zatoka" czonek PTG (Polskie Towarzystwo Genealogiczne) i zaoycielem wtku "Tumaczenia"
Podane rda s prawidowe.
Gdy napisz do moderatora PTG w sprawie kradziey to "Zatoka"usunie posty i nie bdzie dowodu dla "Wiki",e grafika i tumaczenia zostay skradzione.
Na stronie "Wiki" http://genepedia.pl/index.php?title=Kategoria:T%C5%82umaczen ia_z_j._niem. jest funkcja dyskusja ale jest pusta.Nie potrafi jej uruchomi.
Chc umieci na tych stronach znak naruszenia praw autorskich grafiki
http://pl.wikipedia.org/wiki/Szablon:NPA oraz umieci te strony na licie NPA.
Oczywicie najlepiej by byo eby administracja "Wiki"usuna te grafiki.
Mam 72 lata i nie poradz sobie sam,nie znam komend ani innych zawioci komputera.
Prosz o pomoc w usuniciu z "Wiki"skradzionej grafiki.
serdecznie pozdrawiam i licz na pomoc
Piotr Haska

Pki co pozostawi go bez komentarza by niczego nikomu nie sugerowa.

Janusz Wegner

Odp: Haska [wiadomość #4982 jest odpowiedzią na wiadomość #4859] Wed, 20 October 2010 14:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Jest to sprawa wana dla genealogw. Nie jestem prawnikiem ale wydaje mi si, e obaj popenilicie bd.
Pan Haska publikujc na forum swoje metryki jednoczenie wyrazi zgod by wszyscy a nie tylko zainteresowany tumacz mieli do tych metryk dostp. Jeli waciciel takowych metryk nie chcia by "poszy one w wiat", powinien to zastrzec, e nie zgadza si na powielanie i kopiowanie bez jego zezwolenia.
Twj bd Januszu polega natomiast na tym, e:\
-- nie spytae waciciela o moliwo wykorzystania ich w internecie
-- nie podpisae, e grafiki s wasnoci Pana Haski. Tu by Twj bd

Sam walcz w internecie z wykorzystywaniem moich wierszy bez podpisu autora i dokonywaniem w nich przerbek czy skrtw. Samo powielanie wierszy nie jest adnym przestpstwem gdy sam je umieciem w internecie. Przestpstwem natomiast jest publikowanie ich bez podpisu autora tak by czytajcy mogli myle , e wiersz jest stworzony przez publikujcego.
Odrbn spraw jest publikacja zarobkowa czyli publikowanie ich w periodykach patnych. Tak zrobia kiedy pewna Pani, wsppracujca z naszym Senatem, ktra zamiecia mj wiersz w bardzo okrojonym stajnie, bez mojej zgody i bez podpisu autora w jednym z zagranicznych miesicznikw (patnych) wydawanych w jzyku polskim.
Staszek

PS Nie uwaam natomiast za uczciwe by prywatn korespondencj, nawet ostr, przenosi na forum publiczne. Takie co nazywa si pieniactwem.
St.

Staszek
Odp: Haska [wiadomość #4983 jest odpowiedzią na wiadomość #4859] Wed, 20 October 2010 14:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Dzien Dobry,

no i wszystko jasne.Moj "czarny scenariusz" sie niestety sprawdzil.

Akty byly Pana Haski.Zamiescil je nie po to by je dalej publikowac,tylko "w celu" przetlumaczenia, nawet jesli tego nie zastrzegl(chyba jasne nawet dla "swierzynek" na Forum jak ja.
A to musial byc zszokowany jak je gdzies zobaczyl.
Czy Tlumaczenia tez tam byly ?

Tlumaczenia to "praca", ale...to Pan "Topol"(zalaczam wyrazy podziwu i szacunku, ja radze sobie tylko z moimi, ach te "Preussen").

Pan Haska slusznie czeka na publiczne przeprosiny i bedzie chyba po sprawie, chyba ze ma dobrych prawnikow.
Wszyscy popelniamy bledy Panie "Zatoka".

A tak na marginesie, moj dobry znajomy,prawnik z duzym doswiadczeniem, zaczal ogladac "Genepedie".Chyba z nim cos nie tak.
Zawsze taki "powazny" a teraz sie smieje.
Nie lubie jak on sie smieje.Nie lubie jak on sie smieje.

Pozdrawiam Szanownego Pana Haske.
Pozdrawiam Szanownego Pana "Zatoke"
Pozdrawiam Szanownego Pana "Piesta"

Grysio70 z zona.
Odp: Haska [wiadomość #4984 jest odpowiedzią na wiadomość #4859] Wed, 20 October 2010 14:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Staszku

Swoim postem dowodzisz i pomimo upywu czasu nie zapoznae si dokadnie z Genepedi. Nie raz ju tumaczyem e poprzez koncepcj bazy linkw nie mona postawi zarzutu o naruszenie praw autorskich. W tej kwestii jestem bardzo czujny i pod adnym pozorem nie zamierzam wiadomie narusza czyi praw, szczeglnie autorskich.

Popatrz na dzia tumacze z j. aciskiego. Dla wszystkich przykadw podane jest rdo ich pozyskania czyli temat z fora genealogicznego. Tym samym wiadomo kto, gdzie i kiedy opublikowa dany akt. W "rdle" jest podany link do tego tematu.

Od kilku dni gromadz przykady dla szablonw z j. niemieckiego. Kady przykad ju ma podany taki link cho do etapu stworzenia szablonw jeszcze daleko. Podobnie byo z przykadami aktw p. Haski.

Dlaczego stawiasz zarzut e nie zapytaem o zgod jeeli we wczeniejszym zdaniu sam piszesz o zasadzie zastrzegania. Zastrzeenia nie byo i temat jest zamknity.

Nie mona uwaa za "prywatn" korespondencj majac charakter oficjalnego pisma wystosowanego do administratora.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Odp: Haska [wiadomość #4985 jest odpowiedzią na wiadomość #4984] Wed, 20 October 2010 15:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Dzien Dobry,

jestesmy wdzieczni "naszym przodkom" rowniez za
"prosze"
"dziekuje"
"przepraszam"
to juz nie prawo, to cos ponad tym, to etyka.

Pozdrawiamy wszystkich

Grysio70 z zona

PS:Oj Panie "Zatoka".Duzy MINUS.
Odp: Haska [wiadomość #4986 jest odpowiedzią na wiadomość #4859] Wed, 20 October 2010 16:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Panie Grysio70

Jako dziwnie si skada, e najwicej do powiedzenia w takich momentach jak ten maj ci, ktrzy niczego od siebie nie dali dla rodowiska. Moe zechce si Pan pochwali swoim dorobkiem i opisze swj wkad w poszczeglne projekty?

Janusz Wegner

Odp: Haska [wiadomość #4989 jest odpowiedzią na wiadomość #4986] Wed, 20 October 2010 17:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Dzien Dobry,

Szanowny Panie “Zatoka”,
czy to Pana prawdziwe oblicze, czy puscily Panu nerwy ?
Przekroczyl Pan Rubikon.

Moj Profesor mawial zawsze “- Grysio “-Argumentum ad rem nigdy ad personam “.

Moja mama zauwazyla ze cos duzo pisze.Przeczytala wszystko.
Powiedziala:”Nie ma Ludzi, ktorzy by kogos nigdy nie skrzywdzili, sa niestety tacy, ktorzy nigdy w zyciu nikogo nie przeprosili”.

Pozdrowienia

Grysio z zona

PS:Szanowny Panie Haska.Wyrazy Solidarnosci i Poparcia.
Odp: Haska [wiadomość #4990 jest odpowiedzią na wiadomość #4859] Wed, 20 October 2010 17:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Spodziewaem sie odpowiedzi w tym stylu wic nie ma czego komentowa.

Janusz Wegner

Odp: Haska [wiadomość #4993 jest odpowiedzią na wiadomość #4990] Thu, 21 October 2010 02:18 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Member
Dzien Dobry,

wiemy, ze jest Pan czlowiekiem bez Honoru,
dopoki Pan nie przeprosi Pana Haski.Czekamy.
Chyba nie tylko my ?

Nie ma Ludzi ,ktorym wolno wiecej, bo maja "Medale"

Jest juz pozno,
szkoda czasu na komentarz takich zachowan.To nie nasz "poziom".

Pozdrawiamy wszystkich na Forum (z wyjatkiem jednego, tego bez Honoru).

Dobranoc

Grysio z zona
Poprzedni wątek: Akt urodzenia - Prośba o przetłumaczenie z niemieckiego
Następny wątek: Proszę o potwierdzenie
Idź do forum:

Aktualny Czas: Fri Aug 07 05:01:25 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund